Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (129) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Húsleves velőscsonttal és petrezselymes újkrumpli

2013.04.20. 07:00 Andrass9

Az USA út alatt nem nagyon ettünk levest, pedig elég levesesek vagyunk feleségemmel. Volt egyszer gulyás és ettem háromszor kagylólevest (nomeg a pocsék Tom Ka Gai levest Mexikóban). A piacon jártam reggel húst venni a leveshez. A velőscsont csábított el először, majd a hentes rámbeszélt egy gyönyörű darab marha oldalast pici csonttal. És megláttam az első idei újkrumplit: ennek nem lehet ellenállni!

A mai ebéd tehát húsleves és feleségem pedig elkészítheti az újkrumplit, úgyis mindig az a baja, hogy túl sok vajat teszek bele.

Előszedtem a leves hozzávalóit:

  • 1 velőscsont
  • 40 dkg marhaoldalas
  • 2 sárgarépa,
  • 2 gyökér
  • kis karfiol
  • 1 hagyma
  • kis zeller
  • szeletnyi gyömbér
  • valamennyi kel és káposztalevél
  • 1 száradt kápia paprika még nyárról
  • csokornyi petrezselyem
  • fekete bors
  • 2 boróka bogyó
  • szerecsendióvirág

1.jpg

A csontot lemostam és háromszor körbetekertem cérnával, ki ne essen a velő. Nekem valahogy nem működnek az egyéb varázslások, mint a sózás, stb. Fazékba tettem hideg vízbe a hús társaságában és feltettem a gázra melegedni.

2.jpg

Megvártam, míg felforr a víz, hogy a habját leszedhessem. Néha rajta hagyom, de most valahogy nem tetszett - talán a csont miatt? Meghámoztam a zellert, behasítottam a paprikát, teatojásba zártam a fűszereket és ezeket is betettem a hús mellé. Picire vettem a lángot és hagytam lassan mozogni.

3.jpg

A sárgarépát és egyéb zöldségeket megtisztítottam, feldaraboltam és egy tálkába tettem, hogy majd, ha itt az ideje, már csak bele kelljen tenni a fazékba a levével együtt.

4.jpg

A leves elvolt magában, gondoltam, hogy előkészítem a krumplit. Sokszor olvastam, hogy durva szemü sóval könnyű újkrumplit pucolni. Alaposan besóztam hát és egy félgömb alakú szitában kergettem benne a krumplikat.

5.jpg

Egész jól lehozta a laza héjat, a többi meg finom rajta! A nagyobbakat kettévágtam, de a kicsit maradtak egyben.

6.jpg

Épp befutott a feleségem, aki nagyon fellelkesedett a gondolattól, azonnal nekiállt kiválogatni a petrezselymet.

7.jpg

Kis vajat dobott a lábasba, rászórta a krumplit és lefedte.

8.jpg

Amikor már megpárolódott a krumpli (16 perc a fotó tanusága szerint), akkor rászórta az apróra vágott petrezselymet.

9.jpg

Alaposan összerázta és kész is volt a krumpli (én másképp készítem, de most ezt ő főzte).

10.jpg

Csináltam hozzá egy könnyű tojásrántottát

11.jpg

És együtt ettük a krumplival

13.jpg

A húsleves közel öt órát gyönygyözött, amikor bezöldségeltem

14.jpg

Mivel a velőscsontot csak én eszem, kiütöttem egy tányérra:

15.jpg

Pirítottam egy szelet kenyeret és sóval-borssal be is kaptam. Azért küldtem utána két dipankrint is.

16.jpg

A levest pedig a tányérhússal ettük.

17.jpg

Nagyon leveshiányunk lehetett, mert estéllig több, mint 2 liter elfogyott és csak ketten vagyunk.

Vagy csak jó volt a leves?

UPDATE: Másnap este már üres volt a fazék, ezért van ma jó idő!

