Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Mexikóban jártunk, sok-sok csodát láttunk... Chichen Itza

2013.04.27. 07:00 Andrass9

Utolsó poszt a mexikói utunkról.

Mexikó talán leghíresebb történelmi látványossága várt ma reánk: Chich'en Itza (spanyolul chichén itzá, ejts csicsén icá). Ez a poszt sem lesz rövid, a maják történelmének legfontosabb városáról nem lehet 20 képben beszámolni még egy átlagos turistának sem.

Mai törölközőnk egy vállban igencsak erős (kajakos) sellő:

10.jpg

Az utat nagyon sok utazási iroda akarta nekünk eladni általában 100 USD-ért fejenként. Szerencsére nem dőltünk be, és a szálloda munkatársa 50 USD/fő összegért megszervezte számunkra. Ez az összeg tartalmazta az utat oda-vissza, egy könnyű (?) ebédet, fürdést egy óriáskútban és egy tequila gyártás ismertető és kóstolási látogatást Valladolidban. Az út 205 km, amit egy 12 személyes kisbuszban töltöttünk néhány megállóval.

Reggel 7:50-kor vett fel minket egy busz, ami a közös gyülekezőhelyre vitt, ahol átszálltunk a mi buszunkba. Rengeteg hideg vízzel és néhány szendviccsel ellátva bámészkodtunk a légkondicionált, ám nem túl kényelmes buszban. Első megállónk Tulum mellett egy turistabolondító helyen volt egy óra utazás után, ahol WC és sok csacskaság fogadott:

11c.jpg 11.jpg 11b.jpg 12.jpg
11a.jpg 12a.jpg 12b.jpg 12c.jpg

Innen az út eseménytelen volt Chichen Itzáig, sajnos fényképezni nem lehetett, mert a busz ablakait valami fóliával burkolták, hogy bírja a légkondícionáló a munkát. Az út mentén elvadult bozótos, néhol fák is meg pálmák. A utat éppen szélesítik, így jól látszott, hogy a talaj legalább 85%-a fejnagyságú vagy nagyobb mészkő, viszont közötte szép fekete humusz van. Megfigyeltünk egy telektulajdonost, amint egy frissen feltört részből cipeli a köveket a kertje kerítésének, ami csupán egymásra rakott puszta kövekből áll. Termesztést, zöldséges kertet egyáltalán nem láttunk, de ennek az is lehetett az oka, hogy az esős évszak még éppen csak elkezdődött, minden porzik a szárazságtól.

Egy másik, hasonlóan kihalt kertben kicsi bungaló mindössze 2 fallal és pálmatetővel. 20 méterre a bungalótól viszont a földön egy nagy műholdvevő tányér! Egyedüli termény, amit láttunk (és árulják is úton, útfélen) a kókuszdió volt - most még zöld állapotában, és most csak a levét fogyasztják.

Megérkezünk Chichen Itzába. Kapunk egy idegenvezetőt és 3 órát, mielőtt a közös ebédre vinnének minket. A város történetét csak dióhéjban, a részleteket a Wikipédián is el lehet olvasni, akit érdekel (legalább a fele igaz is, de nem álltam neki javítani). Idegenvezetőnk maja eredetű, kinézésre viszont leginkább egy amerikai törzsőrmester. Stílusa, ismeretanyaga és lelkesedése viszont leírhatatlan és fantasztikus volt!

Ezt a várost a maják a 400-as években alapították a 3 nagy kút környékén, és az 1500-as években a spanyol hódítás eredményeképpen teljesen kihalt

9.jpg

A városban az azt körülvevő falak közt csupán a méltóságok, papok laktak, a pórnép a falakon kívül élt. Körülbelül százezer ember élt ebben a közösségben, aminek összetartó ereje a tudás volt, amelyet a méltóságok birtokoltak. A központi templomot (Kukulcan), ami egyben a maja kultúra emblematikus figurája, egy nagy téren emelték, ahova az összes lakos összegyűlhetett a főpap próféciáját meghallgatni.

13.jpg

A piramis tetejére 91 lépcsőfok vezet mind a négy oldalon (364), a belseje pedig tömör, egymásra rakott kövekből áll, amit kívülről símára faragott kövekkel burkoltak.

14.jpg

A tetejére egy speciális akusztikájú helységet építettek, amire még egy lépcsőfok visz fel (összesen tehát 365 lépcsőfok). Mivel abban az időben nem volt még erősítő, valahogy a hangot el kellett juttatni a 100.000 hallgatóhoz. A terem passzív erősítőként működik mind a mai napig és a térség legtávolabbi sarkában is minden hallható.

