Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Mit nekem ratatujj!

2013.09.01. 07:00 PO

Van egy empirikus megfigyelésem. Ha a gasztroblogokban és a mindenféle magazinokban elszaporodnak az ilyen és ehhez hasonló képek:

CIMG5032r.jpg

...az már kérlelhetetlenül a nyár végét jelzi. Ekkor jön el igazán a lecsó ideje! Valójában inkább akkor, amikor az első szabadföldi paprika, paradicsom megjelenik, tehát már egy ideje tart a lecsószezon.

Készül egy riportom, amiben nagyon sok embert kérdezek meg arról, melyik ételt tartja igazán, jellemzően magyarosnak - többen a lecsót nevezték annak. Pedig, ha jobban belegondolunk, a környező népek mind felfedezték, hogy a paprika-paradicsom-hagyma alapra micsoda remek ételeket lehet alapozni. A nemzeti, regionális jellegek meg abból adódnak, hogy ezeket kik mivel színesítik, mihez társítják.

A lecsó műfajban divatos irányzatokat is megfigyelhetünk. Az utóbbi években erősödött a ratatuille, vagyis a mediterrán lecsó térnyerése. A G barátunk ma erre a keresőszóra 9100000 találatot hozott, ebből 292000 magyar nyelvű. A tökös lecsóra meg 31500 találat adódott. Ebből is látszik, hogy a ratatuille trendi dolog, a tökös lecsó meg nem annyira.

Arra a jelenségre is felfigyeltem, hogy manapság minden főzni szerető férfinak van egy tuti/nyerő lecsó a tarsolyában. Amit legfőképpen bográcsban szeret megfőzni, éhes családja és barátai épülésére. Én sem vagyok ez alól kivétel, nekem is van sajátom, ami annyira egyedi, mint egy Emaj7 akkord, legalábbis máshol még nem találkoztam vele. Azok kedvéért, akik idáig elolvasták a posztot, belemennék a részletekbe.

Az én lecsóm tulajdonképpen a padlizsános zakuszka ízvilágát jeleníti meg, lecsó textúrával. Tudom vega változatban is készíteni, de izgalmasabb az az eset, amikor a főzést húsos füstölt szalonna aprításával kezdem. A hozzávalókat egy képen bemutatva:

CIMG7984r_1.jpg

Én így készítem:

A felkockázott sós szalonnát kiolvasztom, majd a forró zsírba dobom a húsos szalonnakockákat. Ha sok lett a kisült zsír, leöntök belőle. A pörcöt vagy kiszedem, vagy bennehagyom.

A forró zsírba 2-3 fej felkockázott hagymát vetek, majd üvegesre párolom. Én mindig üvegesre párolom a hagymát egyébként. És sok ételnél, így ennél is a hagymánál sózok. Majd hirtelen hozzáadom a felkockázott padlizsánt. Régebben meghámoztam, ma már nem. Először fedő alatt, majd fedő nélkül, óvatosan kevergetve párolom tovább.

Amikor a padlizsán szinte jó, teszek hozzá frissen törött fehér borsot és 2-3 babérlevelet.

Tovább szaporítom a bogrács tartalmát paradicsommal és apróra kockázott paprikával. Rendszerint csípős zöldpaprika is kerül bele. Először fedő alatt, majd fedő nélkül, kevergetve párolom tovább, egy sűrű konzisztencia eléréséig.

CIMG7985r_1.jpg

CIMG5012r.jpg

Ehetjük rusztikus barna kenyérrel, puha fehérrel, de még lepénykenyérrel is. Biztató kísérleteket folytattam a török joghurtos lepénykenyérrel, erről nemrég a Pásztortűzön írtam.

62 komment

Címkék: lecsó zakuszka lepénykenyér ratatujj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr555475947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.01. 08:07:30

hogy van lerakva az a villa meg kés?!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.01. 08:52:06

@Babette_: Jó reggelt!
És még rám mondják, hogy mindent kritizálok és kötekedem :) Jobbkezed pont a kés nyelét, balkezed pedig a villa nyelét éri el a legkevesebb mozdulattal. Igaz viszont, hogy így még magad elé kell húznod a tányért, ha nem akarsz mindent összecsepegtetni ...
Nézd meg azt a szegény lepénykenyeret. Nem kikanyarított egy darabot belőle a fotó kedvéért a mester?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.01. 08:59:37

Az ételről viszont kritizálás nélkül mondom, hogy finom.
Kiváncsian várom a felmérés eredményét a "legmagyarosabb" ételről. Ha engem kérdezel, nem tudok rá válaszolni. Bármi eszembe jut, azonnal kiderül, hogy más népektől tanultuk, vettük át.

Pinka-Panka 2013.09.01. 13:31:06

Sziasztok!

