Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tojásrántottás pirítós boursin sajttal

2013.06.05. 07:00 Andrass9

Meséltem már a "tojásrántotta boursin sajttal" csalódásomról. Valahogy nem tetszett az a sajt, amit használtak - inkább savanyú túró íze volt (vagy a sajt romlott meg?). Az igazi és eredeti boursin sajtot a franciák készítik és exportálják az egész világba. A sajt a maga halmazállapotát tekintve egy száraz körözött szerűség, viszont izében egy erős csípős sajt, só, rengeteg fokhagyma, snidling és petrezselyemzöld dominál. Létezik feketeborsos változata is, de én ezt a zöldfűszeres, fokhagymásat szeretem igazán.

Feleségem befutott London országból 6 azaz hat doboz boursin sajttal, darabonként 1 fonttért. Tehát a mai reggeli egy próba reprodukció lesz, valamint a közeljövőben sok boursint fogok enni!

Miután ő már elment dolgozni, csak egy egyszemélyes reggelit készítettem. Kíváncsiságból rákerestem a weben, van-e ilyen recept és persze találtam is, ami segített az elkészítésben.

  • 2 tojás
  • 2 vékony szelet kenyér (bár láttam ugyanezt pirított brióson is, de az nem volt itthon!)
  • 1 szelet bacon szalonna
  • kis marék snidling (mert újhagymám nem volt)
  • 4 dekányi boursin sajt (nyugodtan helyettesíthető két háromszög sajttal, lehetőleg ízesítettel)
  • Római és fejes saláták a kertből (mert éppen van)
  • Citrom, oliva, só, bors a sajátaöntethez.

10.jpg

Felaprítottam az újhagymát/snidlinget, megmostam a salátákat és kikevertem 3 rész oliva olaj, 1 rész citromlé, bors és só segítségével kis salátaöntetet. Jamie szerint a 3:1 arány az ideális. Szerintem is finom úgy. Én még felszeleteltem 4 szem kalamata olivabogyót is - hamár lúd, legyen kövér! Ezt elvileg a salátára is tehettem volna, de inkább a rántottába ment. Szétmorzsoltam a sajtot kisebb darabkákra. Persze a klasszikus kockasajtból is remekül elkészíthető - nagyon kevés háztartásban fordul elő boursin csak úgy, a hűtőben.

Egy nagyon fontos szabály van csak: Nyalogasd le az ujjadról a morzsolás végén a finom sajtot! Isten őrizz, hogy lemosd vagy netán töröközöbe töröld!

11.jpg

Mint látható, felütöttem a tojásokat és a bacon szalonnát 4 kisebb darabra vágtam. A bacont egy csöppnyi vajon a serpenyőben megsütöttem, mert ennyiért nem érdemes a grillt bekapcsolni. Ott persze ropogósabbra sült volna, de így is jó volt. Ez a kedvenc öntöttvas miniserpenyőm - kifejezetten egyszemélyes!

12.jpg

A szalonnát papírtörölközőre szedtem, hogy felitassam a felesleges zsírt (a doki diétára fogott). A serpenyőbe öntöttem a felvert tojásokat, és kicsit megsütöttem, majd beleszórtam a sajtot, a zöldet és a feketét. A zöldemben a snidlingen kívül került egy néhány oregano levélke is.

13.jpg

Addig kevertem, míg a tojás már majdnem megszilárdult. Én a tojásrántottát soha nem szerettem szárazra sütve.

14.jpg

Ezalatt a két szelet kenyér éppen megpirult. Ráhalmoztam a szeletkékre, szórtam még kis snidlinget a maradékból és feltálaltam magamnak salátán a salátával.

15.jpg

Össze sem lehetett hasonlítani az eredeti mexikói tapasztalatommal. Amúgy a kedvencem a tojásrántottás english muffin (egy sós zsemleszerűség), ahol a rántotta már kihült. Szidhattok érte, de egyszerűen imádom hidegen a rántottát!

111 komment

Címkék: kockasajt római saláta boursin

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr195341714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.05. 18:04:48

@Llychllyn: Ilyen babos angol reggeli hétvégére nem rossz cucc. Az egyik szokásos összetevő a véres hurka viszont csakis a kolbász-hurka-véreshurka kombóban jön be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.05. 18:41:00

@hajdulaszlo (volt hajdul): Hol van róla az obligát sült paradicsom? Amúgy rendes kiadós reggeliket ettem Angliában, izlettek.

Llychllyn 2013.06.05. 19:21:03

@hajdulaszlo (volt hajdul): Férfiasan bevallom, hogy én még sosem ettem babot és hurkát reggelire - egy ilyen táltól valószínűleg rögtön visszaaludnék délig:)

@Andrass9: volt egy Durrell-novella, ahol egy görög hajón megpróbáltak grillezett paradicsomot keríteni az anyjuknak reggelihez. Kisebbfajta káoszhoz vezetett... Az megvan?:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.05. 19:25:59

@Andrass9: múltkor kísérleteztem, és pont ilyen állagúra sikeredett a sajt:)
nem aratott sikert.

Pinka-Panka 2013.06.05. 19:53:48

Jó estét!

Hát én nem vagyok egy nagy tojás szakértő, ámulattal nézem ezeket a csoda reggeliket. Hajdú Lacinál is olvastam több változatot tojásra.
No már én itt le se írnám, hogy én se tudom mi ez a sajt, de megnézem én is, s kipróbálom.

Kockasajtokat amúgy szeretjük, én a csipős paprikásat is, a vadász nem rémlik ízre.

