Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Grillezett csirkecomb

2013.08.18. 07:00 Andrass9

Feleségem beállított hat szép csirkecombbal: jönnek a gyerekek, grillezzem meg. A csirke nagyon szép tiszta volt, szinte percek alatt meg tudtam tisztítani.

Gondoltam, most másként pácolom, mint szoktam. Készítettem hát egy 6%-os sóoldatot (1 l víz, 60 g só), amit egy ág csomborral felfõztem. (A csombort a kutya törte le a tõrõl - meg is szidtam érte).

10.jpg

Rozmaring, kakukkfû, feketebors, tárkony, koriandermag és Montreal Chicken fûszerkeveréket morzsoltam szét a mozsárban.

11.jpg

Ezt is a sóoldatba öntöttem és jól összeforraltam.

12.jpg

Az oldatot ezek után hideg vízbe állítottam, hogy mielõbb lehüljön.

13.jpg

Eközben szétvágtam az izület mentén a combokat és bekészítettem egy nagy tálba.

14.jpg

Ráöntöttem a kihült füszeres sóoldatot, alaposan összekevertem és beköltöztettem a hûtõbe éjszakára.

15.jpg

Másnapra plusz feladatot is kaptam a grillen: süssem meg a padlizsánt a padlizsánkrémhez. Tapasztalat szerint akkor a legfinomabb, ha parázs felett sütöm, bár sokszor csak a platnira tesszük. Becsomagoltam hát a krumplikat alufóliába, gerjesztettem szép parazsat és rápakoltam a törökparadicsomot is a fedõ alá.

16.jpg

Egy darabig csak ezek ültek a fedõ alatt, míg a combokat két alu tálcába tettem és lefedtem fóliával. Hirtelen nagyon kicsi lett a grillem, pedig ez egy 55 cm átmérõjû példány.

17.jpg

A padlizsánokat jónak itéltem, így rögtön szellõsebb lett a grill.

18.jpg

Egy alutálcán beelõzött némi csirkemáj baconbe tekerve, feltettem hát azt a tûzre, míg a krumplik kint pihentek. Körberaktam a grillrácsot a megpárolt combokkal, hogy ropogósra süssem a bõrét, mielõtt megesszük.

19.jpg

Öt perc múlva megforgattam mindet.

20.jpg

Kiraktam egy cseréptálba, ahonnan percek alatt el is fogyott.

21.jpg

25 komment

Címkék: sültkrumpli padlizsánkrém faszén

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr485427222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.18. 08:29:14

@Babette_: Jó reggelt!
Van egy 70 dekás szép tonhalfilém valami ötlet, mit főzzek belőle! Nincs itthon a macska, cincogok :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.18. 08:40:44

@Andrass9: én nem vagyok túl szofisztikált halfronton, mert annyira szeretem, hogy nincs energiám bonyolult elkészítési módokkal babrálni:)
úgyhogy a roston sült (jó füstösen) a legszimpatikusabb, vagy ha melegetek van, akkor tonhalsaláta sok zöld színű zöldséggel.

én most megyek halért, harcsa a harcsapaprikáshoz (túrós csuszával) és jó zsíros ponty a rántott halhoz. itt van anyám, ő is rántott halat rendelt.

süllőcske 2013.08.18. 11:18:29

Jól néz ki, az elkészítés is tetszik, ez is egy jó megoldás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.18. 11:35:28

@Babette_: A grill jó ötlet, az kinn van a kertben. Akkor lesz füst is, meg rost is :)
Bár most ettől a rosttól kaptam az ötletet, hogy borítékban kéne sütnöm sok hagymával, édesköménnyel és kis kaporral. Azután a borítékot kinyitni, és száraz rozmaringágakat tenni füstölőnek a tűzre. Köszi!

medvedr 2013.08.18. 14:33:24

Ez jó. Heston B. is áztatja sós vízben a csirkesültnek valót, nekem még valahogy nem jött össze a kipróbálása. Arra lennék kiváncsi, hogy mért 6% os a só, ha van erre bármiféle szabály.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.18. 16:05:35

@medvedr: Azt mondják, a fiziológiás sóóldat 6%-os. Ez persze inkább a te szakterületed, mint az enyém, de gondolom ez az érték az, aminél még nem szívja ki a só az izomból a vizet, viszont, ha alacsonyabb a szint az izomban, akkor beletolja.
Fene tudja, én legalábbis nem. Csak ezt az értéket olvastam mindenfelé a sós pácolásról.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.18. 19:16:13

Szép estét!
Ezt a pácolást én még nem próbáltam, de ami késik, az nem a vonat.
Elkezdtem felszedni a krumplit, egészen tűrhető lett, ahhoz képest, hogy már egy hónapja leszáradt a szára. Holnap főzök (sütök) is valamit belőle.

medvedr 2013.08.18. 20:14:39

@Andrass9: Valaki nagyon eltévedt, a fiz só 0,9% (tömeg)- os. A 6 % os só oldat vizet von ki sejtekből, a szövetek közti térbe. A normál pácolás sósabb mint a fiz só, azt gondoltam a 6% valmilyen optimum, de akkor nem erről szól a dolog.

