Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @szivar: Sajnos muszáj. Kell neki plusz egy év, hogy a növekedésgátló anyagok lebomoljanak. De ez ... (2021.10.18. 19:29) "Biovegeta" avagy leves lelke
  • látjátok feleim szümtükkel: @bouquet: Jó étvágyat hozzá! Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál... (2021.10.18. 11:11) Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal
  • Andrass9: @kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem... (2021.10.17. 11:12) Káposztás cvekedli
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Front van? Nem vitáztam, csak elmondtam, hogy én miként szoktam. (2021.10.12. 15:18) Szárnyas káposzta
  • süllőcske: @Andrass9: :) Ebben a gondolatban persze, nem is a borotválkozás a lényeg. (2021.10.10. 14:10) Parajpüré a "csodahüttőből"
  • gigabursch: @szivar: Előkerestem neked a videót (az egyiket) www.youtube.com/watch?v=BYFKVO_mhd8 Őtőle van (... (2021.10.07. 21:13) Béla

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (56) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (340) borsikafü (6) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (37) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (16) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (11) cukor (148) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (461) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (13) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (99) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (350) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (25) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (130) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (81) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (135) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (34) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (12) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (39) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (52) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (177) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (346) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (68) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (223) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (243) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (48) zellerlevél (41) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (12) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (74) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Marhahús alaplé készítése meg egy húsleves

2013.06.15. 07:00 Andrass9

Belebotlottam egy fantasztikus darab marha karajcsontba, amit nem tudtam otthagyni a boltban és csak 400 forint volt kilója. Alaplevem nagyon ritkán van, nem is nagyon használok, de ebből a bordából muszáj készíteni egyet.

Azért a netet megnéztem, mert a szakácskönyveimben mindenféle borjúcsontok szerepelnek csak alaplé készítésére. Legszimpatikusabb Toma receptje volt, gondoltam ennek alapján készítem el.

Elõkészítettem a hozzávalókat:

  • 1,4 kg marha húsoscsont (kéne még velõscsont is, de az nem volt a hentesnél)
  • 70 dkg marhacomb (mert azt is találtam a hûtõben)
  • 3 szál répa
  • 1,5 szál öreg gyökér
  • 2 fej vereshagyma
  • darabka karaláb
  • darabka zeller
  • 1 zöldpaprika (az mindenbe kell)
  • 1 fej fokhagyma
  • kis darab kelkáposzta
  • só, bors, szerecsendióvirág
  • Toma által használt alma és paradicsom kimaradt, miután nem szószalapot, hanem húsalaplét készítettem.

10.jpg

A húst szétbontottam bordákra, mert egyben túl nagy darab, nem fér be semmibe. A zöldségeket nagyobb darabokra kockáztam és a fokhagymafejet kettévágtam. Kibéleltem a nagy tepsimet alufóliával (utálom mosogatni a ráégett cuccot) és belepakoltam a csontokat, a két fél fokhagymát vágási felülettel lefelé és a feldarabolt zöldségeket. Szépen kitöltötte a tepsit. Beledugdostam még az összekockázott marhacombot és kicsit megsóztam, borsoztam. Az egészet betoltam a sütõbe 200 fokra.

12.jpg

Másfél óra múlva jutott az eszembe, hogy már ki kéne venni.

13.jpg

Mindent átpakoltam egy méretes fazékba (8 literes), kivéve a fokhagymát. Ez utóbbit pirítósra kenve azonnal megettük!!! Hogy egyáltalán minek tettem a tepsibe, nem tudom, mert szaft nem volt a tepsi alján, így az ízéből semmi nem ment át az alapanyagokba. A húslét amúgy sem akartam fokhagymázni, viszont jó alkalom volt kipróbálni életemben először a sült fokhagymát. Hogy az milyen finom ...

14.jpg

A fazékba 5 liter vizet is öntöttem, és a tûzre tettem. Hozzáadtam két nagyobb szerecsendióvirágot és egy kis kanálnyi szemes borsot is, sót viszont csak módjával, hiszen ha besûrítem, túl sós lesz. Amikor felforrt, levettem a lángot egész kicsire, hogy éppen csak gyöngyözzön.

15.jpg

Magára hagytam a fazekat 5 órára. Olyan illatok szálltak már a lakásban, hogy az leírhatatlan!

16.jpg

Kiszedtem a csontokat és a húsokat. Az ehetõ részt egy másik, kisebb fazékba tettem, mert ha már ennyit dolgoztam vele, legyen egy jó húsleves is, az alaplébe pedig nem kell. Ezzel a tányérral másnap a kutya oly boldog volt ...

17.jpg

Két sárgarépát és 3 idei gyökeret megpucoltam és a kiszedett húsokhoz adtam. Rámertem 2 litert az alaplébõl meg vizet is adtam hozzá kicsit, és megfõztem húslevesnek.

