Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Borsó püré zöldborsóból

2013.04.29. 07:00 Andrass9

Történt, hogy Vörösbor (de) Minőségi felezett hántolt zöldborsót keresett. Ez olyan mint a sárgaborsó, csak zöld. Hogy ő évek óta enne olyat. Itt meg a nagyfalu peremén a hazai hiperben lehetett kapni.

Próba-szerencse magamnak is vettem egy zacskóval, hogy majd kiróbálom.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg Hántolt zöldborsó feles
  • 2 fej vereshagyma
  • 1/2 szárított kápia paprika
  • 1/4 szárított Chile guajillo (enyhén csípős, de nagyon aromás mexikói csili paprika)
  • 1/2 l füstölt lé a fagyasztóból
  • 15 dkg bacon szalonna
  • 5 dkg szalonna vagy 2 ek zsír
  • kis marék fokhagyma

10.jpg

A borsót még előző este beáztattam bő vízbe, bár állítólag anélkül is készíthető, csak tovább kell főzni.

11.jpg

A szalonnát és a bacont kicsi kockákra vágtam és ropogósra sütöttem (ez még nem ropogós, de higgyél nekem)

12.jpg

A hagymákat közepesre aprítottam, a fokhagymát meghámoztam, de egyben hagytam. A szárított kápia úgy keletkezett, hogy az éretlen paprikáimat még az ősszel tálcára tettem és a szobában szép lassan beértek, később pedig összeszáradtak. Már csak kettő van belőle, és remek ízt ad az ételnek.

13.jpg

Mégsem lett volna szabad nekem hinned! Arra figyelj, amit csinálok, ne arra, amit mondok - hogy a "nagyokat" idézzem. A szalonna rész nem lett ropogós, de ettől függetlenül tányérra szedtem szűrőkanállal. Egyrészt, mert feltétnek szánom a pürére,

14.jpg

másrészt meg kellett a zsír, amiben a hagymát megpirítom. A fokhagymát és a pirosakat is megfuttattam kicsit a zsíron, de az alap cél az utóbbiak főzése, nem pedig pirítása.

15.jpg

Beleborítottam a borsót az áztatóvízzel egyűtt és hozzáadtam a kocsonyás füstölt lé felét, hátha túl sós.

16.jpg

Nem volt túl sós, meg lé is kellett még a borsónak. Rotyogott is pirinyó lángon az öntöttvasban vagy két órát. Talán nem kell ennyi, de közben elmentem vásárolni.

17.jpg

Nem rántottam be, mert a borsó saját ízére voltam inkább kíváncsi és ezt nem bántam meg. Botmixerrel simára kavartam. Amúgy szeretem, ha kicsit darabos a borsó, de most a hagyma és fokhagyma darabkákat kellett elsimítani a pürében. Egy kanálnyi pörccel és pár csepp olivával díszítettem.

18.jpg

Miután ez is borsó, mint a sárga, az állaga hasonló a sárgaborsópüréhez, ám az íze selymesebb. A sok hagyma pedig egy kis édes ízt is hozzáadott.

Kicsit megijedtem, amikor a fél kiló borsó megdagadt és lett bő két liternyi püré, hogy ki fogja ezt mind megenni, de estére úgy elfogyott, mintha nem is lett volna - pedig csak ketten vagyunk!  Így aztán vettem is egy újabb zacskóval a kamrába.

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr915250514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2013.04.29. 09:18:30

most hogy mondod, de rég ettem feles zöldborsót!
szerdára viszont rokon kaja lesz, lencsefőzeléket tervezek! :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.29. 15:52:28

miben különbözik ez a rendes borsótól?
azon kívül, hogy ezt órákig kell főzni, ergo drágább?

Topy 2013.04.29. 15:54:30

@Babette_: félúton van a fejtett borsó és a sárgaborsó közt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.29. 16:04:54

@Babette_: Egyáltalán nem kéne órákig főzni, csak én abbahagytam féluton, mert el kellett mennem.
Az ize selymesebb, mint a sárgáé, meg egy kis édes borsóaroma is érződik rajta.
Szóval nem ugyanaz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.29. 17:31:01

@susztertangó: Köszi, láttam a virágvásáron. Nem adnék érte egy fillért sem ...

susztertangó 2013.04.29. 18:15:39

@Andrass9: Én is ott láttam.Pár fillért megérne kipróbálni, mint a pudingot.Ha lenne kertem. Illetve van. Csak hagyom ősállapotban azt a pár négyzetmétert. Befutotta valami kereklevelű talajtakaró sárga virágú, gaz nem nagyon nő-bár a Vérehulló igencsak van, no azt a szomszédasszony kioperálja, ők a másik részben parasztizálnak. Elégette az én levágott rózsa vesszőimet hálából mondtam: övé a hamu. Erre kukába dobta.:-((