Főzés, cukkinis baconos, tészta. Jó lett marad holnapra is.
Most süt a nap, délután esett az eső nagyon, de szerencsére fedezékben voltam, s csak kicsit áztam el, de az meg jól is esett nagyon....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.05. 20:42:36

@Llychllyn: Durrellt nagyon szeretem! Sokszor olvastam a könyveit, azt hiszem mind megvan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.05. 20:45:27

@Pinka-Panka: Jó estét!
Kockasajtból gyerekkoromban a szalámis volt a kedvenc, mivel szalámit nem nagyon vettünk, de így megvolt az íz.
És ha már nosztalgia: Emlékeztek a kolbászkrémre? Az a tubusos kolbász! Hogy az milyen jó volt vajaskenyéren vékonyan kenve ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.05. 20:47:09

@Llychllyn: A só és bors dolgot a nagyobbik lyánytól kaptuk. A borsdarálója remek a durva őrléshez, a sószóró pedig nem spórol sóval.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.05. 20:49:51

@süllőcske: Palacsinta sütő, öntöttvas serpenyők - ezeket mindig beavatom rendesen (természetesen nem a lakásban). Tapasztalatom szerint zsírral jobb avatni - erősebb bevonat képződik, mint olajjal. Elmosni meg nem szabad - legfeljebb gyors öblítéssel, vagy lehet újra avatni.

Fenchurch68 2013.06.05. 21:11:24

Rengett a föld tíz perce, ki érezte rajtam kívül?
Csak annyiban on, hogy a bodzaszörp hullámzott a pohárban az asztalon :)
Boursin nagyon jó, de én az ilyen erősebb ízű sajtokat mindig megeszem, mielőtt ételbe kerülnének.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.05. 21:25:02

Szép estét!
Ma igen későn értem haza.
@Andrass9: Ezt a sajtot sajnos nem ismerem, de ha a "kicsit túrós, de azért kenhető" állagról van szó, nekem a Cheeseland Cottage cheese terméke jut eszembe.
A tojás-sajt-némi zöld kombináció igen jó összeállítás, jó reggeli indítás egy erős napra.
OFF:
Közeleg június 24., Szentiván éjszakája. Aki zöld diót szeretne eltenni, még azt megelőzően tegye meg. Ma délután én is végigjártam a "senki földjén" a diófákat, a fogpiszkáló még átszúrja, de igen apró a dió, várok még vele egy hetet.
PO remek recepttel szolgál a témában: pasztortuz.blogspot.hu/2012/06/mondom-zold-dio.html

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.05. 21:41:05

@Andrass9: láttam már, de még nem kóstoltam.
mondjuk mióta sajtot gyártok, egyszer vettünk karavánt, azt is a halaknak.

istenkém, olyan brevis sajtot csináltam, hogy bele lehet halni a gyönyörűségbe....

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.05. 21:41:40

@Waka: anyós csinált zölddió lekvárt, jaj de nem ízlik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.05. 21:49:02

@Babette_: PO-nál kóstoltam a befőttet, valami isteni volt. Mellette zölddió-pálinkát is szeretnék készíteni, egy kis almapálinkából, sőt ha hozzájutok, finomszeszből is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.05. 21:58:21

A zölddió befőtt vagy másként nevezve a zölddió szirupban nagyon finom, anyám időnként készített, néhányszor én is. Arra kell csak ügyelni, hogy időben leszedjük a diót, és a kiázás után előbb vízben főzzük puhára, a cukrot csak ezt követően rakjuk bele. Nagyon jó egy-egy szegfűszeget is szúrni a diókba, de a vanilia is társa.

A dió megszurkálása egyszerű, egy darab lécbe szöget kell ütni úgy, hogy átmenjen a szög a lécen, majd ezzel lehet megütögetni a diót, nem baj, ha nem szúródik át teljesen. Mindezt célszerű gumikesztyűben végezni.

süllőcske 2013.06.05. 22:03:55

@Waka: A zölddió befőtt izgalmas alapanyag. PO jót is készített, finom. Nálunk is készült régebben, idén én is teszek el. Jó is,hogy szólsz!

Fenchurch68 2013.06.05. 22:06:16

@látjátok feleim szümtükkel: Mikor kell leszedni a diót? Mert a technológiát nagyjából ismerem, egyszer végigasszisztáltam, a végeredményt meg imádom. Ahogy roppan az a picit fás, vaníliás dióhéj... Felszeletelve pedig rendkívül dekoratív mondjuk egy tejberizs vagy gyümölcssaláta tetején.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.05. 22:06:52

@Babette_:
Én alapból nem szeretem a tejet és a tejtermékeket, illetve szeretném, de nekem nem jó, de azt sosem fogom elfelejteni, amikor anyám csinált valami gomolyát. Legalább is annak nevezte. Arra emlékszem, hogy a túrót megsózta, és bekötötte gézbe, majd kiakasztotta az eresz alá, és addig ott aszalta, amíg olyan kemény nem lett, hogy alig lehetett elvágni, akkor kezdtük enni, nagyon jó volt krumplis galuskára reszelve. Azt az ízt egy sajtban vélem felfedezni, francia és mimolett a neve, a tescoban tudok néha ilyet venni.

