Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Töltött csukafilé csontvelővel

2013.05.25. 07:00 Andrass9

A múltkorjában a piacon jártomban belebotlottam a hortobágyi halasoknál egy szép csukafilébe. Csak egy fél oldala volt a csukának és annak is csak a felét vettem meg. Jó ha megesszük fiammal és barátnőjével - 60 deka volt. A poszt hosszú lett, de szerintem megéri elolvasni.

Gyönyörű példány, de mindenféle kemény és hosszú szálkák meredeztek benne. Próbáltam csipesszel kihúzni - a csuka csak nevetett a kísérletemen. Ez így nem járja, kerestem egy jó kis műszerészfogót, amit megköszörültem, hogy tudjak vele szálkázni (vagy akár libát tokozni). Nekiestem hát az új műszerrel - a csuka még mindég nevetett! Ha megpróbáltam kitépni a húsból, hozta magával a halhúst is (amit gyorsan megkóstoltam amúgy nyersen, és sushira megfelelő ízű és minőségű halnak ítéltem), így feladtam a dolgot. Pici szálkát nem tapintottam a halban, csak ezeket a hosszúakat - hát majd kiszedjük, amikor esszük a halat. Csuka:András - 1:0. Mivel volt még 3 nap a pünkösdi ebédig, biztonság okából lefagyasztottam. Nehogy már megromoljék itt nekem!

Egész hétvégén törtem a fejem és olvasgattam a netet, hogyan készítsem el. Csukát soha nem ettem, sem nem főztem. A haldarabot formája végül is egy töltött valamire predesztinálta. Nézegettem töltött halakat is (különösen kacérkodtam Süllőcskéével, de az kifejezetten egész hal volt), de nem találtam megfelelő receptet. A lökést a vasárnap este megfőzött nagyarányú húsleves adta, amiben egy szép velőscsont főtt.

41.jpg 42.jpg 43.jpg
44.jpg 45.jpg 46.jpg

Ezt a szép velőt betettem hát saját levében a hűtőbe, ahol másnapig szépen ellessz.

Eljő a másnap és begyűjtöttem a töltelékhez szükséges dolgokat:

  • 20 dkg tőkehalfilé (mirelitből)
  • 5 dkg kenyér bél (zsemle nem volt)
  • 1 tojás
  • 1 csontvelő a levesből
  • maréknyi új fokhagyma
  • snidling, zsálya, kakukkfű a kertből
  • petrezselyemlevél
  • fekete- és fehérbors, szerecsendió, só
  • 2 dkg vaj

10.jpg

A bazsalikomsót végülis nem használtam fel. A borsokat és a szerecsendiót összetörtem a mozsárban.

11.jpg

Belekevertem a felaprított fokhagymát, a felsarabolt zöldfűszereket és alaposan elmorzsoltam.

13.jpg

Összevágtam a hideg főtt csontvelőt és 2 deka vajjal szétkentem a mozsárban a fűszerekkel.

15.jpg

Felkockáztam 1x1 cm-es kockákra a tőkehalat, szintén ekkorára a kenyeret is. A kenyeret meglocsoltam a húslevessel, majd kifacsartam. Beletettem egy keverőtálba egy tojás társaságában, majd egy bő evőkanál híján a mozsárban lévő pasztát is hozzáadtam. Megsóztam.

17.jpg

Alaposan összekevertem (picit szárítanom kellett prézlivel, mert nem akart igazán összeállni a töltelék).

18.jpg

Ekkor jött a kedvenc filézőkésem (ajánlom Süllőcske figyelmébe), amivel a képen látható halfilét a vastag felén lapjában bevágtam

19.jpg

És így egy szép nagy, feltekerhető csukadarabot kaptam, amit meg is sóztam.

20.jpg

Itt is kacérkodtak nagyobb szálkák, de csakazértsem szedegettem ki őket! Rápakoltam inkább a tölteléket a halra és előszedtem a húskötöző spárgámat is.

22.jpg

Szépen feltekertem és a spárgával rögzítettem a hengert.

26.jpg

25.jpg

Csak, hogy a végei is látsszanak a tekercsnek:

23.jpg

24.jpg

Egy pontméretű jénai közepére 2 szép bacon szeletet fektettem, amik pont jó méretű ágyat képeztek a csukatekercsemnek. Durva sóval még besóztam, és a maradék velős tölteléket elkentem a tetején.

27.jpg

Megraktam az üres részt egy felvágott hagymával, vajat tettem a tekercs tetejére és egy alufóliával letakarva ment a sütőbe 220 fokra.

28.jpg

30 percig izzadt szegény hal a fóliatakaró alatt, amikoris levettem azt róla és még 15 percig sült a sütőben.

29.jpg

Nem tartottam eléggé pirosnak a bőrét, bekapcsoltam hát a sütő grilljét még 5 percre, ami után késznek nyilvánítottam.