18.jpg

Az alaplé maradékát (kb 2,5 liter) papírtörölközõ(kö)n szapora szentségelés közben átszûrtem. Valamiért nem jó szûrõnek a papirtörölközõ. Van itthon papír kávészûrõm is - az még rosszabb! A papír nagyon rossz néven veszi a zsírt - azonnal eltömődik tőle. Mindegy, a lényeg, hogy az úszkáló zöldek mind eltûntek a lébõl.

19.jpg

A zöldségeket viszont nem akartam a kutyának adni. Gondoltam, pürésítem és kis adagokban lefagyasztom. Rengeteg ételbe el tudom sütni Vegeta helyett!

20.jpg

A pépet pirinyó dobozokba zárva tettem a csodahüttõbe (van azért annak a hûtõnek bemenete is, nem csak kiveszünk dolgokat belõle).

21.jpg

A leszûrt alaplevet ezután ismér feltettem forrni, és kb harmadára besûrítettem, majd kitettem az udvarra éjszakára kihülni. Letakartam azért egy tányérral, nehogy bármi ellopja. A zsír szépen megfagyott a tetején, amit Hajdu Laci tanácsa szerint villával ügyesen le lehetett szedni.

22.jpg

Kompakt mûanyag dobozokba mertem, ami szintén a csodahüttõben foglalja már a helyet.

23.jpg

Helytakarékossági szempontok miatt valószínûleg kiveszem a dobozokból, ha megfagyott és zacskókban teszem vissza. Feliratozva.

42 komment

Címkék: fokhagyma alaplé vegeta csodahüttő

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr525358626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.15. 07:21:27

de jó neked, hogy van ilyesmikre időd..

medvedr 2013.06.15. 12:10:03

Bevallom én leveskockából készült levessel is szoktam alaplét helyettesíteni. Üssetek! Azonban csináltam már hasonlóan, de a zöldséget én nem sütögetem. Valamint nem forralom be harmadára, hanem 2 kg csontoshúsra 2-2,5 liter vizet számolo,k és bárddal egészen apróra csapkodom. A szűrés rendes levesszűrőn. Nem víztiszta, de kit érdekel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.15. 13:26:53

Szép napot!
Bevallom, én is csak a csontot pirítottam le, amíg ehettem ilyesmit. A zöldség felhasználása nem rossz ötlet, bár nálam nem maradna ilyen célra, nincs annyi főtt zöldségféle, amit meg ne tudnék enni (gyakran második helyett).

süllőcske 2013.06.15. 14:37:45

Micsoda alaposság! Innen aztán könnyebb nekirugaszkodni bármi hirtelencuccnak, a hosszas előkészületek már mögénk kerülnek.
Jó a zőccségmentés is, habár én nem nagyon szoktam rajongani az efféle készítmények felendedés utáni ízéért.(pl padlizsánkrém) Fáradtabb, korosabb lesz az íz, frissítésért kiált. Úgy is szoktam felhasználni.

medvedr 2013.06.15. 16:32:03

A Julia Child könyvben van egy klassz leves zsírtalanító üvgedény. Olyan mint egy teáskanna csak a csőre legalul csatlakozik az edényez. Kis idő után ki lehet a zsírréteg alól önteni a levet.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.15. 21:52:05

@süllőcske:
Dúl a tavasz, közeleg a nyár. Kirepültek a fakopácsolók, már a mi fáinkat gyógyítgatják.
A sárga málnát ajánlom a kertbe, mert nagyon jó íze van, és már érik, a piros meg még nagyon zöld.

Ja, és a legfontosabb, érik a ropogós cseresznye. Viszek a ....:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.15. 22:00:08

@látjátok feleim szümtükkel: A cseresznye itt már leérett, a másik fa a jövő héten jön. Fakopáncsok nálam is dolgoznak. Nagyon kedvelem őket!
A málnát is leszedtem már (pirosan!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.15. 22:02:09

@medvedr: Ilyen edényem régóta van, de nem tökéletes, mert a zsírtalan anyag egy része nem tisztul meg. Amikor beletöltöm a levest, a csőrbe is befurakszik néhány zsírmolekula - azt (mint a réz elejét) ki kell önteni, de a fennmarado anyag 95%-os biztonsággal zsírmentes lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.15. 22:03:11

@medvedr: @süllőcske: Lehet, hogy érdemes lenne egy fotón megmutatnom, és akkor Süllőcske tudna magának ilyet korongozni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.15. 22:05:12

@süllőcske: @Waka: Ezt a zöld rész lefagyasztást még nem csináltam, de sajnáltam a sok zöldséget (én azért inkább húsevő vagyok). Referálni fogok, mennyi ízt tartott meg kiolvasztás után.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.15. 22:09:32

@Andrass9:
Azt gondoltam, hogy valaki folytani fogja a nótát, de úgy tűnik ma sem lesz kirúgva a kocsma oldala.:(

susztertangó 2013.06.15. 22:21:13

@látjátok feleim szümtükkel: "...én a köpenyem cserébe senkinek sem adom, mit teszek a ....alá csárdás kicsan-gyalom..."