Azóta megkóstoltam már gomolyaként eladott sajtféléket, de egyik sem hasonlított erre a régi készítményre.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.05. 22:07:41

@Pinka-Panka: a vadász sajt félkeménynek rémlik, romadúros kéreggel. Olyan egy kilós negyzetes tömb alakja volt. Azt hiszem Óváron gyártották. Nagyon távolról a Szekszárdi csemege hasonlít rá.

süllőcske 2013.06.05. 22:08:27

Akarom mondani: készítmény.Jó sokat törtem a buksit, mikkel lehetne összeegyeztetni. A nyáron majd jöhetnek a próbák!@Waka: Írok neked, majd nézd meg!

süllőcske 2013.06.05. 22:13:07

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt a gomolya-gömölyét mi is így csináljuk, fenséges íze van! Ez kifejezett erre az ételbe reszelésre van kitalálva, én nagyon szeretem. Éppen tegnap készítettünk egy adagot. Mi a tejfelét visszaadjuk hozzá, bár nem mindig.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.05. 22:15:34

@Kató néni:
Addig szokták leszedni, amíg késsel elvágva a belseje puhának tűnik, és a közepén a gerezdek rekesze nem kemény. Ha a belseje egy kicsit is kemény, az már nem olyan jó, kissé rágós lesz ( de még elkészíthető ). Azért túl korán nem jó leszedni, mert az olyan dió összetöpped, ráncos lesz a kiáztatás hatására, és nem lesz karakteresen dió ízű megfőzés után.
Célszerű elvágni különböző méretű diókat, és akkor lehet látni a különbségeket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.05. 22:19:12

@Kató néni: Az elkövetkezö 5-8 napon belül. A fogiszkálóval még át kell tudni szúrni a diót, vagyis a kemény héj még nem alakult ki.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.05. 22:29:45

Azért néha bűnözésként eszek egy kis sajtot, pl. tegnep reggelire. Serpenyőben két löttyintésnyi oliva olajon megpírítottam két szelet kenyeret, melynek egyik oldalát megkentem reszelt fokhagymával, majd amíg a fokhagymás oldal pirult , a másik odalra ráreszeltem ebből a mimolett sajtból egy keveset. Nagy élvezet volt a végeredmény.
A posztban leírt szendvicsek is jók lehetnek, csak nekem ennyi fehérje már sok a jóból.:(

Ma vacsorára volt bűnözés, egy kissé megöregedett
főzőtejszínt találtam a hűtőben, és azt használtam fel egy maréknyi szegfűgombához. A gombamártást csipet borssal, sóval ízesítettem, ez nagyon kiadta a szegfűgomba zamatát, megturbóztam némi alaplében főtt csirke mellhússal, és az alaplével főtt rizottóval tálalva befaltam. Büntetésből nem lesz reggeli, legfeljebb egy kis párolt bordáskel. Nagyon szépek lettek ( formás növények ), és nagyon jó ízű zöldség, hagyok magnak, ha valakit érdekel, nyerhet majd belőle.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.05. 22:32:03

@süllőcske: Megnézem.
@Kató néni: Én a fogpiszkálós módszert alkalmazom PO nyomán. Én is most debütálok ezen a téren.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.05. 22:33:13

Aki biciklivel van, haza mentében óvatosan ugrájon rá!:)

Fenchurch68 2013.06.05. 22:40:48

Köszönöm mindenkinek az információt.
Úgy fogok eljárni, hogy minden nap leszedek/felszedek egy diót, és elvágom. Aztán: "ha eső nem lesz, lesz, ha lesz, nem lesz."

Pinka-Panka 2013.06.06. 06:42:11

@Andrass9: én kolbászkrémre nem emlékszem. Ami volt, az egy Coke ha jól tudom, tubusos krém volt, azt mi ettünk sokat. Valamilyen húskrém volt.

Pinka-Panka 2013.06.06. 06:43:27

@Babette_: nagyon értékelem amit csinálsz, majdhogynem irigykedek:) venni kéne tőled, de gyanítom nagyon messze lakunk egymástól!
Ügyes vagy nagyon!

Pinka-Panka 2013.06.06. 06:46:07

@Babette_: és még a vizsgáidhoz is gratulálok, épp gondolkodtam, hogy tanulás, állattartás, remek háziasszony is vagy - ritka nagyon. Én némelyik nőnek, aki nálam nyűglődik elmondanám, hol kezdődik az, amikor egy nő helytáll ...csak elismerni tudom!

Pinka-Panka 2013.06.06. 06:51:12

@hajdulaszlo (volt hajdul): képzeld nem emlékszem, pedig kéne, már a korom miatt is:) Most azon gondolkodtam, mi milyen sajotkat ettünk gyerekként?

Ma reggel, egy gasztro újságban olvastam egy remek sajtkrémet, zöldfűszerekkel. Lányunk vett pár ilyen újságot, valami remekműre készül.

Házi tejfől és joghurt kell hozzá, elkészítem. Ki is találtam, hogy lenn a városban van egy jó kis kellemes pékbolt, teázós - ott veszem meg a hozzávalót.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.06. 07:15:35

@Pinka-Panka: "Nemrég" csukták be a Csóka-i, Vajdaság, húsüzemet. Az ő termékük volt a Coke húskrém. Utána a szegedi konzervgyár gyártott Utitárs néven itthon tubusos krémet. A Coke húskrémnek volt először olyan kupakja, hogy azzal lehetett kilyukasztani a zárófóliát. A Coke-hez adtak egy műanyag kis eszközt amivel fel lehetett tekerni a tubust.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 07:37:23

@látjátok feleim szümtükkel: a mimolett az a narancssárga, ugye, ami sárgarépalébe van áztatva?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 07:42:56

@Pinka-Panka: ezzel többen így vannak, és sokszor gondolkodom is, hogy kéne vinni pestre egy adagot, ha többen érdeklődnek, de egyszerűen nincs időm rá...

