Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kelkáposztafőzelék avagy putyka

2013.05.02. 07:00 Andrass9

A közétkeztetés kedvence, mindannyiunk rémálma köszönt most vissza ezen az oldalon. Őszintén bevallom, hozzáöregedtem a putykához. Időnként rámjön, hogy most azt kell enni, és akkor kérem a feleségemet, hogy főzzön. Mert nekem nem sikerült. Még egyszer sem!

Most már bátran merem állítani, hogy a baj nem a putykával volt, hanem a kivitelezéssel. Amikor feleségem készíti, két-három napig napjában többször is eszem belőle. Hidegen vagy melegen - mindenképen jó. Erről jut eszembe kedvenc nagybátyám, Pernye András, aki szerint, ha egy étel hidegen nem jó, akkor az melegen sem lehet az igazi, Isten nyugosztolja.

Szóval végy egy szép fej kelkáposztát. Legyen rajta a setét levelekből bőven, mert az adja az igazi ízt. Feleségem azokból kivágja az ereket, de szerintem benne lehet azt hagyni, hiszen az is a káposzta része. Mondjuk a torzsát inkább megeszem nyersen, nem tudom mire főne meg. Önts liternyi vizet sóval egy mélyebb lábasba és adj hozzá egy szép vereshagymát meg néhány girizd fokhagymát (ha több, még jobb). Míg a víz felforr, mosd meg a káposzta leveleit (de legalábbis a külsőket) és vagdosd fel 4-5 cm-es darabokra.

11.jpg

10.jpg

12.jpg

Hámozz meg egy méretesebb öregkrumplit és kockázd apróra.

13.jpg

Szórd a zubogó vízbe a felvágott káposztát,

14.jpg

A krumplikockákat

15.jpg

és fűszerezd egy bő teáskanálnyi köménnyel, kis majorannával és őrölt borssal.

16.jpg

Adj hozzá még egy-két paprikacsumát és pár koktélparadicsomot (fagyasztóból is jó lesz!)

17.jpg

Fedd le, és hagyd rotyogni. Készíts rántást evőkanálnyi lisztből

18.jpg

Adj hozzá pirospaprikát és a paradicsomokat a káposztából.

19.jpg

Ezt botmixerrel keverd símára (feleségemnek a rántás nem az erőssége, ezért van botmixerünk) és add a rotyogó káposztához. Főzd addíg, míg a rántás kifő, a krumpli megpuhul, de a káposzta még roppan itt meg ott (vagyis nem putykás :)

Tálaláskor frissen őrölt borssal lehet feldobni.

20.jpg

Bátrabbak virslivel is fogyaszthatják.

21.jpg


Jó étvágyat!

43 komment

Címkék: kömény Pernye András

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr715248223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negotiator 2013.05.02. 07:19:42

nem kor hanem elkészítés kérdése, én mindig is szerettem. igaz, minden káposzta félét szeretek, és a kelkáposztát nem csak főzelékként vagy húslevesbe főzve, de frankfurti levesként, frankfurti salátaként (tkp. a virslis vékony főzelék hidegen - a nagybátyádnak nagyon igaza volt), lengyelesen (negyedelve blansírozás után tepsiben megsütve, zsemlemorzsával és tejfellel), vagy akár enyhén roppanósra dinsztelve mint egy fehér káposztát (kacsa, liba mellé isteni, főleg ősszel kis gesztenyével bolondítva...) a rakott kelt pedig majdnem ki is felejtettem mint triviális formát... szintén menza kaja, vizezett tejföllel - de ezekről sem a kel tehet :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.02. 07:54:55

én se szerettem sose anyámét, szanaszét főzte.
csak a magamét, hersegősen.
vöröshagymát nem teszek bele
paprikát, paradicsomot se
majorannát se
a virslit felvágva
kevés rántással
meleg rántást hideg vízzel, hideg rántást meleg vízzel, akkor nem lesz csomós (vagy a forró rántást a lobogó főzelékbe, az szétcsapja)

vas megyében plutyka, én sose hallottam még így hívni:)

Pinka-Panka 2013.05.02. 08:38:49

Sziasztok!

A kelkáposzta finom, én se teszek bele paprikát paradicsomot a többit igen. Mindent.
Fokhagyma sok, s minálunk fasírttal, vagy sült oldalassal. Minden főzelékhez megvan mihez mit eszünk. Ehhez ezeket. Virslit biztosan nem:)

Lehet benne valami, hogy ha hidegen nem jó valami, mér legyen jó melegen. Azért melegen eszem mindent ha lehet:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.02. 08:39:38

@Negotiator: 5 év menza múltam sem adott nekem rántott kelt, így el sem tudom képzelni. Az általad felsorolt egyéb módok pedig természetes felhasználása a mi konyhánkban is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.02. 08:42:59

@Babette_: Feleségem tudott rántást készíteni, csak ahogy telnek az évek, egyre jobban rohan mindennel, hogy még arra is jusson ideje. Így azután vannak dolgok, amik már nem sikerülnek olyan jól...

