Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A churut recept utóélete

2013.08.02. 07:00 Andrass9

Süllõcske csodás posztja a churutról - mint örmény vagy székely fûszerrõl - megihletett. Ezt ki kell próbálni, ha kicsit másképp is!

Szerencsés vagyok, városi létemre nagyon finom házi tejhez jutok hozzá a helyi kis tejboltból. Rendszeresen készítek magamnak aludtejet - különösen nyár folyamán - mint remek frissítõ italt. Fûszerekkel is el vagyok látva kicsiny veteményesem jóvoltából, igy már csak a próba maradt hátra.

Bõ félliteres cserépben készítem az aludtejet. Ez alkalommal kettõt tettem fel a polcra megaludni, mert 1 liter tej a maximum amit erre a kisérletre feláldozok :)

10.jpg

Ezután naponta megkavartam. Mivel nem átlátszó egyik sem, nem tudtam hogyan rétegzõdik benne az savó. Nem is forraltam be a tej felét sem - nem kaptam rá érdemi magyarázatot, hogy miért is kellene. 15 nap elteltével a forraláspróba eredményes volt - nem ugrott össze az aludtej, irány tehát a veteményes a fûszerekért.

Szedtem bele mindent, mi szem-szájnak ingere, bár az eredeti recept nagyon szûkösen bánt a fûszernövényekkel. Azért Süllőcske megigérte, hogy kipróbálja más fűszerekkel is!

Van benne:

  • petrezselyemlevél
  • zellerlevél
  • zsálya
  • bazsalikom
  • tárkony és
  • kapor

11.jpg

Feltettem az indukciósra az aludtejet forrni úgy ahogy van, a benne lévõ savóval együtt. Amikor megindult, visszavettem 200W-ra a teljesítményt, ezzel éppen csak mozgott az aludtej.

12.jpg

Összevágtam a rengeteg fûszernövényt apróra és belekavartam a forró aludtejbe. Ezt a masszát addig fõztem, mig olyan sûrû nem lett, hogy látszott a serpenyõ feneke a kavaráskor. 3 óra alatt megvolt, és valóban érdekes szagokat árasztott magából.

20.jpg 21.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Kihüléskor annyira besûrûsödött, hogy gyerekjáték volt a kúpokat megformázni. Kettõ nagyobbra és egy picire futotta. Ezeket levittem a garázsba egy akácfa deszkára száradni a család erõteljes tiltakozása miatt.

Néha megforgattam/megszagoltam és kezdtem megszokni az amúgy elég penetráns illatát. 35 nap alatt száradt keményre.

19.jpg

Az evőpróbáról egy további posztban számolok be.

51 komment

Címkék: zeller zsálya bazsalikom tárkony petrezselyem

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr915436234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.02. 09:37:12

@Babette_: Kiváncsiság a tudomány mozgatórugója!

süllőcske 2013.08.02. 10:57:17

Várom a folytatást, bár én sejthetem, mit fogsz tapasztalni, mikor ki is próbálod.
Igen, egy újabb három liter tejből csináltam kaprosat, és tárkonyosat. A rezsón, vízfürdőn nagyon jól sikerült a besűrítés, így a buké is enyhébb volt. Igaz, úgy elég sokáig tart, viszont nem kell rá figyelni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.02. 14:50:33

Úgy számolom, azonnal hozzá is láttál a churut elkészítésének!

Én nem hagyom el a felét forraló figurát, oka van annak, mégha nem is ismrjük a magyarázatát.

Ez az! Vízfürdő! Rezsó! Terasz! :)))

Hátrányos helyzetű kaviár 2013.08.02. 18:20:22

Huhh, tudom, hogy semmiféleképp nem kapcsolódik, de életemben először most ettem kenguruhúst!!!!! Húha!
Finom volt :)
Ja, váj mí voltam.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.02. 18:37:50

Hogyne lett volna finom. A kenguruk nem húsevők.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.02. 19:01:20

@Hátrányos helyzetű kaviár: Egészségedre! Én csak struccot ettem Dél-Afrikában és nagyon finom volt az is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.02. 19:03:20

@PO: Nem csak hogy hozzáfogtam, de a mini kúp felét már meg is ettem :)
Gyógyszervegyész barátom szerint a félforralás lehet egy módosított oltás alapja, de neki sem volt konkrét ötlete.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.02. 19:52:20

@Hátrányos helyzetű kaviár: :))))
@Andrass9: módosított oltás? hogyan jutott erre? a forralás megszünteti a valamilyen kalciumláncokat, kalcium-klorid pótlása nélkül nem is lehet oltani, illetve nem lesz belőle alvadék.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.02. 21:03:46

Szép estét!
Csakhogy be tudtam lépni végre, egész nap vacakol.
Előbb-utóbb ki fogom próbálni.
@Hátrányos helyzetű kaviár: Szegény Zsebibaba... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.02. 21:20:39

@Babette_: Valószínű pont ebben lehet a trükk, hogy lágyabbra alvad, mert higítva van. Én minden esetre most kihagytam a forralást és látám, hogy jó :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.02. 21:22:06

@Hátrányos helyzetű kaviár:

Én meg verébhúst ettem gyerekkoromban, bablevesbe belefőzve, bibí. Hú de finom volt!

