Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Pisztráng a pácban

2013.05.07. 07:00 Andrass9

Pácba került húsfélék sorozata folytatódik - ezúttal három szép tavi pisztránggal. Akciós volt az Auchan-ban és a kedvenc halas kiszolgáló hozott is nekem 3 szép friss darabot.

A pácolt kárász ízes lett, gondoltam a pisztráng sem fog tiltakozni a párolásos elkészítésért. Sütőben, serpenyőben már sütöttem, arról tudjuk, hogy jó. Irány a kert fűszernövényekért.

A végső alapanyaglista ez lett:

  • 1 kilónyi tavi pisztráng (3 darab)
  • 1 citrom (valamennyi héja is)
  • 1 vérnarancs (ez volt itthon)
  • 3 ágacska oregano
  • 2 zsályacsúcs
  • 6 ágacska kakukkfű
  • pici marék snidling
  • 2 szál fiatal új(fok)hagyma
  • 5 dkg vaj
  • bors, só

10.jpg

A fűszereket lecsipkedtem a szárukról, a szárakat félretettem. A többit felaprítottam és a mozsárba kerültek 5 szem feketeborssal.

11.jpg

Alaposan összezúztam egy kanálnyi vajjal, majd kevés durva sót is beletörtem a pasztába. A citrom héjának felét is belereszeltem.

12.jpg

A halakat durva sóval bedörzsöltem és addig dörzsöltem őket, míg a nyálkás bevonatot le tudtam mosni róla.

13.jpg

Ezek a pisztrángok pici pikkellyel is rendelkeztek, amit lekapirgáltam róluk. Lehet, hogy erre nem lett volna szükség - majd Süllőcske felvilágosít - de szokatlan volt a többi pisztránghoz képest, amiket már sütöttem.

A halak hasába az oregano szárat, citrom karikát, kis hagymát és narancskarikát tettem. Alaposan meg is sóztam durva sóval, majd bekentem a mozsárból kimentett fűszerpasztával. Tettem rá két vékony vaj szeletet is.

14.jpg

Egy alufóliát betakartam vékonyan hagymakarikákkal, ráhelyeztem a halat a bekent oldalával lefele, megkentem a másik oldalukat is és ott is megvajaztam.

16.jpg

Biztos ami biztos, ez az oldal is kapott kis hagymakarikát és citromot.

17.jpg

A fóliát jól összezártam

18.jpg

És a három halat így egyesével csomagolva a hűtőbe tettem 24 órára.

19.jpg

Sajnos a harmadik halevő vendég lemondta az ebédet, így csak két halat tettem a grillre közepes tűzön, de a másik oldalra.

21.jpg

Persze a grill fedelét feltettem, és 15 percre magára hagytam őket. Ekkor felbontottam a fólia tetejét

23.jpg

Megfordítottam a halat, hogy a másik oldalán is érje a szaft

25.jpg

További 10 perc a grillfedő alatt és úgy ahogy volt, megettem. Körítés és minden nélkül. Halat hallal.

24.jpg

Meglepő módon találtam a gerince körül a háta húsában kis egyenes szálkákat.

Sokat ...

19 komment

Címkék: pisztráng grill pác kárász mozsár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr535284369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2013.05.07. 07:36:14

Hurrá, én vagyok az első, a díjam egy csíkos napernyő?? Na bumm! És akkor mi van?
----------------------------------------
Az alufólia és a citronysav nem akciózik éjszaka?
------------------------------------------------
OFF.Ne tegyetek el 35 évre, de 24 évre se pezsgőt-bár alig tudtam kinyitni, se buborék, se alkohol nem volt benne...:-((

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.07. 07:55:35

@susztertangó:
Jó hogy mondod, a hétvégén peszgőzés lesz.:) vagy sem? :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.07. 10:10:32

@susztertangó: Seg...ünk kivan.
Ezt nem tudom, mert nekem olyan alufóliám van, aminek a matt oldala lehelletvékony nemtapadós bevonattal rendelkezik. Az viszont tudom, hogy az igazi csípős paprika, az fél nap alatt megeszi!!!
Esetleg műanyag fóliába tegyed, de akkor a sütés előtt át kell csomagolni.
Pezsgő nálunk nem áll el addig :)

susztertangó 2013.05.07. 16:01:26

@Andrass9: Sajna a bor se jobb, pedig sorszámozott és -akkori-drága borok voltak.Vajon Surda esküvőjén kinyitott, születésekor eltett bor milyen is volt? Á, fáj a fejem, le kell feküdnöm....:-))))

medvedr 2013.05.07. 17:15:12

Tokaji el lehet tenni? Tettem el, a fiúk születésekor csak azért kérdem?

susztertangó 2013.05.07. 18:11:04

@medvedr: Ezt valami képzett borásztól kellene megkérdezni, amit én tettem el, fektetve sötét hűvös helyen, az nem ízlett kinyitáskor-viszont a parafa dugón keresztül ki akart szivárogni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.07. 18:11:47

@medvedr: Amint @susztertangó: tapasztalataiból látjuk, bort nem igazán lehet eltenni.
Tudod, ez olyan, mint az indiai vanilia :)
A bor hosszú távon való tárolásáshoz speciális pince kell (ahol a hőmérséklet állandó), valamint olyan üveg és dugó, ami 30 év múlva is dugó, és nem por!
Én nem értek hozzá, de 1kutya biztos kisegít - az ő borai finomak :)

susztertangó 2013.05.07. 18:12:36

Persze az én ízlésem legfeljebb menza szintű...

