Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Barackos gombóc

2013.08.28. 07:00 Andrass9

A gombóc nálunk általában szilvás. Készítése pedig a fiam reszortja, mert õ megtanulta Varga Zsuzsi barátnõnktõl, hogy miként kell fõzni. Szilva még nincs, a fiam is kirepült már a fészekbõl, megfõztem hát sárgabarackból enmagam.

Az úgy kezdõdött, hogy valami édesre és gyümölcsösre vágytam. Éppen befejeztem az õszibarack eltevését, így az már nem volt elérhető.

10.jpg

Ekkor lapozgatni kezdtem a Horváth Ilonát, és rábukkantam Zsuzsi gombócára.

11.jpg

Krumpli van, zsír van, tojás is. Feltettem fõni a krumplit sok sóval hajában. Igaz, hogy a krumpli nem szívja fel a sót a héján keresztül, de ennek ellenére mindig alaposan megsózom a fõzõ vizet. Erre varj gombot! Feleségem vett apró, de ízes sárgabarackot - ez fogja a szilvát helyettesíteni.

12.jpg

50 perc múlva a krumpli kész volt. Meghámoztam és azon nyomban kinyomtam a krumplinyomón. Van persze valahol elrakva az a kerek nyomó is, de csak azért nem dobtam még ki, mert abban valakinek munkája fekszik (hever?).

13.jpg

Még azon melegiben belekanalaztam a receptel ellentétben 10 deka ZSÍR-t, mert a zsír összetart, mint tudjuk. Ezt alaposan összekutyultam, majd hagytam kihülni.

14.jpg

Szétteregettem a zsíros krumplit a nyújtó deszkán szilikonon és rászórtam a lisztet.

15.jpg

Jól összekavartam, hozzáadtam a magányos tojást is és egy fõleg krumplis valamit nyújtottam ki 5 mm vastagra. Szétválasztottam a barackokat (kaptam is érte hideget meleget késõbb, hogy miért spórolok a töltelékkel!), megszórtam fahéjas cukorral liberálisan (ok, ok, gazdagon...) és belehelyeztem a tésztakockába. Felcsippentettem a 4 sarkát, összenyomtam a közepén, majd gombóccá gömbölygettem.

16.jpg 17.jpg 18.jpg

Elfogyott a barack, de volt még tészta - lett belõle bucinudli/angyalbögyörõ. Hívhatnám gnocchinak is, de - bár hasonlít - mégsem az.

19.jpg

A tésztafõzõ fazékban sós vizet forraltam, amibe egy adag gombócot bedobtam (miután a víz már forrott). Ez ugyan nem látszik a képen, de pár perc múlva tényleg elkezdett újra forrni!

20.jpg

Ezalatt egy teflonban a házi prézlit ZSÍR-on aranyszínûre pirítottam. A mintás változat a nem egyenletes keverésnek tudható be.

21.jpg

A gombócokat addig fõztem, míg felúsztak a víz tetejére.

22.jpg

Ekkor szûrõkanállal mentek kettesével a forró prézlibe, ahol belehengergettem a serpenyõ megfelelõ rázásával. Ez olyan, hogy vagy sikerül, vagy nem. (Nekem ritkán.) Ha sikerül, akkor szép egyenletesen borítja a prézli a gombócot. Ha nem, akkor felszedjük a földről alkalmazva az 5 másodperces szabályt és villával/fakanállal/kézzel lökdössük körbe. Lényeg, hogy mindenütt borítsa prézli a gombócot. A forró prézli előszeretettel ragad a gombóchoz és égeti meg az ujjaimat.

23.jpg

Az elsõ gombóc joga a szakácsé.

24.jpg

Igen, jó lett. Jöhet a többi is.

A kihült befõttet pedig a helyére kellett tenni.

25.jpg

Nem tudom, feltûnt-e, de ez az étel zsírral készül. Nem olajjal. Nem vajjal. Zsírral. Pont.

Aggódó blogtársaimnak két kép a leszakadni készülő kamrapolcokról:

01.jpg02.jpg

52 komment

Címkék: zsír Varga Zsuzsi

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr225473643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.28. 07:22:51

trükk: nem tudom, miért spóroltál a töltelékkel, de ha egész barackot (szilvát) teszel bele, akkor nem szóródik ki a cukor, ha kockacukrot használsz. mellé kis tányérka víz, pillanatra megmártod bele (hozzáérinted, hogy ne olvadjon el!), majd a fahéjba, és mehet a gyümölcs közepébe.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.28. 07:29:07

Gyerekkori kedvenc, remek étel!
Mi lenne, ha még gyerekek is olvasnák a blogot! :)

A nagy újítások között ritkán jöttek be azok a törekvések, amikor a zsírt olajjal, a vajat pedig margarinnal akarták kiváltani. Tömegkonyhán elmegy (ott minden elmegy), de igényesebb esetben vissza kell nyúlni az eredeti alapanyagokhoz.

2013.08.28. 08:10:41

Zsír.
Bizony, bizony, mintha csak magam mondtam volna.
Viszont nálam nincs olyan tasakos konzervzsír, csak kizárólag olyan, amit magam sütök. :)

András! A képen azt a polcot nem kellene középen alátámasztani? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.28. 08:18:59

@Babette_: Köszönöm a trükköt, alkalmaznám is, ha lenne kockacukrom idehaza. Évente ha kétszer főzök gombócot.
Általában nem spórolok, de most csak 20 szem pici barack volt itthon és én meg szokás szerint hirtelen felindulásból főztem. Pedig az pont jó lett volna egyben!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.28. 08:21:30

@pizzaszeletvágó: Évek óta tervezem az alátámasztást, de a lustaságom nem enged előbbre jutni. Amikor a polcrendszert készítettem, annyira erősnek éreztem ezt a rétegelt lemezt, hogy reménykedtem a hoszabb fesztáv is kibírja. Nos - miután 3-4 sorban is állnak az üvegek, ráférne már a támasz.

Topy 2013.08.28. 08:32:25

@Andrass9: "A zsír összeköt" ;) :D

(egy apróság: "tudható ba")

2013.08.28. 08:36:46

@PO: bizony, erről is lehet történeteket mesélni. Egy tál barackos gombós mellett. :)
Van egy tészta receptünk, amit vajjal kell készíteni, jó is volt mindig, de mégsem az igazi. Hiába volt benne 80%-os vaj. Egyszer kipróbáltuk, hogy a vaj egy részét zsírral helyettesítjük, új dimenziók tárultak fel, tökéletes lett. Ugyanakkor emlékeim között ott van nagymamám tortája, ami az egyik leggagyibb Liga margarinnal készült, kézi habverővel kidolgozva és isteni finom volt a tésztája. Valamikor a 60-as évek végén. Esetleg az a margarin nem ez a margarin volt?

2013.08.28. 09:05:50

@Andrass9: én is lusta vagyok, nálam is ilyesmi megoldás van. Én csak egy méretre vágott 3x3 centis négyzetes keresztmetszetű fa lécet tolok alá középen, és csak akkor és addig van ott, amíg ekkora a terhelés. Nem korrekt, mert az erőt tovább viszi az alsó polcokra is, de mégis eloszlatja annyira a terhelést, hogy pont elég. Nincs akkora középre húzó erő a polcok végénél, amitől kiszakadhatnak, mert nem az a veszély, hogy a rétegelt lemez letörik, hanem, hogy a végeknél elengedi. Korrektül egy konzol kellene középen a falhoz rögzítve.
(köszönjük, hogy barkács rovatunkat olvassák..) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.28. 09:31:53

@pizzaszeletvágó: Hamár belefogunk a barkács rovatba:
Egyetlen távtartó nem megoldás, hisz látható a képen is, hogy mindegyik polc meggörbül. Az alaptól kell kezdeni, és szépen felépíteni a dolgot. Talán elég lenne 3x3-as, de azt a közepére kell tenni. A család technikailag handicapped tagjai viszont garantáltan kipöckölnék a helyéről.
Szóval a megoldás a teljes szélességben alkalmazott deszka legalább két szeggel megtámogatva.