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.02. 21:25:06

@Hátrányos helyzetű kaviár:

Én meg életemben először ( és utoljára ) ettem gyerekkoromban verébhúst, bablevebe belefőzve, bibí. Hú de fimon volt.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.02. 22:11:57

@Waka: Jó estét!
Döglődött ma egész nap a blog.hu . Permeteztem a körtét, mert barnul-szárad a levele, valamint egy darázsfészek dongja körül. Most már csend van :)
A bikaszív, amit adtál rücskös volt? mert most rücskös/barázdás.
Virágzik a fekete csili, viszont az 5 paradicsompaprikám semmit sem mutat még. A kecskeszarvat már szüretelem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.02. 22:16:11

Egy ágyásnyi lilahüvelyű zöldbabot vetettem USA magból, amit most szedtem meg először. Lett 1,7 kg - szóval jut lefagyasztani is. Fennhagytam a vékonykákat és még van rajta szép lila virág is.
Kár, hogy @Babette_: nem szereti a zöldbabot - irtó mutatós egy zöldség!
Állítólag zöld lesz, ha megfőzöm. Amikor kettétöröm, nincs benne lyuk - teljesen tele van és nem a babbal, hanem valami babhéj szerű anyaggal.
Holnap megsütöm tepsiben morzsával!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.02. 22:18:02

@Babette_: A recept felezve használja a friss és a forralt tejet. Igy még marad benne kálcium-klorid, csak kevesebb.

Hátrányos helyzetű kaviár 2013.08.02. 23:09:07

@Andrass9: Strucc nincs az ausztrál kajastandnál :(.
De ez a kenguru .. Huhh, ez tényleg nagyon jó!

@Waka: Khm, hát a neve nem volt az étlapon ;)

@látjátok feleim szümtükkel: Ne máááár? Tényleg? Én csak galambot, nem ezt a városi szárnyaspatkány-félét, hanem direkt e célból tenyésztettet. Nagyim csinálta meg dédim, kiváltotta a "zsenge csibelevest" ;)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.03. 06:55:52

@Hátrányos helyzetű kaviár:

Tudod ez akkor tájt volt, amikor a kínaiak dobbal fogták a verebet. Ez nem vicc. Rengeteg volt a veréb, a takarmány meg kevés, és azáltal, hogy gyérítettük a számukat, kevesebbet ettek el a tyúkok elöl. Csapdával fogta az apám, meg a vadgalambot is, akkoriban az is sokkal több volt, mint most. Bár a télen hozzánk jártak hízni a környék vadgalambjai, mi nem bántottuk őket. Pedig a legfinomabb levest vadgalambból főzte az anyám, olyan jót azóta sem sikerült enni. Nem véletlenül szeretik az olasz vadászok lűdözni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.03. 07:53:22

@Andrass9: nem azt mondtam, hogy nem szeretem, hanem hogy tavaly kicsit besokalltam tőle:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.03. 07:54:38

@Andrass9: az lehet:)
ráadásul (de ezt már nem tudtam leírni tegnap, nem engedte a bloghu) itt szó sincs oltásról, csak savanyú alvadásról.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.03. 09:40:46

@Andrass9: 2010-ben nem volt az, tavaly igen. Talán csapadékfüggő. Nálam már van is pár szem fekete. A fürtös chili díszlik a legszebben, rogyásig van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.03. 11:04:26

@Waka: Az az égre álló, csokorformájú? mert az nagyon ízes! Sokta használtam belőle zölden is meg pirosan is főzéshez meg a paprikakrémbe.
A paradicsom csapadékfüggése nálam tárgytalan. Naponta kapja a maga fél-egy liter vizét minden tő személyreszabva!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.03. 11:08:39

@Andrass9: U.i: lila bab ügyben. nem sütöm meg - ilyen melegben a sütőt bekapcsolni kapitális bűn!!!
Feleségem megtisztította, kb 15%-a szálkás volt, de egyben lejött a szál. Lesz belőle holnapra zöldbabfőzelék, azt a kisebbik lyány is szereti, és két napja új lakásban lakik, amit meg kell ünnepelnie.
Két - negyed kilós - adagot blansírozva lefagyasztottam.
Irtó vicces volt, ahogy kizöldült a forró vízben a lila bab:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.04. 21:13:53

@Andrass9:
Ollóval szabod személyre?:)

Ezt találtam, szerintem neked irták:
zefcook.blog.hu/2013/07/28/teljesen_tejes

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 00:05:07

@látjátok feleim szümtükkel: Nevetni fogsz, ollóval is. A locsolórendszerem 6 mm-es csövekkel megy, amit ollóval vágok méretre, de a vízkibocsájtó fejek egyenként állíthatóak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 00:06:46

@látjátok feleim szümtükkel: A "kétszer"-t úgy értettem, hogy először és utoljára...

