Majdnem. Egyrészt csirkemellfilét használtam ehhez az ételhez, másrészt tandoor sütő sem volt kéznél. A földbe ásott hombárra hajazó kemencében több száz fokos hőmérsékletet érnek el, ez az amitől a tandoori csirke az lesz, ami. A bepácolt csirke itt sül kívül ropogósra, belül szaftosra pár perc alatt.
Szegény ember gyereke azért megpróbál valamit összeütni. Tepsiben sem olyan rossz, bár a grill is szóba került, de végül maradtunk az eredeti elképzelésnél. Az étel sikert aratott, hiába, a társaságból senkinek nem volt összehasonlítási alapja.
Hozzávalók:
- 2 kg csirke, adagnyi darabokra vágva vagy ugyanennyi tetszés szerinti csirkealkatrész, lebőrözve, lezsírozva (jelen esetben csirkemellfilé volt az alapanyag)
- 450 g joghurt
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál reszelt gyömbérgyökér
- 1 evőkanál frissen őrölt római kömény
- 1 teáskanál frissen őrölt koriandermag
- 1/2 teáskanál cayenne bors (én PO-féle füstölt chilivel helyettesítettem)
- 1/4 teáskanál kardamom
- 1/4 teáskanál szegfűszeg
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- só szükség szerint
- kevés étolaj
A tálaláshoz: friss zöldsaláta ízlés szerint.
Elkészítés:
A csirkemellfiléket lapjára félbevágtam.
A füstölt csilit a mozsárban apróra törtem.
Hozzáadtam a száraz fűszereket, és megőröltem, majd belereszeltem a gyömbért. Beletettem a fokhagymát, és azt is összezúztam.
A fűszerkeveréket összekevertem a joghurttal, beletekertem egy fél citrom levét, és megsóztam.
A csirkemellfiléket bekentem a masszával, és a vékonyan kiolajozott tepsibe raktam, folpackkal lefedtem, és másnapig a hűtőbe tettem érni. A hús végül soknak bizonyult, ezért két rétegben halmoztam a tepsibe.
Négyes fokozaton, nagyjából egy órát sütöttem, amíg az egész, akár a túró – összeugrott a tepsi közepére, körül pedig a savó maradt. Ilyenkor szerencsés, ha az egyik kolléga éppen külföldön szolgálja a hont, és felajánlja a lakását, ahol aztán lehet a bitva melegben főzőcskézni, anélkül, hogy maga a buli helyszíne elviselhetetlen meleggé, meg fokhagymaszagúvá válna. Nála aztán ki lehet szellőztetni másnap, a romeltakarítás alatt.
Friss salátával tálaltam. A muri végére egyetlen nyeszlett szelet maradt.