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.29. 18:29:19

Szép napot!
Tiltott gyümölcs megint. Azért szeretem, bár nálunk a seregbe' a sárgaborsó dívik. A szalonnabőrt mindig belefőzték, abból kunyeráltam hozzá egy tenyérnyit.
Ez a gyökérbigyó nekem kínai. Láttam viszont egy sajátos megoldást a Facebook-on, ezzel kapcsolatban érdekelne a gyakorló kertészek véleménye. Kilyuggatott PET palackot ásnak el a palánta mellé, azon keresztül öntözik. Soha nem próbáltam, nem tudom - amellett, hogy a gyökérhez jut ilyen módon a víz -, nem segíti-e elő a kiszáradást is?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.29. 19:02:35

@Waka: próbáltam, nem ér semmit.
de kevés forintból simán tudsz csinálni csepegtető öntözést.
ha pénzért van öntözővized, azon megspórolod az árát.
egy tartály vagy vödör, csepegtetőszalag métere 100 alatt, oszt kész
én idénre ezt tervezem,és nem kell órákig locsolni, meg folyton átrakni az öntözőfejet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.29. 20:02:12

@Babette_: Annyi öntözővizem van, amennyit kannában odacipelek.
blogkocsma.blog.hu/2012/09/22/irgum-burger
A paprikatöveket fel szoktam csirkézni, amolyan kráterszerűen, annak a közepébe öntöttem azt a kevés vizet, ami volt, így a tövénél összpontosult.

Pinka-Panka 2013.04.29. 20:29:38

Szép estét!

Jó étel nagyon, bár én egyszer túlsóztam, azóta nem annyira kérik. Hagymákat ki nem hagyom, bár kevés a füstölt, én egyszerűen csak pirtott hagymát teszek rá, kis kolbászkával.

Jó ez András, köszönjük, most itt nyeldesek.

susztertangó 2013.04.29. 20:33:27

@Babette_: Szintén a FCn láttam a PET másik alkalmazását, ott nem ásták bele a földbe, hanem öntözőfejet készítettek belőle. Sok lukat tettek rá és csatlakoztatták a slaghoz. Ez is spórolás, csóringer megoldás, de a farkasfog szerűen hegyére állított és ferdén beásott meszelt tégla ágyáshatároló és a magas törzsű rózsák mellé karó helyett alkalmazott rossz fénycső mellett elfér.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.29. 22:07:01

@Waka: Ez a pet palackos locsolás tulajdonképpen hosszabb időre elosztja a vizet, ami a palackban van. Ha belegondolsz, van egy két literes palackod, amiből - ha elég kicsi a lyuk - lassan szivárog a talajba a víz. A paprika nekem a nagy melegben azért megivott egy liter vizet is naponta. Így locsolva csak egy napra redukálod a kétnapi víz kihordását, ami kényelmes lehet, de esetleg bele is szakadsz - függ a növények számától. Ezen kívül ki kell kísérletezni a lyuk méretét, hogy csak annyi jöjjön ki, amennyit egy napra akarsz.
Kisebb vízigényű novénynek viszont ideális lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.29. 22:10:47

@Babette_: Én már tíz+ éve csakis csepegtetve locsolok, mert a víz ára horribilis.
Egy profi csepegtető rendszer azért nem olyan egyszerű és olcsó, ahogy te várod. Nekem belekerült vagy 50e Ft-ba a sok cső és csepegtetők, viszont a víz csakis a növényhez megy és annyi, amennyi oda kell. Természetesen nagy része újra használható a következő évben is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.29. 22:28:40

@Andrass9: Éppen ez volt az érdekes, ugyanis a képen egy bőven kilyuggatott palack volt. Annak legfeljebb annyi hasznát látom, hogy mélyebbre lehet vele juttatni a vizet. Most nem lelem a képet, de megkeresem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.30. 08:19:39

@Andrass9: mi az hogy cső ÉS csepegtetők?
perforált csövet kell venni.
onnantól azt kell megoldani, honnan jöjjön a vz. ha ez egy tartály, az belekerülhet 15ezerbe, az igaz. de műanyag hordóval is működik, amibe az esővizet ereszted.
ezen felül csak a cső ára van, ha nem ágaztatod szanaszét (ld. csatlakozó)
a cső is 100 ft alatt van, a szalag meg tizenforintok:
www.futesuzlethaz.hu/shop/325-csepegteto-cso-csepegteto-szalag?p=2http://www.futesuzlethaz.hu/shop/325-csepegteto-cso-csepegteto-szalag?p=2

ez még nálam, a 2*25*7 méteres kertben se vészes költség, ha összevetem a napi hányórás locsolással.
ha nem kútból lenne vizem, akkor meg pláne.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.30. 08:20:29

@Waka: mint mondottam, én próbáltam, amikor még hétvégenként jártunk csak le ide, de már volt paradicsomom.
nem vált be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.30. 08:39:37

