Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Szerintem a Blog.hu címlap okozza a ciánozást!!! Az Izabella szőlőnk ... (2021.09.27. 20:35) Bécsi palacsinta
  • Andrass9: @Boar.: Ahogy mondod! Kedvenc szomszédasszonyunk öccse főz remek hallevest! Ráadásul csak a maga f... (2021.09.25. 19:11) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • Andrass9: @Juaniita: Egészségedre váljon!!! (2021.09.25. 19:09) Tökéletes májkrém maradék resztelt májból
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsir (4) kacsazsír (55) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Spenótos gnocchi a la Carbonara

2013.05.27. 07:00 Andrass9

Már jó ideje tervezem, hogy főzök egy gnocchit. Még sohasem főztem és enni is csak egyszer ettem Mexikóban (a legautentikusabb hely gnocchi evésre, nem?) Krumplim volt itthon, feltettem főzni hajában. Hosszas keresésbe fogtam, mert biztosan emlékszem, hogy van itthon csigatésztakészítő deszka. Nem találtam. Feleségem sem. Még a lyányom sem. Akkor biztos Anyámnál láttam ...

Nincs más hátra, gyorsan csináltam valami hasonlót egy darab akácból.

32.jpg

A tésztáhozvalók:

  • 75 dkg lisztes krumpli
  • 1 pohárnyi liszt (BF55 a legjobb, de síma fehérliszt is jó)
  • 1 tojás
  • 10 dkg spenótlevél
  • 2 dkg vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

10.jpg

A megfőtt krumplit még melegen meghámoztam és krumplinyomón kinyomtam, majd hagytam teljesen kihülni. A közepébe ütöttem a tojást, rászórtam a lisztet, kicsit megsóztam és összegyúrtam.

11.jpg

A spenótért le kellett mennem a sötét kertbe - szerencsére a vaku világított. Az a kis kiürült hely, ahonnan a spenótot leszedtem.

12.jpg 13.jpg

Megmostam, a vastagabb szárakat leszedtem róla.

14.jpg

Egy lábaskában a vajat felforrósítottam, belepaszíroztam a fokhagymát és rátettem a spenótot amig jól megpárolódott. Egy pár tekerés borsot is kapott.

15.jpg

Amikor szépen összeesett, késsel megaprítottam és rákentem a kilapított tésztára.

16.jpg

Ezt néhányszor összehajtogattam, mint a hajtogatott tésztát - ez a legjobb módja, hogy egyenletesen belekeverjem a tésztába. Ezután a tésztát 10 kis gombócra osztottam.

17.jpg

öt gombócból ujjnyi vastag rudakat sodortam.

18.jpg

Ezt pedig nagyjából négyzetes párnácskákra vágtam.

19.jpg

Itt jött a gnocchi készítés egyik trükkje: a villa hátoldalán legörgetjük a párnácskát, így bordás külső felületet kap és egy kis bemélyedést a másik oldalon.

20.jpg

Ugyanezt persze a csigatésztakészítő deszkán is el lehet végezni, akkor egyértelműbb lesz a mélyedés benne.

21.jpg

Mindez szépen látható az alábbi képen. Ennek célja, hogy a tésztának minél nagyobb legyen a felülete, ahova a szósz el tud bújni.

22.jpg

Sós vízben megfőztem (amikor feljön, még kell egy perc neki)

23.jpg

és jéghideg vízben azonnal le is hűtöttem, mert csak másnap akartam befejezni. Így a hűtőben tudtam tartani.

24.jpg

A carbonara szósz pedig a világ legegyszerűbb szósza.

Kell hozzá 1 személynek:

  • 1 tojás
  • 2 dkg krémsajt vagy sűrű tejszín
  • 3 dkg reszelt parmezán vagy pecorino romano sajt
  • 2 szelet bacon szalonna
  • 1 ek oliva olaj
  • pici petrezselyemzöld
  • fekete bors

25.jpg

A bacont apróra vágtam és a kanál oliván ropogósra sütöttem.

26.jpg

A tojásba beletettem a sajtokat, petrezselymet, de sót nem, mert a sajt és a bacon is sós! Viszont borsot tekertem bele hármat.

27.jpg

Jó alaposan elkevertem

28.jpg

A megpirult bacon kockákra rádobtam a gnocchit és addíg pirítottam, mig forró nem lett.

29.jpg

Ekkor elzártam a lángot a serpenyő alatt és beleöntöttem a tojásos keveréket, ami állandó keverés mellett sűrű szósszá változott.

30.jpg

Tálalásnál egy kis friss parmezánt reszeltem rá.

31.jpg

Izlett!

25 komment

Címkék: spenót tojás fokhagyma carbonara bacon krémsajt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr325315059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2013.05.27. 07:14:01

Itt is Áldás békesség!

Hát én nem vagyok spenótos, de lehet, hogy ezt megkóstolnám. Élvezettel olvastam. Jó nézek ki, reggel grill tippeket olvastam, most itt a gnocchi:)
Mosolygok a borstekerésen:)

Esik az eső itt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.05.27. 07:50:33

Jó reggelt! A BF-55 elírás? Vagy mit jelent az F? (F-word?:-))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.27. 09:12:52

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nem elírás az. A BF 55 az az egyszerfogós rétesliszt (valamivel símább, mint a BFF 55, ami a szokásos rétesliszt) malomipari neve. Ezt a lisztet remekül lehet olasz tészták, piskóta és rétes készítésére használni. Általában magas a sikértartalma. Véletlenül találtam rá, és sokszor használom azóta. További részletek: www.szabomalom.hu

süllőcske 2013.05.27. 11:48:41

@Andrass9: Azaz! Én is használom ezt a lisztet.
Namost, ha ezt kevered durumdarával, akkor eséllyel kezdesz hozzá egy jó olasz tészta készítésének.
Gyönyörű, könnyű, érdes-porózus lesz, persze megfelelő számú hajtogatás után.
Jó a gnocchi, tökéletes.

Pinka-Panka 2013.05.27. 11:53:18

@Andrass9: jó tudni ezt is, én sem tudtam megvallom. Megnézem majd. Az a baj, hogy úgy szalad az ember, sok a munka és annyi idő sincs, hogy alaposan szemügyre vegyem, hogy mi is kapható a boltban. De az nagyon jó, hogy elmondjátok és akkor könnyebb. Köszi.

Pinka-Panka 2013.05.27. 11:54:52

Ma a maradék pörkölt van és tarhonyát készítettem. Hogy holnap mit főzzek az a nagy kérdés még.
Fogalmam sincs még.
Most sportolok egyet és akkor jutnak eszembe a jó dolgok többnyire:)

Fenchurch68 2013.05.27. 12:06:06

Tojásos nokedlit volt szándékomban csinálni, de lehet, hogy most átértékelem a dolgot, és szedek gyorsan egy kis spenótot. Nagyon tetszik ez a "rusztikusan" belekeverés, zöld meg piros tésztát csináltam már, de spenót-, illetve céklapürével, az egyöntetű színű lett, ez jobban tetszik.

vörösbor(de)minőségi 2013.05.27. 18:12:28

életveszély ez igy 6-után komolyan...

utolsó tojásos csuklómozdulat helyettesitve lesz egy olivában áztatott habaneros löttyenet a kifőtt csodára.
valóban azért lettek a "recék"rajta,hogy a bárminemű szósz jobban tudjon tapadni a gonosz kis gnocchikra.

susztertangó 2013.05.27. 19:35:54

@vörösbor(de)minőségi: Lehet, hogy már írtam, de az ismétlés a Dudás anyja.De ki az a Dudás?

www.igazioliva.hu

vörösbor(de)minőségi 2013.05.27. 20:17:25

@susztertangó: a dudás?az a lasagne leánykori nevén láz anya jelenlegi élete párja

youlopukku 2013.05.27. 20:34:37

ha engem bezárnának egy pincébe és ott a társam egy lavór gnocchi vagy sztrapacska illetve egy hordó paradicsomital lenne,nos,akkor már csak talppal előre jönnék fel.ezekből nem tudok leállni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.27. 20:42:10

Szép estét!
Remek! A spenót kivételével jöhet. Mi az az érdekes, szúnyogháló-szerű felület, amin gyúrtad/nyújtottad? Én komolyan harcoltam vele, mert a gyúródeszkán folyton leragadt.
Egész délután gyomláltam, úgy jön kifelé a gaz, mint a parancsolat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.27. 21:10:59

@Waka: A gyúró felület egy szilikongumi lap, ami üvegszállal van megerősítve (az a háló), hogy bírja a kést is. Ezt már tőbb posztomban is láthattad, mert gyakran használom.
Amitől viszont nem ragadt, az az egyszerfogós liszt és a megfelelő krumpli/liszt arány.
Az első adagban nem volt elég liszt és szétfőtt. Adtam még hozzá 1/4 pohárnyit - az látszik is a gyúró felületen a főzés előtti képen. Így lett ki az 1 pohár, amit az összetevőknél írtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.27. 21:11:25

@Waka: Az én kertemből nem tudod kiparancsolni a gazt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.27. 21:13:23

@youlopukku: Volt egy fantasztikusan gazdaságos paradicsomlé: az OLÉ márkából. 100 Ft volt egy liter. Na én abból napi 1-2 dobozzal ittam meg. A lyukon keresztül szórtam bele sót és frissen őrölt borsot. Ezt addig ittam, míg egyszer csak felment az ára 230 Ft-ra ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.27. 21:14:06

@vörösbor(de)minőségi: Ez az a Dudás, akiből csak egy lehet itt a kocsmában?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.27. 21:15:32

@vörösbor(de)minőségi: Maradt egy tányérnyi másnapra - azt az őszön sütött paradicsommal és olivával ettem meg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.27. 21:16:17

@Andrass9: Mikor készítettem, nem akartam túl sok lisztet beletenni, ne legyen olyan lisztízű. Eddig nem tűnt fel a spéci cucc.
A gaz kiparancsolására a legjobb módszer, ha szálanként kézbe veszed, és meggyőzöd.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.27. 21:18:22

@Pinka-Panka: Nem kell bele a spenót! Én is csak azért spenótoztam, mert most kell megenni a kertből a spenótot :) Meg a spenót az jó.
A bors mennyisége pedig akkoris tekerésben van megadva. A fene tudja, hogy három tekerés hány tized gramm !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.27. 21:20:43

@Waka: Ahogy a hangyairtót is kell használni?
Ez a szilikonlap remek dolog. Fogalmam sincs, hol kapni, de van például tepsi méretű is belőle, és akkor szimlán betolod a sütőbe. 450F-ig garantáltan hőálló.
Picit macerásabb letisztítani, mint a deszkát, mert nyeklik-nyaklik, viszont alig ragad hozzá valami.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.27. 21:49:42

Jó estét!

Szakami véleményt kérek ( bor helyett ). A problámám az, hogy a cseresznyét féléretten kellett leszedni, mert a seregélyek annyira elszemtelenedtek, hogy a hangriasztó, meg a bekapcsolt rádió sem használt. Sőt szedéskor egy madár ráült a vödörre amibe a gyümölcsöt szedtük.
szóval ezt olvastam egy blogban:
"Cseresnye, szőllő, és gabonát megőrizni madarak ellen kitömött macskát, héját, ölyvet kell egy fára fel tenni, s nem mer arra felé közeledni semmi madárféle."

Mi a véleményetek, ez a régi ajánlás vajon müködő képes-e?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.27. 22:14:31

@Andrass9: Pontosan.
@látjátok feleim szümtükkel: Nincs ilyen tapasztalatom. Mikor a földiepret dézsmálták, egy felturbózott etetőcsúzlival adtam nekik, pár nap alatt elszoktak onnan. Nagy tömegű madár ellen nem vált volna be szvsz.

Topy 2013.05.27. 22:45:27

@látjátok feleim szümtükkel: próbálkozhatsz, de az a baj, hogy igencsak intelligens jószág, nagyon hamar rájön az átverésre - sőt azt is kitanulja, hogy oda érdemes menni, ahol riasztani próbálják, mert ott van kaja
az egyetlen jó megoldás - ahogy olvastam - a háló...

szijjferi.hu/agro/seregely.php
index.hu/belfold/2012/10/10/seregely_haboru_a_csacsogo_madar_ellen/

ötletek barkácsoláshoz:
www.harps.hu/termekek/madarriaszto_leggomb_terroreyes_hu.htm
www.riasztoszerek.hu/spd/fk596971/Defenders_Leszurhato_Madar_riaszto_200m2re

esetleg egy míves klapotecz? :)
de.wikipedia.org/wiki/Klapotetz

süllőcske 2013.05.27. 22:52:51

@látjátok feleim szümtükkel: Anyám kért, hogy csináljak egy műkarvalyt. Működik a módszer.
Legjobb lelűtt seregélyt odatenni, de mi nem bántunk madarat.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.28. 08:32:10

Köszönöm a tippeket. Süllőcske műkarvalyáról eszembe is jutott egy régi szeged környéki mondás, nagynéném kedvenc szavajárása volt: ami egy tetűnél többet ér, azt el kell tenni, jó lesz még valamire.:)
Egy évvel ezelőtt a macskáink sokszor hoztak haza élő seregélyfiókot, amit nem ettek meg, csak játszottak vele, szegény madár meg visítozott, majd a gyötréstől elpusztult ( megmentési kísérletek ellenére ). Milyen jó lenne most
egy-két madár a fára riasztónak. Most okosabb leszek.

@Topy:
Magam is tanúsítom, hogy nagyon eszes madarak, rájöttek, hogy a melléképületbe van a macskák kajája, és bejárnak megcsipegetni. A macska meg nézi.
süti beállítások módosítása