Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A libazúza ragu igaz története

2013.06.30. 07:00 PO

Amikor Ricsi séf utolsó munkanapját nyomta az Olívában, még utoljára ilyen kaját tolt elém:

IMG_1147_1.JPG

Megdicsértem erőst. Finom ez a meggyes-grízes metélt, a színek-formák-textúrákról már ne is beszéljek! Kilenc forintos kaja - mondta Ricsi. Kilenc forintos! Az, de mégis ütős!

Ricsi nagy tisztelője Bíró Lajosnak, úgy láttam, sokat tanult tőle. Például azt, hogyan lehet filléres alapanyagokból varázsolni. Mások által számon sem tartott, olcsó alapanyagokból kreatívan érdekes ételt villantani. (Emlékeztek még a bárányfejlevesre?)

Nemrég érdekes kísérleteket végeztem, az lett az eredménye, hogy a kakastaréjból és a heréből lehet a paprikásnál sokkal izgalmasabb ételeket is készíteni. Erről egy másik blogon [Pásztortűz, naná]  írtam már.

A siker után sem nyugodhattam. A kakastaréj és a here nem túl jó ár/érték arányú alapanyag, vagyis egy kicsit túl van értékelve. Kerestem újabb, figyelemre sem méltatott alkatrészt és találtam. Itt a libazúza (és szív), ami színtiszta hús, reményteli, hozzam már ki a "zúzapörkölt" nevű gettóból!.

És akkor most következzen a nemzúzapörkölt.

A libazúzát zöldfűszeres ragu stílusban főztem meg. Először megmostam a 60 dkg zúzát és a hozzá társított 40 dkg szívet. Sós vízben amely épp ellepte, elkezdtem főzni. Dobtam bele szemes borsot is. Közben megtisztítottam 3-3 szál petrezselymet és sárgarépát és felaprítottam. Hozzáadtam a fővő húsokhoz. Pároltam tovább lassú tűzön, fedő alatt. Amikor a hús már majdnem puha lett, addigra a zöldség teljesen megfőtt.

Kiszedtem a zúzát, szívet, félretettem. A zöldséges levet összeturmixoltam. A zúzát szeleteltem, a szíveket feleztem és visszatettem a mártásba. Dobtam bele 3-4 zsályalevelet és 5 percig még összepároltam. Így megmaradt az üde, zöldfűszeres íz, ami remekül simult a jól ismert húsleveses ízvilághoz. Meglepő, hogy így viszont egészen eltérő ízegyüttes született.

Köretként puliszkát kívántam hozzá társítani. Ezért 2 dl kukoricadarához kevertem 2 ek fekete szezámmagot és 6 dl lobogó sós vízbe lassan, kavargatva beleöntöttem az egészet. Állandó kavarás mellett 10 perc alatt készre főztem. Ekkor egy vizes nyújtódeszkára (székelyül: lapittó) kiterítettem, ujjnyi vastagon. Hagytam kihűlni, majd 4×4 cm-es négyzetekre vágtam a lepényt. Forró vajon megfuttattam, így a felületén egy kissé ropogós kéreg képződött, ebbe a szezámmag is közreműködött.

Így tálaltam:

CIMG4645.JPG

38 komment

Címkék: zsálya puliszka liba zúza

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr845381724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.30. 08:16:09

Remek recept, tetszik, hogy kicsit vadasra vetted a hangulatát. Ehhez különösen illik a puliszka köret.
Van még fél kiló szívem a csodahüttőben, megpróbálom abból elkészíteni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.06.30. 08:23:03

Tegyél nyugodtan a puliszkába is egy kis zöldet.

turósmácsik 2013.06.30. 08:51:25

@PO: És úgy megfőzni?
Mármint a beleszórt szárazba keverni a zöldet, vagy a már vadul kevert masszába?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.06.30. 09:00:43

Elég, ha a főzés vége felé szórod bele. Kap egy kis hőkezelést a főzés végén és a vajon pirításkor is.

turósmácsik 2013.06.30. 09:16:16

Aham. Még nem ettem igazán jó puliszkát, ezért még nem vágtam bele a főzésébe, de gyúrok rá. Az a bajom vele, hogy tömör tömb volt eddig mindegyik, a könnyedség hiányzott belőle.

susztertangó 2013.06.30. 11:40:46

Az teljesen rendben van, ha az ember nem minden kommentjére jő válasz.Vagy zárt jellegű, amire nem is kell, vagy egyszerűen nem éri el a többiek ingerküszöbét.Esetleg olyan, amire azt gondolhatni, erre píszíleg nem lehet válaszolni, jobb, ha észre sem vesszük.
(Ez az öncenzúra."Mindenki szem a láncban.")Mindenesetre szeretnék valami visszajelzést kapni a Csirkemájas spagetti posztnál írt hszemre, a NAGYON OFF kezdetűre.Bármilyet.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.30. 19:04:14

@turósmácsik:
Sózd meg rendesen a főzővizet, akkor lesz íze. A pulisztka egyébként úgy általában tömör tömb, ezt a tulajkdonsága. Ha lazát akarsz, akkor az már nem puliszka. Hígra is lehet főzni, de az sem az igazi.

