Már nagyon érett ez a kerti mulatság, de folyton közbejött valami: árvíz, rossz idő. Mostanra azonban minden klappolt, remek idő ígérkezett, a résztvevők többsége (na, azért mindenki nem) itthon volt, és végre került pár csuka is, hogy legyen mit enni.
A friss fűszerekkel tömött pocakú, párolt hal már egy ideje fenn volt a listán, de mivel a mostani csukák ilyen szép nagyok voltak, egy másik megközelítést választottam.
Hozzávalók:
A fűszervajhoz:
10 dkg vaj
friss fűszerek ízlés szerint
kici cípősz
só
A fűszerágyhoz:
Nagy csokor fűszer: fűképpen kapor, aztán lehet újfokhagyma szára, rozmaring, oregano, tárkony.
Egy nagy citrom
só
A fűszervajat előző nap készítettem el. PO -féle füstölt chilit őröltem meg mozsárban.
Kevéske petrezselyem zöldet, kaprot és újfokhagymát vágtam finomra.
Összekevertem mindent a puha vajjal, aztán éjszakára a hűtőszekrénybe tettem.
A csukákat kifiléztem. Nem sikerült valami fényesen a művelet, kicsit még fagyosak voltak a halak, meg a hely is elég kicsi volt.
A fűszereket a tepsibe raktam, rákarikáztam a citromot.
A filéket a bőrös felükkel lefelé a fűszerágyra fektettem, és vékonyan megsóztam. A kapor vastag szárából párat a halakra fektettem „távtartónak”, majd alufóliával befedtem.
4-es fokozaton 30 percig pároltam a halakat, majd leszedtem a fóliát.
A fűszervajat rámorzsoltam a filékre, majd újabb 10 percig 8-as fokozaton pirítottam.
Sós burgonyával és citromkarikával kínáltam. Mivel a filét nem szeltem fel sütés előtt, a hosszú y-szálkák egyben maradtak, és nagyon könnyű volt őket kiszedni.
A fűszerek finoman ízesítették meg a halat, ami veszített az erős halízéből, és olyanok is megették, akik egyébként nem nagyon tettek volna ilyet.