Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Tőtike, ahogy nekem sikerült

2013.06.29. 07:00 Andrass9

Van egy Izabella szõlõtõkénk a kertben. Tavaly már vettem egy hordót is a feleségemnek, mert ez az õ szõleje - hogy legyen hova tenni a sok bort. Érteni persze nem értünk hozzá, ebben teljesen rászorulunk az alsó szomszédasszonyra, aki nem bírja nézni, mit bénázunk össze egy tõke szõlõvel! Már néhány éve ilyentájt átjön, hogy ezt így nem lehet, õ ezt nézni sem bírja, de az õ oldaláról nem éri el az összes hajtást. Szóval alaposan kikapunk tõle, de cserébe szépen megvágja/csipkedi a hajtásokat. Tavaly már volt is rajta vagy 8 fürt! Idén viszont a legnagyobb hõség közepén jelentkezett, hogy dolgozzunk. Feleségem persze sehol (állítólag érettségiztetett). Jól megritkítottuk a növényt, a fürtök egyszerre láthatóvá váltak. Érdemes volt vele dolgozni (csak a napszúrás nem volt a legjobb érzés).

Hozzájutottam tehát rengeteg levágott szõlõlevélhez. Olvastam, hogy ebbe keleten húsokat töltenek, mint itthon a káposztába. Ezt ki kell próbálnom! Irány a szakácskönyvek halmaza. A tõtike/töltike névre emlékeztem, így kerestem hát. Az elolvasott receptrengetegbõl leszûrtem a közös többszöröst, és nekiláttam megalkotni a saját receptemet.

Csak kis adagot készítettem:

  • 30 dkg darált marhahús
  • 2 fej hagyma
  • 8 dkg fõtt rizs
  • 2 szelet bacon szalonna
  • egy marék egres
  • 1 tojás
  • 2 pirinyó fej fokhagyma
  • kapor
  • kakukkfû, csombor, zsálya, oregáno
  • 18 szõlõlevél
  • 2 dl alaplé
  • 1 pohár aludtej
  • 1 evõkanál liszt

10.jpg

Az egrest a sok recept által hivatkozott mindenféle savanyító anyag (citrom, ecet, churut) fúziójaként használtam és nem bántam meg. A fûszereket a kert határozta meg, mit találok benne. A fokhagyma már az idei, de még csak ekkorkák vannak. A fõtt rizst pedig a hûtõben találtam - fõznöm sem kellett.

Ilyen indítással persze könnyû dolgom volt. Elsõ dolgom a szõlõlevelek kierezése lett volna, de nem nagyon sikerült a vastag ereket kivagdosni belõle. Persze elõvehettem volna a filézõ késemet, de ez csak most jutott eszembe. Egy pár liter vizet felforraltam a teraszon, és belemártottam a leveleket a száruknál fogva. Ennek elsõdleges célja, hogy a megpuhult levelekkel könnyebb lesz becsomagolni a tölteléket. nem megvetendő az sem, hogy a leveleket teljesen letisztítja.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Következõ lépés a töltelék maga. Az egyik hagymát apróra vágtam és a fokhagymával együtt megpároltam kis zsíron. Ezalatt megaprítottam a fûszernövényeket is és mindezt a darált marhára tettem. Beleütöttem egy tojást is és alaposan összedolgoztam a kis fõtt rizzsel együtt. Persze sóztam, borsoztam meg adtam hozzá csöpp majorannát - azt én mindig teszek minden darált húsba.

15.jpg

A másik hagymát is felkockáztam, és egy öntöttvas lábas aljára tettem (ezt a lábast használtam a teraszon a levelek forrázásához is). Betakartam a két szelet bacon szalonnával. Elõvettem a tölteléket, hogy most pedig megtöltöm a tõtikéket.

16.jpg 17.jpg

Két fotósorozatot is bemutatok, hogyan töltöttem a leveleket. Az elsõ alkalommal megsérült közepû szõlõlevél volt a burkolás tárgya.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Ezeket a lábasba az alapozásra raktam szorosan egymás mellé

22.jpg

A következõ sorozat ép szõlõlevelekkel futott le, de azért azok is a lábasba szorultak!

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg
27.jpg 28.jpg 29.jpg

Mire az összes levél betöltésre került, nem is maradt töltelék. Ritka alkalom, ha minden passzol!

30.jpg

Felvagdostam az egrest kicsit meg némi csombort és egyéb zöldfûszereket, és a tõtikék tetejére szórtam.