Én sem tudnék hirtelen válaszolni, egy biztos felőlem bárki nép főzhet lecsót, lényeg, hogy én is főzhessek. Egyszerűen szeretjük és mindig másképpen tökkel is anélkül is, meg húsosan is meg nélküle is. Hol ez, hol az, éppen az a jó, hogy annyi féle módon készíthetjük el.

Bevallom ma egy gombás pulykamellet főztem tejszínesen, ami nagy kedvencem, de erre a lecsóra is lecserélném. Nagyon tetszik, s rusztikus barna kenyér változat.

Pinka-Panka 2013.09.01. 13:33:24

A kamra telik szépen, raktározom a sok mindent, ami kitölti a napjaimat! Igaz meg is van a látszatja, mert elgémberedtek a kezeim is, de nem baj. valahogy ez a kamra feltöltés nekem olyan fontos lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.01. 18:37:18

@Pinka-Panka: Szia!
A kamra feltöltés egyre fontosabb, figyelve az árakat a piacon. Arról nem is beszélve, hogy sokkal ízesebb, mint egy bolti konzerv!

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.01. 18:41:19

@Pinka-Panka:
Na végre!
Már attól tartottam, hogy bele estél egy befőttes üvegbe amit lekötöttek, majd barakták a kamrába.:)
Mi befőtt?

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.01. 18:50:33

@Andrass9:
Azért egy bloggazdától valami frappánsabb elméletet vártam.Pl.:
Mi is lehet a legmagyarosabb étel? Hát a nyeregalatt puhított, majd hagymával megfőtt hús. Mert ugye a hagyma közép-ázsiai ősi fűszernövény. Árpádék biztos használták, a hús meg kéznél volt, a nyereg is, ami alatt könnyen megpuhult, vizet útközben is találtak, a tüzet meg már régóta ismerték. Talán sójuk is volt ( ha más nem hátsójuk ), és még káposztájuk is akadhatott a hátsókertben, abból meg ugyi könnyű töltött káposztát tekerni, amit esetleg churuttal savanyítottak ( mivel tejük is vala ).:)

Egyébként holnap ilyen lecsót fogok reggelizni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.01. 19:27:21

@látjátok feleim szümtükkel: Elmélet ... Tudod, elvi ketyerével nem lehet ketyerézni!
Jó étvágyat a lecsóhoz :)

2013.09.01. 20:50:24

Guszta.
Az így megsütött padlizsán nagyon kellemesen krémessé teszi az ételt.
Nemrégen egy húsételt készítettem sült padlizsán kockákra alapozva és ott is működött a krémes állag, telt ízek.

2013.09.01. 22:10:22

@Babette_: kérdés milyen korróziós állapotban vannak benne a vaslemezek, a belső elválasztó elemek, esetleg a tűztér oldalfala, ha azokkal gond van, egyetlen forintot se ér, márpedig elég leharcolt darabnak néz ki. Különösen az ajtó rögzítési technika tetszetős. :) Lehet ennyit ér kilóra. :)

susztertangó 2013.09.01. 22:14:34

Klasszak a fotók, az első különösen. Biztosan finom is. A késekről jut eszembe, van Dick, Fiskars késem, de a mai csülök/lábszár pörköltnek valót egy kb 50 éves olcsó étkészletből származó "alaminium" nyelű késsel daraboltam kockákra- mint a pinty./Azért ez érdekes kép, nem?) Jobban ment mint az összes többivel.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.02. 07:01:53

@pizzaszeletvágó: a miénk se mai darab, de ilyesmi baja nincs (mitől is korrodálódna...), csak a samottbetéteket kellett cserélni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.09.02. 07:05:02

@susztertangó: azok a márkás késeid nincsenek rendesen megélezve? :D

2013.09.02. 08:35:57

@Babette_: "mitől is korrodálódna..."

Anyagtechnológiában járatosabb blogkocsma-töltelékek majd kijavítanak, de korrózió alatt nem csak a rozsdát értjük, én legalábbis tágabban értelmeztem tegnap, hanem azokat a használat során megjelenő anyaghibákat is, amik a hengerelt acél lemezekben fellépnek az állandó hőingadozás hatására idővel. Nem kell izzania annak a vasnak ahhoz, hogy anyagszerkezeti átalakulások menjenek végbe, az anyagösszetételben és a szemcseszerkezetben, esetleg a már kikerülhetetlenül eleve benne lévő hengerelési hibák miatt. Egyszerűen átszakadjon a lemez is akár.
Ismereteim szerint az oxigén nem csak vizes közegben okoz rozsdásodást, hanem szárazon is résekben, lyukakban, még ha azok kezdetben szemmel láthatatlanul kicsik is.
Nagymamámék 2 ilyen Salgó teatűzhelyet használtak el, igaz szenet is pakoltak bele rendszeresen. A legnagyobb hőnek kitett oldala mindkettőnek kiszakadt ugyanott.