@Babette_: Az utolsó mondatod a kulcs. A csepegtető szalag jó dolog, de méretlenül bocsájtja ki a vizet. Nem tudod szabályozni, mely növény mennyit kapjon, azt sem hogy mikor. Ha fizetnél a vízért, százszor meggondolnád, hogy érdemes-e a paradicsomtövek között is nedvesíteni a talajt (csak egy példa).
Abban egyetértek, hogy sokkal kényelmesebb, mind az egyedi locsolás, gazdaságosság szemontjából féluton van a slag és az egyedileg tervezett csepegtetős rendszer között.
Sajnos, ha kannánként hordod a vizet a telekre, akkor is megfontolnád, hogy hova mennyi vizet csepegtess.
Waka esete emiatt elég nehéz, hiszen minimál vízmennyiséggel kell optimálisan locsolni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.30. 08:41:27

@Waka: Ne keresd a képet, bőven lyuggatva nem ér szamócát sem az ötlet. Illetve csak kicsit lassabban juttatja a vizet a földbe megelőzve az iszaposodást/tömörödést.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.30. 10:06:27

@Andrass9: különböző lyuktávolságú szalagok és csövek vannak, kérem szépen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.30. 13:30:03

@Babette_: Vértet/dárdát letesz - kapitulál :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.30. 13:30:54

@Andrass9: ne kapituláljon, olvasson.
belinkeltem, oda van írva;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.30. 13:44:41

@Babette_: Olvasni még tudok. Meg sok hasonlót is csináltam, ezért voltam bátor ellentmondani.
Sajnos ez tényleg nem az amit Waka tudna használni - bár ezek a szalagok kisnyomású rendszerekhez készültek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.30. 14:00:14

@Andrass9: így van, 0,8 és 3 b-hoz valók, azért írtam a vödröt meg hordót.

de amikor kész lesz nálunk, szívesen megmutatom.
akkor az is ki fog derülni, ha az összegyűjtött elméleti tudásban valami hibádzik.

vörösbor(de)minőségi 2013.04.30. 21:17:16

bocsánat,hogy az öntözés vitába "beleírok"...csak megjegyezni kívánom,hogy azóta is nyitott szemmel járok és SEHOL nem látni ezt a fajta felezett borsót.soktudásu cucc ez,ha még azt is megengedte,hogy elmenj vagy 2 órára mellőle,de amugy ha valaki aggódna,mehet azonnal a fazékba áztatás nélkül is,szóval gyors kajának is szuper-40perc körül már megadja magát.

susztertangó 2013.04.30. 21:51:06

@vörösbor(de)minőségi: Borsója válogatja! Napokban főztem 4 órán keresztül és turmixolni kellett mert nem puhult meg.Gondolom valami régi tételt vettem meg és a spájzban is az oroszok háta mögé esett :-))))) , nem is tudtam, hogy van.Na, majd kinyitom a szemem, ha a piacokon -Lehel, Óbudai Újpesti-járok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.30. 22:13:30

@vörösbor(de)minőségi: @susztertangó: A hidegkuti CBA-ban most is lehet kapni - onnan az utánpótlásom.
Csak most nem a legalsó, hanem a második polcon van :)

vörösbor(de)minőségi 2013.05.01. 10:17:16

@susztertangó: hinnye-ez akkor a piramisokból származhatott inkább.. ennyi idő alatt a legkonokabb szárazbab is feladja-nemám ez a szegény kis felezett izéé:))

vörösbor(de)minőségi 2013.05.01. 10:19:10

@Andrass9: na ismét ugrasztottam apródot aki nem járt sikerrel a multkor.kiváncsi leszek most mit intéz.hivatkoztam a legfrissebb andrásra :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.01. 14:49:31

@vörösbor(de)minőségi: Biztos, hogy az aródod jó CBA-ba ment? Mert van egy a Hüvösvölgyben is, de az gagyi.

susztertangó 2013.05.01. 17:07:25

@Andrass9: Ha úgy írod, hogy " a ródod" az is jó.

vörösbor(de)minőségi 2013.05.01. 19:44:19

a ródom :))) tuti jó helyre ment és majd megy- mert a hidegkuti üzletről van szó.
ott lakik amugy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.01. 19:47:56

@vörösbor(de)minőségi: Belép az alagsorban a bejáraton (automatikus beléptető kapu ...), rögtön balra vannak a magvak és egyéb szárazáruk. Utána már balra a gombák és a lila krumpli van!
A 2. polcon alulról - ott van, amit kerestek.
Ha kell, holnap lemegyek, és lefotózom a fellelési helyet is :)

vörösbor(de)minőségi 2013.05.02. 15:07:57

@Andrass9: siker!!!!megvan!!ezúttal gond nélkül.
süti beállítások módosítása