A tálalás fenomenális, a libazúzát és csak a ludaskásában szeretem.

turósmácsik 2013.06.30. 19:50:27

@látjátok feleim szümtükkel:
Hááát, még mindig nem szántam el magam asszem...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.30. 20:28:17

@turósmácsik: Hogy a tömbösödést elkerüljem, általában hígabbra főzöm az előírtnál. Ilyenkor persze mindig becsinálok, hogy túl híg lesz, nem szilárdul majd meg ahogy kellene, de a puliszka jobban tudja a leckét, mint én :)
Nagyon szeretem, de ezzel egyedül vagyok a családban, általában egy lisztérzékeny barátunknak szoktam még főzni. és mivel tejérzékeny is, bevállalom, hogy vízzel készítem, pedig tejjel finomabb! De így legalább ketten esszük a főztömet enmagam helyett!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.30. 20:31:09

@Babette_: Meg a szív is!
De azért ma rántott húst sütöttem, mert a feleségem azt szeretett volna enni. Valahogy nem lett igazán jó.
Apropó - sütöttem meggyes piskótát! Egyedül! és csak kicsit lett rántotta az alja :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.30. 20:50:21

Szép estét!
Meggyüttem.
A zúza jó kaja, ez a megoldás különösen érdekes. Sajnos ez is...
Puliszkát a nagynénémnél szoktam enni, itthon csak prószát ssütöttem.

süllőcske 2013.06.30. 21:31:57

Jó estét! Egy kukoricás vörös sört kérek ehhez a finom puliszkás zúzához.
Legyen ez a vacsorám, ízlik!
Tegnap-ma kemenceépítés volt a kertben, jól kifáradtunk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.01. 11:25:18

@süllőcske: Akkor újabb lehetőségek nyílnak a főzőcske terén.

süllőcske 2013.07.03. 08:36:19

@Waka: Ez egy olyan kemence, amiben edényeket, kisebb agyagszobrokat lehet égetni. Mivel egy éve már rákaptam a fazekasságra is, amit nagyon élvezek, kipróbálom a bronzkorból származó kemencetípust, aminek a tűztere földbe van süllyesztve.
Namost, ezenkívül folyton járt az eszem, hogy fogok ebben sütni is. Nyilván ez is érdekelt. És van egy sereg ötletem, amit nyár végén, ősszel kipróbálgatok.
Igazság az, hogy teljesen be vagyok indulva, bolondulok ezekért az újabb lehetőségekért.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.03. 09:38:13

@süllőcske: mondj erről a kemence dologról nekem pár szót. megfordult a fejemben, hogy megpróbálkozom pár edény készítésével, de semmi ismeretem nincs róla:)
sütő jó-e helyette próbálkozásra, ilyesmik...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.03. 11:34:15

@Babette_: Bár nem vagyok Süllőcske, de gyakorlott cserépégetővé váltam ifjú koromban egy keramikus-kohómérnök baráti házaspár révén.
Az agyag égetésére 800 fok feletti hőmérséklet kell. Kerámiák még ennél is magasabb hőfokon égnek ki megfelelően. A máz bevonat pedik 1100 fok körül olvad meg.
Sütőben nem tudsz ekkora meleget csinálni.

süllőcske 2013.07.03. 20:22:24

@Babette_:
Tényleg nem érdemes edényt égetni 900 fokot tudó kemence nélkül.
De lehet bérbe égetni másnál, akinek van ilyen kemencéje.
Én tudok égetni elektromos kütyüben, de inkább érdekel a fatüzeléssel járó több lehetőség, különösen a fekete és a barna, füstös edényfelület, ami ráadásul vonz a terrakotta szobrászatban.
Ezért építettem fatüzelésű kemencét, ami nem is olyan nagy ügy. Ha van igény rája, akár posztolhatom is a műveletet, miként a következő, közönségigényű nádvilla témámban is.

Fenchurch68 2013.07.03. 20:39:33

@Babette_: Égettem picike dolgokat "tábortűzben", gyerekekkel. Előre megbeszéltük, hogy nem lesz olyan, mint otthon a Römertopf. Agyaggyöngyöcskék, szépen fogpiszkálóval díszítve; icipici, babaszobába való edénykék, maximum két centi átmérőjű kis tárgyak. Szép pirosra kiégtek, felfűztük bőrszíjra, nem kellett utána terhelésnek kitenni. Erre jó lehet egy kemence is, pláne, ha utána pizzát is sütsz benne :) Egyébként meg meglepően sok helyen vállalnak bérégetést.