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 07:44:32

@Pinka-Panka: cuki vagy, ezt a múltkor is mondtad:)
de én azért azt is tudom, hogy fodrásznak lenni sem könnyű, anyám nem is engedte, hogy az legyek,
meg a barátnőm is az volt, de sajnos nem bírta tovább....

Topy 2013.06.06. 07:44:45

@Andrass9: én emlékszem :)
most az Orsinak van, baromfihúsos kolbászkréme, kis fóliás pitliben; a csípős egész vállalható; melegszendvicsre pl. egész jó

Pinka-Panka 2013.06.06. 08:07:18

@Babette_: akkor nem kell messze menni, Édesanyád is elmesélheti, milyen nők vannak, akik a konyhában még a fakanalat se tudják merre van!
Én értékelem, ha valki nő, vagy férfi de alkotni tud!

Pinka-Panka 2013.06.06. 08:29:12

@hajdulaszlo (volt hajdul): én amúgy hisztériásan nem szeretem, ahogy tubusból tudnak kinyomni festéket a kollégák. Vagy bármi, majonéz, pirosarany tubust. Szigorúan feltekerem a már kifogyott résznél, s csőre töltöm, ahogy mondani szoktam... már a látvány miatt is, meg jobban elfér, meg a rend a lekek mindennek...stb

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 08:47:56

@Pinka-Panka: ja, nem, ő nem fodrász, csak tudja, milyen az, egész nap talpon lenni, hogy nem lehet leülni..

ő még az a korosztály, aki egész nap tesz-vesz, mindig talál magának valamit.
múltkor itt volt nálam, olyan rendet csinált a konyhában, ami még vizsgaidőszakon kívül sincs:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.06. 09:13:46

@Babette_: Azóta se találod a virágmagjaidat vagy a fakanalat :)
Az én anyám is rendszerető volt ami rám nem jellemző. Egyszer rendet csinált a szobámban, amig valami táborban voltam. Az összes alkatrészemet méret szerint rakta rendbe, meg hogy hány lábuk van. Azt ő nem tudta, hogy a kétlábú alkatrészek igen sokfajták. Akkor sírtam utoljára talán ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 09:46:19

@Andrass9: neeem, a virágmagokat nem ő tette el, hanem én, tavaly:)

hát nekem sem szabad piszkálnom a maradék katonákat meg tankot, ott vannak a polcon egy kis dobozfedélben, nem is porolom:)

Fenchurch68 2013.06.06. 12:52:06

Emlékszem a kolbászkrémre is, meg volt a szintén tubusos sajt, amit szigorúan a tubusból egyenesen a szájba nyomkodva, 40 filléres kiflit mellé harapva illett enni :)
@Pinka-Panka: mindig kellett otthon lenni edaminak vagy trappistának, szerintem semmi különbség nem volt a kettő között. Volt a karaván, a letekerős parenyica - egyke voltam, úgyhogy az összes madzag nekem jutott. Néha volt a szekszárdi csemegesajt, rúzsos, kicsit büdi, de iszonyú finom, már nagyon régen nem láttam. Ha néha lehetett kapni pálpusztait, az ünnep volt. A macisajtokat sose szerettem, a szalámis tényleg szalámipótló volt. Nem tudom, hogy a magyar ementálit már akkor is Pannóniának hívták-e, de az is volt.
Vén szatyor-e vagyok-e?

Topy 2013.06.06. 13:02:00

@Kató néni: nem, csak tapasztalt! :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.06. 13:40:19

@Kató néni:
Lehet, nem tudjuk, mert nem látjuk.:)

Az biztos, hogy én ifjú koromban nagyon szerettem a vajas vagy margarinos kenyérre hóvirágsajt szeleteket tenni. Ma már nem szeretem, mert nincs olyan sajt, illetve amit néhány éve ezen a néven adtak, meg sem közelítette azt a régit. Lehet, hogy bennem van a huba?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.06. 16:34:45

@Kató néni: Majdnem annyira, mint én :)
Tubusos sajt most is van, de pocsék. A gyerekeim imádják. A Karavánt szerettük, mert füstös volt! Valamiért nálunk nem volt büdös sajt. Később estem szerelembe a Lajta és az Ilmici sajtokkal. Én olyan elvetemült voltam, hogy egy tízdekás vajat megettem egy 40 filléres kiflivel. Jóval később a fiam (gyerekként) evőkanállal ette a vajat - lehet valami az öröklésben ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.06. 16:35:31

@látjátok feleim szümtükkel: Az a hóvirág remek volt rántani. Magában nem sokat ettem.

Fenchurch68 2013.06.06. 16:38:25

@Andrass9: És a Sport sajt! Az egy ilyen savósajt-szerűség volt, finom, natúr, kicsit gomolyaszerű. A nagymamám meg fogyókúrázott, és nála mindig köményes vagy fokhagymás sovány sajt volt.
Az ilyen mindenféle nevű mostani kemping (tömlős) sajt-szerűségek nem rosszak ebben a zsánerben, csak vigyázni kell, hogy ne a vizes-jóárasítottba nyúljon az ember.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.06. 17:42:58

@Kató néni: Az jó volt!
Ezek a tömlősek még mindig ehetők - kérdezd meg Poczok2-t :) Sokszor csupán sürítésnek is érdemes használni.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.06. 20:10:42

@Kató néni: A Pannónia csak emmentáli jellegű. Az igazi emmentáli pasztőrözetlen tejből készül. Azaz csak oltási hőmérsékletre van melegítve.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.06. 20:11:38

@Andrass9: A hóvirágot a pékségek, kenyérgyárak használták a sajtos készítményekbe. Venni olyat? Na nem.