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.07. 18:42:07

@susztertangó:

Valamikor a nyolcvanas években vettünk kannában valami édes egri vörösbort, amit literes kolás üvegekbe szétporcióztunk, és a garázsba eltettünk, majd ott is felejtettünk. Öt-hat év múlva költözéskor megtaláltuk, azt gondoltuk már nem jó, de kiderült, hogy pezsgővé értek, bontás után szépen pezsegtek, és nagyon jók voltak. Van egy üveg Dankó Pista a 80-as évekből ( állítólag már akkor bűn rossz bor volt ), ha kibontottuk megírom fogyasztható volt-e.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.07. 21:21:09

Szép estét!
Az a pikkely bizony rajta van a pisztrángon mindig. Amíg igazán friss a hal, és nyálka még beborítja, alig lehet kitapintani. Ha eltávolítod a nyálkát, már érezni a pikkelyeket, eltávolítani azonban felesleges, az elkészítés során "egybeolvad" a bőrrel. Az a sor szálka az összes pisztrángféle sajátja, de nem klasszikus szálka, afféle "mellék-borda". (Vesszek meg, tanultam hal-anatómiát, de lövésem sincs, hogy híjják.)
A művelt amerikai pin bones-nak nevezi: www.youtube.com/watch?v=aeiOYtDk9Jw
@medvedr: A Tokajit el lehet tenni. Ideális hőmérsékletű pince, és fektetve tárolás, minimum.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.07. 21:35:40

@Waka: Eddig egyik pisztrángban sem találkoztam ezzel a szálkával...
Lehet úgy levenni a gerincről, hogy az is ottmarad?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.07. 21:36:47

@Waka: Amúgy a pin bones teljesen találó elnevezés!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.07. 21:40:21

@Andrass9: Akkor ez egy rejtély, bár lehet, hogy van olyan elkészítési mód, aminél eltűnik, akár a szálka. Ipari lézer, mikrosebész professzor közreműködésével talán.

süllőcske 2013.05.07. 22:51:51

@Andrass9: Tudod, a lazacból ezt csipeszelik ki.
A gerincről ágazik el ez a szálkasor, a filézés után ujjal érezni a végeket. Ha a pisztráng kisebb, el is tud sülni. Gondolj a heringre:abban is ilyen szőrszerű szálkák vannak, iszonyú sok. Ezért pácolják, vagy ha sütik, alaposan megsütik, és eltűnik a szálka. Mivel nagyon olajos, nem is szárad ki.
A te pisztrángod készítési foka egyébként jó, meg lehet figyelni az utolsó képen, a gerinc melletti rózsaszínt. Enélkül egy japán meg se enné, azt mondaná: nem friss, kiszáradt, halott.
A pikkelyek sütésnél elolvadnak, párolásnál viszont inkább zselatinréteggé duzzadnak. Van aki szereti, én nem. Ha a bőrt nem fogyasztjuk, felesleges
pikkelyezni. Pirításnál megint nem muszáj, de itt még vannak trükkök.
Te nem alkalmaztál nagy hőt, így a szálkák megmaradtak, cserébe szaftos halat ehettél. Ha szálkamentes szaftosat szeretnél, filével kell dolgoznod, amiből ki lehet csipeszelni. Thomas Keller egyik trükkje az a pisztrángfilézés, amikor is a két filé egybemarad, a fejjel is, ki van szálkátlanítva,és egész halnak hat.
Az egy haladó szint, majd egyszer megmutatom.
Űr-halkonyha viszont Yamamoto varázslásai. Arra tátom a számat, az az igazi japán tökéletesség.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.08. 13:09:17

@süllőcske: Köszönöm a felvilágosítást!
Tény, hogy eddig mindig magasabb hőfokon sült és ezért nem is találtam benne ezeket a szálkákat.
A hal olyan szaftos, könnyű volt, hogy csak (bár nem volt a közelben egy japán sem :)
Én szeretem a bőrét, bár eddig csak sülve ettem. Talán ezért nem tűnt fel a pikkely?
Tegnap egy kétkilós csuka nézett velem szembe a CBA-ban. Majdnem megvettem, de az elkészítésétől félek. Nem vagyok még elég jártas a halakban, és a csukának vannak szálkái rendesen!
Volt még ausztrál süllő is, de nem tetszett a szembogara - olyan fehér volt, nem csillogo fekete. Jogosan hagytam ott?

susztertangó 2013.05.08. 13:38:42

@Andrass9: Ha itt nincs köztünk Titkos Dundi Krokodil a kenguruk földjéről, akkor kénytelen leszel megkérdezni Oceán Csordást...
süti beállítások módosítása