Hét közben nagyjából rendbe tettem a kerteket, szombaton akadt némi szabadidőm. Augusztus óta raktam halomba a számlákat, hivatalos papírokat, most végre szétválogattam, lefűztem őket. A tavaszi vetés óta a magok is összevissza voltak, most volt időm átnézni, kiselejtezni és elpakolni a helyére mindent.
Természetesen jutott időm sütni is valami finomat.
A terv az volt, hogy zserbó ízét ötvözzem a kaláccsal. Végül is valamennyire sikerült.
Hozzávalók:
A tésztához:
80 dkg finomliszt
15 dkg vaj
5 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 citrom héja
1 tojás
4 dkg élesztő
3 dl tej
csipet só
A töltelékhez:
Baracklekvár
Darált dió
Kakaópor
Kristálycukor
Reszelt citromhéj
Mazsola
Rum
Kenéshez:
1 tojás
só
Előző este beáztattam volna a mazsolát a rumba. De nem volt, csak rumaroma. Konyakos meggybefőtt levét vegyítettem rumaromával, abba áztattam a mazsolát. Így is finom lett.
Másnap a dióhoz hozzákevertem a reszelt citromhéjat és a mazsolát. A kakaót összemixeltem a kristálycukorral.
A lisztet megsóztam, összemorzsoltam a vajjal, belekevertem a cukrot, és ráütöttem a tojást. Az élesztőt langyos, cukrozott tejben felfuttattam, és hozzáadtam a liszthez.
Lágy tésztát gyúrtam, és meleg helyen a duplájára kelesztettem.
A tésztát két egyforma nagyobb és egy kisebb részre osztottam.
A nagyobb darabokat vékonyra nyújtottam.
Először megkentem baracklekvárral, majd meghintettem a dióval végül a cukrozott kakaóval.
Feltekertem. Ekkor kezdődtek a gondok. Hosszabb lett, mint a tepsi. Végül huszáros megoldással derékszögben helyeztem el a kalácsokat. A maradékból két kisebb fonott kalácsot készítettem vasárnapi reggelinek, éppen elfért középen. Fél órát kelesztettem még, aztán megkentem sózott, felvert tojással.
3-as fokozaton kb. 40 percig sütöttem. Természetesen egybesült az egész, de azért sikerült szétfeszegetni valahogy.
Kicsit tömény, de nagyon finom lett.