16.jpg

A piramis tájolása pontosan ÉDKNY, és a tavaszi és őszi napéjegyenlőséget egy csak aznap megjelenő kígyó formájú árnyék jelezte. A főpapok ezt a tudást is remekül használták a pórnép megkötésére, hiszen ez a két esemény határozta meg az esős és a száraz évszakok váltását, vagyis a vetés és földmunka kezdetének időpontját.

Ellentétben a Wikipédia vonatkozó részletével, ezt a templomot (hisz végül is ez is templom) nem használták áldozat bemutatására. Erre a célra a Los Guerreros templomot használták, amelynek oltára egy fekvő szobor, ahova az áldozatot fektették és obszidián késsel és kampóval egyetlen mozdulattal kiemelték a szívét, hogy az még dobogott, amikor felmutatták.

19.jpg

Ezt a szokást a toltékok vezették be, amikor egyesültek a majákkal. A tolték népek harci népek, de valami okból tömegmészárlás nem volt számukra engedélyezett. Fejenkét max 1 ellenséget ölhettek meg az idegenvezetőnk szerint. Emiatt a harcosokat már gyerekkorukban toborozták, és mivel nem írtak a falakra, helyette az arcukat faragták meg:

21.jpg

20.jpg

Említettem az Xcaret látogatásnál a "gyűrű" focit. Nos, itt egy nagy focipálya (168m x 38m) is található, melynek egyik végén a főpapok páholya volt. Ha jól megfigyeled, a hátsó fal mintegy parabola a hang gyűjtésére, illetve erősítésére. Speciális építési trükkökkel a pályán a visszhang hétszeresen verődik vissza.

22.jpg

Ime a nevezetes GYŰRŰ, mintegy 7 méter magasságban, háta megett a bíró fülkéje.

23.jpg

67.jpg

Idegenvezetőnk meséli, a vesztes csapat egy tagjának vagy a kapitányának (még nem tudják) lefejezését és a fejnek szerepét a reliefen.

24.jpg

Előszeretettel fotózzák a turisták, hogy a kezük közé tudják a piramist fogni:

25.jpg

A város területén a helyi fauna is háborítatlanul éli világát:

26.jpg

A Venus platform finom véseteivel emelkedik ki a többi közül.

27.jpg

Ritka a kerek épület, valószínűleg obszervatórium szerepet töltött be az Ossuary. Az épület legfelső szintjén lévő ablakhármas (csak a rekonstrukciókon látható) feltételezhetően a Vénusz pozíciójának meghatározására szolgát a napéjegyenlőségkor.

28.jpg

Rengeteg oszlop látható sok templomon. Ezeken viszont sehol nincs tető, bár feltételezhetően le voltak fedve. Erre utal az Inglesia épületmaradványban lelhető roppant vastag gerendacsonkok a falban. Valószínű fából volt minden tető, amit a spanyolok leégettek.

30.jpg

Az idegenvezetőnk mesélte, hogy azért tudnak ilyen keveset a múltról, mert egy spanyol pap úgy döntött, hogy a maják mégsem tértek át a keresztény hitre, ezért ELÉGETTETTE AZ ÖSSZES KÖNYVET, amit felleltek. Ezt ugyan később megbánta, és elkezdte leiratni, amit a maják meséltek, de ez összehasonlithatatlanul kevés volt a kár enyhítéséhez. Gyakorlatilag semmilyen írásos dokumentum nem maradt fel erről a városról.

A sok-sok épület között az ösvények árusokkal van tele, ahol a létező összes mexikói giccs kapható, roppant erőszakos módon tukmálva a vevőkre.

17.jpg

68.jpg

Volt olyan is, aki tényleg maga faragta a szobrokat, naptárakat, maszkokat, miközben árusított.

69.jpg

Az ebéd alig különbözhetett egy régi Ibusz út közös ebédjétől, bár nekem az kimaradt az életemből, csak kívülről láttam Dömösön hasonlókat. Rengeteg ember bezsufolva az étterembe, matyómintás mexikói mintás ruhában táncikáló helybéliek borravalóért. Az étel viszont egy közepes kínálatú büfé volt. Kivételesen levest ettem - Azték lime levest, ami ízletes savanykás csirkehúsleves - , és rengeteg dinnyét meg ananászt. Ja és az egyetlen sört is megittam Mexikóban - igencsak finom volt. Nem Coronita, valami XX lager volt (tényleg XX a neve).

Tudom, dinnyére sört ....

Kifejezett felüdülés volt a fürdőző kút környéke.