süllőcske 2013.08.18. 21:15:15

Tulajdonképpen nem szabály a 6%, de 5-8 közé lehet belőni. Függ a pácolási időtől és a húsfélétől.
A sóleves pác akkor hozza meg a legnagyobb eredményt, ha utána kivontatjuk belőle a vizet, majd sütésnél újrasózzuk. Ne gondoljátok hülyeségnek.
Ez ismert a halkészítésnél is. A sólé vizet von ki a
húsból, miközben behatol. A tiszta vízben való áztatásnál visszanyert nedvesség sokkal kevésbé távozik a sütésnél, így a pecsenye remek, szaftos lesz.
Említett Heston Blumenthal is a sólevezett csirkét kiáztatja. 8%-os oldatot használ, mert a csirke egész, a pácolás csak 6 óra. 12 órás sózásnál elég lenne a 6%.
A só egyébként még tud egészen különös dolgokat művelni, bővebben majd a sókérges sütésnél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.18. 22:08:38

@medvedr: Valóban! Utána nézhettem volna, de mivel te jobban tudod, gondoltam, majd kiigazítasz :)
@süllőcske: Válasza sokkal autentikusabb, mint az én elképzelésem!

vörösbor(de)minőségi 2013.08.19. 11:54:11

ez nagyon izgalmas téma a sóleves áztatás és társai.nem lenne kedve folytatni ezt annak akinek kedve ideje?vagy megelégednék egy linkkel is ami irányba tenne.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.19. 12:20:46

@vörösbor(de)minőségi:

Szerintem menj ki egy kis időre a kertbe, vagy menj el egy rendezvényre, de előtte kapj be egy-két liter vizet, mire befelé/hazafelé igyekszel, már te is ismerni fogod a sós lévben áztatás titkait.:)

Topy 2013.08.19. 14:06:32

@látjátok feleim szümtükkel: pl. az idei kecskeméti repülőnap tökéletes példája volt a 12 órás sós lében történő pácolásnak - szárított zöldfűszerekkel, sok homokkal :)
mondjuk ez utóbbi összetevő nem túl gyakori - és nem túl kívánatos - a konyhában ;)

vörösbor(de)minőségi 2013.08.19. 19:34:13

@látjátok feleim szümtükkel: @Topy:
na most de télleg na!! azt már ismerem és tudom kezelni amikor saját levében az ember:) és azt is amikor már sok napja kimondottan nehezemre esik a gázt begyujtani és valamit fözni rajta mert maga a meleg szó is rohamot vált ki:)))nemám még az,hogy vagy 3fokkal megemelem a konyhai hömérőt...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.19. 19:46:58

Szép estét!
Hulla vagyok, egy grépfrútos sört benyakalnék most.

2013.08.19. 20:20:36

@Waka:
Most jövök Debrecenből, valamiféle cseh söröket csapolnak a Nagyerdőn egy nagy sátorban, van gyümölcsös is, de azt nem kóstoltam. Hogyismondjamizé nem jutottam el a gyümölcsösig tegnap este. ;)
Nagy melegben nagy fáradtságra valami ócsó nem túl alkoholos, jéghideg sört öntök magamnak 2-3 citromkarikával, életmentő tud lenni. ;)
(tudom, az orvosok mást mondanak...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.19. 20:35:55

@Waka: Isten hozott!
Csak Gösszer Citromos van itthon. Már csak 1 doboz, mert véletlenül beleittam a másikba, és az majdnem a lefolyóban végezte ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.19. 21:07:29

@pizzaszeletvágó: @Andrass9: A citromos valamiért nem jön be. Felfúj, és nehezen tudok csak böfögni, csak feszíti a gyomrom. Azért köszönöm!

susztertangó 2013.08.19. 21:07:36

@Waka: Hú, de sajnáltam, hogy nincs Google szemüvegem ami fotót/videót készít, anélkül, hogy más tudná-vagy valami kém kütyü. Ma a metrón velem szemben ült egy néger nő a fehér pasijával és a sárga pólóján a mellén duplán virított a felirat csupa színes betűvel: WAKA.
A gyümölcsös sör tényleg jó szomjoltó.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.19. 21:41:04

@susztertangó: Valamelyik külhoni rajongóm lehetett. :D

vörösbor(de)minőségi 2013.08.20. 14:57:39

@susztertangó: waka=mozdulj,csináld,tedd,és ezek szinonimái.
waka waka:ugyanez kissé türelmetlenebbül :)))

2013.08.20. 15:47:16

@vörösbor(de)minőségi: ez talán a "wake up"-ból lehet szlengesítve? :)

A waka-waka-waka viszont az egyik fekete afrikai nyelvjárásban azt jeleni, hogy "fehér ember jönni, hozni saját krumpli, lőni zebra, sütni csíkos husi, fóliás krumplival, nyam-nyam".
Szerintem. :)

vörösbor(de)minőségi 2013.08.20. 19:00:48

@pizzaszeletvágó: langyos langyos...az afrikai vonal az igy van..
süti beállítások módosítása