Hamár pereszke, akkor legyen ördögszekér is. Ezt a gombát elõször abban az óriási ázsiai áruházban láttam, amirõl meséltem a mexikói utunk elótt. Akkor nem volt alkalmam kipróbálni, most viszont a Lidl ázsiai nap vásáron lehetett kapni 3 darabot egy dobozban (igaz, a dobozra 2 db volt írva, mint mennyiség).
Megkértem a fiam, hogy vásároljon be nekem mindenféle ázsiai dolgokat - errefelé nincs Lidl. Ma reggel viszont eszembe jutott. hogy ott les a hûtõben a gomba, meg kellene enni. Csak én eszem itthon gombát, hát nem volt vele sok gondom. Szedtem a kertben egy nagy csokor római salátát (kötözõ salátának is hívják, de én nem kötözöm), és egy szál rozmaringot. Elõkerestem egy citromot és oliva olajat is, hogy csinálok öntetet a salátára (én, aki száz évben egyszer fanyalodtam nyúlkajára!). meg persze só, bors - különösen az utóbbi, hiszen a bors kebelbarátja a gombának. Kellett egy ki szalonna is, amin megpirítom a gombát.
Felszeleteltem hosszában fél centi vastag szeletekre a gombát, megsóztam és daráltam rá 5 tekerést a durva borsdarálóval. Vágtam két vékonka szelet szalonnát, amit felcsikoztam és kisütöttem a zsírját. Félrehúztam a serpenyõben, és a forró zsírra fektettem a gomba szeleteket. Míg a gomba egyik oldala pirult, a rozmaring leveleket apróra vágtam (jó, jó, nem olyan apróra).
Megforgattam a gombát a serpenyõben és rászórtam a rozmaringot - az csak nem árt neki?
A salátaöntetet is megcsináltam, míg a gomba hátoldala is megpirult. 1 rész citromlé, 3 rész oliva olaj és 2 rész olasz fûszerkeverék. Ezt egy kis befõttesüvegbe tettem és alaposan összeráztam, amivel egy tipikus emulziós olasz saláta dresszinget nyertem.
Abbeli félelmemben, hogy a gombával nem fogok jóllakni, felvertem 3 tojást kicsit és a zsírjába beleöntöttem, amit egy könnyû rántotta formájában fejeztem be. Tálaltam még hozzá egy zsemlét is, mert kenyerem az nem volt ...
Konklúzió:
Az ördögszekér gomba kalapja kicsiny és sütésre mint a vargánya, úgy reagál (magyarul nyálkás és puha lesz). A szára viszont mint a laskagomba szára: egy finom, minõségi radírgumi! Ezt a gombát KERESZTBE kell szeletelni!!!!
Persze, ha megkérdeztem volna Süllőcskét, akkor nem ér ez a meglepetés ...