Pinka-Panka 2013.06.06. 20:51:50

@Kató néni: dehogy vagy, csak jó a memóriád:) nekem már nem annyira.

hát akkor engem vessetek meg, de én sokszor ettem karaván sajtot almával, uzsonnára. Még most is szoktam. Tudom értékelhetetlen.

Átgondoltam, nálunk trappista, edami, karaván, a nagyim ette a Sport sajtot, ami nylonban volt és savós,, ahogy a Kató néni mondja. De ettünk mi göcsei sajtot is, meg a nagyim azt a pálpusztait. Én akkor duplán mosogattam, letöröltem mindent, olyan rosszul voltam a szagától.
A többire vagy emlékszem, vagy csak ennyit ettünk. Jó a tömlöset is ettük ,meg a kockasajtot.

A tömlős tejszínes sajtot pl úgy ettem, hogy Gödöllőre járván a Sugárban vettem, párizsit, sajtot, amire pici lukat haraptam és kis sugárban csorgattam a párizsira a sajtot. ezt én most is megenném simán.

Fenchurch68 2013.06.06. 20:55:22

@hajdulaszlo (volt hajdul): tudom, hogy a Pannónia nem igazi emmentáli, de hát nekünk akkor az volt csak... Most olyan vicces megnevezéseket találnak ki, a kedvencem a "nagylyukú sajt".
@Andrass9: ez volt egyfajta hőre keményedő sajt, meg a hajdú, nagyüzemi menzán rántott sajtnak praktikus, nem folyik ki a panírból.
Ahova a Zselicbe jártunk éveken át nyaralni, ott a kecskéséknek a kemény sajtja volt ilyen, simán meg lehetett sütni a serpenyőben.
Babette, ha van egy kis időd, leírod, mitől lesz hőálló egy sajt?

Fenchurch68 2013.06.06. 21:00:08

@Pinka-Panka: Egyáltalán nem ciki, én imádom a legcikibb, ízetlen, túlsózott Trapp Istvánt almával. (Volt egy bölcsész ismerősöm, akit tényleg így hívtak!!! Azért a szüleivel elbeszélgettem volna.)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.06. 21:03:30

@Kató néni:
teljes tejből készül (nem szeparálják ki belőle a tejszínt), és kemény sajt (több oltó, magasabb oltási hőmérséklet)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.06. 21:47:33

@Pinka-Panka: Az a sport sajt cryovac tasakban volt. Pálpusztait meg a csomagolóanyagból esszük, így nem büdös semmi edény. Gondolom a "göcsei" csak elírás. Göcsej tájegységről nevezték el, belpease tipusú sajt. Hasonló, kevésbé sikeres sajt volt a Pelsó sajt is (Balaton).
Szerinetm nincs gyerek, aki ne kiharapva ette volna a Camping sajtot, ami tejszínes volt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.06. 21:49:45

@Kató néni: Általában azok a sajtok "hőállóak" amelyek kétszer kaptak hűkezelést. Ilyen a Hajdú sajt is, ami tehéntejes kashkawal. Vagy a mozzarella. Egyszer oltáskor, majd gyúráskor.

Fenchurch68 2013.06.06. 22:09:53

@Babette_: kösz
@hajdulaszlo (volt hajdul): kösz
Van egy naaaagy könyvem (mármint méretre), az a címe: Sajtok könyve, és benne van először elkészítési módonként, aztán országonként mindenféle sajt. Képzelhetitek, kábé Franciaország 50 oldal, Olaszország 45, Svájc 30, és vannak a futottak még kategóriák :)
Innen tudok olyan izgalmas szakkifejezéseket, mint sajttöret, meg hárfa :) és vannak benne jó receptek is.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.07. 05:38:59

@Kató néni: De régen hallottam a hárfa szót. Valamelyik nap agyaltam is, mi annak az eszköznek a neve, amivel az alvadékot felvágják.
Az első sajtos könyvem egy orosz iró tollából való. A magyar fordító is kitett magáért, mert ugyan nem ötven oldalon, de jó néhány színes képpel ábrázolta a nem kicsi magyar sajtválasztékot. Nincsenek nekünk rossz sajtjaink, azt kell megtanulni melyik mihez való, hogyan lehet belőlük jó ételt készíteni. Az is egy tudomány, hogy mely sajthoz milyen fajta bor való. Volt már, hogy jól sikerült a passzítás.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.07. 06:25:25

@Kató néni: ráérős idődben leírnád nekem a gorgonzolát?

Pinka-Panka 2013.06.07. 06:29:18

@hajdulaszlo (volt hajdul): elnézést kérek, hogy a szakértelmem tasak, zacskó ügyben ilyen silány:) én csak azt tudom, átlátszott, a tetején volt a cimke, de alul ilyen tasakosnak rémlik.Tudjuk, hogy a tejiparban nagyon jártas vagy! A Nagyim sokat evett,, a pálpusztait meg kivette és úgy a tányéron, volt is ezért VIM-el is súrolás. Én nem kedvelem azt a szagot.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.07. 06:51:18

@Pinka-Panka: A sport sajt nekem hiányzik. Néhány salátába is jó lenne szerintem.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.06.07. 06:53:14

@Pinka-Panka: Ezzel a "nem kedvelem ezt a szagot" dologgal nehogy úgy járj, mint Prágában, amikor hozzánk csapódott egy ifjú pár, s a nő mondta, ő nem szereti a sört. Asszem három korsóval nyomott le? Én mondtam neki: eddig, nem szerette...

