Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy csodás hajnal a Velencei tó közepén

2013.07.27. 07:00 Andrass9

Sok-sok éve járunk Gárdonyba szomszédainkhoz látogatóba. A szomszédasszonyunk öccse, Péter minden nyarat a tavon tölt és horgászik. Az elmúlt néhány évben kifejezetten sikeresen!

A múlt héten is meglátogattuk õket, mikoris elõvette az alaplevet, amire rá volt írva, hogy azt NEKEM készítette elõ! Nagyon jól esett - hátmég a halászlé amit abból (és az aznap reggeli 3 ponty egy részébõl) fõzött. Volt benne ikra és tej is bõven, kishíjján megállt a kanál a levesben. 3+1 tányérral ettem belõle aznap és még hoztam is egy dobozkányit haza a mélyhûtõbe szegényebb napokra.

Ezen a héten is megtámadtuk õket. Lecsóevés és sörözgetés közben Péter meginvitált, hogy menjek ki vele a tóra másnap horgászni. A sok évi ismeretség mostanra jutott el arra a pontra, amikor elviselhetõ társaságnak tekintett :)

De hajnalban kell ám kelni, amikor pirkad! Mondtam köszömön, és ébresszen fel reggel. Persze alig aludtam az éjjel. Hajnali 1-tõl óránként felriadtam, remélem nem aludtam át az indulást. Aztán jött az ébresztõ is fél ötkor. Gyors öltözés: hosszúnadrág, hosszú ing, zokni és dzseki. Bár nagyon meleg van napközben, hajnaltájt nem sül meg az ember a tó közepén. Vödörben fõtt kukorica, kézben szatyor. Õ meg hátizsák, szák és két bot, valamint a csúszóbója.

A kikötõ öt percnyi sétára van, ahol egy csónak várt minket a leláncolt evezõkkel és leszúró karókkal. Hát mit mondjak, imbolygott kicsit, míg beszálltam...

Húsz perc evezés, és a célhelyen vagyunk. Minden alkalommal pontosan ugyanoda megy, amiben a csúzda és a rendõrtorony segíti a pontos háromszögeléssel. Leeresztette a csúszóbólyát, ami a beetetett terület közepét jelzi. Saját fejlesztése a bója: egy vékony mûanyag csõbõl és ólomból öntött súlyból áll, aminek az a feladata, hogy lecsússzon róla a damil, ha a hal arrafelé viszi. Ezt a feladatot remekül betölti, valamint még látni is lehet!

Körbedobálta a bólyát a kukorica felével, majd eltávolodtunk szélirányban mintegy 50 méterre. Itt két leszúrókaróval rögzítettük a csónakot. Volt egy kis ÉK-i szél - pont annyi, hogy a jobb fülem fázzon! Az egyik botot rámtestálta, hogy dobjak be és õrizzem.

Beszélgettünk, majd az órájára nézett: negyed hat. Most kell az elsõ kapásnak jönnie. És lõn! Az én botom jelzett. Felvettem, és elkezdtem húzni. Jól meggörbült a bot, recsegett az orsó. A ponty nem adta magát. Egy darabig még bírta nézni, mit ügyetlenkedek a bottal, de azután átvette tõlem. Kiszákoltuk, majd megegyeztünk, hogy ha 32-nél kisebb, akkor megy vissza. 34 centi volt - irány a haltartó háló.

Fél hat: most kell jönnie a következõ kapásnak - mondja Péter. Én csak mosolyogtam, de a botom ismét jelzett! Most már dolgozhattam vele egyedül is. Már majdnem a csónaknál volt, amikor leszakadt a hal. Azért a kukoricát kicseréltem a horgon. Roppan pici horoggal dolgozik - alig nagyobb, mint egy centi és fura formája van.

Háromnegyed hat: már vártam is a kapást, ami menetrendszerûen megérkezett, ám most mindkettõnk botjára. Az enyém kevésbé húzott, ezért megvártam vele, amig õ beszákolja a jó nagy pontyot. Ekkor én is meglevegõztettem az enyémet, ami egy méreten aluli volt - "apád-anyád ide jöjjön" üzenettel szabadult.

Ettõl kezdve az õ botjára jöttek negyedóránként a halak. A harmadiknál a 34 centis halat eleresztettük, kellene egy nagyobb helyette. Ez persze szabálytalan, így nem is olvastátok ...

