Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kapormártás

2013.05.28. 07:00 Waka

Tavaly nem volt szerencsém a kaporral. Az új kertben ugyan lett, amennyi kellett a régi tulajdonos jóvoltából. Ősszel aztán, mikor megjöttek az esők, a sok elhullott mag mind kikélt, az ásás és a téli hideg aztán végképp elintézte őket. Gondoltam, majd veszek magot tavasszal, aztán elhintem. Úgy esett azonban, hogy egy Húsvétra készített ételhez mindenképpen szükségem volt némi étkezési kapormagra. Vettem hát egy zacskóval a bioboltban, 180 HUF volt öt deka. El is fogyott belőle a főzéshez egy bő teáskanálnyi. Tavasszal aztán a magbeszerző körúton szembesültem azzal, hogy 3 gramm kapor vetőmag 110 forint. Ennyiért vegyen az ördög öreganyja, elvetem, amit enni vettem. Úgy is lett, ásás után bő marokkal szórtam mindenhová, aztán szépen belegereblyéztem. Kikelt gyönyörűen, ahol útban volt kikapáltam, de így is rengeteg van.

9.jpg

Adódott a kérdés, ugyan mi a fenét kezdjek ennyi kaporral? Láttam ugyan szép kovászolni való uborkát a piacon kettőötvenért, de hűvös mostanság az idő, csak megbuggyanna. Főzzünk hát kapormártást, úgyis rántott csirke lesz a hétvégén, az lesz majd hozzá kecsap helyett.

Körülnéztem hát recept ügyben, mert ilyet még nem főztem. Aszongya' két csokor kapor. Na, de mégis mekkora csokor? Egy marékkal? Nincs nagy kezem, de abból igen sok lesz. Szedtem végül valamennyit (sokat), és hozzáfogtam.

Hozzávalók:

kapor

3 evőkanál étolaj

3 evőkanál liszt

1 kis fej vöröshagyma

1 pohár tejföl

0,5 l hús- vagy zöldségleves

frissen facsart citromlé

cukor

A kaprot megmostam, leszárítottam. A leveleit lecsipegettem, és apróra vágtam.

1.jpg2.jpg

A hagymát finomra reszeltem, és az olajban kicsit megpirítottam.

3.jpg

Hozzáadtam a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítottam.

4.jpg

Hozzáadtam az összevágott kaprot, és kicsit megfonnyasztottam.

5.jpg

Felöntöttem 4 dl levessel, és felforraltam.

6.jpg

A tejfölt kikevertem a maradék levessel, és hozzákevertem a mártáshoz. Kevés cukorral, egy facsarásnyi citromlével és sóval ízesítettem, és alaposan kiforraltam.

7.jpg

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy eléggé híg lett, a végén egy evőkanálnyi, némi vízzel kikevert étkezési keményítővel kellett sűrítenem.

Rántott csirkével és sós krumplival tálaltam.

8.jpg

Ismét nagyon finomat főztem.

Halkan megjegyzem: a kapor jótékony szélhajtó hatással rendelkezik, ezért az étel próbára teheti a párkapcsolatunkat. :D

41 komment

Címkék: citrom tejföl kapor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr265318767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2013.05.28. 07:06:16

Jó reggelt mindenkinek! Nem süt a nap sajnos itt.

Annyira szeretem ezt a kapor szószt. Jó a recept én is így csinálom, csak megfordítva, először a húslében megfőzöm kicsit a kaprot és végül adom hozzá a hagymás rántást, persze, nagyon kevés liszttel.

Gyakori csemege nálunk, ha valami akkor újkrumpli sütve, kapor szósz, egy flekken sajttal a tetején.
Hát fogok csinálni.

Pinka-Panka 2013.05.28. 07:12:50

Wakaa amúgy szerintem jobb ha hígabb, volt, hogy kicsit megszaladt a kezem és több liszt ment bele, hát értékelhetetlen lett, csírizes. Nagyon kevés kell, én is ha nagyobb adagot készítek, inkább kukorica keményitőt teszek bele. A kicsi cukor meg kell bele.

Hogy várom a holnapot, a piac miatt:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.28. 08:07:34

én még életemben nem csináltam kapormártást, nálunk nem szokás.

