Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gombás csuka

2013.08.10. 07:00 süllőcske

Nyár van, csodaszép termények kavalkádja, remek, friss alapanyagok kerülnek fazekamba. Hétszámra, csak akkor nézek a hűtőláda felé, ha beteszek egy csomag zöldet, halat, egyebet. A nagy láda csak telik, telik, ám mégis eljön az idő,hogy a csomagok helyet cseréljenek.

Kicibáltam hát a harcsafilék alól egy júniusi fogásból származó, bőr nélküli, szálkátlan csukafiléket tartalmazó csomagocskát.
Álldogálok a láda előtt, behunyt szemmel, valamely ízemléket idézgetve, hogy a négykilós csuka darabja ihletett főzés által lényegüljön át . Ilyenkor csak úgy kavarognak az emlékek, recepteket, illatokat, színeket, hangulatokat érzékelek. De semmi nem erősödik fel. Teszek egy kört a lakásban, megtorpanok a tömött könyvespolc előtt, rutinszerűen olvasgatom a konyhás könyvek címeit. Fiam a gép előtt ül, de oda most amúgy sem szeretnék leülni. Nézek.

-Mi az, apa?

Semmi.- mondom. Kilépek a konyhába, Anahita néz vissza. -Valami baj van?-kérdi. Mutatom a halat.
-Mi legyen belőle? Valami finomat szeretnék.
-Te ne tudnád?
-Hát, nem.
-Itt, a házunk helyén állt az a híres csárda. Hogy csinálták a régi szegediek a csukát?
Tényleg, hogy is? De hiszen már érzem az ízét! Szalonnás, gombás csuka, birkasajttal!

Errefelé tudták, hogy a csuka nagyon finom, de száraz, bírja az erősebb ízű mellékleteket. Ezért a csukaszeleteket zsírozott tepsibe fektették, gombával vegyest, szalonnaszeletekkel befedték, kemencében, lerniben sütötték, sajtot morzsolva rá. Nagyon finom, közkedvelt étek volt ez.

Bambaságom egyszeriben elmúlik, fejecskémben merész konstrukciók alakulnak. Ahogy a gondolataim lendületbe jönnek,látom, ehhez egy kis egyéni lelemény is kapcsolódhat. De úgy, hogy az étel éppen olyan finom legyen, ha lehet, még finomabb. Érdekes, percek alatt kialakult koncepcióm olyan jó kedvet kerített, élveztem a főzést.
Arra gondoltam, hogy a szalonna tényleges burokként szerepeljen, a hal, és a gomba a sajttal szép, mozaikos textúrát képezzen, jó készültségi formát kapva. Előhalásztam tavasszal szedett tövisalja és júdásfül gombámból is, amit elődinsztelve fagyasztottam. A kamrapolcról leemeltem egy üvegcse borban-borecetben főtt, olívában eltett, a télen gyűjtött fekete laskagombát is. Készítésekor Márkaséf marinált vargánya receptjét követtem. Székely juhsajtom is volt.
A csukát csíkokra nyestem, enyhén sóztam, borsoztam. Ölésünkből származó szalonnából egy, lehetőség szerint vékonyabb,nagyobb lapot vágtam.

P1200309.JPG


A szalonnalap túl vékony nem lehet, mert sülésnél zsugorodva lekúszna a tekercsről. Kívül négyzetrácsot irdaltam rá.
A hal, sajt, gombacsíkokat váltakoztatva hengert építettem.

P1200310.JPG

P1200311.JPG

Feltekercseltem, a végeket krumpliszelettel lezárva.

P1200316.JPGKözepes tűzön megsütöttem. A szalonna zsugorodás közben préseli a tekercset, a juhsajt, ami nem folyik el, összeragasztja. Nagyon vigyáztam (maghőmérővel ellenőrizve), hogy a halunk ne készüljön túl. Régen csuszával, kölessel adták, én kölest készítettem. A gombás élményt még a marinált laskagombával fokoztam, pácolt lilahagymával salátává alakítva.

P1200332.JPG

A szalonna, ha egyénenként sok, vagy fölösleges, letekerhető a szeletről, amely gyönyörűen egyben marad, vágható. Én a fele szalonnát azért elfogyasztottam.
Egyébként az egész vacsorakészítés egy órát sem vett igénybe, az aprólékos leírásom ellenére.
Illetve még volt egy kis túlórám, a maradék csukafilével. Itt már lendületből improvizáltam. A kockázott halat mustáros, kicsit fokhagymás páccal megkentem, kicsit állt, vajon röviden átsütöttem, ment hozzá a gomba,  majd a birkasajt, csak addig, míg a mustárral elegyedve belazúrozta a ragut. Zsázsával, apró mustárlevéllel frissítettem.

