A közétkeztetés kedvence, mindannyiunk rémálma köszönt most vissza ezen az oldalon. Őszintén bevallom, hozzáöregedtem a putykához. Időnként rámjön, hogy most azt kell enni, és akkor kérem a feleségemet, hogy főzzön. Mert nekem nem sikerült. Még egyszer sem!
Most már bátran merem állítani, hogy a baj nem a putykával volt, hanem a kivitelezéssel. Amikor feleségem készíti, két-három napig napjában többször is eszem belőle. Hidegen vagy melegen - mindenképen jó. Erről jut eszembe kedvenc nagybátyám, Pernye András, aki szerint, ha egy étel hidegen nem jó, akkor az melegen sem lehet az igazi, Isten nyugosztolja.
Szóval végy egy szép fej kelkáposztát. Legyen rajta a setét levelekből bőven, mert az adja az igazi ízt. Feleségem azokból kivágja az ereket, de szerintem benne lehet azt hagyni, hiszen az is a káposzta része. Mondjuk a torzsát inkább megeszem nyersen, nem tudom mire főne meg. Önts liternyi vizet sóval egy mélyebb lábasba és adj hozzá egy szép vereshagymát meg néhány girizd fokhagymát (ha több, még jobb). Míg a víz felforr, mosd meg a káposzta leveleit (de legalábbis a külsőket) és vagdosd fel 4-5 cm-es darabokra.
Hámozz meg egy méretesebb öregkrumplit és kockázd apróra.
Szórd a zubogó vízbe a felvágott káposztát,
A krumplikockákat
és fűszerezd egy bő teáskanálnyi köménnyel, kis majorannával és őrölt borssal.
Adj hozzá még egy-két paprikacsumát és pár koktélparadicsomot (fagyasztóból is jó lesz!)
Fedd le, és hagyd rotyogni. Készíts rántást evőkanálnyi lisztből
Adj hozzá pirospaprikát és a paradicsomokat a káposztából.
Ezt botmixerrel keverd símára (feleségemnek a rántás nem az erőssége, ezért van botmixerünk) és add a rotyogó káposztához. Főzd addíg, míg a rántás kifő, a krumpli megpuhul, de a káposzta még roppan itt meg ott (vagyis nem putykás :)
Tálaláskor frissen őrölt borssal lehet feldobni.
Bátrabbak virslivel is fogyaszthatják.
Jó étvágyat!