Fenchurch68 2013.05.02. 10:11:29

Kéthetente kell csinálnom kelkáposztafőzeléket, a lányok nagyon szeretik. Ha marad belőle ötünk számára nem értelmezhető adag, minden gátlás nélkül felhigítom frankfurti levesnek, legfeljebb karikázok bele még egy-két virslit. (Egyik kedvenc gyerekszáj nálunk a "furfangos leves", annak ugye van értelme, a frankfurtinak hároméves fejjel nincs. A másik ilyen a térdkalács helyett térdpogácsa... ez is logikusabb, mint az eredeti.)
Van egy nagyon jó kis kaja, ugyan vega, de fel lehet javítani egy kis darált hússal vagy kolbásszal. Kivajazott jénaiba fektetek blansírozott kelleveleket, bele egy keverék főtt kukoricadarából, egy-két tojásból és egy-két evőkanál tejfölből vagy tejszínből, egy kis juhtúró vagy reszelt sajt sem árt neki, a tetejére megint a kelkáposztalevél. Finom édesre megsül a kel, és szeletelni lehet kihűlve, mint a tortát. Nekem főétel, de köretnek is el tudnám képzelni.

Fenchurch68 2013.05.02. 10:17:59

@Negotiator: rakott kel is nagyon bejön, én nem darált hússal csinálom, hanem - mint minden egyébként húsos kaját - főtt árpapelyhet vagy pehelymixet készítek el hagymás alapon, pörköltszerűen, fűszeresen, és azzal rétegezem. Ennél a verziónál rizs nem is muszáj bele, de én azért szoktam.
Ja, és szép nagy blansírozott kellevelek megtöltve fűszeres rizzsel, leöntve paradicsomszósszal, és úgy megsütni... A nagymamám meg csinált sokszor úgynevezett kelkáposztabombát, egészben blansírozott kelkáposztafejbe a szétszedett külső levelek közé betölteni valami tetszés szerinti tölteléket (azt hiszem, a közepét kivágta, és oda is töltelék ment), és összekötözve megfőzte, aztán kicsit a sütőben rápirított. Jól van na, ne cikizzetek, imádom a kelkáposztát. Kelkáposztafasírtot is szoktam csinálni.

Negotiator 2013.05.02. 11:47:08

@Kató néni:
ez a rizses-paradicsomos jó ötlet, ki fogom próbálni, köszönöm!
@Andrass9:
A rántott kelt nem is írtam, de igazad van, az is remek. Ezzel eszembe juttattad, hogy valamikor a múlt évezredben a vizsgaidőszak végén elindultunk Augsburgba, ösztöndíjas barátainkhoz ingyenélésre. Mi (2 fiú) a megbeszélt hajnali ötkor megjelentünk Őrmezőn a fakult piros Dacia gépsárkánnyal, felcsöngettünk a 2 lányhoz, akik csomagok helyett komatikusan álmos fejjel jelentek meg, és az egyik benyögte hogy még be kell ugrani Pápára az útleveléért. Ott reggel 7 körül az anya és a szomszédasszony várt minket (apa már elment a húsüzembe dolgozni, hentes volt, kb januártól áprilisig vegetariánus mert hétvégeken meg böllérkedett), valamint a frissen olajba dobott blansírozott, panírozott kellevél, közepébe sajt tekerve. Na jó, félig hagytam magam megbékíteni ezáltal...
Az már mellékes, hogy a Dacia vize folyamatosan forrt, este 9 felé értünk oda, de már a müncheni elkerülőn lefékeztem és azt mondtam hogy aki a hátsó ülésen nem tud normálisan maradni, az a hátralevő pár tíz km-en sétál... :D
Fiatal csajok... macerásabbak mint 2 kisgyerek... :)

süllőcske 2013.05.02. 12:53:21

A kel érdekes, készítéstől függően változó ízű és állagú alapanyag. A főzelék túlkészült állapotában fáradt, nekem émelyítő tud lenni. Babette jól mondja szerintem a hersegős fokozatot, na, akkor nagyon finom.
Andi is szokott rántottkel negyedeket készíteni, nekem bejött.
És persze se szeri, se száma a töltött levelek módjainak. Például halgombócok betekerésénél is szuper a blansírozott levél, utána pirítva, vagy borgőzben készítve.
Negyedeket savanyítani is lehet.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.02. 13:46:44

Andrass receptjét felénk magyaros kelkápposzta főzeléknek hívták. A nem magyaroson nincs pirospaprika.

