A hűvös, esõs nyárelõ utáni elsõ meleg napok gombászásra csábítottak. Ilyenkor, itt, délen még nincs sokféle gomba, de ha többbféle növénytársulást megfigyelünk, van esély a szép zsákmányra.
Segít engem az elõzõ évek tapasztalata, de a gombák nem mindig ismétlik magukat, jöhet meglepetés is, de hát ettõl szép a gyűjtögetés.
Egy legelõt és a vele határos vegyes erdõt jártuk be lányommal, nejemmel.
A legelõn kevés szegfűgomba, csiperke akadt, inkább a mezei növényeket csodálgattuk, illetve szedegettünk némi gyógy-és festõnövényt. Galaj, cickafark, zsálya, és egyebek kerültek Anahita kosarába.
Én már egy akácos felé sandítottam.
- Bori, annak a kiserdõnek a széle az tuti! Ott mindig akad valami!
Lánykám könnyed kis lépteivel már surrant is arrafelé.
Míg az erdõszélen csíptem egy kis vadrózsát a lányoknak, a gyermek (bocsánat, hölgy) már ujjong a fák között.
-Apa, nagyon szépek, gyere!
Nézem, merre lebeg a tündérhaj az erdõn. Mutatja örömmel a gombáit. Íme, piruló õzlábicák!
A szép, fehér, érintésre vörösödõ nagy gombák kedvet csinálnak az erdõjáráshoz. Egy szép, ritkás, nagy tölgyfákkal tagolt erdõrész nagyon gombásnak néz ki, keresünk, nézelõdünk.
És igen! Lila pereszke! Nagyon szép gomba, ráadásul a konyhán is különösen értékes.
Egyre csak szedegetjük, majd felfedezem, minden tölgyfa tövén arany tinóru nõl. Gyökérkapcsolt a tölggyel. Andi viszont a tölgyek közti ritkás csalitosban, füves kis udvarokban dióízű galambgombákat lel.
Jól elvagyunk, lazítunk, vidáman tereferélünk, a lány se gondol most a vizsgáival. De jó is, hogy itthon van!
Miután jártunk egy jót, kellemesen elfáradva, aránylag tekintélyes zsákmányunkkal hazatérünk.
Hazaúton a gombavacsora mikéntjén töprengek, valami nagyon egyszerűt, gyorsat gondolok ki, igen éhesek vagyunk.
A lila pereszke egy szép, illatos, érdekes gomba. Földes ízkaraktere, mély aromája szereti a szénhidrátok és a savanykás frissítések társaságát. Igen jó rizzsel, puliszkával. De most a tányéron elemeire bontott saláta műfaja izgat.
Tépek hát Andi kenyerébõl, rusztikusabb darabokat, fokhagymás vajon megpirítom.
Így teszek a gombával is, ami még kis gyömbért, borsot is kap.
Kapros joghurt, kovászos uborka még a kíséret.