Feleségem elment szinházba, én meg itt maradtam éhesen. Persze magamra vessek - mehettem volna én is, de kaját akkor se kaptam volna (a magyar színházak nem híresek a gasztronómiai élményeikről).
Szóval itt álltam éhesen. Hah! Egy kilónyi alaszkai tőkehal mosolyog a csodahüttőben. Kb. akkora renoméja van, mint ha pangasius filét találtam volna. Csakhogy! Gyerekkoromban ez volt a "mirelit rántott hal" - most se más, csak + 20% viz, - panír.
Akkor is éhes vagyok. Halat is ennék, meg valami curryt, amit imádok. Hát jöjjön, amit kitaláltam:
Egy zacskóban kiolvasztottam a felét egy kilós alaszkai tőkehalfilének, amit a madaras tecsóban vettem akciósan és belébotlottam a csodahüttőben a keresés folyamán. A tőbbiből nem tudom mi lesz. Feleségem mára rántott cukkínit igért (amit nekem kellett volna kirántani). Ehhez persze kimostam az olajos lábast, de ő időnek előtte meglépett :)
Szintén a csodahüttő vértezett fel spárgával még tavalyról, meg saját fagyasztott zöldbabbal - ami csúcs! Szedtem a kertben egy kis marék baby spenótot, mert az már szedhető, valamint egy kis marék új fokhagymát (úgy néz ki, mint az újhagyma, csak éppen fokhagyma íze van). Persze fűszereket is gyűjtöttem, mert anélkül nem élet az élet - még akkor sem, ha az aktuális étel nem kívánja ...
Mivel nem kész receptet akartam megfőzni, elkezdtem gyűjtögetni a hozzávalókat:
- Sárga curry paszta
- Kókusztej
- Thai citromfű darabolt
- szójaszósz
- halszósz
- bambuszrügy
- ghí - tisztított vaj
- kurkuma por
- lime
- szárított vargánya gomba
- szárított csili paprikák
- szárított gyömbér (a friss elfogyott)
- fagyasztott zöldbab
- fagyasztott fehér spárga csúcs
- fagyasztott alaszkai tőkehal filé
Ez bizony elég komoly alapanyaglista. Valószínűleg fele sem kellene, de éhes vagyok, és curry ízre vágyom!
A vargányát és a csili paprikákat beáztattam meleg vízbe. Ezek nem csípős paprikák, viszont fantasztikus az aromájuk! A vargányáról ez az információ pedig köztudott :)
Ekkor eszembe jutott, hogy reggel a helyi Fidesz piacon vettem szép friss laskagombát - reménykedve, hogy feleségem majd panírozza, és én végre kipróbálhatom a rántott laskagombát. Ez nem jött be, hát levágtam az apró gomba részeket (reménykedve egy szebb jövőben). Persze előkerült a kurkuma is, amit rég használtam, viszont a curry alapfűszere.
A laskagomba aprólékot feldaraboltam, megszórtam kurkumával, aprított thai citromfűvel és reszelt szárított gyömbérrel. Most utólag tennék még rá reszelt szerecsendióvirágot is, de jó volt ez így ahogy van.
A kerti gyűjtögetés sikerrel járt, találtam új fokhagymát, snidlinget, citromfüvet, zsályát, spenótot és oreganót.
Akkor minden előkészítve a főzéshez (alapszabály a thai konyhában, hogy akkor gyújtsd meg a tüzet, ha minden elő van készítve!), a spárga és a zöldbab is kiolvasztva és minden előkészítve:
Első nekifutásra a babot és a spárgát pirítottam meg a ghí-n. Csak egy pár perc kell nekik még így hidegen is!
Leszűrtem róla a vajat, mert az kell még a következő fázisban is. Kinyomtam vagy 5 evőkanálnyi sárga curry pasztát a serpenyőbe a visszatöltött vajra. A curry pasztának meg kell sülnie a vajban, hogy az ízeit átadja az ételnek.
Ezután beleszórtam az összes fűszert és a spenótot is, hogy a zsiradékban kicsit megpároljam őket.
Rövid gondolkodás után a fűszerrel elkevert laskát és a beáztatott vargánya gombát is a piruló pasztába öntöttem, majd felvettem a lángot nagyra, hogy megpiruljanak.
Most már lehet lépésenként a többi zöldet is hozzáadni a curryhez. A durvára darabolt hagyma, az átlósra vágott fokhagyma és a felvágott bambuszrügy következett. Ezek mindegyike lasszan puhuló, tehát lehet őket egyszerre a currybe tenni.
Pár perc, és ezek a zöldek is megpuhultak, jöhet a kókusztej. Abból elsőre a sűrűjét tesszük a szószba, mert az zsíros, és felolvad és feloldja a zsírban oldódó ízeket, mint például a csili paprikáét.
Utánadobtam két citrom levelet, bár ezt már az elején is beletehettem volna. Szerencsére a hazai citromfű íze helyettesítette!
Amikor úgy éreztem, hogy minden összefőtt, visszaraktam a spárga és bab keverékét és felforraltam.
Minden összeérett és megfőtt - jöhet bele a hal is, amit kb 2x2 cm-es kockákra vágtam fel.
Innen már csak 3 perc rotyogás, és kész az étel.
Gyorsan főztem vele párhuzamosan kis rizst, mert enni is szerettem volna belőle
Ki is mertem egy tányérral - bár már elég késő volt vacsorázni.
Persze az összeset nem tudnám megenni, és hal és gomba is van benne, hát a feleségem sem enné meg. Kíváncsi vagyok, mit szólt az alsó szomszéd hozzá, aki nem reklamált a hal és gomba miatt :)
Majd holnap elmesélem.