P1200318.JPG

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr145451494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.10. 07:43:47

@Babette_: Te vagy a kontraszt az éjszakában!
Ha a kaja elkészítése macerás, egy szó. Ha egyszerű, akkor litánia.
Csak vicceltem :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.10. 07:45:41

Csucsu!

Na! Ettől ( is ) gasztro ez a blog!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.10. 07:48:16

Fantasztikus étel! Le a kalappal előtte. Egy csöpp kritikát engedj meg azért:
Köretnek is gomba nem vonta el a figyelmet a halról, aki a főszereplő lenne?

Negotiator 2013.08.10. 09:11:45

süllőcske, te vagy a felelős: miattad kell csukát szereznem.
le a kalappal előtted!

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.10. 09:41:47

@Negotiator:
Vigyázz! Nehogy (láb)gombás legyen az a csuka!:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.10. 09:43:37

@Andrass9: igazad lehet:)
macerás: süllőcske olyan kaját készít, amit még sosen láttam, de nagyon tetszik.
de az is igaz, hogy mostanában nincsen se időm, se türelmem bonyolult ételekhez, mint coq au vin, oroszkrémtorta és társai.
ezt a csukát csak azért nem próbálom ki, mert csuka nem jon haza mostanában.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.08.10. 10:10:55

Ez már megint nagyon rendben van. Majd posztolnom kellene a sóban sült pontyomat.
Off. Egy ételre keresve, régi malackarajos írásokra bukkantam. Milyen jól ugrattuk egymást.

Negotiator 2013.08.10. 12:16:40

@látjátok feleim szümtükkel:
a hőkezelés sok mindenen segít, de azért óvatos vagyok :)

2013.08.10. 13:20:45

@Andrass9: "Köretnek is gomba nem vonta el a figyelmet a halról, aki a főszereplő lenne?"

A szerző majd nyilván válaszol erre a kérdésre, de bennem felmerült egy további kérdés:
Feltétlenül kell-e, hogy a tányérra kerülő ételnek "főszereplője" legyen?

Egyébként a gomba és a hal szépen összesimuló páros. Nagyon szép ez az étel.
A szalonna mennyiség csak laikusoknak zavaró. Én is sok szalonnát használok, legtöbbet sertészsírral főzök, de ez nem azt jelenti, hogy az utolsó cseppig felnyalom és beépítem a laborleletembe, :) hanem élvezem az ízét.

susztertangó 2013.08.10. 13:30:14

@Negotiator: Hőkezeled a lábadat?! Hőő!

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.10. 13:36:40

@susztertangó:

Miért? A tied a héten nem hőkezelődött?

susztertangó 2013.08.10. 14:05:02

@látjátok feleim szümtükkel: Most, hogy mondod nagyon is, bár nem tudom, hogy attól volt ma éjszakai műsor: a térdhajlatban tapintható két ín teljes hosszában össze akart húzódni vagy szétszakadni.Banyekvazzebakker, mindkét lábamban. Igaz, egész nap dolgoztam és vedeltem a vizet, retro módon csapból.(Hogy retron pisiltem-e, nem árulom el.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.10. 14:15:12

@susztertangó: Magnézium és kálium utánpótlást kér a szervezeted. A sok víz, ami átmegy rajtad, kimossa ezeket. Amugy nagyon szar érzés!!

2013.08.10. 17:11:25

@Andrass9: @susztertangó: @Babette_:

Káliummal óvatosan! Túladagolása halálos.

susztertangó 2013.08.10. 17:21:44

@Andrass9: @pizzaszeletvágó: 1 szem Káli-R bogyó bújkált a fiókban, persze a lejárati rész rég le volt vágva a csomagolásáról sacc/kb 15 éves. Nem tudtam, hogy jó-e még, vagy egyáltalán okos dolog felhasználni, eltörni nem lehetett, hát vízbe tettem és egy idő után leittam róla némi sós vizet-na meg járkáltam, pofákat vágva. Érdekes, negyven éve ilyesmi nem volt....Mivel a konyhasóm nélkülözi a káliumos dúsítást :-))) rápacsáltam, ugye?? Hiába, valami vacak útszóró só, parajdi néven..

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.10. 17:34:51

@pizzaszeletvágó: András nyilván nem egy evőkanálra gondolt:))

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.10. 17:54:50

@susztertangó:

Őszinte részvétem. Ezt nézd át, hátha akad a kamarában ezek közül valami gyors segítségnek való.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.10. 17:55:46

@susztertangó:
Ja, és Papangint recept nélkül is lehet kapni.

