Pácba került húsfélék sorozata folytatódik - ezúttal három szép tavi pisztránggal. Akciós volt az Auchan-ban és a kedvenc halas kiszolgáló hozott is nekem 3 szép friss darabot.
A pácolt kárász ízes lett, gondoltam a pisztráng sem fog tiltakozni a párolásos elkészítésért. Sütőben, serpenyőben már sütöttem, arról tudjuk, hogy jó. Irány a kert fűszernövényekért.
A végső alapanyaglista ez lett:
- 1 kilónyi tavi pisztráng (3 darab)
- 1 citrom (valamennyi héja is)
- 1 vérnarancs (ez volt itthon)
- 3 ágacska oregano
- 2 zsályacsúcs
- 6 ágacska kakukkfű
- pici marék snidling
- 2 szál fiatal új(fok)hagyma
- 5 dkg vaj
- bors, só
A fűszereket lecsipkedtem a szárukról, a szárakat félretettem. A többit felaprítottam és a mozsárba kerültek 5 szem feketeborssal.
Alaposan összezúztam egy kanálnyi vajjal, majd kevés durva sót is beletörtem a pasztába. A citrom héjának felét is belereszeltem.
A halakat durva sóval bedörzsöltem és addig dörzsöltem őket, míg a nyálkás bevonatot le tudtam mosni róla.
Ezek a pisztrángok pici pikkellyel is rendelkeztek, amit lekapirgáltam róluk. Lehet, hogy erre nem lett volna szükség - majd Süllőcske felvilágosít - de szokatlan volt a többi pisztránghoz képest, amiket már sütöttem.
A halak hasába az oregano szárat, citrom karikát, kis hagymát és narancskarikát tettem. Alaposan meg is sóztam durva sóval, majd bekentem a mozsárból kimentett fűszerpasztával. Tettem rá két vékony vaj szeletet is.
Egy alufóliát betakartam vékonyan hagymakarikákkal, ráhelyeztem a halat a bekent oldalával lefele, megkentem a másik oldalukat is és ott is megvajaztam.
Biztos ami biztos, ez az oldal is kapott kis hagymakarikát és citromot.
A fóliát jól összezártam
És a három halat így egyesével csomagolva a hűtőbe tettem 24 órára.
Sajnos a harmadik halevő vendég lemondta az ebédet, így csak két halat tettem a grillre közepes tűzön, de a másik oldalra.
Persze a grill fedelét feltettem, és 15 percre magára hagytam őket. Ekkor felbontottam a fólia tetejét
Megfordítottam a halat, hogy a másik oldalán is érje a szaft
További 10 perc a grillfedő alatt és úgy ahogy volt, megettem. Körítés és minden nélkül. Halat hallal.
Meglepő módon találtam a gerince körül a háta húsában kis egyenes szálkákat.
Sokat ...