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.16. 09:01:15

@Babette_:
Szerintem nagyon messze vagy, de egyébként szívesen vinnék, mert nagyon finom, és büszke is vagyok rá. Meg egyébként is jó egy tálból cseresznyézni.:)
Viszont érdekes, hopgy egy időben szemezték ebből a fajtából a négy fát, és mind más formát mutat. Egyiken kevés, és nagy bogyójú a termés, és a fa ágazata ritka, a többi klasszikusabb cseresznyefa forma. Három fán több a termés, de nem egyszerre érnek, van amelyiken már mind érett, és van amelyiken még zöld és félérett ( zsendülő ). Pedig egymás mellett vannak.

Emlékszik valaki, hogy milyen szépet írtak anno a malackarajon a cseresznyéről?

susztertangó 2013.06.16. 10:39:28

@látjátok feleim szümtükkel: Arra nem. De látom, nem pont erre gondoltál a kocsmafal kirúgása kapcsán. Pedig szép karácsonyi dal, Laci bácsi szds. elvtárs tanította 1966 karácsonyán...:-((

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.16. 11:40:20

@susztertangó:

Ezek szerint nem ismered a nótát, úgy folytatódik, hogy viszek a babámnak belőle. A te nótádat nem ismerem, bár a szöveg dallamából a kék a kökényre hajlok ráismerni.

Egyébként meg milyen kocsma az, ahol sosem nótáznak?

Tescoban csudásan jó minőségű fehér spárgát vettem, ráadásul magyar termék. Érdemes rástartolni.

susztertangó 2013.06.16. 12:22:09

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem csak egy szöveg változat. "...kérik a köpenyem, illetve a második strumfedlinél a szuronyt kérik, cserébe a ropogós cseresnyéért. De a virtigli katona nem adja, mert stratégiailag gondolkodik és előre látja, hogy azokat az eszközöket ő, máshová fogja tenni.:-)))))))))))))))))))))))))))))))"igya kar, ugya kar nema kar szeretnija galambom." Hehehe.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.16. 15:29:36

@susztertangó:
Felénk nem ismert ez a változat, de nem rossz.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.16. 17:18:37

Szép napot!
Kicsit megsültem, kicsit hullafáradt vagyok. Esőt nem rendelt valaki?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.16. 18:15:06

@látjátok feleim szümtükkel: nemnem, ez úgy folytatódik, hogy viszek a babettnak belőle...

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.16. 18:36:42

@Waka:
Én tegnap, amikor a kertben kapálgattam, mert megint olyan kemény a föld teteje, hogy alig bírtam vele.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.16. 18:38:27

@Babette_:
Ja, és addig ki pesztrálja a kacsáimat, meg a fürjecskét, amit ma hozott a macska?

Fenchurch68 2013.06.16. 18:49:22

@Babette_: az a nótából a píszí változat, hogy "...ha beteg, gyógyuljon meg tőle...", de már ez is erősen áthallásos, hát még a szuronyos verzió.
@látjátok feleim szümtükkel: azért aki a babája (Babettja - Babettája /nem kívánt törlendő/) elébe helyezi a kacsáját, az megérdemli!
A mi macskánk hat kismacskát hozott fürj helyett, nem kell valakinek jó házból származó cicus?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.16. 19:13:02

@látjátok feleim szümtükkel: az asszony...?

@Kató néni: jó házból való macskát kutatok hetek óta, eltűnt cicamamám helyett, de csak degenerált beltenyészetes, koszlott cirmosok vannak a környéken

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.16. 19:46:20

@látjátok feleim szümtükkel: Péntekre talán lesz, addig kannázás.
@Kató néni: @Babette_: Kereslet és kínálat egy helyen. :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.16. 19:49:29

@Waka: hát pont ez az, hogy nem egy helyen...

Fenchurch68 2013.06.16. 19:50:50

@Babette_: sajnos ezeknek a zöme is cirmos, de nem beltenyésztett. Sőt, teljesen spontán :D
Komolyra fordítva, egy elveszett kandúrunk helyett hazahoztunk a tojásos/kecskés/macskás nénitől egy halványszürke, kék szemű macskaleányt, pont úgy néz ki, mint egy szervál. (Sajnos se teniszezni, se pingpongozni nem tud, ezzel a tréfák özönét be is rekeszteném.) 8 hónaposan erősen összebarátkozott egy szépséges busafejű nagydarab cirmossal. A kis karcsú cicus megnövekedett oldalirányban, találgattunk, hány kiscica lesz benne. Az optimisták kettőre tippeltek, én háromra. Lett hat. Nem azért, mert az én unokáim, de szépek, erősek, változatosak :)
Feladjam borítékban?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.16. 19:52:31

@Kató néni: persze, de buborékosban, össze ne törjön.