Fél nyolckor megvolt a három ponty (a maximum, amit egy nap szabad kifogni). Nekem is volt még egy méreten aluli halam, hogy legalább csináljak is valami. A maradék kukorica a bója mellé ment, amit felszedtünk és irány a kikötõ.

A parton egy gyors mérés: 5,5 kg a három ponty. Ez volt Péter idei nyarának 67. kg hala. Joli néni elvállalta a tisztítást egy hal fejében, így azzal nem kellett foglalkozni. Neki van egy olyan trükkje, hogy késsel levágja a pikkelyt a pontyról, aminek igy szép bõre lesz.

Nyolcra már otthon is voltunk. Büszkén és álmosan. Annyit még kikönyörögtem, hogy egy halat hadd süssek meg a tûzön, majd aludtam fél órát.

10-re megjött a tisztított hal. Nagyon vékonyan megvagdostam a ponty bõrét centinként, hogy jobban magába szívja a só és a fûszerek ízét. egy bõ marék sóval bedörzsöltem. Szórtam a hasába is, majd két órára félretettem. Ezután letörölgettem és megszórtam kakukkfü, szerecsendió, feketebors, rozmaring õrleménnyel és rávágtam egy szál zsályalevelet.

10.jpg

egy dupla alufóliára hagymát karikáztam, amire rátettem a halat a fûszeres oldalával lefele. Ezt is alaposan megszóram a fûszerekkel, a hasába egy csokor petrezselymet, a zsálya szárát és néhány citromkarikát tettem.

11.jpg

Karikáztam a tetejére is hagymát bõven, majd alaposan becsomagoltam az alufóliát.

12.jpg

Barátom remek parazsat készített a tûzrakón a körtefája és az én barackfám maradékából (aminek persze illat szempontjából nem volt jelentõsége - az alufólián nem diffundál át a füst.

13.jpg

A parázsba alufóliába csomagolt krumplikat dobáltam, hogy legyen körítése is a halnak. Ezeket késõbb feltettem a rácsra, mert a parázs elégette volna a kis krumplikat. A halat 40 perc múlva egy tálca segítségével megfordítottam a rácson.

14.jpg

Ekkor jutott eszembe, hogy a vajat kifelejtettem a csomagból. Vágtam hát kis rést a fólián és beletuszkoltam két vastagabb szelet vajat. 15 percig még sült/párolódott, amikor asztalra tettem. A kép lehetett volna jobb is, de már mindenki éhes volt.

15.jpg

Mivel nem irdaltam be a halat, az Y szálkákat is gyerekjáték volt megtalálni és eltávolítani evés közben.

16.jpg

Nagyon szép a reggel a tavon!

29 komment

Címkék: citrom vaj retúr hal

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr645427168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.27. 09:28:32

Szép napot!
Imádom a vízparti reggeleket, hát még, ha egy kis halfogás is van hozzá. Ha minden jól megy, augusztusban még nekem is összejön egy utolsó halászat a Körösökön.
A hal rulez, egy kis csípőst talán még elbírt volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.27. 09:33:54

@Waka: Jó reggelt!
A csípősségét a feketebors adta ez esetben.

süllőcske 2013.07.27. 09:44:56

@Andrass9: Szép élmény, kitűnő hal. Olyan jó, hogy horgásztál is a történetben.
A bólya, az ugyebár bója. Én egy nádszálat használok, követ kötve a tövére. Szépen áll, jól látszik. Éjjel világítópatront teszek rá. Ha nagy halam megkerüli, szépen eldől, a zsinór lecsúszik róla, visszaáll függőbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.27. 09:53:34

@süllőcske: Ezt elrontottam, igazad van. Máris korrigálom a szövegben!
Ahol mi horgásztunk, ott a nád valószínűleg rövid lett volna, de sokkal természetbarátabb megoldás, mint a műanyagcső.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.27. 09:56:17

@süllőcske: Apropó - én a valóságban is horgásztam akkor. Büszkén jelentem, hogy én voltam az ország legfiatalabb engedélyes horgásza. 6 éves koromban kaptam az első horgászengedélyt a bajai horgász szervezettől.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.27. 12:38:54

a hal jó

túl vagyok ismét 10 csirkén, mi újság nálatok?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.27. 12:54:57

@Babette_: Ebben a hőségben? Komoly teljesítmény, gratulálok. Én csak ratatouille-t főzök a teraszon a vendégeknek.

turósmácsik 2013.07.27. 13:22:55

Én a szombati kötelező kűrökön vagyok túl, és most hidratáltam nagggyon édes, hideg, ropogós,
mezőcsányi görögdinnyével.