31.jpg

Rátettem a 2dl-es alaplét a csodahüttõbõl, amit mostanság készítettem és felöntöttem vízzel, hogy éppen eltakarja a leveleket.

32.jpg

Kapott még két ág kakukkfüvet és rotyogott a teraszon másfél órát fedõ alatt kislángon (200 W). Közben elmentem szomszédolni, de bíztam a rezsó órájában :)

33.jpg

Kivettem belõle a tõtikéket egy tányérra.

34.jpg

Az aludtejet kikevertem egy csapott evõkanál liszttel és behabartam vele a maradék levet.

35.jpg

Botmixerrel alaposan pépesítettem a hagyma/egres/bacon/aludtej levet és visszatettem bele tõtikét, majd egyet rottyantottam rajta.

36.jpg

Körítést nem készítettem hozzá, mert fogalmam sem volt róla, mi passzolna. megettem csak így magában.

37.jpg

Felvágva is jól mutatott, az íze pedig fenomenális volt! Ment is a maradék a dobozban a hûtõbe:

38.jpg 39.jpg

Konklúzió (mert az minden új éteknél van):

Kisebb szõlõleveleket célszerûbb használni, mert a kisebb tõtikék ízesebbek és nem olyan erõszakos a szõlõlevél íze bennük.

13 komment

Címkék: marha egres alaplé csombor szőlőlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr925378258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süllőcske 2013.06.29. 09:56:00

Remek töltemény! Nem kell ehhez köret, de ha mégis, talán penne, vagy esetleg könnyű kuszkusz bejönne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.29. 11:16:34

@süllőcske: Igazság serint megettem a maradékot apránként kilopkodva a dobozból csak úgy magába (ahogy Váncsa mester a töltött káposztát)

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.29. 13:03:38

Jó étvágyat!
Ez a tőtike olyan jól néz ki, hogy én is megfőzőm amint az új hajtások akkorák lesznek, hogy lehet a zsenge levelet tölteni. Szerintem zsenge levelekből kell készíteni, mintha valahol így olvastam volna.

youlopukku 2013.06.29. 15:53:35

a munkám miatt épp izraelben vagyok ahol gyakran eszünk kész-félkész ételeket.sokszor vásárolok töltött szőlőlevelet is.a kollégám e múltkor vigyorogva közölte,most nagyon jót talált,remek áron.a kocsiban neki is estünk,de ez csak tölteni való levél volt.mindegy ,beleharaptam ,ki nem dobom ,megeszem.aznap délután sajna nem is sokat ittam,40 fok,sós-olajos szőlőlevél....az utolsó három kilométeren sebességrekordot döntöttem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.29. 17:13:58

@látjátok feleim szümtükkel: Igaz nem kisebb, hanem zsengébb levelek kellettek volna. Azért nem panaszkodom így sem!
@youlopukku: Tán még itthon is lehet kapni ezt az előkészített levelet ...

Isley 2013.06.30. 07:44:33

Sziasztok!
@Andrass9:így igaz, keleti élelmiszereket árúsító üzletekben lehet kapni, Bp.-en a "szír"-nél a Karinthy F. úton.Felhasználás előtt ki kell öblíteni, pont a só miatt.

turósmácsik 2013.06.30. 08:47:23

Hát ez nagyon jól néz ki! Ráadásul szeretjük a töltikét, és a dolmadest. Vega időszakban gyakran beszerzem a dolmadakiát is görög gyorséttermekben.
Nem tudok szőlőlevélre szert tenni biztonságos helyről, ezért nem főzöm itthon, a konzervált változatok nem jöttek be. Pont az az aromás íz nincs benne, ami a pikantériáját adja.

Ez nagyon tetszik!

Fenchurch68 2013.07.01. 12:47:50

@Andrass9: A Lövőház utcában a keleti boltban is lehet kapni üvegben tölteni való szőlőlevelet. (Meg talán a piac aljában a mindenes kínai-indiai-satöbbi boltban is). Nálunk most karalábélevélből készült tőtike, gombás töltelékkel, jó volt az is. Én is egressel savanyítottam, míg az egresbokrokat meg nem barátkozta a feketeribizli, most jostánk van :)

Kumari aki Nilüfer 2020.01.25. 19:05:57

Most nem tudom, mi van, én egy korábbi kérdésre válaszoltam..az meg nem tudom, hova lett:DDDD

MadMary 2020.01.25. 19:17:18

@Kumari aki Nilüfer: A vendégvárás-csirkemaradék alatt. :-)