2013.08.28. 14:36:26

@Andrass9: szép az a barack befőtt

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.28. 19:11:57

Szép estét!
A szilvásat nem szeretem, ez lehet, ízlene.
Az időkép szerint 44 mm eső volt éjszaka, de kinn hagyott vödörben 10 centi víz volt. Az árok a kert végén kiöntött, elárasztotta a kertet, pár napig nem kell öntöznöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.28. 19:32:09

@Waka: Jóestét!
Azt a vizet kellene valamiben tárolni a szűkösebb napokra. Már úgy értem, hogy azokról a területekről begyűjteni, ahol nincs annyira szükség.
Én próbálom a háztetőről lejövő vizet ciszternába (volt emésztő) tárolni, de sajna elszivárog...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.28. 19:56:22

@Andrass9: Ma éppen ezen morfondíroztam, de erre az évre már nem ruházok be. Még talán 1-1,5 hónapig kitart a jó idő, a paprika hoz annyit, amennyi kell, paradicsom is érik még talán valamennyi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.28. 21:53:45

@Waka: Tavaly én augusztusban arattam 30 kiló paradicsomot, míg szeptemberben 60 kiló felett. Most is ebben reménykedem :)
A fekete csili vicces lett, majd posztolok képet róla. Van kevés kecskeszarv és paradicsompaprikám, de még nem érettek.
Idén a zöldbab nagyon bejött, még most is vagy egy ágyás, ami nem is virágzik még, mikozben másik ágyásokon már harmadszor szedek sokat.
Petrezselyemzöldet kilóra tudom mérni. Uborkám alig lett.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.29. 09:53:05

Na mi van, mi van? Jön egy kis felhő, esik egy kis eső, oszt senki nem akar kocsmázni?

A poszt kiegésztéseként nézzétek meg ezt a két csodát. Ők is segítettek abban, hogy az Andrass9 ( miért 9?) által krumplis tésztába gyömöszölt sárgabarackok létre jöhettek.:)

kilatasgaleria.blog.hu/2013/08/06/mini_helikopterek
kilatasgaleria.blog.hu/2013/08/01/lepkes_864

2013.08.29. 12:07:27

@látjátok feleim szümtükkel:

kocsma-a-a???
40 kg lucullus, 10 kg egyéb paradicsom!!!

a rovarok meg arról is gondoskodnak, hogy legyen töltött barack is közte... :)))

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.29. 12:23:27

@látjátok feleim szümtükkel: felhő? végre kisütött a nap egy hét után.
csak a lelkemben lett ború..

2013.08.29. 12:55:40

@Babette_: "csak a lelkemben lett ború.." a francba! ne hagyjuk! :)

2013.08.29. 14:11:20

@Babette_:

Eloszlott a felhő, vele minden bú
Az esőcsepp csillog, ő sem szomorú
Fazékban a lé már pirosan rotyog
Uralkodnak paradicsomi állapotok

Aki magyar, lecsót főz serényen
Sok fakanál dolgozik keményen
Vidám a lét, a költő dalra fakad
Félek, a bloggazda versemen kiakad

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.29. 14:26:27

@pizzaszeletvágó:

Szerintem a bloggazda is paradicsomozik valahol.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.29. 16:36:49

@látjátok feleim szümtükkel: Kivételesen dolgozom és nem jut energiám a blogot is nézni közben. Meg le kellene szednem egy rakat paradicsomot is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.29. 17:31:15

@látjátok feleim szümtükkel: Erre nem elkezdett megin zuhogni?
Kaptunk 35 mm esőt 20 perc alatt. Álltam a garázs ajtajában és sepertem kifele a betüremkedő vizet. Elég viccesen nézhettem ki :)

2013.08.29. 17:34:20

@Andrass9: ugyanez nálunk is 2 órája, én szőlőt akartam szedni, amíg a paradicsom pötyög a gázon, erre felhőszakadás...

susztertangó 2013.08.29. 17:48:28

Na ideért a zuhé, folyik be a veranda ablakon, de randa.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.29. 18:14:01

Erre szép napos idő van, kellemes meleggel. Ráadásul a tegnapi és az éjszakai esővel jól beázott a kert is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.29. 18:43:14

@látjátok feleim szümtükkel: A szomszéd kertjéből egy folyó jött át a mienkbe. Szerencsére ott csak egres és ribizli valamint rengeteg virág van - azok nem bánták.
Kénytelen leszek a kerítés lábazatot megemelni, miután a szomszéd lelkesen feltöltötte a kertjének ezt a részét, hogy kimenjen tőle a víz. Hogy fulladna bele ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.29. 19:18:50

Szép estét!
@Andrass9: A petrezselyem nekem nem jött be, másfél zacskó magból 8 gyökér.
@látjátok feleim szümtükkel: Mifelénk is süt a nap. Majd holnap megnézem, milyen idő van felétek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.29. 19:20:07

@Andrass9: A fekete chilivel kapcsolatban említettem, hogy genetikailag hihetetlen instabil. Olybá tűnik, igazam lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.29. 20:18:26

@Waka: Elvetettem Február 6-án. A föld megkapta a szokásos őszi szántást, csak be kellett gerebléznem.
Február 7-én jött rá 30 cm hó ...