Pinka-Panka 2013.06.07. 07:29:26

@hajdulaszlo (volt hajdul): hát nem tudom, elcsábulnék-e?:) a közös kajálás, sok mindent kihozhat az emberből.

Fenchurch68 2013.06.07. 08:32:37

@Babette_: "A gorgonzola, Észak-olaszország híres sajtja igen sok változatban létezik, a zsírnak a sz. a. tartalomban legalább 48%-nak kell lennie. Az első osztályú gorgonzolák különleges ízüket és aromájukat annak az összjátéknak köszönhetik, amely a belső kékpenész és a kérgen található erőteljes rúzsbevonat között jön létre. Sokfélesége a különböző előállítási és érlelési körülményeknek köszönhető, bár már hosszú ideje kialakult két alaptípus, az enyhe gorgonzola dolce és a fűszeres, pikáns ízű gorgonzola piccante. Különböző a bennük lévő nemespenész-gombatörzsek érlelőereje, és a sótartalom is más (dolce: 2%, piccante: 3%). A gorgonzola név egy Milánótól északra fekvő kisváros neve, ahol régebben ősszel a hegyekből érkező tehéncsordák átteleltek, és ahol a mai gorgonzola elődje, a stracchino született. Fokozatosan bevezették a tej egyre gondosabb feldolgozását és válogatott tejsavbaktériumokkal, valamint ellenőrzött penészkultúrákkal való kezelését, ez utóbbit Olaszországban Penicillium gorgonzolának, illetve egyes esetekben Penicillium glaucumnak nevezik - egyébként tudományosan már a Penicillium roqueforti törzsének írják le. Egy egészen enyhe aromájú gorgonzolafajta a dolcelatte. Mint több más kékpenészes sajtot, a Gorgonzola verdét (ez Olaszországban a hagyományos elnevezése) is árulják éretlen, vagy csak kevéssé érett állapotban, még a penészgombák igazi kifejlődése előtt: ez a gorgonzola bianco vagy panerone, de a minősége bizony meglehetősen különböző. Piemont nyugati részén egy helyi változatú formaggio eborinato a 34% zsírt a sz.a.-ban tartalmazó castelmagno.
Hasonló sajtok pl. a német Bergader, a francia Bleu'd Avergne, a dán Danablu és Mycella."
Beírjam a pikírozást is, ahogy beoltják a nemespenésszel?

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.07. 08:35:59

@Kató néni: az érdekel, hogy az alapsajtját hogyan csinálják. hányfokon oltják, mennyi otlóval,
milyen méretre darabolják az alvadékot, mennyi ideig hagyják alvadni, hogy szűrik, mennyi ideig, hogyan teszik formába és milyenbe stb tehát a technológia.
a penészelést tudom, megböködik:)

Fenchurch68 2013.06.07. 09:13:01

Nem nagyon bőbeszédű a könyv e téren. Elvileg az eredeti nyers tejből készül. Az ilyen típusú sajtokhoz kukorica- vagy mogyorószemnyi méretre darabolást ír, ezt megtaláltam. Alvasztási időt nem ír sajnos. 30-35 fokon oltják. Az igazi gorgonzolát kézzel merik ki a formákba. Az első 3-5 napon sózzák, szárazon, nem sófürdőben, aztán pikírozzák. Érlelni 7-10 fokon és magas páratartalommal szokták, csomagolás nélkül 3-4 hétig, és amikor megjelennek az első penészfoltok, becsomagolják, és úgy érlelik még 3-4 hónapig. Ennyit találtam.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.07. 10:21:33

@hajdulaszlo (volt hajdul): ez önmagában nem mond semmit, én is ezen oltom most a lágysajtokat.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.07. 10:23:09

@Kató néni: azért köszönöm:)

hát ugye a titkot nem árulják el sose, mint az idők:(

Fenchurch68 2013.06.07. 11:21:07

@Babette_: Ez azért inkább egy ilyen szép, fényképes album amatőröknek, csoda, hogy ennyit is beleírtak.Reggel óta az jár a fejemben, hogy mennyire finom lehet egy gorgonzola-szerű, de azért kecskés ízű sajt. A tojásos néninktől néha kapok egy bögre tőgymeleg kecsketejet, az a jutalom a sok szárazkenyér-felcipelésért...
Sima bóti márványsajtból szoktam néha csinálni tésztára olyan szószt, hogy szárazon pirított dió, ráolvasztva egy kis márványsajt meg tejszín. Kész szerencse, hogy általában hízó-, és nem fogyókúráznom kell.

Segítséget és ötleteket kérek. Anyám tegnap volt gyomortükrözésen, mert időnként - mondjuk havonta egy-egy hétig - pár hónapja nem jó a gyomra. Ami most kiderült: enyhe reflux, meg polip van a gyomorszájon. Azt majd nyilván leszedik, viszont nagyon nagyüzem volt a gasztroenterológián, és mikor kérdezte, hogy akkor most diétáznia kell-e, és ha igen, hogyan, elhajtották, hogy erre nekik nincs idejük :-/. Ezer helyen lehet biztos utánanézni, de ha valamelyikőtöknél volt már ilyen, vagy a családban, adjatok tippeket, nagyon megköszönöm.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.07. 11:31:22

