Süllõcske csodás posztja a churutról - mint örmény vagy székely fûszerrõl - megihletett. Ezt ki kell próbálni, ha kicsit másképp is!
Szerencsés vagyok, városi létemre nagyon finom házi tejhez jutok hozzá a helyi kis tejboltból. Rendszeresen készítek magamnak aludtejet - különösen nyár folyamán - mint remek frissítõ italt. Fûszerekkel is el vagyok látva kicsiny veteményesem jóvoltából, igy már csak a próba maradt hátra.
Bõ félliteres cserépben készítem az aludtejet. Ez alkalommal kettõt tettem fel a polcra megaludni, mert 1 liter tej a maximum amit erre a kisérletre feláldozok :)
Ezután naponta megkavartam. Mivel nem átlátszó egyik sem, nem tudtam hogyan rétegzõdik benne az savó. Nem is forraltam be a tej felét sem - nem kaptam rá érdemi magyarázatot, hogy miért is kellene. 15 nap elteltével a forraláspróba eredményes volt - nem ugrott össze az aludtej, irány tehát a veteményes a fûszerekért.
Szedtem bele mindent, mi szem-szájnak ingere, bár az eredeti recept nagyon szûkösen bánt a fûszernövényekkel. Azért Süllőcske megigérte, hogy kipróbálja más fűszerekkel is!
Van benne:
- petrezselyemlevél
- zellerlevél
- zsálya
- bazsalikom
- tárkony és
- kapor
Feltettem az indukciósra az aludtejet forrni úgy ahogy van, a benne lévõ savóval együtt. Amikor megindult, visszavettem 200W-ra a teljesítményt, ezzel éppen csak mozgott az aludtej.
Összevágtam a rengeteg fûszernövényt apróra és belekavartam a forró aludtejbe. Ezt a masszát addig fõztem, mig olyan sûrû nem lett, hogy látszott a serpenyõ feneke a kavaráskor. 3 óra alatt megvolt, és valóban érdekes szagokat árasztott magából.
Kihüléskor annyira besûrûsödött, hogy gyerekjáték volt a kúpokat megformázni. Kettõ nagyobbra és egy picire futotta. Ezeket levittem a garázsba egy akácfa deszkára száradni a család erõteljes tiltakozása miatt.
Néha megforgattam/megszagoltam és kezdtem megszokni az amúgy elég penetráns illatát. 35 nap alatt száradt keményre.
Az evőpróbáról egy további posztban számolok be.