Már megint éhesen mentem bevásárolni! Kértem egy csontot a hentestõl a kutyának, de azt mondta, csak velõscsontja van. Na ezt se hallom minden nap ...
- Akkor kérek kettõ szépet.
- Meg ott az a marhanyak, abból is kanyarítson le egy méretes darabot (lett is vagy 3 kiló).
A hûtőben van zöldség, úgyhogy összeállítottam a Krúdy féle húslevest.
- 2 velõscsont
- 50 dkg marhanyak a bõnyeges részbõl
- 1 nagy vereshagyma
- 1/8 zellergumó
- 1/8 kis karaláb
- 3 káposztalevél
- 1 kis kápia paprika
- 3 pici krumpli
- 2 vaskos sárgarépa
- 3 gyökér
- kicsi karfiol
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 2 szál zellerzöld
- só, bors, szerecsendióvirág, 2 szegfübors, 1 szegfüszeg
A karfiol és a sárgarépa kivételével feltettem az egészet lassú tûzön fõni. A velõscsontot cérnával tekergettem körbe, hogy a velõ bennmaradjon. Az elején lehaboztam, amit le kellett, de amúgy sok dolgom nem volt vele vagy három órán át.
Ekkor már nagyon kiéheztem a pirítósra, kivettem hát az egyik velõscsontot. Cérnát levágtam és kitettem egy tányérba. Mertem mellé levest is. Hogy a fotó teljes legyen, 2 darabka sárgarépát beletettem, pedig az még meg sem főtt. Tisztára Szindbád hangulatom lett!
Kiütöttem belõle a velõt egy határozott mozdulattal.
Megpirítottam egy szelet kenyeret, kentem rá vastagon a velõbõl, amit sóztam és borsoztam.
Ebből kettő lett, de nem tartott sokáig :)
A levesbe még beletettem a sárgarépát és a karfiolt. Forraltam 15 percig kis lángon, majd lezártam.
Persze ekkor megettem a másik velőscsont tartalmát újabb pirítósokkal - két Dipankrin társaságában. A kutya pedig lelkesen rágcsálta a csontokat fél éjszaka.