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.05. 06:33:46

@Andrass9:
Hát mondatba kétszer van: előszőr-utoljára, egyébként egyszer.:)

Van központi tartály?

Szabászollóra gondoltam, olyan nagyra.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.05. 07:34:28

@látjátok feleim szümtükkel: Tartályom nincs, az emésztőből ciszternává avanzsált 50 m3-es lyukból meg elszivárog az esővíz. Marad a vezetékes víz.
A csöpögtetö talán a leggazdaságosabb, mivel pont oda és pont annyi víz megy, amennyi a haszonnövénynek kell. Ez a fekete földtakaró de vízáteresztő fóliával kombinálva nyerő megoldás. Igaz, az első telepítése egy kisebb beruházás.

Fenchurch68 2013.08.06. 11:52:30

@Andrass9: Nekünk ugyan csak 12 m3, szintén emésztő volt lánykorában, viszont kibéleltettük vastag tófóliával, nem volt óccsó, de megérte, egy csepp víz nem megy el belőle, csak a szivattyú felé :)

susztertangó 2013.08.06. 14:46:03

Néztem a churutokat és ami eszembe jutott azt nem írtam meg. Mivel azóta két pöcegödör is szóba került, mégis csak :-)). Úgy rémlik Jakucs László könyvében olvastam , hogy egy régész nyalogatott valami hasonló tárgyat, gyors kor/vagy mi/ meghatározásért. Sok ezer éve barlangi ragadozó kaka volt :-))))).Szerinte. De lehet, hogy csak churut?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.06. 16:07:46

@susztertangó: hüje vagy :) Most leköptem a képernyőt!!!

susztertangó 2013.08.06. 16:42:53

@Andrass9: :-))A tudomány időnként áldozatokat követ el.

évapécs 2013.08.08. 22:17:27

Én is megcsináltam a churutot. 4 liter 33 napos tej, udvar, gázpalack, gázégő, elég nagy láng, vastag falú alulábos. Szagtávolságon belül levő szomszédok zárt ablakok mögött próbálják kibírni a hőséget.
Néhány további tapasztalat az előzőeken túl: 2 hétig elég sűrű volt a tej. A 3. héten hígabb lett, a végén már úgy éreztem, annyira sem maradt sűrű, mint amilyen a házi tej volt eredetileg. Amikor felforrt, nem futott ki, és eszében sem volt leégni vagy leragadni. Egyáltalán nem igényelte a jelenlétemet. Úgy forrt, mintha pl húslevest forraltam volna be. Akkor kellett odaállnom keverni, amikor kb másfél óra múlva annyira besűrűsödött, hogy kezdett fröcskölni. De akkor sem akart leégni. Még fél óra volt, amíg úgy besűrűsödött, hogy az anyag enyhén kocsonyásan együtt mozgott a keveréstől, és időnként láttam az edény fenekét. Ha tehát elég nagy a hő, nem kell 3-4 óra, és főleg nem kell folyamatosan kevergetni. A végeredmény brutál savanyú, és kevésbé büdös, mint vártam. Holnap kezdődik a szárítás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.09. 07:35:35

@évapécs: Remek! Először is köszi, hogy megosztottad velünk a tapasztalatot. Jó látni, hogy többen is vagyunk megszállottak :)
A 33 napig való altatás szokatlanul soknak tűnik, bár Süllőcske eredetileg 40 napról is regélt. Valószínű. hogy az így felhigult tejszármazék sokkal homogénabb lett. A brutális savanyúságát én is konstatáltam. A szárított verzió is az lesz.
Én most indítottam egy újabb 1 literes adagot, még nem tudom milyen fűszerezésű lesz. Allól függ, mit találok éppen a kertben.