31.jpg

A Yukatán félsziget lapos, ezért folyó sincs rajta. A vizet mély kutakból nyerik, melyek nagy része természetes eredetű lyuk. A város is ilyen kutak köré épült. Egy ilyent kicsit messzebb most turistapancsolónak használnak. A víz többszáz méter mély és folyamatosan cserélődik - folyik a tenger felé a mélyben, így nem koszolódik el még a rengeteg csúnya kövér embertől sem...

32.jpg

Én azért inkább egy kis "őserdőt" nézegettem egy szép margarita társaságában, míg feleségem belecsobbant a lyukba.

33.jpg

Kultúrával és pancsolással végezvén kisbuszunk elindult visszafelé Valladolid városkába, ahol a tequila készítésének rejtelmeit mesélték el egy tequila gyár kihelyezett információs boltjában. A tequila Mexikó leghíresebb export terméke, nagyon szigorúak vele szemben a követelmények. Egyetlen speciális agave fajtának a törzséből (és nem a leveleiból) készítik, aminek meg kell élnie legalább 8 évet mielőtt felhasználhatják, és ezzel a növény el is pusztul.

34.jpg

A leveleitől megszabadított törzset (egyenként 25-30 kilósra is megnőnek) egy gőzőlőkamrában alaposan felgőzölik, gyakorlatilag megfőzik.

35.jpg

Az így megpuhított anyagot nagy malomkővel összezúzzák és megerjesztik. Mivel a cefre igencsak csúnya moslékszerű valami, ezért háromszor párolják le, mielőtt tequilának hívnák. A lepároláshoz a hűtővizet bambuszból készült csövön vezetik a spirálra, majd ismét visszapumpálják a hűtőtoronyba.

37.jpg

A párlatot ezek után vagy azonnali fogyasztásra eladják, vagy tölgyfahordókban érlelik 3-5-8 és 12 évig a különféle minőség elérésére.

36.jpg

Bemutatták a gyár termékeit, amelyek között sok tequila alapú likőr is helyet kap (jobb oldalon). Az igazi tequilák a bal oldalon láthatók, melyeket volt szerencsénk mind megkóstolni. Külön felhívták a figyelmünket arra, hogy a tequilát csak magában isszák Mexikóban. Igaz, hogy egy mexikói találta ki a só és lime bűvészkedést körülötte, de ez Mexikóban nem terjedt el. A margarita viszont igen!

38.jpg

A városka nagyon erős spanyol hatással épült. Keskeny utcácskák, díszes ablakok és nagy forgalom.

39.jpg

Van persze mexikói is benne, ahol a tipikus befejezetlen egyszintes épületek dominálnak lapostetővel.

40.jpg

Ez pedig egy hotdog ...

41.jpg

Szerintem sikerült egy besurranó tolvajt lefotóznom:

42.jpg

A járművek végletei. Az őskor fotózáshoz beöltözve:

43.jpg

és a jelen:

44.jpg84.jpg

A főtéren keresgéltük elveszett afroamerikai utitársnőinket ...

45.jpg

Válasz a kérdésre: vannak-e ott is kövér emberek? De azt a címet is adhatnánk, hogy családi motorozás. Nézz figyelmesen a sofőr elé.

46.jpg

Hazafele úton majdnem megfagytunk, mert a busz légkondija továbbra is teljes teljesítménnyel ment, viszon már este volt és nap sem sütött. Azért az egyetlen fagyit megette a feleségem (én is) a Quintán,

47.jpg

mert az este nem azt jelentette, hogy visszamegyünk a szállóba. Lencsevégre kaptam az itteni homárt is, aminek az az érdekessége, hogy nincs ollója, csak nagy tapogatói.

48.jpg

Kedvenc éttermünk most is üzemel, de már nem vagyunk éhesek, így csak kívülről nézegetjük.

49.jpg

Tipikus helyzet: zenekar játszik pár semmittevőnek, akik egy patika utcai asztalánál falatoznak.

50.jpg

A faszenes gyros itt is megtalálható, a parázs felett igény esetén még grillezni is tudnak.

51.jpg

Az egyetlen DJ, amit láttunk - frissen nyitott, azért a kordon.

52.jpg

Talán meséltem már a "Hole in a wall" fogalomról, de most képekkel is illusztrálom azokat a pici egyszobás kajáldákat, italozókat, amik az utcára néznek, max 4-5 vendéget tudnak egyszerre kiszolgálni, egymás hegyén-hátán egy rakat és mégis megélnek.

53.jpg 54.jpg 55.jpg 56.jpg
57.jpg 58.jpg 59.jpg 60.jpg

Az éjszakát moccanás nékül aludtuk át ...

Az utolsó teljes napunkon semmi figyelemreméltó nem történt. Végignéztük, amiket eddig is láttunk, lefotóztuk, amiket eddig is fotóztunk.