A fekete csilit pedig fennhagyom magnak (az egyiket biztos, a másikat meg kell kóstolnom, az picik talán ehetőre érnek), így jövőre tovább lehet mutálni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.29. 20:22:26

@pizzaszeletvágó: Nagyon kevés verset olvasok - soha nem szerettem, de Arany zseniálisan ír. Ráadásul még mindig aktualis:
"De hol is akadna ügyvéd
Ki a fülemile füttyét
Mai napság felvállalja?"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.29. 21:20:54

@pizzaszeletvágó: Akkor már azt se akarom említeni, hogy bíró uram jobb és balzsebére is rácsapott :)

2013.08.29. 21:28:43

@Andrass9: biza nagyon tanulságos és időtálló szöveg, több mint 150 évvel ezelőttről

persze én sem szeretném, hogy a kocsmából irodalmi kávéház legyen, de Arany megunhatatlan, és ahogy zsörtölődtél a szomszéd kapcsán, egyből ez a szöveg ugrott be

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.29. 21:44:46

@pizzaszeletvágó: Jogos - mivel műveltebb vagy nálam irodalmi téren (a többit nem tudom).
Köszönöm az elmúlt egy órát, amit József Attila műveinek olvasásával töltöttem. Eddig nem jutott eszembe soha, hogy verset olvassak csak úgy, magamnak ...

2013.08.29. 21:52:22

@Andrass9: örülök :)
Műveltebb? Á, nem biztos ám az!
Nahát, mik meg nem történnek egy kocsmában? :)
Most viszont el kell tennem magam holnapra, hosszúnak ígérkezik a nap.
Jó éjt!

vörösbor(de)minőségi 2013.08.30. 11:58:49

@Andrass9: pont ezt az alátámasztást akartam én is kérdezni...mégiscsak eccer meg kéne csinálni mielőtt csúnyán behajlik a polc.lemér-levág-beékel-örül.2x mér egyszer vág!szép a spejz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.30. 12:09:33

@vörösbor(de)minőségi: Azzal tisztában vagy, hány ilyen alátéteményt kellene 2szer mérni és egyszer levágni???

2013.08.30. 20:01:55

@Andrass9: el lett az a polc számolva, akárhogy is nézzük! pontosan befőttesüveg+kupak magasságba kellett volna a közöket megcsinálni, nem lenne behajlás :)))
Értékelhetnéd, mennyire aggódunk azért a sok minden jóért, amit ott tartasz :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.30. 22:10:08

@pizzaszeletvágó: Az aggódásokat értékelem és a poszt módosításával honorálom. Betettem két premier plan képet a polcokról. (Nem, még nincs alátámasztva!)

susztertangó 2013.08.31. 16:43:14

@Andrass9: Nos, így persze érthető, ha tönkre megy a hazai konzerv ipar....

vörösbor(de)minőségi 2013.08.31. 19:24:10

@Andrass9: őőőő szóval jó ez igy ahogy van!most látom mennyi az annyi.....én is hagynám kicsit belógva a polcokat.vagy?középen egymásra rakni 2 elrakott cuccot.2:1ben ehető alátámasztó:))

2013.08.31. 20:02:52

@Andrass9: atyaég! és oda komolyan, asszony is, gyerek is bemehet? :))) félelmetes hely :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.08. 15:09:38

@ColT: Nagyon jók a képeid - gyakran megnézem, ha valahol SPAM-olsz :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.08. 15:13:22

@ColT:
Mit? Nem én fotóztam. de itt szívesen látunk képeiddel együtt. Ha husi is lesz benne, akkor különösen.:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.08. 15:17:08

@ColT:
Ez egy nagyon jó kocsma, itt nem bicskáznak, jó a kaja, jó a pia, jók a csajok, meg a fiúk, és hozhatod a haverokat is.
süti beállítások módosítása