Fenchurch68 2013.06.16. 19:58:24

@Waka: Hát ha online át lehetne küldeni a macskákat, az jó lenne mindenkinek. Megvan az eredeti Tron filmből, mikor szeletenként bezúzza magába a számítógép? A szkennerbe mégse dughatom a macskát...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.16. 20:24:09

@Kató néni: Meg kellene néznem azt a filmet.
Faxon nem tudod elküldeni?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.16. 20:35:07

@Waka: csak borítékostul, mert sose bontom ki...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.17. 10:51:39

Az a pürésített zöldség kis ezzel-azzal kiváló gyors vadasmártás lehet sok mindenhez. Hiába van kánikula, mind a vadast, mind a marhahúslevest el tudnám most képzelni.
Mi alaplevet még soha nem tudtunk eltenni, marhából, az utolsó cseppig elfogy.
Érdekes, hogy a magyar konyha, egy ilyen, fehérjebomlás szempontjából kritikus ételt símán elkészít kánikulában is.

Fenchurch68 2013.06.17. 13:18:17

@hajdulaszlo (volt hajdul): Majd nem áruljuk el medvedr-nak :)
Egy jó kis zöldségkrémlevesnek is el tudom képzelni, sőt, kelt- vagy vajastészta alapon egy tojással megküldve, valami ízesebb sajttal egy jó kis (quiche) tölteléke lehet. (Most használtam fel éppen ilyen célra a lencsefőzelék maradékát, és nem volt rá panasz, egy jó salátával teljesen komplett ebéd ilyen melegben.)

vörösbor(de)minőségi 2013.06.18. 06:27:52

ez az alaplé ...ezt nyugodtan nevezhetjük a leveskirálynőnek!
csak elképzelésm van milyen finom lehet-egészen addog mig meg nem csinálom.ennek jelenleg útjában áll a hömérséklet-de első hűvösebb napon-azonnal!
nem is értem,hgy hajlott korom ellenére mé csak most találkoztam ezzel a recepttel?
gondolom a sütésnek itt nagy szerepe lehet odavág rendesen a zamatnak....

Pinka-Panka 2013.06.18. 06:55:58

remek!

Nálunk is a legjobban szeretett húsleves, marha húsból készül, nincs olyan nagy lábasom, amiből tudnék eltenni, hogy maradjon. Ha kicsennék és lefagyasztanám alaplének, akkor azt is megennék. És csak 2 napig volt nálunk még eddig húsleves, 3 sosem.
Mindig, akármikor jöhet a családnak. Vadasról meg ne is beszéljünk. Már rég csináltam, illene is.

Pinka-Panka 2013.06.18. 07:00:30

Nálatok is meleg van?:)
Itt nagyon, megyek és belocsolok, míg nem késő. Még jó, hogy éjjel még elviselhetőbb, bár nem sokáig, átmelegszik minden és onnantól nincs alvás...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.18. 07:34:22

@vörösbor(de)minőségi: Ez valóban a legjobb húsleves, amit eddig ettünk, mert bizony többen is hozzájutottunk a kisebbik fazékhoz!
Erős, testes, elég sötét is, bár nem főtt benne hagymahéj. Tegnap vacsira ettem meg az utolsó adagot Zuppa Pavese-nek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.18. 07:34:41

@Pinka-Panka: Itt nagyon meleg van, megyek én is locsolni!

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.19. 21:50:20

@Babette_:
Tudod nálunk olyan munkamegosztás van, hogy mindenki azt felügyeli, csinálja amihez ő ért jobban. Nem mindenkinek van szeme a jószágra, nem is véletlen a mondás, hogy gazda szeme hízlalja a jószágot. Régen nyulaztunk, viszonylag nagy mértékben, és egyszer elmentünk nyaralni. Addig az anyós vigyázott a nyuszikra, meg is etette rendesen őket, de olyan vadak lettek, hogy alig bírtam visszaszelídíteni őket. Én szeretek beszélni az állataimnak, a nyulaknak még a rádió is szólt, szelídek, nyugodtak voltak és nagyon szépen feljődtek. Szóval én vagyok az állatfelelős.

A fürjecske hiteles történetét pedig ma tudtam meg egy szemtanú szomszédtól. Elszökött valahonnan, elütötte egy autó és szédelgett az úton. Arra járt az utcai látogatáson tartózkodó anyamacskánk, felkapta és behozta. Szerencsére nem akarta megenni, hanem letette, gondolom a kölykeinek szánta, de megtaláltam, és már egészen jól van, a kiskacsákkal osztozik közös lakáson.
süti beállítások módosítása