(Ilyen célra ezért tartósabb lemez helyett az öntöttvas)

@susztertangó: Nagyapám kedvenc mondása szerint, "ha Isten úgy akarja, a seprűnyél is elsül." :)
Csatlakozom PO-hoz, élezni szoktál? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.02. 08:59:04

@pizzaszeletvágó: ja igen, egyszer utánaolvastam, és nagy megdöbbenéssel néztem, hogy még az üveg is korrodálódik. a mienk 70-es évekbeli a gyártó szerint (a samott méretéből következtették)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.02. 08:59:05

@pizzaszeletvágó: "...élezni szoktál?"

Szoktam mindaddig, amíg a nagynénémtől örökölt, 30-as évek beli solingeni késem élének a felét leköszörülte a (mek)"mester". Azóta magam fenem a szintén azidőkből származó acélon.

2013.09.02. 12:13:32

@látjátok feleim szümtükkel:

"30-as évek beli solingeni késem élének a felét leköszörülte a (mek)"mester""

Jaj...
Életben hagytad? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 12:21:00

@látjátok feleim szümtükkel: Most akkor élezel vagy nem élezel? Gondolom "éleztetni"-re asszociáltál :)
Élezővasam nincs - arra jo a másik kés foka is, viszont kövekkel és gépekkel alaposan el vagyok látva.
Gyerekkoromban a dömösi ácsmester - aki asztaloskodott is - megtanított gyalukést, vésőt és egyéb vágószerszámokat élezni. A tanulópénz jónéhány tönkrevágott gyalukés volt, amit azután a munkahelyemen később síkköszörűvel rendbe tudtam tenni.
Késeimet (meg a jobb barátaim késeit) néha megfenem géppel indítva, majd 5 vizes kövön fenve befejezve. Ha borotválkoznék, akkor egy fenő bőröm is lenne utolsó lépcsőnek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 12:30:57

@pizzaszeletvágó: Hozzátenném még, hogy a vas is "ég", csak sokkal lassabban, mint a fa. A lángban nagyon csúf anyagok, savak vannak (különösen a szén lángjában), amik reakcióba lépnek a vassal. Ahol a samott védi, ott meg a páralecsapódás okozhat finom rozsdásodásokat, lassan megkajálva a lemezt.

Topy 2013.09.02. 12:35:02

@pizzaszeletvágó: nem...
a kést hátában! :D

Topy 2013.09.02. 12:35:33

@Topy: na, csak kihagytam egy névelőt... :(

2013.09.02. 12:47:24

@Topy: értettük névelő hiányosan is

Azután visszament a mekmesterhez:
"Uram, a késemért jöttem..."

users.atw.hu/limbo/elemek/egyeb/PH/01064.htm#1

2013.09.02. 13:05:11

@Babette_: akkor jól bírja, azt hiszem mondtam már, ha nem kellene túl nagy átalakítás, a kémény és a satöbbi, akkor vennék újat is, csak sajnos nagy átalakítás kell és rajtam kívül még egy személyt meg kell győzni, talán ez utóbbi a nehezebb ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.02. 13:20:43

Szép napot! Hazatértem a halászatból, rám fér némi pihenés. Sajnos már nem vagyok a régi, megvisel az ilyesfajta igénybevétel. Egy képes beszámolót majd összedobok.
Kicsit dolgozgattam délelőtt a kertben, de még olyan sár van, hogy nem mindenütt lehet kapálni. Érik a vérbélű körte, szedtem egy jó kosárral, és megvolt az első csiliszüret, 160 db, a törpétől az óriásig. A cukkini új erőre kapott, a paradicsom is hajt és virágzik rendületlenül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 14:56:21

@Waka: Jó napot neked is és Isten hozott idehaza.
Hoztál is vagy csak fogtál halakat?
Nálam a padlizsán lehet, hogy leáll. Állítólag 15 C alatt nem mukodik, az éjjel meg 10 volt.
Helyesbítek a paradicsommal kapcsolatban: nem pelikán, hanem flamingó rózsaszínű (vörösvak vagyok) :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.02. 15:25:08

@Andrass9: Köszönöm! Fogtunk is, hoztam is, egy időre nem lesz rá gond.