@Kató néni: ja, nekem refluxom van.
diéta nem kötelező, a maga dolgát könnyíti azzal, ha elhagyja a szénsavas, mentolos dolgokat. ha konkrét savas panaszai vannak (éjszakai visszafolyás, mellkasi égő érzés), akkor emelje meg kicsit az ágy fejrészét.
és menjen vissza a háziorvoshoz gyógyszerért, ír föl neki protonpumpagátlót. ha nem, akkor tünetileg jó a quamatel is.
a refluxnak annyi veszélye van, hogy a visszafolyás felmarja a nyelőcsövet, és ebből extrém esetben nyelőcső-rák lehet. tehát azért kell vele vigyázni.
a protonpumpagátló azért jobb a quamatelnél, mert hosszabb idő alatt meg is gyógyíthatja a refluxot. én öt évig szedtem, most egy ideje gyógyszer nélkül vagyok, és csak nagyon ritkán vannak tüneteim.

sajnos az énekhangomat tönkretette:(

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.07. 11:32:19

@Kató néni: ez most az új mániám, hogy ki akarom próbálni a gorgonzolát kecsketejből...de még ehhez sok infót kell összeszednem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.07. 12:13:53

@Kató néni: Szintén refluxom van már sok-sok éve. @Babette_: -nek a protonpumpagátlóval igaza van. Tagamet, Prilosec, Losec, Controloc ezek receptkötelesek azt hiszem (én Controlocot szedek). Opremazole a Losec generikus neve, az USA-ban már OTC. Meg kell kérdezni a patikában.
Diéta pedig nem szigorú, de este ne egyen olyat, ami felviszi a savát. Érdekesség, hogy feleségem reggelente a napot egy "fél citrom levét vízben"-nel kezdi, azóta nem szedi a Quamatelt.

Fenchurch68 2013.06.07. 12:19:18

@Babette_: Írtad, hogy pálpusztai-szerűt csinálsz, az se lehet rossz...
Kösz az infókat, hát anyukámnál énekhangról eddig se lehetett beszélni, úgyhogy ilyen probléma nem lesz. Az az érdekes, hogy savas panaszai sose voltak, most sincsenek. Csak egy ilyen telítettségérzés, étvágytalanság, néha hányinger, ami miatt elment a vizsgálatra. Mondom akkor neki a protonpumpagátlót. Háziorvosa nincs a helyzet magaslatán, de ha anyu mondja, hogy valamit írjon föl, vagy adjon beutalót, akkor azt szó nélkül megteszi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.07. 12:21:25

@Kató néni: régen Losec-et szedtem, most Controloc-ot. Ez utóbbi pirinyó kis tabletta, könnyű bevenni. Mindkettő rohadt drága volt, mert nem gasztrodoki irta fel.

Fenchurch68 2013.06.07. 12:24:59

@Andrass9: Mondtam neki már párszor a citromot, de elég nehéz meggyőzni az ilyen "kuruzslásokról". Érdekes, mert egyébként nagyon fitt és fiatalos. (Persze még fiatal is, csak 65 éves.) Mikor a saját módszeremmel már negyedik éve tünetmentes voltam a súlyos parlagfűallergiámmal, és már évek óta mondogattam neki dolgokat, akkor is ragaszkodott a szteroidhoz meg antihisztaminhoz. (Meg a lakásba zárkózáshoz egész augusztus-szeptemberben.)
Két hónapja főtt krumplin, rizsen meg pirítóson él.

Fenchurch68 2013.06.07. 12:26:34

@Andrass9: Akkor ezek szerint addig kell ütni a gasztrodokit (amíg meleg) amíg fel nem írja. Ott a vizsgálaton tegnap nem voltak hajlandóak vele ilyen témában foglalkozni. De mondom, nagyüzem volt, megértem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.07. 16:13:11

@Kató néni:Kétszer voltam gasztrodokinál: először és utoljára. Valami próbareggelit akart velem itatni (gipsz jakab vagy bárium koktél - a fene se tudja), amit azután szépen kitálaltam az ölébe, pedig szóltam előre.
Így azután a gyógyszerért fizetek mint katonatiszt. Tartok az ágy mellett valami sav elleni tablettát, ha éjjel a refluxra ébrednék (szar egy dolog, kishíjján megfulladok).

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.07. 17:24:53

@Kató néni: elvileg felírja, aztán még egyzser felírhatja a háziorvos. utána csak akkor, ha ismét elment a gasztrora. na ezt én nem csináltam, mert minden alkalommal csövezni akartak, azt még többet soha.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.07. 18:04:13

@Babette_: Az a cső ... soha nem tudták letolni.

Fenchurch68 2013.06.07. 19:37:36

@Babette_: @Andrass9:
Hát, anyukám nagyon fegyelmezett, és nagyon magas a fájdalomküszöbe, de tegnap este elég keservesen írt a dologról. Olyan ötödszöri próbálkozásra sikerült neki lenyelni a (békát) csövet, és nem voltak vele türelmesek. Valószínű helyfüggő is, mert én tavaly februárban voltam ilyenen Vácott, mikor próbálták kitalálni, mitől fogytam le 44 kilóra, és elsőre sikerült, nagyon együttműködő volt mindenki, nekem sem volt rossz élmény.