A levélkelt ismeri valaki?

Én a zöld változatot nagyon szeretem húslevesbe megfőzve, a piros változat keményebb, és nem olyan ízes. A csíkokra vágott kellevél nagyon jó hagymákra dobva megpárolva, szalonnával, sonkával bolondítva, de a gombákat is eltűri. Esetleg egy tojást is lehet a tetjébe ütni kiadósabb reggelihez.
A kelkáposztás rizotto sem rossz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.02. 14:31:24

@Negotiator: Most a csajokat ne részletezzük, én viszont tök idióta vagyok, mert a rakott kelt olvastam rántott kelnek - és nem értettem. De megérte, mert adtál jó ötletet a sajtos rántott kellevélel!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.02. 14:37:22

@süllőcske: Jól mondod - ahogy Babette is, hogy a túlfőzött kel nem igazán jó (olyan plutykás - hogy a vasi vonalnál maradjunk). Nagyon szeretem a rakott változatát is és ettem már finom töltikét belőle.
Savanyítva még nem próbáltam, bár el tudom képzelni, mint a kimcsi hazai alapanyagát.
Azt a rántot negyedeket részleteznéd picit? Lisztbe mártja, tojásozza és prézlibe forgatja, de hogyan süti? Annyi benne a levegő, hogy nem látom a belseje mitől sül meg, márpedig tudás nélkül a recipe nem sokat ér :)

süllőcske 2013.05.02. 15:16:28

@Andrass9:
Háromszor blansizta sós vízben. Aztán bő olajban rántotta, gombákkal együtt.

Topy 2013.05.02. 16:12:14

hát nem.... a kelkáposzta olyan, mint a fraktálzöldségek! hőkezelés hatására fogyaszthatatlanná válnak számomra
a karfiolt megeszem ecetes savanyúságnak, a kelkáposztát is savanyítva, de ha hő éri őket, kész, vége, kiráz tőlük a hideg...
a kelkáposztafőzelékről meg különösen rémes menzai emlékeim vannak... :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.02. 16:29:08

@süllőcske: Aha - a blansírozás főzte meg, a panír csak becsomagolta! Feltételezem, a gomba saját panírjában csücsült.

Fenchurch68 2013.05.02. 16:29:53

@Andrass9: Lehet, hogy kipróbálom kovászosan, mint a kovászos ubi mintájára a kovászos káposztát. Ha teszek hozzá egy kis csípős paprikát meg fokhagymát, már majdnem kimcsi.

Topy 2013.05.02. 16:47:34

@Kató néni: kovászolva jó! :) úgy is meg bírom enni, mert szintén nyers :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.02. 17:09:28

Tanácsot kérnék! Vasárnap ismét jönnek a gyerekek többrendbeli ünneplésre. Annyit már tudok, hogy grillezett kaját kérnek. Csak azt nem, hogy mit.
Felajánlottam hamburgert, magamnak pedig pisztrángot. Válasz még nem jött.

VAN VALAKINEK JOBB ÖTLETE?

Topy 2013.05.02. 17:21:26

@Andrass9: gomba, saslik, csevapcsicsa, miccs? :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.02. 17:35:16

@Topy:
Keresd a bordás kelt, az nyersen salátának is jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.02. 17:58:01

@Topy: Gomba kizárva, saslik jó gondolat, cseva, mics birkát igényel, amim nincs.
Köszi, lendítettél rajtam!

susztertangó 2013.05.02. 18:14:10

Természetesen MAGYARRRRR Kobe marhát. P.A.szerint már van ilyen és finom :-))
-----------------------------------------
Én meg egyben föltekertem a szerdáról maradt 6-8 palacsintát és centis szeletekre vágtam. Beletettem a hús-tejföl trutyiba és medve hagymával megettem, persze melegítés után. Utána egy doboz Szlavutics és szép az élet.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.02. 18:40:40

@Andrass9: a lányok szokták szeretni a csirkemellet, szárnyat, nyársas husit meg salátát.

