Tavaly nem volt szerencsém a kaporral. Az új kertben ugyan lett, amennyi kellett a régi tulajdonos jóvoltából. Ősszel aztán, mikor megjöttek az esők, a sok elhullott mag mind kikélt, az ásás és a téli hideg aztán végképp elintézte őket. Gondoltam, majd veszek magot tavasszal, aztán elhintem. Úgy esett azonban, hogy egy Húsvétra készített ételhez mindenképpen szükségem volt némi étkezési kapormagra. Vettem hát egy zacskóval a bioboltban, 180 HUF volt öt deka. El is fogyott belőle a főzéshez egy bő teáskanálnyi. Tavasszal aztán a magbeszerző körúton szembesültem azzal, hogy 3 gramm kapor vetőmag 110 forint. Ennyiért vegyen az ördög öreganyja, elvetem, amit enni vettem. Úgy is lett, ásás után bő marokkal szórtam mindenhová, aztán szépen belegereblyéztem. Kikelt gyönyörűen, ahol útban volt kikapáltam, de így is rengeteg van.
Adódott a kérdés, ugyan mi a fenét kezdjek ennyi kaporral? Láttam ugyan szép kovászolni való uborkát a piacon kettőötvenért, de hűvös mostanság az idő, csak megbuggyanna. Főzzünk hát kapormártást, úgyis rántott csirke lesz a hétvégén, az lesz majd hozzá kecsap helyett.
Körülnéztem hát recept ügyben, mert ilyet még nem főztem. Aszongya' két csokor kapor. Na, de mégis mekkora csokor? Egy marékkal? Nincs nagy kezem, de abból igen sok lesz. Szedtem végül valamennyit (sokat), és hozzáfogtam.
Hozzávalók:
kapor
3 evőkanál étolaj
3 evőkanál liszt
1 kis fej vöröshagyma
1 pohár tejföl
0,5 l hús- vagy zöldségleves
só
frissen facsart citromlé
cukor
A kaprot megmostam, leszárítottam. A leveleit lecsipegettem, és apróra vágtam.
A hagymát finomra reszeltem, és az olajban kicsit megpirítottam.
Hozzáadtam a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítottam.
Hozzáadtam az összevágott kaprot, és kicsit megfonnyasztottam.
Felöntöttem 4 dl levessel, és felforraltam.
A tejfölt kikevertem a maradék levessel, és hozzákevertem a mártáshoz. Kevés cukorral, egy facsarásnyi citromlével és sóval ízesítettem, és alaposan kiforraltam.
Hozzátartozik az igazsághoz, hogy eléggé híg lett, a végén egy evőkanálnyi, némi vízzel kikevert étkezési keményítővel kellett sűrítenem.
Rántott csirkével és sós krumplival tálaltam.
Ismét nagyon finomat főztem.
Halkan megjegyzem: a kapor jótékony szélhajtó hatással rendelkezik, ezért az étel próbára teheti a párkapcsolatunkat. :D