Pinka-Panka 2013.05.28. 10:13:10

@Babette_: próbáld ki, ha szereted a kaprot , megbánni nem fogod.
Én a kórházban szerettem meg, epeműtét után, sült hússal volt és főtt krumplival - a Nagyi csinált rég, Anyám nem, aztán én folytattam. A lányom is kedveli nagyon, amúgy a mártásokat is, hagymalekvárt meg főleg.

Fenchurch68 2013.05.28. 10:15:50

@Babette_: Gyerekkoromban sokszor volt kapormártás, marhahúsleves után második fogásként a főtt hússal és krumplival. Sosem volt bajom a kapros ételekkel, aztán az első terhességem alatt valami történt, vagy tizenöt évig inkább kimentem a szobából, ha csak a szagát megéreztem. A tökfőzelékből a mai napig kiveszem a saját részemet kaprozás előtt. Viszont épp tegnap kertészkedtünk anyósommal, nálunk is nagyon elszabadult a kapor, mondtam neki a mártást, és nézett, mint Grisa a moziban, hogy ő ilyenről még sosem hallott.

süllőcske 2013.05.28. 10:41:15

Ha Andi kaporszószt akar csinálni, mindig le akarom beszélni, a liszt miatt, hogy az milyen fájndíningellenes.Ő sűrűt csinál.
És amikor esszük a harcsához, nem vallom be, hogy mennyire jó.
Elárulom, hogy tudom, ki eszi meg éjjel a hüttőből az akármennyi maradékot.
De nem mondom meg a nevét.

Topy 2013.05.28. 10:54:04

sok kapornál jobb a több! :)
szeretem! én inkább sűrűre szoktam csinálni, hogy jól tapadjon :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.28. 11:15:58

@Pinka-Panka: @Kató néni: én szeretem a kaprot, de ezt nem kívánom.

a vas megyei zsemlemártást se kívánom, nagyon nem. arról se hallottam addig, míg ide nem jöttem.

susztertangó 2013.05.28. 12:22:56

A kapor finom! Egy illatos kapros túrós lepény melegen, langyosan, kihűlve bárhogyan csak sok legyen.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.28. 12:30:29

Anyám a kaporszószt ( kizárólag szósznak hívták ) úgy főzte, hogy az összevágott kaprot zsíron megpárolta, megszórta liszttel és felenegdte. Ha volt tej azzal, ha nem volt akkor vízzel, és olyankor tejföllel ízesítette, rakott bele kevéske cukrot is. Apám ecettel ízesítve ette. Leves után második volt hétközben, esetleg dinsztelt krumpli volt mellé. Hétvégén párolt disznóhús volt a melléklete.

süllőcske 2013.05.28. 13:02:27

@látjátok feleim szümtükkel: Szakasztott ilyet csinálnak a család asszonyai. Én mindig könnyebb mártást szeretnék a helyébe képzelni, de azért így is szeretem a kaporszószt.

Llychllyn 2013.05.28. 18:18:36

Én kitartóan próbáltam megszeretni a kapormártást, de nem sikerült. A barátnőm szereti, készít is néha, de ez az édes-kapros dolog nekem valahogy nem jön be.

Viszont a tökfőzeléket - kaporral és ecettel - nagyon szeretem, úgyhogy biztos nem a kaporban van a hiba...

Mi is nemrég készítettük össze a kovászos uborkát, erre rögtön hideg lett. Ha a nyár közepén rakjuk ki, akkor is lehűlés jön, lehet, hogy végső soron mi vagyunk a felelősek a rossz időért...:)

Topy 2013.05.28. 18:32:23

@Llychllyn: öööö... nálam nem édes a kapormártás hanem savanykás
mondjuk én cukrot nem teszek bele, ellenben kis ecetet igen

medvedr 2013.05.28. 20:21:56

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk is így csinálták, nagyon szerettem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.28. 20:39:50

Mi lehet az oka, hogy nem birom enni a kapros ételeket, kivéve a tökfőzeléket, de csak akkor, ha nincs benne sok ( pedig szeretem, főleg a kapros-túrós lapényt )?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.28. 20:45:51