2013.08.10. 18:22:00

@Babette_: Persze. :) Csak figyelmeztettem az utánunk olvasókat, hogy nem lehet nyakra-főre szedni, csak mert sokat izzadtunk és/vagy pisiltünk. Egy-két szem biztos nem árt, de rendszeresen nem szedhető. (kivéve nyilván orvosi utasításra pl. vízhajtó mellé szedte édesanyám is)
Most néztem utána: élelmiszerekből szépen bevihető a napi adag, friss zöldség, gyümölcs, de legfőképpen bab, borsófélék, zöldpetrezselyem, dió, búzakorpa.
Az utóbbiakból 10 dkg a napi adagot fedezi is.
Ásványvizekre is érdemes figyelni.
Ha pedig közben a nagy melegben a Na bevitelt is csökkentjük, nem kell annyi K sem. /Na-K egyensúly, középiskolás biosz/ Szóval @susztertangó: a parajdi só tényleg nem megoldás. :)

A "fekete angyal" néven elhíresült gyilkos ápolónőre talán még emlékszünk. Káliumot adagolt túl szívleállást okozva ezzel. Nyilván vannak fokozatok ez ügyben is.

2013.08.10. 18:34:19

@látjátok feleim szümtükkel:

Csak nem erre gondolsz?
Alekszadr Alekszandrovics Panangin.

kb. 14:00-nál
www.youtube.com/watch?v=uompRXRBv8Q

:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.10. 18:38:48

@susztertangó: A kálium önmagában tartós, a retard funkciót viszont nem ismerem. A parajdi só reklámozott 84 összetevőjéből csak az NaCl-t sikerült megtalálnom, vagyis nem tudom mennyi a kálium és a magnézium benne.
Én 600 mg káliumot és 250 mg magnéziumot szedek a vízhajtó miatt. A szervezetnek káliumból kb 2000-3000 mg-ra van szüksége naponta, amit főleg növényi táplálékkal vesz magához. Az említett Káli-R bogyó 1000 mg káliumkloridot tartalmaz, vagyis 500 mg káliumot. Hasonló hirtelen káliumszint esésnél az orvosok 1-3 tablettát írnak fel. A halálos adag kb 1g/testkilogram kálium szájon át bevéve. 18 gramm napi bevitelig általában jól tolerálja a szervezet.
Magnéziumból 400 mg kell naponta a szervezetnek. Halálos túladagolásról nem tudok, "Túladagolása a klinikai gyakorlatban szájon keresztüli bevétele esetén, normális veseműködés mellett igen ritka."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.10. 18:42:19

@látjátok feleim szümtükkel: Amiből akut esetben 4-5-öt kell bevenni, annyira kevés a káliumtartalma. B6 sincs benne, ami a magnézium felszívódását segítené, de valóban nem receptköteles :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.10. 18:52:56

Szép estét!
Az étel ismét csucsu lett, kerek, összefogott. Az a kés megint csak ott van :) . Én nem láttam a házad, maradt valami a csárdából a házban, vagy csak a hűlt helye?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.10. 20:00:38

@Waka: Jó estét!
Van egy 5 mm-es fekete csili paprikám!!!!

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.10. 20:42:46

@pizzaszeletvágó:

Nem egészen, bár az a papangin is bekapható, de susztertangónak nem biztos, hogy használna.:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.10. 20:44:53

@Andrass9:

Waka-é is kicsiben kezdte, majd megnő a tied is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.10. 20:47:53

@susztertangó:

Nekem régebben a háziorvos írt fel kálium sót, és ha izomgörcs gyötört, akkor egyet felhasználtam. Nem kell rendszeresen szedni. Beszéj a dokiddal.

susztertangó 2013.08.10. 21:20:31

Mindenkinek köszönöm a figyelmességét, doki szabin van, ha megjött, megyek. @pizzaszeletvágó: @látjátok feleim szümtükkel: most megint görcsöm van, röhögő :-)))))

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.10. 21:36:38

@susztertangó:

Tudod, amikor gyerek voltam, és fájt a fogam, azt mondták az idősek, hogy vegyek be egy fakanalat, oszt majd kiáll. Persze, hogy nem értettem, miért és mitől állna ki. Aztán megnőtt az eszem és megértettem.:)

youlopukku 2013.08.10. 23:23:38

gombás csuka+sztk találkozó....

susztertangó 2013.08.11. 07:35:53

Látom rendes népek vagytok, mindenki kicsínositotta magát és készül misére menni a templomba. Sliccgombot a perselybe dobni nem ér!