Fenchurch68 2013.07.03. 20:43:05

@süllőcske: Kedves barátném úgy épített kemencét, hogy az utcájukban felszámolta a telephelyét egy szódás. Még boldog is volt, hogy elvitték a sok, vastag üvegcserepet. A barátném is boldog volt. (A vastag szódásüveg-cserepekből készült a kemence hőtárolós része.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.03. 22:33:11

@süllőcske: Ez a kemence építés érdekes poszt lenne. Már évek óta tervezem, hogy építek egyet, de nem cserepezni, hanem főzni. Csak a helyét nem találom még a kertben.

susztertangó 2013.07.04. 00:14:53

@Kató néni: Bérbégetést? :-))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.04. 09:01:44

@Andrass9: ha emlékeztek, nekünk van a konyhában, de hatalmas, 6nm. ha végre odajutunk a felújításban, le fogjuk bontani, de a kéményrészt nem, és aköré fogunk építeni egy olyan megoldást, aminek lesz egy nyitott sütő része (a mostani teljesen zárt), és a füstcsövet úgy építjük meg, mint egy cserépkályhánál, hogy kifelé is adja a meleget, és ez lesz a fűtés a konyhában.
és persze tervezünk egyet az udvarra is (nem mintha olyan sok vendég járna nálunk, vagy olyan sok időnk lenne az udvaron sütögetni), de ez a legalacsonyabb prioritású projekt:)

és pont azt nem tudom, hogy mennyiben különbözik egy ilyen kemence egy cserépégetésre alkalmastól...

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.04. 09:02:22

@Kató néni: hát én edényre gondoltam, ami ugya nagyobb 2cmnél:)
pl tajine, ilyenek.

Fenchurch68 2013.07.04. 10:32:02

@Babette_: Akkor marad a bérbégetés :) nekem mázlim van, mert a lányok sulija mellett van egy másik iskola, ahol van fazekas szak, és ott néha még szívességből is befér egy-két cucc, ha nincs tele az égetőkemence. De a szomszéd faluban lakó keramikus is vállal potom áron bérBégetést (köszi, Susztertangó, ez már örökre így marad).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.04. 11:07:50

@Babette_: Amennyire kivettem a képekből és az irodalomból, az égető kemencének nincs kéménye (valószínű túl gyorsan kihúzná a meleget az égéstérből).
Kíváncsiságból olvasgattam kicsit a neten, és egy (számomra) elég jó lapra akadtam, amit élvezettel olvastam:
mutargymasolatok.hu/anyagismeret/egetes.htm

susztertangó 2013.07.04. 16:31:58

@Kató néni: :-))))))))))))))))Tudod Konzervatív Móricka vagyok mindenről a politika jut eszembe.Családban/baráti körben mindenféle népség előfordul-van módom a Toller Anci működtetésére.Most pölö, ahelyett, hogy óBégatnék, kölcsön adom egy 37 évesnek John Perkins könyvét, hadd ne legyen olyan egyértelmű neki a világ.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.04. 17:34:41

@Kató néni: azért a te szomszédod elég messze van nekem:)

Fenchurch68 2013.07.04. 17:41:18

@Babette_: De lehet, hogy a te szomszéd falvadban is van fazekas.
@susztertangó: Sajnos rossz tapasztalataim vannak, ha valaki elkötelezte magát egy irányba szellemileg/politikailag, akkor túl nagy lenne a veszteség elkezdeni másképp gondolkodni... Perkins érdekes, néha nekem kicsit túl paranoid android.

susztertangó 2013.07.05. 00:07:50

@Kató néni: Na de kérem!Nem vagyok én foci drukker!!!:-)))A veszély egyébként tényleg van, és az ember ragaszkodik a gerendához a szemében-legalábbis nehéz elhinni a konkurenstől.Ha John Perkins android, micsoda Drábik?

susztertangó 2013.07.05. 00:16:58

@Kató néni: Jut eszembe, nem csak a gondolkodás megváltoztatása a nehéz, hanem az azt erősítő- talán pontosabb lenne, ha azt írnám: az egót erősítő-szociális közeg elhagyása. Barátok, kollégák, mentorok i.t.d..De az se könnyű, hogy mindíg pontos információ legyen, mit miért csinál az illető politikai grémium.Azaz nulla esély van rá, csak belső értékrend szerint szimpatikus csapat mellé teszi az ember a garast.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.12. 11:12:00

@látjátok feleim szümtükkel: Valahogy nem véletlen, hogy a malackaraj helyett mi próbálunk recepteket adni. Ez egy újabb - hibákkal teli - cikk a táfelspicc brigádtól. Nem állok neki részletezni, mert csak fel... az agyamat!
Aszongya, hogy semleges sajt, pl. stilton! B+ a Stilton egy roppan erőszakos sajt (és persze nagyon szeretem is).

Topy 2013.08.12. 12:10:23

@Andrass9: a surströmming-hez képest (malackaraj.postr.hu/jon_a_legbudosebb_hal) a nyári kánikulában két hétig a kocsi csomagtartójában felejtett pálpusztai is semleges! :D
süti beállítások módosítása