Szép estét!
Elolvastam pár receptet a neten - mivel még soha nem főztem ilyet -, és ez a változat volt szimpatikus. Bevált. Mi soha nem főztünk kapormártást, sőt, a széles famíliában sem emlékszem ilyesmire. Később biztosan finomítok majd rajta, de felkerült az étlapra.
@süllőcske: Akármennyi liszt és keményítő dacára, nem lett túl sűrű, még másnap a hűtőből elővéve sem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.28. 20:48:27

@látjátok feleim szümtükkel: Az ízlés nem egyszerű dolog. Freud bácsi simán lökné a választ. Az biztos, hogy többnyire fejben dől el.

1kutya 2013.05.28. 21:04:31

én sem vagyok nagy kapros, de a múlt hétvégén - anyósom után szabadon - a túrós csuszát bekaproztam, tepsibe terítettem, maradék tejföllel leborítottam és a kisült pörccel meghintettem...
majd úgy 25-30 percre a 180 fokos sütőbe raktam és valami csodálatos lett!!!

süllőcske 2013.05.28. 21:35:20

@1kutya: Tényleg az lehetett. Ahhoz még harcsa sem kell.
Ma rántott gomba volt vacsira. Változatosság kedvéért kapros szósszal. Ezt most úgy főzte Andi, hogy salátaleveleket is belefőzött, krémesítette, plusz kapor, jócskán, megtejfelezve adta a gombákhoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.28. 22:10:00

@Waka: Jó estét!
Nézd már meg a holnapi posztomat légy szíves.

Llychllyn 2013.05.28. 22:22:03

@Topy: Ecettel talán nekem is közelebb állna az ízlésemhez, az édes dolgokkal eleve nehezen barátkozom meg, hacsak nem sütiről vagy gyümölcsről van szó:)

Nálunk ez édes műfaj volt (mármint ahogy megtudtam, kaporszósz a szülői háznál nemigen akadt), de az ecet és a kapor szerintem is jól működnek együtt, a tökfőzeléket (szigorúan habarással, nem rántással) sok kaporral és ecettel érdemes csak enni, méghozzá hidegen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.28. 23:02:27

@Llychllyn: Kaprot minden mennyiségben!
Tavasszal, mikor az első friss kapor megjelenik, fogok egy tízdekás vajat, szobahőmérsékletre hozom valahogy, majd egy nagy csokor kaprot felaprítok, megsózom és a vajjal kikeverem. Amíg el nem fogy, kapros vajas kenyeret eszem!!! (Illetve ettem, amíg ehettem kenyeret)
Hogy az milyen jó!!
A kaporszósz nálunk sem létezik, de emlékszem nagyanyáim főztek és újkrumplira merték rá. Kicsit ecetes, egész picit cukros volt, meg tán tejfeles.
Most, hogy látom Waka receptjét és nincs itthon kaporellenség, ki is próbálom!

süllőcske 2013.05.28. 23:17:45

@Llychllyn: Ha jól megnézzük ezt szószt, szerintem se édesnek, se nagyon savanyúnak nem jó ennek lennie.
Hanem kicsikét édeskés-savanykásnak, de nem túlzóan, ahogy sokszor a salátalevet keverik, szintén hibásan.
A kaporról kell, hogy szóljon, ezért csipet só, csipet cukor, csurranás ecet még felemeli, több viszont elnyomja.A tejfel molettebbé teszi.
A kapros ecet viszont tényleg jó ízesítő, de ott nem főszerepben van.
@Andrasshoz szeretnék csatlakozni a kaporvaj ügyében, az jó dolog. Nekünk is van most a hűtőben.

süllőcske 2013.05.28. 23:29:20

@Llychllyn: Persze, ez csak afféle magánokoskodás, ha valaki másképp kedveli, az egy másik irány, és éppen úgy jó lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.29. 19:08:22

@Waka: Olvasom, hogy bioboltban vetted a magot. Én meg úgy jártam, hogy szintén bioboltban vettem fehérrépa magot (gondoltam, az a petrezselyemgyökér) 20 deka volt 300 Ft. Hülyének is megéri, tehát nekem is.
El is vetettem, bár gyanúsan nagyobb volt a mag, mint a petrezselyemé. Baromi gyorsan kikelt - leginkább a retekre hajadzik, de nem vártam meg, hanem kiirtottam.
Mi lehetett az? Kibújt még kettő mostanság, azt megvárom :)

Topy 2013.05.29. 20:23:10

@Andrass9: érdekes, fehérrépának a petrezselymet hívják... mondjuk néha nagyon kis nyomoroncok, néha meg durung nagyokat is látok a piacon; lehet, hogy ez is egy nagyobbacska fajta lenne?