én speciel hangurbert kérek.

süllőcske 2013.05.02. 19:01:35

@Andrass9: Persze, az egyébként igen finom torzsás rész miatt blansizni kell. Aztán frankón belekenni a levelek közé juhtúrót és panírozni. Másik jó fordulat, hogy a tojásban megforgatod, beszivárog az a résekbe, mehet a morzsikába.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.02. 20:12:53

Szép estét!
Gyermekkoromban simán ki lehetett volna kergetni vele a világból (talán a menzai tapasztalat miatt), de ahogy kamaszodtam, megszerettem, most meg jöhetne bármikor, ha szabadna.
Hús/csont levesbe egy kis fej negyede, vagy legalább egy torzsa okvetlenül. Egyszer odáig vetemedtem, hogy a rakott kelt úgy készítettem el, mint a töltött káposztát, blansírozott levélbe göngyöltem a rizses, párolt darálthús tölteléket, a főzőlével felöntöttem, tepsiben, sütőben, fedő alatt puhára pároltam, aztán tejfellel bőven meglocsolva megpirítottam.
@Andrass9: Valamilyen orda, vagy egyéb grillezhető sajt. Magyaros hamburger-szerűség: lapocka vagy valamilyen fasírtnak való hús 10-20% friss, puha kolbásszal összedarálva, hozzá némi apróra vágott hagyma. A többi hozzávaló, mint a hamburgernél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.02. 20:23:22

@Waka: Ez a kolbász adalék jónak hangzik, van is itthon.
@Babette_: Csirke volt vasárnap :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.02. 20:36:47

@Topy:
Elnézést, pontosan megnevezve bordáskel az a kel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.02. 20:53:09

Majd' elfelejtettem, a halvány kínai kel remek saláta alapanyag.

medvedr 2013.05.02. 21:38:47

Mi a feltét a kelkáposzta főzire? Virslit hagyjuk épeszű ember ma nem eszik virslit, mert szarok.

Fenchurch68 2013.05.02. 22:04:46

@medvedr: Khmm, nem azért nem eszünk virslit, mert te éppen ... :), hanem mert a mi környékünkön sem lehet normális virslit kapni. Kelkáposztafőzelék fasírttal az igazi. Az meg lehet bármiből, akár még kelkáposztából is, de kelkáposztafőzelék kelkáposztafasírttal azért túlzás...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.02. 22:44:58

@medvedr: Őszintén, én feltét nélkül ettem a legtöbb esetben - bár a fasírt jó lett volna. Egyszer-egyszer sütnivaló kolbászt sütöttem hozzá.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.03. 06:44:56

Lehet, hogy meredeken hangzik, de gyakran főztünk pulutykát maradék pörkölthöz, vagy csak annak maradék szaftjához. Egy kanállal bőven elég rá.

Topy 2013.05.03. 09:53:30

@látjátok feleim szümtükkel: ránézésre a káposztánkkal lehet közelebbi rokon... ízre is?

Topy 2013.05.03. 09:54:19

@Waka: alátámasztom, szeretem :)
mondjuk azt is nyersen :D

medvedr 2013.05.03. 17:02:42

@Kató néni: Hát igen. Éppen virslit ettem a minap és felment a pumpa bennem. Nem szoktam kizárolagosságokat hirdetni, hát most ahofy látom sikerült. Jövőben próbálok tartózkodni az észosztástól, bár tényleg nehéz jó virslihez jutni-felénk biztosan.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.03. 17:38:45

@Topy:
Inkább egy kissé a kínai kelre utánoz, de tavaly nem tudtam főzni belőle, mert vártam, hogy nagyra nőjön, aztán kiderült, hogy ez nem nagyra növő fajta, és magba szaladt. Nyersen jó íze van. Idén ügyesebb leszek, most még tejfölös kupában vannak, várok egy kis esőt a kiültetésükhöz.

Fenchurch68 2013.05.03. 17:39:29

@medvedr: Amire utaltam, az pusztán a szóhasználat :), mivel összeköthettem magamban az anyagcsere-szokásaidat a virslievési szokásaiddal... (Tehát ha te éppen kakilsz, attól más még ehet virslit :D) Amúgy meg virsliügyben nekem, és biztos még sokaknak te vagy a mérvadó. Úgyhogy osszad nyugodtan az észt, akinek van bőven, attól szívesen elfogadom.

susztertangó 2013.05.03. 18:55:49

@medvedr: @Kató néni: Háhá, én el sem jutottam az anyagcserés értelmezésig, a virslire értettem a mondat logikája szerint. Abban buktam el,hogy kedves Doki, lazán diagnosztizáltad a "bárabbakat" ,akiknek ki volt tálalva fotó szerint. Bár szerintem nem volt szándékos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.03. 20:20:24

@susztertangó: Úgyis tudtam, hogy csak én lehetek a hibás :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.04. 13:16:36

@Topy:

Ma a Tescoban csudásan zsenge - salátának is jó -kelkáposztát vettem.
süti beállítások módosítása