süllőcske 2013.08.09. 09:36:20

@évapécs: @Andrass9:
Erdélyben ezidőtájt afféle churut-láz alakult ki, kezdik újrafelfedezni, használni megint. Ez nagyon jó, és biztos, hogy erőteljesen el fog terjedni, mert nagyon eredményes, tartós, gazdaságos zöldfűszeres savanyító.Többeknek a csorbák ízesítésénél kiváltja a korpaciberét, mert ízben talán felül is múlja azt. A készen kapható csorbafűszert pláne, hiszen a citromsav félmegoldás.
A tejsav itt a lényeg.
Az aludttej azért "hígul", mert a kazeinek lebomlanak, a tejsav és glutaminsav erősődik fel, és még tovább a savra sűrítés, vagyis az elforralás során.
Van tényleg olyan régi leírás, amely erős tüzet ír elő, érdemes hát azt is kipróbálni, még nem tudom eldönteni, hogy a végterméknek mi a jobb. Mindenesetre a karamellizálódástól kicsit óvakodnék. Majd talán egy churut seregszemlén, miniteszten eldönthetjük. Addig is, javaslom , egymásnak küldjünk mintát, hogy a legjobb technikához eljuthassunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.09. 10:57:36

@süllőcske: Tegnap hideg kapros tejfeles zöldbablevest főztem. Azt is remekül feldobta!!!
Bevárom a második adagot, mielőtt postázom a kúpokat. 1 literből nem lesz sok - csupán 3 kúp jött ki belőle. Nekem mondjuk egy évre elegendő :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.09. 11:42:40

@Andrass9:
Képzeld ez mennyire feldobná.:)

www.beol.hu/bekes/kozelet/160-centis-halszorny-a-fas-toban-510419

Egyébként Süllőcske ötlete nagyon jó, még én is kedvet kaptam, hogy készítsek churutot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.09. 12:38:21

@látjátok feleim szümtükkel: Kapitális példány! Elég lusta lehetett, ha 10 perc fárasztás elég volt a kiemeléséhez ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.09. 12:39:14

@látjátok feleim szümtükkel: Érdemes churutot csinálni. Nem túl nagy munka, csak a pepecs sok.

süllőcske 2013.08.09. 12:55:58

@Andrass9: Andi is azt főzött vacsorára, kapros churuttal, könnyűre. Finom.
@látjátok feleim szümtükkel: Amint látom, kuttyogatva fogta. Egy kuttyogató szereléknek nagyon
erősnek kell lennie, mert a halat néhány méterről akasztjuk meg, és hatalmasak az erőhatások. Nagyon kell vigyázni, de tartani is kell tudni a nagyobb halat, ami ilyenkor nem lusta, tombol, kiflizik, kalimpál, farkával a zsinórt üti, tolat, megy a csónak alá. Persze ez gyorsan kimeríti őt is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.09. 14:24:21

@Andrass9:
A fenébe! Te a helyében nem lennél lusta ebben a nagy melegben? Egyébként meg biztos ismerte a nondást, hogy hagyd magad, gyosabban szabadulsz.:)

évapécs 2013.08.09. 19:43:04

@süllőcske: szívesen küldök majd mintát mindkettőtöknek, ha megírod mailben a címeteket! Nekem jó sok lett, ennyi szárított ecetet ebben az évszázadban úgysem tudok egyedül elhasználni.
Szerintem nem karamellizálódott, az enyhén sárgás színét a zöldfűszereknek tulajdonítom. Jelen esetben kevés zsálya, rozmaring és sok petrezselyem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.09. 19:56:37

@látjátok feleim szümtükkel: A mondást nem ismertem, de a vargányás harcsapaprikást igencsak szeretem! Már csak a vargánya és a harcsa hiányzik hozzá.
Cserébe csipős csirkeszárny sül a grillen ...

szivárványszagú csótány 2016.05.19. 15:02:58

Sziasztok!
A férjem nagymamája és anyukája örmény származásúak, rendszeresen eszünk churutot. Ők mind a mai napig készítik. Köszönjük a részletes és autentikus leírást!
Egy megjegyzés: anyósom egy jó fél liter házi tejfölt is kever a tejhez altatás előtt, főzéskor pedig a petrezselyem és zellerzöld mellet jó sok csombort is aprít hozzá.
Nagyon szeretjük.
SzCs

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.19. 16:47:42

@látjátok feleim szümtükkel: Akármeddig. Nekem még van egy kúp ebből a churutból, bár mér nézegettem a befőttesüveget, hogy kéne újat főzni. Ha zöldbabot eszem, abba mindig jut belőle, meg a fejtettbablevesbe is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.19. 16:52:42

@látjátok feleim szümtükkel: Most nézem a képet, ebből már nincs. Ment belőle Süllőcskének is egy, de azóta főztem nagy adagot is, azt eszegetem mostanság.

szivárványszagú csótány 2016.05.20. 11:16:40

Sziasztok!
mi hűtőben tartjuk, gyakorlatilag 2 even belül elfogy.
Szárítva szerintem bármedddig eltartható

SzCs
süti beállítások módosítása