Drágább a piacon a többinél 150/kg, de sokkal finomabb is. A héten már vettem ennél a termelőnél, sötétzöld, vékony héjú. Jövő héten megérik a sárgabélű görögdinnyéje is:))

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.27. 14:55:08

@Babette_:
Mármint megetted a 10 csirkét, vagy a fene ette?
Ha utóbbi, ne szomorkodj, nekem a 15 vadkacsából ( ennyi kelt ) 4 maradt életben ( ők már szépen tollasodnak ). Szóval ezen én is túl vagyok.
Újság az ami felétek, q*a meleg van, eső semmi, a földnek olyan nagy repedései vannak, hogy egy kisgyerek lába beleférne. Ami egyedüli jó, nagyon édes az őszibarack, jót tesz neki a napfény, meg a meleg. Persze öntözés mellett.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.27. 15:02:48

@Andrass9: uhh, én valami nemmelékszemnevű dolgot csináltam, valami mexikói, asszem: uborka, paprika, paradicsom apró fecnikre vágva, chilivel, sóval csipet olívaolajjal, jéghidegre behűtve. frissen vágott csirkét sütöttem hozzá fűszeresen az új csodaedényemben. szóval késsssz, nagyon finom. előtte jéghideg meggyleves.

@látjátok feleim szümtükkel:
nem, vágtuk. múlt szombaton kivágtuk az öreg tyúkokat, az 17 volt, na kikészültem. de el kellett kezdeni levágni a frisseket, ezek jók még rántani. mondjuk a tízből nyolcat rögvest meg is vettek, de legalább nem kell ilyen melegben átrendeznem a fagyasztót, hogy felülre tegyem a tavalyi dolgokat (muszáj helyet csinálni)

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.27. 16:18:24

@Babette_:
Akkor volt finom tyúkhúsleves?

Vagy 15 évvel ezelőtt ( lehet, hogy régebben (: ) volt egy csomó kacsánk, és azt egyszerre mind levágtuk ( télen ). A két szomszédasszony segítségével két napig bontottuk. A tollazás könnyen ment, mert hívtunk egy fickót, aki üstben forrázta, és géppel tollazta, de a második nap végén már nem éreztük a kezünket, pedig metszőollóval bontottuk. Azóta nem volt ( és nem is lesz ) annyi kacsánk.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.27. 16:37:51

@látjátok feleim szümtükkel: volt. telraktam répával. idén próbából raktam le egy Rondo nevű fajtát, hát az valami fenomenális. golyó formájú, és édes-édes-édes.

na akkor sejtheted, mit éreztem múlt héten 17 csirke után, pedig pedig egy remek finnkéssel csináltam.

jövőre szerzünk valahonnan egy csirkekopasztó gépet, akkor az emberem tud segíteni a bontásban-
ha így ötösével viszik, szükség lesz rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.27. 18:34:54

@Babette_: Így még hasznod is lehetett rajta esetleg. Csirkét sokat ettem, de csak a végső tisztítás volt a dolgom. Attól is lábrázást kapok, pedig a forrasztólámpa sokat segít.
Nagyanyáim vágtak csirkét, ettem is reggelire sült vért, de én nem tudtam volna levágni. Illetve - ha végveszélyben vagyok - megcsináltam volna, de nem voltam.
Mostanság meg nagyon ritkán eszem csirkét. A bolti nem finom (nekem), háztájit meg ritkán kapok.
Szóval megemelem a kalapom előttetek!!!

youlopukku 2013.07.27. 18:42:35

@Waka: utolsó halászat?ne má,az ilyen mindig tarkón üt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.27. 18:58:42

@Babette_:
Körbenézünk erre, hátha valaki eladja a koppasztóját. Sokan abbahagyták itt a csirkézést, már háznál sem nagyon lehet kapni. A piacon viszont szép csirkék szoktak lenni, meg kisgalamb is pucolva, még a lábát ( azt a nagyot ) is bele teszik a csomagba.