susztertangó 2013.09.02. 16:59:40

@PO: A piacon van egy öreg szaki, valaha kerékpárra szerelt köszörűvel dolgozott, most már villanymotor pörgeti a követ. Nála szoktam, ha már botrányosan tompák, éleztetni.Nem a kő. Igaz, sokkal egyszerűbb és olcsóbb az "alaminiumost" áthúznia forgó kerekek közt (ne mondjuk el Andrass9nek, hogy Zepter kütyü)élező kézi készüléken, vagy a húsz éve az őszi BNVn vásárolt V alakban összetett keményfém lapkák közt. Jól működik mint az egyszeri foltkiszedő:"Egy húzás jobbról, egy húzás balról, Nézze meg, a pöcsét ki van a nadrágból."
-------------------------------------------------
@Andrass9: "Vörösvak vagyok." Elvtárs, ezt hogy érti?! (csippent szemével és röhög/picapicásan/)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 17:58:10

@susztertangó: Franc! A politikai áthallást elfelejtettem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 18:00:46

Hopp! Elfelejtettem megdicsérni a poszt nyitóképét!
Nagyon finom kis paprikák és paradicsomok mosolyognak ott, gratulálok a termesztőnek!

2013.09.02. 19:17:30

A Blogkocsma SZTK tagozatának figyelmébe.
Memória javító a rozmaring. :)
nol.hu/mozaik/memoriajavito_modszerek

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.02. 19:38:24

@Andrass9: ettől persze még a flamingó fehér.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.02. 19:47:39

@susztertangó:
Nekem a kedvenc késem egy-két-három ( több van használatban ) sárga műanyag nyelű, kerek hegyű kiskés, amit még soktíz évvel ezelőtt vettünk valami lengyel piacon. Fenés után a húst is könnyen lehet vele vágni, meg néha a kezem is.:)A fene sok márkás és drága kés meg pihen a fiókban.

Azért a lecsóhoz a padlizsánt egy kerámia hámozóval csupaszítottam le.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 20:00:01

@Babette_: Ami flamingókat mi láttunk Mexikóban, azok pirosak voltak (feleség bólogat), mert a táplálékuk a pici rák (shrimp), aminek a háza piros.
Az állatkertben míniumot adnak nekik enni (na jó, azért ez nem igaz :)
"A tollak jellegzetes színét adó karotinféleséget ugyanis az elfogyasztott apró vízi élőlények testéből nyeri a flamingó szervezete."
www.haziallat.hu/madar/disztyukok/flamingo-rozsaszin-madar/3631/

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.02. 20:01:16

@Andrass9: basszus, pelikánt akartam írni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 20:03:29

@látjátok feleim szümtükkel: A padlizsánt is nyugodtan vagdosd késsel, ha rendes rozsdamentes acél késed van. Régi, olcsó kiskés valószínűleg nem játszik!
Leggyakrabban használt késünk a k.drága nagykésen kívül az olcsó Tramontina kiskések. Rengeteg van belőle, mert 100 Ft körül lehet kapni, relatíve könnyű élezni, és nem nagyon sajnálom, ha a komposztban találom, amikor azt kiszórom a veteményre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 20:04:16

@Babette_: Akkor egy húrra pendülünk, mert eredetileg én is pelikánt írtam ...

2013.09.02. 20:12:00

@Babette_: @Andrass9:

akkor én most nem értelek benneteket
ugyanis a flamingó t é ny l e g fehér
fehéren vagy kicsit szürkén születik
tápláléka teszi "flamingó" színűvé

:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.02. 20:13:18

@pizzaszeletvágó: na akkor homályosítsál fel bennünket

2013.09.02. 20:28:06

@Babette_:

en.wikipedia.org/wiki/Flamingo#Feeding

"The pink or reddish color of flamingos comes from carotenoid proteins in their diet of animal and plant plankton. These proteins are broken down into pigments by liver enzymes.[14] The source of this varies by species, and affects the saturation of color. Flamingos whose sole diet is blue-green algae are darker in color compared to those who get it second hand (e.g. from animals that have digested blue-green algae).[15]"

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.02. 20:40:05

Mellesleg a flamingó tollazata alapban fehér. A budapesti állatkertben anno pirospaprikát kezdtek nekik adni, amitől olyan színük lett, mint az eredeti élőhelyükön.

2013.09.02. 20:55:34

@látjátok feleim szümtükkel:

hogy ez a pirospaprikás dolog kacsával miért nem működik? :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.02. 21:04:02

@pizzaszeletvágó:
Már mért ne működne? Beteszed a kacsát a lábosba, és teszel rá pirospaprikát, rögtön pirossas színe lesz a kacsának.:):):)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.02. 21:47:38

@Andrass9: Szombat óta egy kortyot sem, így is szörnyű hírem lehet már.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 22:24:40

@pizzaszeletvágó: Akkor már értem!! Sugar high-ok vagytok :)
@Waka: Állítólag az jó a köszvény ellen (mármint a nemivás)

Pinka-Panka 2013.09.08. 20:10:45

@látjátok feleim szümtükkel:
köszönöm de ne üvegben gondolj el, hanem egy nagyobb hordó is kevés volna, amibe én beférek!
süti beállítások módosítása