31.jpg

Elkezdtem felszeletelni és felszolgálni. A képen középen szépen látszik a szálka, ami mostanra szépen elvált a hústól és elég nagy volt, hogy mindenki megtalálja.

35.jpg

Fejes salátát szedtünk hozzá a kertből, valamint a tárcsán sült újkrumplit ettük köretként. Aki akart, kapott hozzá citromot is.

38.jpg

A maradékot pedig kedves barátnőnknek küldtem el.

39.jpg

Tanulság: az nincs.

Annyira jó volt, amit még nem ettem, mióta halat eszem. A csuka húsa szaftos, lemezes ám rágnivalóan kemény. Íze kifejezetten édesvizi hal íz. A töltelék pedig kislyányom szerint pont olyan volt, mint a crabcake az USA-ban. Ráadásul ő is evett a halból két darabot is, pedig nem halevő.

21 komment

Címkék: tőkehal húsleves filé újkrumpli velő velőscsont tárcsa crabcake

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr715312635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negotiator 2013.05.25. 07:11:54

Gratulálok! Nagyon jónak tűnik, érdemes volt végig olvasni. De az igazi dicséret a lányodtól jött, mert annál nagyobb dicséret nincs, mint amikor valaki, aki elvileg az olyan ételt nem szereti, mégis megeszi.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.25. 08:06:37

Na ezért a jó posztért jár egy kis finom reggeli pálinka, egészségedre Andrass9!

Ez egy rendkívüli alkotás, és ráadásul nagyon mutatós is lett, klasszikussal szólva csucsu. Kár, hogy erre nem hozott belőle a posta.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.25. 13:25:38

Szép napot!
Hogy a klasszikussal szóljak, csucsu. Én a csukát igen szeretem, remek ez a megközelítés is. Mutatós, és minden bizonnyal finom is volt.
Ma végre akadt egy kis időm főzőcskézni, hamarost beszámolok.

süllőcske 2013.05.25. 13:41:30

Nagyon klassz, nagyon csucsu. Jól is néz ki, mint általában a töltött tekercsek.
A csuka kemény, ízes húsú hal, több szaktekintély szerint legizgalmasabb ízű, állagú hazai halunk.
Aki gyakrabban készíti, szerintem érdemes elsajátítani a szálkátlanítást. Ezt a neten sok video szemlélteti.
A vastaghúsban egy sorban végigfutó y szálkasor a bőr irányába szélesedő V keresztmetszetű hasábot képez.
Ilyen frankó késsel egészen könnyen kimetszhető.
A töltés szempontjából ez nyilvánvaló lehetőséget ad a töltelék elhelyezésére, a kivágott sávba tölthetünk.
A hátúszó vonalában, a farokrész kezdeténél, keresztben is van egy rövid szálkasor, ezt is kivághatjuk.A farokrészben pedig nincs szálka. Ebből a szempontból a filé másik fele jobb vétel, illetve azt mondjuk kockázva eszméletlen jó pörköltet készíthetünk.
A velő igen jó ötlet. Én ugyan a hús felületére(is)kenném, hogy a száraz csukát kenje, aztán tölteném.
Ha szerencsés esetben egész csukából indulnánk ki, a máját a töltelékbe nagyon érdemes tenni.
Mostanában szinte mindennap fogok csukát, nagyon kapnak most. Tegnap vendégem volt, csukamájas, fokhagymacsipszes pirítós után cserépedényben készült csukapörit ettünk, utána borfesztivál. Ajaj.

medvedr 2013.05.25. 16:20:16

Nagyon klassz! Gratulálok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.25. 16:40:35

@süllőcske: A velős keverék ment a hal külsejére is. Belülre felesleges volna - oda a töltelék vitte magával :)
Ha olyen gyakran jutnék csukához, mint te - többet kísérleteznék. A hal húsa eddig életem legnagyobb ízélménye volt. Biztos, hogy imádmám a belőle készült pörköltet is!
Ami a tölteléket illeti, ha akkor gondolkodtam volna, amikor megvettem - volt a halasnak friss apró törpeharcsája. Abból talán ízesebb lett volna, mint a mirelit tőkehalból.

süllőcske 2013.05.25. 21:32:38

@Andrass9: A csukát a régiek is nagyon szerették. A legtöbb halétel recept "az fenséges csuka" felhasználásáról szólt.
Rengeteg népi szólás-mondás járta a csuka felemlítésével.
A Duna mellékén, főleg a Sárközben a csukapörkölt a mai napig gyakori, közismert eledel, többnyire sok fokhagymával, ami a csukaíz harmonizálására szolgál.
Én Kalocsa környékén ismertem meg, ott babért is használnak, miképpen itt, a déli végeken is.
A Dráva-köz vejszéivel fogott temérdek csuka elsősorban remek sütési módokkal vált halászfaluk fő eledelévé.
A 19.századvégi Szeged kereskedelmi ereje a paprika, és a hasított, sós, szárított hal volt, közte igen sok csukával. Ez Kopácson is így volt, a száraz csukából főtt leveseknek, tarhonyás halaknak se szeri, se száma.
Én füstölni is szoktam, az egyik legfinomabb halételnek a füstölt-olajos csukát tartom, az annyira hatalmas ízű, hogy mellette elsikkad még egy nyelvhal is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.25. 23:10:14