Én évek óta vetek ilyen répát, meg bordót is ( ez hosszú ), de az idén lett a golyó a legjobb, nem ritkítottam ki, öntözöm, és ahogy nő, úgy szedem, ezzel ritkítom. Tényleg jó édes répa, én zöldségekkel szoktam párolni, meg nyersen magában megenni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.27. 18:59:43

@Waka:
Helyileg hol jön össze az a halászat?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.27. 21:02:53

@youlopukku: @látjátok feleim szümtükkel: A 2013 évi CII. törvény a halászatról szeptember 1-től megtiltja a nyakzóháló (eresztőháló, meslenc, marázsa, tükörháló, lesháló, damilháló) használatát. Még augusztusban elmegyünk egyet utoljára halat szagolni Sanyi barátom területére, aki gyaníthatóan felhagy a mesterséggel, mivel azon a vízen más hálóval nem lehet annyi halat fogni, amennyiből meg lehet élni. A Kettős-Körös lesz a helyszín.

turósmácsik 2013.07.27. 21:25:43

Nagyon meleg van.
Kora este grilleztünk egy kis csevapcsicsát, cukkinivel, amit megkentem ajvarral - ez nagyon jó így! Friss salátával ettük (tölgysali, paradicsom, sonkahagyma, áfonyás almaecet olivával öntettel).
Könnyű olaszrizlinges házmesterrel öblítettük le.
A rácson megpirítottam kenyérszeleteket mellé, ez különösen nagy sikert aratott.

Jól megáztattam a kertet vízzel, de ettől csak párás lett a levegő, alig frissült.

turósmácsik 2013.07.27. 21:29:36

Jó ez a csirkeeladás, mondjuk nem tudom, hogy mennyire hoz hasznot neked, gondolom keveset, de a városi népek keresik a finom házicsirkét nem aranyárban (én is, de nincsen forrásom, a piaci nénikben nem bízom, egy kisebb, tisztított, kb. 1,5 kg-os csirek 2500 Ft).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.27. 21:57:19

@turósmácsik: Jó kis könnyű vacsora.
Én is megáztattam a kertet, kb. fél liter víz jutott minden tő paprikának-paradicsomnak.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.27. 22:40:41

@Waka:
Én eredetben csak húzóhálót, tapogatót, meg varsát láttam közelről. Ezeket sem folyón, hanem a földek közti csatornákon, illetve a kertünk alatti vizes területen használták. A húzóhálót apám kötötte, de nem tanultam meg a kötést, pedig nem volt nehéz. Még valahol hálókötő tűm is van, megőrizten egyet.

süllőcske 2013.07.27. 22:50:18

Kicsit későn írok, de hát házavatón voltam. Tegnap fiammal kuttyogatva fogtunk két rendesebb harcsát, ebből grilleztem, és pontyot is.
Mostanában a harcsa van terítéken, hát, az egy igazán nemes alapanyag, nehéz lenne megunni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.28. 07:29:22

@Andrass9: ha rajtam múlna, nem ennénk húst:) én csak azután nyúlok hozzá, ha kihűlt.

@látjátok feleim szümtükkel: én se ritkítottam, mindig a kisebbeket szedem ki, és úgy.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.28. 07:31:31

@turósmácsik: ezek a csirkék nem eladásra voltak szánva, csak beesett pár ismerőstől az igény. meg hát egyelőre nem férnek a fagyasztóba:)
ha a kajájuk árát visszahozzák, a többi már tiszta nyereség. mert ugye munka nem túl sok van vele.

millerspeter 2013.08.07. 21:52:37

@Andrass9: Először is köszönöm, hogy szép emlékeid közé sorolod a közös horgászatunkat, a dőlőbójához pedig annyit, hogy ez is 100% környezetbarát, mert horgászat után hazaviszem, valamint ha nem az lenne, a hal feléje sem nézne az etetésnek, a mi példánk viszont azt mutatja, hogy feléje néz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.07. 22:02:39

@millerspeter: Süllőcske bójája is "bio", az egy nádszál :)
Én köszönöm a lehetőséget, hogy újra botot foghattam!
süti beállítások módosítása