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.11. 09:20:39

@susztertangó:

Kutyaütő vagy, mindig feldobod a labdát, de ezt most nem üthetem le a persely kárára.:)
Annyit azért elmondhatok, hogy az egyszeri leányzó nem értette miért pisil négy ágút. Elmagyarázták neki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.11. 16:55:34

@látjátok feleim szümtükkel: Jót fogtál. Susánszky talán az egyetlen a táfelspicc blogirói közül, akinek olvashatók a cikkei.
Paradicsomügyben pedig mi magunk is dolgozunk azon, hogy jobbak legyenek. A magcsereberével és saját termesztéssel.

2013.08.11. 17:46:06

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:

Igen. Igaz, amit ír. Nekem szerencsém van, hogy hosszú szenvedés és keresgélés után találtam egy őstermelőt, akitől tavasztól késő őszig vehetek paradicsomot, egyforma minőségben nagyon jó ízűt. Kezdetben fóliás, később szabadföldi, de nem igazán érzik a különbség, itt van igaza Susánszkynak.
Vicces: mert van két termelő, aki fix helyen árul a piacon. Egymás mellett. Mindkettő árul paradicsomot és paprikát. Egyiktől a parit veszem, másiktól a paprikát, mert fordítva ehetetlen terméket kapnék, de tényleg bűn rosszat. Mikor megyek, már mindketten vigyorognak, már nem is erőltetik a dolgot, hogy egyiküktől vegyem mindkettőt.
Persze legjobban az a pár saját tőről szedett paradicsom ízlik, amit akkor szedek le, mikor megkívánom és pont jó, és akkor fogyasztjuk frissen gyorsan.

susztertangó 2013.08.11. 18:37:07

Az említett cikk hozzászólásai között volt aki azt írta, hogy ősszel éretlen terméssel volt tele a bokor, úgy ásta be zöld trágyaként.Az se rossz, de akár lekvárt is lehet főzni a zöld paradicsomból.Finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.11. 20:29:16

@susztertangó: Vagy csak kisüti olajban (Fried Green Tomatoes 1991). Én csak savanyítottam pár üveg zöld koktélt, de senki sem ette :(

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.11. 21:00:04

@susztertangó:

A zöld, szárával együtt felszedett paradicsomot fel kel akasztani fagymentes helyen, és szépen beérnek rajta a bogyók.

Az idei tapasztalatom, hogy a fekete paradicsomot nem kell sokat öntözni, nagyon jól bírja a szárazságot. Tavaly öntöztem rendszeresen, és kirepedezett, az idén kétszer ültettem, a korábbit öntöztem, és nem lett valami díszes, a másodikat akkor vetettem amikor az elsőt kiültettem, és utóbbi csak májusban került a kertbe. Ezt a csapatot szándékosan nem öntöztem csak két naponta és nem sok vízzel, és már érik, sok van rajta, és nem repednek a bogyók.

Ez az év a tapasztalás éve, 10 fajtát vetettem. A legszebb a fekete koktél lett, vannak fürtök, amin 25 bogyó is van. Érdekes fajta, mert 4 tő van, és egy része kerek bogyójú, egy tővön meg hosszúkásak. Íze nagyon jó. Holnap paradicsombefőzést lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.11. 21:01:11

@Andrass9: Az egyik kedvenc filmem.
Akárhogy is nézzük a fajta és a termesztés körülményei együtt határozzák meg a minőséget.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.11. 21:24:10

@susztertangó:
Ez a videó nem érhető el.
Volt ott más kaja is valóban.

süllőcske 2013.08.12. 17:01:59

@Waka: Nem is igazi csárdák, hanem fogadók sorakoztak a Feketesas utcában, a mostani műteremlakásunk szomszédságában. Miként a Hétválasztó is, abban az időben, mikor Szeged jelentős kereskedőváros volt. Átutazó kereskedők, árusok, hivatalnokok, gyorskocsi utasok a környékbeli és nemzetközi területekről is, itt gyűltek össze. Fontos hírszerző hely volt, hírre, jelentékeny vendégre meghúzták a Hétfejedelem kis harangját. A Nagypiac közelsége is nagy forgalmat adott.
Nem maradtak fenn, csak a leírások. Meg talán a "hely szelleme".

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.12. 20:36:53

@süllőcske: Talán a Jókai által megírt Komárom lehetett ilyen az Arany ember idején.
süti beállítások módosítása