@süllőcske: A gond, hogy a halas fiú azért filézte ki, mert nem tudta egyben eladni. Az is igaz, hogy akkor épen nem voltam ott, így az egész halra nem tudtam ajánlatot tenni. De mivel nem ismertem a csukát - ez volt a legjobb próba, hogy szeretem-e. Igen! Szeretem! Ma viszont nem is voltak nyitva ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.25. 23:12:01

@Andrass9: ja és "éppen" nem voltam ott. Valamint mivel halat nem kaptam, vettem 10 kiló epret 300/kg-ért. Szerintem nem rossz vétel, reggel megy az üvegekbe !

süllőcske 2013.05.25. 23:44:30

@Andrass9: Az az igazság, hogy roppant mód örülök a csukáról való jó véleményednek. Ez szerintem nagyon jó ízlésre mutat, ez a hal ugyanis elég megosztó. Nemcsak a szálkái, hanem igen erőteljes ízvilága miatt. Sokan szeretik a ugyanis a halat "eltüntetni".
Tőlem is gyakran kérdik:"Te mit csinálsz a csukával, hogy elnyomd az ízét? Te mibe áztatod, mert én tejbe, nem ecetes vízbe.."
És kicsit szégyellem magam, mert amikor írtad a csukavásárlásod, titokban aggódtam, nem bíztam igazán abban, hogy ilyen remek ételt készítve nagy , pozitív ízélményt szerzel, magadnak és olyan vendégnek is, aki nem halevő.
Úgyhogy most nekem is nagy örömet szereztél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.25. 23:59:49

@süllőcske: Nagyon hosszú idő telt el, mire a recept kialakult. Pont azért, mert még nem ettem, és nem tudtam mire számítsak. A hal nyers kóstolása sokat segített, hogy milyen irányba menjek, de fogalmam sem volt az elkészült hal konzisztenciájáról.
Hogy őszinte legyek, úgy éreztem, ha ezt meg tudom csinálni, akkor abba is hagyhatom a blogolást, mert elértem arra a szintre, ahol az általam elképzelt ételt el is tudom készíteni - ez pedig nagyjából az, amit egy szakács elvár magától. Többet ennél nem tudnék az olvasóknak adni.

susztertangó 2013.05.26. 17:31:35

@Andrass9: Na bakker! Kereshetek egy új kocsmát?!

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.26. 20:18:27

@susztertangó:
Szerintem ettől nem kell félni, mert a régebben beígért sárgarépafőzelékes poszt még nem készült el. Gondolom ehhez még hosszabb idő kell, mint a csukához, pogy kialakuljon.:)

Llychllyn 2013.05.26. 22:20:39

No, ez is megérne egy próbát... Ahogy az a híres csukapörkölt is. Ha véletlenül hozzájutnék egy darabhoz, vissza fogom keresni Süllőcske kommentjét, hogy lokalizáljam a szálkás részeket:) Ez egyúttal alkalmat adna az Opinel filéző használatára is, az meg már magában is örömteli.

Drága hal a csuka? Valamiért azt hittem, hogy nem is kapni halasnál (mondjuk ott, amerre járok, eddig még nem is láttam), és ha erre vágyik az ember, akkor vagy egy horgászengedélyre van szüksége, vagy egy horgászra:)

susztertangó 2013.05.26. 22:56:33

Csukából csak tornám van, de Fiskarstól filéző késem igen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.27. 08:44:40

@Llychllyn: A drága szó viszonlyagos. Jelen esetben 2800 Ft-kg volt a filé ára, de szerintem a halas csak túl akart rajta adni. Ez a darab 60 deka volt.
Egy weblapon láttam a napokban egész csuka árának ugyanezt, de nem tudom, hol.

süllőcske 2013.05.27. 13:08:41

@Andrass9: Belegondoltam, hogy gyerekkoromban a csuka, a márna, a balin a keszegek közt volt árulva, fehérhal árban, ami akkor filléres kiadást jelentett.Most meg süllő árban van. Más világ volt.

Llychllyn 2013.05.27. 22:18:51

@Andrass9: Köszönöm. Igaz, tényleg viszonylagos fogalom, mindenesetre nem kell feltétlenül sokat venni belőle - próbaképpen úgyis csak két emberre főznék, az meg még lazacból sem lenne olyan hihetetlenül drága. Mondjuk még ha a szándék meg is van, a halasnál még mindig nincs csuka, úgyhogy talán a falusi kapcsolatokat kellene előszedni, hátha...:)

Tervezem a kísérletezgetést különböző halakkal, a tiszta filé jobban vonz, mert beszari vagyok, de ha sikerülne kivadászni a szálkákat, ezzel is el tudnék képzelni bármit.
süti beállítások módosítása