Fenchurch68 2013.06.07. 19:44:31

@Kató néni: (Nem kitalálni sikerült elsőre, hanem a csövet lenyelni. Kitalálni még nem sikerült.)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.07. 20:39:10

@Andrass9: Életem megrázó élménye....
Másodszorra kértem, hogy bódítsanak, de erőszakosak voltak, én meg ha már ott voltam...aztán persze kiabált velem az orvos, pedig én szóltam előre, hogy nem bírom.
Soha többet nem vagyok hajlandó.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.07. 20:39:53

@Kató néni: lenyelni?? tolják, mint a meszes:(

Fenchurch68 2013.06.07. 21:36:42

@Babette_: Nekem nem tolták, engedték a saját tempómban. Lehet, hogy pont ezért nyeltem, mint kacsa a nokedlit. Mondjuk ez volt "a" kórházban, az anyukámnak meg nyomták lefelé "b" kórházban. Ha tolták volna, tuti, hogy leokádom az egész személyzetet csövestül, nagyon érzékeny vagyok ebben a témában.

Pinka-Panka 2013.06.07. 21:37:17

@Kató néni: igaza van, aki a citromot javasolja. A citromos, mézes, gyömbéres limonádé is jó, ha a sav túlteng. A teltségérzés fura nekem, mert azt inkább az epe, helytelen működése okozhatja inkább. Sajnos az epénak vannak tünetei, amik mégis a gyomortájékon érződnek.
Lúgos étrend, amit Babette ír, nagyon jó, s mellőzni az élesztős, ecetes ételeket is.

Bármilyen hihetetlen, de a citrom a többi citrus félékkel ellentétben nem savasitó hatású. A citrom szinte mindennapi betevőként kéne legyen.

Én azért a gyógyteákat is kipróbálnám erre. Vannak, s nem drasztikusak, bár nem tudni mekkora az előrehaladottsági állapot.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.08. 08:05:37

@Pinka-Panka: teltségérzés. na az van pedig.mintha elrontottad vlna a gyomrodat...

Fenchurch68 2013.06.08. 09:49:13

@Pinka-Panka: Az epére azt mondták, kizárható, nézték neki nemrég. Gyógyteákra se nagyon hajlandó sajnos.
@Babette_: Igen, pontosan, az első egy-két alkalommal azt hitte, elrontotta valamivel a gyomrát. Egyáltalán nem eszik túl fűszeresen vagy zsírosan, 65 éves létére olyan csinos, karcsú, hogy utánaszólnak az utcán (aztán megfordul, és elszaladnak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.08. 16:01:56

@látjátok feleim szümtükkel: Nem tudom elolvastad-e a kommenteket is hozzá. Minden esetre javaslom.
A kúrát viszont semmiképpen ne próbálja senki!!!!

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.08. 18:33:01

@Andrass9: Elolvastam

Én hívő vagyok, mert saját tapasztalásom, hogy az étrend nagyon befolyásolja a máj működését. Ezt két ténnyel tudom alátámasztani. Egyik, hogy ha gyerekkoromban csalánkiütésem volt, akkor anyám glaubersós vizet itatott velem reggel felkelés után. K*a rossznak ítéltem én akkor az ízét, de muszáj volt lenyelni. Most ahogy korosodok, egyre több bajom akadt az emésztésemmel, a gyógyszerek külön féle mellékhatásokat ( gyulladásokat ) okoztak, ezért minden eszközt bevetettem, hogy ismét jól érezhessem magam. Eszembe is jutott a keserűsó ivás, ezért ha nehezen emészthető ételt, húst vagy zsírosabb édességet eszek, utána azonnal iszok egy kevés glaubersóval dúsított vizet. Amióta ezt folyatom, és rengeteg zöldséget,gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű kenyeret eszek, cukrot és húst pedig olyan gyakorisággal, mint gyerekkoromban ( hetente egyszer-kétszer ), azóta nincs gyomorégésem, sokkal jobb a közérzetem.
E mellett az étrend mellett azért bűnözni is szoktam, most vagy két hétig minden nap megettem egy tojássárgát cukorral kikavarva ( fehérje és cukor hiányérzetem volt ), ennek hatására (?) begyulladt a hüvelyk ujjam ízülete, de mióta abba hagytam ezt a kúrát, azóta jelentősen javult.

Fenchurch68 2013.06.09. 18:52:56

@látjátok feleim szümtükkel: A tizenévig tartó, már asztma felé tendáló parlagfű-allergiámat meggyógyító önkuruzslás fontos eleme volt jópár éven át, hogy nyár elején egy egyhetes, tíznapos böjt, és aztán szeptember közepéig, az allergiaszezon végéig semmi állati fehérje. Nem egyik évről a másikra múltak el a tüneteim, persze, csak már az első évben megszűnt az a helyzet, hogy 6-8 hétig ülve "alszom" (inkább nem, mert fuldoklom) minden éjjel, nappal meg olyan vagyok, mint egy zombi, és kifolyik az agyam az orromon át... Most már három éve egyáltalán nem csinálom, nem böjtölök (csak ha valamiért rámjön, hogy jól esne, de csak 3-4 napokat), eszem nyáron is tejterméket, tojást. Ha sorstársak kérdeznek, el szoktam mondani, mit csinálok/tam, de mindig hozzáteszem, hogy ezt saját magam kísérleteztem ki magamon, és lehet, hogy más belehalna. Viszont ezek alatt az évek alatt annyit tanultam egy csomó dologról az emberi testtel kapcsolatban, hogy egészen hálás vagyok az átkínlódott évekért :)
(Szteroidot nem voltam hajlandó a legrémesebb időkben sem szedni, az antihisztaminos gyógyszerektől meg olyan mértékben bekábulok, hogy még az utcára sem mehettem volna le, nemhogy mondjuk három kisgyerek után szaladgálni.)
Anyu azt mondta, hogy a citromot, gyömbért mindenképpen megpróbálja.
süti beállítások módosítása