Ha valami gyors sütemény kell, akkor vagy piskótát süt a feleségem, vagy, ha van itthon mascarpone, akkor tiramisut.
Ez utóbbi nagy előnye nyáron, hogy nem kell a sütőt begyújtani.
Hátránya, hogy gyorsan meg kell enni a nyers tojás miatt!
Egy tepsire való adaghoz kell:
- 50 dkg mascarpone sajt
- 20 dkg babapiskóta
- 5 dkg keserű kakaópor
- 3 tojás
- 4 dupla kávé
- 1 zacskónyi vanilin cukor
- 5 dkg vaniliás porcukor
- 2 dl tej
- 1 dl sütőrum
A vaniliás porcukor nálunk vaniliarúd porcukorba való elsülyesztésével készül. A tejbe beleönti a kávét és elkeveri benne a vanilin cukrot meg a rumot. A tojások fehérjét a porcukor felével kőkemény habbá veri, a tojás sárgáját a porcukor másik felével habosra keveri.
A fentieket beleforgatja a mascarponéba, amivel egy könnyű krémet készít. A krémmel kikeni a cseréptepsi alját, rásorakoztat egy réteg babapiskótát, amit meglocsol a kávés-rumos tejjel, meghint kakaóporral. Ezt megismétli:
A végén a maradék krémet a tetejére keni
Ezt vastagon meghinti kakaóporral
majd szokás szerint beleirja egy pálcikával, hogy TIRAMISU, amiről az U betű mindíg lemarad, mert nem fér ki :)
Vékony lapáttal tálalja tányérra, amit a gyerekek percek alatt eltüntetnek.