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.29. 20:47:00

@1kutya:
Nem is volt olyan buta az az anyós, ha szabadon ilyen jó ötletek születtek utána.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.29. 20:47:08

@1kutya:
Nem is volt olyan buta az az anyós, ha szabadon ilyen jó ötletek születtek utána.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.29. 22:15:09

@1kutya: Ez nagyon jó! Hogyan veszed rá az asszonyt, hogy meg is egye?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.29. 22:15:55

@Topy: Úgy tűnik, semmi köze a petrezselyemhez ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.29. 22:50:31

@Andrass9: Tudja az ördög, az a gyanúm, hogy kerékrépa (tarlórépa) lesz az. Éppen a múltkor ajánlgattam. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.29. 22:52:58

@süllőcske: A bő fél liter szószhoz egy teáskanálnyi cukrot és kb. ugyanannyi citromlét adtam. Az ecet valahogy meg sem fordult a fejemben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.29. 23:39:30

@Waka: Emlékszem, emlékszem! Azért valahogy a fehérrépa nem olyan, mint a kerékrépa :) Viszont a növény annyira más, hogy akár az is lehet!

Llychllyn 2013.05.30. 00:29:26

@süllőcske: Egy próbát minden megér:) Nekem valahogy a kapor a savanyúval kapcsolódott össze, nem csak a kovászos uborka miatt, hanem elsősorban a tökfőzelék következtében. Vannak ilyen megszokások, a kapor íze mellé én már tudat alatt keresném a savanyút...

@Andrass9: Ez a kapros vaj viszont érdekesnek hangzik, a vajat egyébként is igencsak kedvelem, a fűszervaj meg mindig jó... Fokhagymás-kakukkfüveset csináltam valamikor, ha jó volt a kenyér, más nem is kellett rá.

Reggelire egy pirítóson meg isteni az ilyesmi - esetleg néhány vékony szelet sonkával, hedonistáknak ham and eggs-szel és minden egyébbel.

A kaprosnak meg megvan az az előnye, hogy délelőtt még mehetsz is társaságba, és nem lesz fokhagymaszagod:)

turósmácsik 2013.06.01. 09:21:07

Anyóséknál ilyenkor gyakran van kapormártás, hasonlóan készül, mint fent.
Holnap nálunk is ezt főzöm, a piacon hatalmas, de tényleg nagyon hatalmas csokrot vettem 100, azaz száz forintért. Mellé zsenge, rózsaszín, apró parázskrumplit 150-ért, így sütőben szőröstől-bőröstől pirított parázskrumpli lesz kapormártással. Meg valami húsfélével, de az még nyitott kérdés. Pecsenyecombot vettem, azon rajta van a lerágható hátrésze:)), a csontossa.
Még az is lehet, hogy bundázott bébitökkel.
De a kaporszósz tuti:)))

Pinka-Panka 2013.06.02. 08:23:54

@Waka: tegnap csináltam, még a férjem is evett belőle, ami érdekes, mert utálja. Seccperc alatt fogyott el, új krumplival, s flekkennel. Nekünk fejedelmi volt.

turósmácsik 2013.06.02. 17:29:53

Kapormártás remek lett, de nem jól párosítottam.
A rozmaringos, tepsis újkrumpli és a vaslábosban sütött csirkepecsenye salátát kívánt volna. Ugyan a falatok megfordultak a szószban is, de egyszerűbb köret, feltét szerencsésebb lett volna. A jócskán megmaradt mártást holnap főtt krumplival és tükörtojással tálalom.
süti beállítások módosítása