Meséltem már a "tojásrántotta boursin sajttal" csalódásomról. Valahogy nem tetszett az a sajt, amit használtak - inkább savanyú túró íze volt (vagy a sajt romlott meg?). Az igazi és eredeti boursin sajtot a franciák készítik és exportálják az egész világba. A sajt a maga halmazállapotát tekintve egy száraz körözött szerűség, viszont izében egy erős csípős sajt, só, rengeteg fokhagyma, snidling és petrezselyemzöld dominál. Létezik feketeborsos változata is, de én ezt a zöldfűszeres, fokhagymásat szeretem igazán.
Feleségem befutott London országból 6 azaz hat doboz boursin sajttal, darabonként 1 fonttért. Tehát a mai reggeli egy próba reprodukció lesz, valamint a közeljövőben sok boursint fogok enni!
Miután ő már elment dolgozni, csak egy egyszemélyes reggelit készítettem. Kíváncsiságból rákerestem a weben, van-e ilyen recept és persze találtam is, ami segített az elkészítésben.
- 2 tojás
- 2 vékony szelet kenyér (bár láttam ugyanezt pirított brióson is, de az nem volt itthon!)
- 1 szelet bacon szalonna
- kis marék snidling (mert újhagymám nem volt)
- 4 dekányi boursin sajt (nyugodtan helyettesíthető két háromszög sajttal, lehetőleg ízesítettel)
- Római és fejes saláták a kertből (mert éppen van)
- Citrom, oliva, só, bors a sajátaöntethez.
Felaprítottam az újhagymát/snidlinget, megmostam a salátákat és kikevertem 3 rész oliva olaj, 1 rész citromlé, bors és só segítségével kis salátaöntetet. Jamie szerint a 3:1 arány az ideális. Szerintem is finom úgy. Én még felszeleteltem 4 szem kalamata olivabogyót is - hamár lúd, legyen kövér! Ezt elvileg a salátára is tehettem volna, de inkább a rántottába ment. Szétmorzsoltam a sajtot kisebb darabkákra. Persze a klasszikus kockasajtból is remekül elkészíthető - nagyon kevés háztartásban fordul elő boursin csak úgy, a hűtőben.
Egy nagyon fontos szabály van csak: Nyalogasd le az ujjadról a morzsolás végén a finom sajtot! Isten őrizz, hogy lemosd vagy netán töröközöbe töröld!
Mint látható, felütöttem a tojásokat és a bacon szalonnát 4 kisebb darabra vágtam. A bacont egy csöppnyi vajon a serpenyőben megsütöttem, mert ennyiért nem érdemes a grillt bekapcsolni. Ott persze ropogósabbra sült volna, de így is jó volt. Ez a kedvenc öntöttvas miniserpenyőm - kifejezetten egyszemélyes!
A szalonnát papírtörölközőre szedtem, hogy felitassam a felesleges zsírt (a doki diétára fogott). A serpenyőbe öntöttem a felvert tojásokat, és kicsit megsütöttem, majd beleszórtam a sajtot, a zöldet és a feketét. A zöldemben a snidlingen kívül került egy néhány oregano levélke is.
Addig kevertem, míg a tojás már majdnem megszilárdult. Én a tojásrántottát soha nem szerettem szárazra sütve.
Ezalatt a két szelet kenyér éppen megpirult. Ráhalmoztam a szeletkékre, szórtam még kis snidlinget a maradékból és feltálaltam magamnak salátán a salátával.
Össze sem lehetett hasonlítani az eredeti mexikói tapasztalatommal. Amúgy a kedvencem a tojásrántottás english muffin (egy sós zsemleszerűség), ahol a rántotta már kihült. Szidhattok érte, de egyszerűen imádom hidegen a rántottát!
Az utolsó 100 komment: