Már jó ideje tervezem, hogy főzök egy gnocchit. Még sohasem főztem és enni is csak egyszer ettem Mexikóban (a legautentikusabb hely gnocchi evésre, nem?) Krumplim volt itthon, feltettem főzni hajában. Hosszas keresésbe fogtam, mert biztosan emlékszem, hogy van itthon csigatésztakészítő deszka. Nem találtam. Feleségem sem. Még a lyányom sem. Akkor biztos Anyámnál láttam ...
Nincs más hátra, gyorsan csináltam valami hasonlót egy darab akácból.
A tésztáhozvalók:
- 75 dkg lisztes krumpli
- 1 pohárnyi liszt (BF55 a legjobb, de síma fehérliszt is jó)
- 1 tojás
- 10 dkg spenótlevél
- 2 dkg vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
A megfőtt krumplit még melegen meghámoztam és krumplinyomón kinyomtam, majd hagytam teljesen kihülni. A közepébe ütöttem a tojást, rászórtam a lisztet, kicsit megsóztam és összegyúrtam.
A spenótért le kellett mennem a sötét kertbe - szerencsére a vaku világított. Az a kis kiürült hely, ahonnan a spenótot leszedtem.
Megmostam, a vastagabb szárakat leszedtem róla.
Egy lábaskában a vajat felforrósítottam, belepaszíroztam a fokhagymát és rátettem a spenótot amig jól megpárolódott. Egy pár tekerés borsot is kapott.
Amikor szépen összeesett, késsel megaprítottam és rákentem a kilapított tésztára.
Ezt néhányszor összehajtogattam, mint a hajtogatott tésztát - ez a legjobb módja, hogy egyenletesen belekeverjem a tésztába. Ezután a tésztát 10 kis gombócra osztottam.
öt gombócból ujjnyi vastag rudakat sodortam.
Ezt pedig nagyjából négyzetes párnácskákra vágtam.
Itt jött a gnocchi készítés egyik trükkje: a villa hátoldalán legörgetjük a párnácskát, így bordás külső felületet kap és egy kis bemélyedést a másik oldalon.
Ugyanezt persze a csigatésztakészítő deszkán is el lehet végezni, akkor egyértelműbb lesz a mélyedés benne.
Mindez szépen látható az alábbi képen. Ennek célja, hogy a tésztának minél nagyobb legyen a felülete, ahova a szósz el tud bújni.
Sós vízben megfőztem (amikor feljön, még kell egy perc neki)
és jéghideg vízben azonnal le is hűtöttem, mert csak másnap akartam befejezni. Így a hűtőben tudtam tartani.
A carbonara szósz pedig a világ legegyszerűbb szósza.
Kell hozzá 1 személynek:
- 1 tojás
- 2 dkg krémsajt vagy sűrű tejszín
- 3 dkg reszelt parmezán vagy pecorino romano sajt
- 2 szelet bacon szalonna
- 1 ek oliva olaj
- pici petrezselyemzöld
- fekete bors
A bacont apróra vágtam és a kanál oliván ropogósra sütöttem.
A tojásba beletettem a sajtokat, petrezselymet, de sót nem, mert a sajt és a bacon is sós! Viszont borsot tekertem bele hármat.
Jó alaposan elkevertem
A megpirult bacon kockákra rádobtam a gnocchit és addíg pirítottam, mig forró nem lett.
Ekkor elzártam a lángot a serpenyő alatt és beleöntöttem a tojásos keveréket, ami állandó keverés mellett sűrű szósszá változott.
Tálalásnál egy kis friss parmezánt reszeltem rá.
Izlett!