Azért mára is készült egy törölközőszobor:

70.jpg

Vettem még az elején a WalMart-ban egy gyümölcsöt, de elfelejtettem a nevét. Reggelire még megettük a szállóban. Az íze mint egy jó édes sütőtök, halmazállapota kicsit szaftosabb annál. A harmadik kép a magja, ami kemény és fényes, mint a makk. Már csírázott. Becsempésztem az USA-ba, hogy hazahozom és elültetem, de csak itthon derült ki, hogy ottmaradt a hűtőben. A vejem azért elültette egy cserépbe, hogy legalább lássuk, kikel-e.

72.jpg 71.jpg 73.jpg 74.jpg

Újdonság, hogy feleségem elment vásárolni és közel üres kézzel tért vissza, ezért elmentem vele egy nagy boltba ruhát venni.

Sokat....

Nagyon sokat....

Most boldog, és már ezért megérte Mexikóba utaznunk.

Vacsorázni elindultunk a Quintán, hogy kiválasztjuk a legszimpatikusabbat, de egy fél óra keresgélés után a "járt utat a járatlanért el ne hagyd" mottó jegyében a La Parillat választottuk, ott egyszer már jól főztek. Előételnek a szokásos guacamolet ettük.

75.jpg

Feleségem Taco pastort rendelt

77.jpg79.jpg

Én pedig egy marha-garnélarák fajitát kértem:

78.jpg80.jpg

Az egészet pedig megkoronáztuk egy margaritával:

76.jpg

Esti sétánk a mozgalmas Quintától való elköszönés jellemezte, mindent megnéztünk, amit már láttunk, hogy mélyebben beivódjon az emlékezetünkbe.

82.jpg

Az utcában lévő kaktusz is elköszönt - erre az éjszakára kinyitotta virágát a kötélcsmó mögül:

83.jpg

Ezúton is köszönjük gyermekeinknek ezt a feledhetetlen ajándékot!

11 komment

Címkék: obszidián kókuszvíz Chichen Itza azték lime leves

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr655246797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.27. 15:46:31

Én is köszönöm, szép volt, de jó volt, hogy nem én fáradtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.27. 19:34:15

@látjátok feleim szümtükkel: Nem volt az fáradtság, csak öröm és élvezet. Persze nem voltunk nyaralni már sok-sok éve ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.27. 19:47:56

Szép estét!
Mi van, ciánoztak?
Remek a poszt, alapos és guszta minden. Köszönjük!
Valami hihetetlen módon szét vagyok esve, nagyon kifújt a szél a hegyen.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.27. 20:38:04

@Andrass9:
Azért egy kis csokoládés ételt is kóstolhattatok volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.27. 21:01:20

@látjátok feleim szümtükkel: Egyetlen édesség a 8 nap alatt az a fagyi volt. Hiszed, nem hiszed. Pedig feleségem szereti az édeset!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.27. 21:02:11

@Waka: Ciánozás lehetett, de szerencsére ez az utolsó poszt Mexikóról - talán elmúlik a cián hatása.

süllőcske 2013.04.27. 22:32:13

Jó a poszt, tényleg. Nem azért jönnek kevesen, mert nem tartalmas.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.28. 07:34:31

@Andrass9:
Azt mégsem írhatjuk, hogy de nagyon irígyeljük (?)ezt az utat.:) Én spec a törülközőket kimentettem.

Topy 2013.04.28. 10:42:25

ezekhez nem sok mindent lehet hozzátenni, azt meg mégsem szívesen írja le az ember, hogy masszívan irigykedik! :D

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.28. 11:02:24

@Andrass9:
Valamelyik nap egy közvéleménykútásó azt kérdezte telefonon, hogy szoktunk-e nyaralni, mire azt válaszoltam, hogy igen. Kérdés: hol, válasz az, hogy itthon. Úgy meglepődött, hogy megköszönte a választ, és letette a telefont. Nos ezért írtam, hogy a fáradság a tied volt, nekem csak az élmény jutott. Mi közel 30 éve nem voltunk családilag nyaralni ( az egyszemélyes nyaralás meg max 3-4 napos kirándulás volt ), mert a jószágokat nem volt kire hagyni. Azok pedig többet értek, mint egy nyaralás az utazás fáradalmaival együtt. Így a szabadságokat itthon töltjük igazi lustálkodással, pihenéssel, és azzal, hogy kiélvezzük a saját házunkat, meg a településünket, miután szabadság alatt ráérünk bebarangolni a települést és a határt, meg a megyénket.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.28. 11:03:44

Azért én örülök, ha valakinek megadatik világot látni, főleg ha nekem is elmeséli miket tapasztalt.
süti beállítások módosítása