35 komment

Címkék: velőscsont kápia durva só

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr245233965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2013.04.20. 07:31:55

A leves jónak néz ki, kétségem sincs felőle, hogy jó is.
Egyébként a leves mindig jó. Egy tányér sós meleg víz zsíron pirított kenyérkockákkal már levesnek mondható.
Az újkrumpli meg magáért beszél, nem is kell hozzá más csak valami friss zöldsaláta.
Most indulok a piacra, hátha már van friss juhsajt, mára ígérték.

susztertangó 2013.04.20. 07:45:09

Jó reggelt Mindenki!
Hallottatok már a mester levesről? Tegnap előttig én még nem.Andrass9 nektek leveseseknek külön figyelmetekbe ajánlom. Medwe dokinak nem merem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.20. 08:30:23

@susztertangó: Még nem hallottam róla, de ha valami közelebbit mondanál, örülnék. A gugli nekem nem találja.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 08:31:47

nyamm.

mi nemsokára frissen vágott kecskemájat fogunk reggelizni....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.20. 08:32:08

@Vaczak2: Vol valami saláta is, de az uborka DDT ízű volt, kidobtuk. Kaptam Garabonciás juhtúrót, lehet, főzök magamnak kis puliszkát.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 08:34:38

@Andrass9: szépjóreggelt.
csak úgy magában, só, bors, meg dobok mellé kis fokhagymát.
kár bármivel elvinni az ízét..

susztertangó 2013.04.20. 09:03:25

@Andrass9: Valószínű valamelyik Metro/pol újságban olvashattam reggel és el is dobtam. A lényeg, mint a kenyérsütésnél az öreg tészta, azaz a megmaradt húslevest felforralva leszűrve elteszed. Új leves főzésekor felforralod, ebbe teszed a belevalókat annyi plusz vízzel felöntve amennyi az új leveshez kell. A maradékot felforralod, lehűtöd, új leveskor felforralod-így tovább az idők végtelenségéig... /lehet, hogy Medwe doki korábbi véget prognosztizál???/ Annyit még hozzá tett a recept író, hogy mindig azonos húst főzünk benne, azaz csak marhát csak baromfit stb.A gugli tényleg nem ismeri, valami séf mondta a receptet.Hát...ahogy tecccccik.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 09:44:48

@susztertangó: hát féljél is a dokitól, ez nagyon veszélyesnek hangzik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.20. 10:35:47

@susztertangó: @Babette_: Feltételezem, hogy az "elteszed" kifejezés fagyasztást jelent, vagyis nem tudnak a baktériumok dolgozni. A felhasználás előtti és utáni forralás az élő organizmusokat elpusztítja, a vegyületeket viszont továbbviszi és azokat besüríti, hisz a nyersanyagokból mindig újabbak oldódnak ki és adódnak hozzá az előző levesben lévőkhöz.
Példa: Tegyük fel, hogy egy adag leveszöldségben van 1 mg XXX permetszer. Ez a mennyiség még éppen nem mérgező. Ha minden alkalommal fele mennyiségű régi levest használunk fel, akkor a 2. levesben 1,5 mg XXX lesz, a harmadikban 1,75 ... a 10.ben pedig már 2 mg. Ennél jobban persze nem sürüsödik be akárhányszor ismételjük, de ennyi már lehet, hogy az egészségügyi határérték felett lesz.
A módszer amúgy nem más, mint az alaplé használata, amiből ismét alaplé lehet.
Amikor igazán sok levest főztem, gyakran besűritettem másnap a maradékot, de azt már csak alapléként használtam (ha nem dobtam ki, mert túl sós lett). Húsleveshez pedig nem használtam alaplevet :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 11:07:45

@Andrass9: tudományosan nem tudok ellent mondani, csak érzelemből:)

viszont az íze érzelemből is és tudományosan is fáradt lesz.

Vaczak2 2013.04.20. 11:48:40

Én Waka-féle dödöllét csinálok borsos tokányhoz, aztán meg kimegyünk az Első Sashalmi Halfőző Fesztiválra. Vérmes reményeim nincsenek, de sör csak lesz...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 11:57:26

@Vaczak2: tokányból nem vagyok jó, nálunk nem volt szokás, lehetne belőle egy jó poszt?

susztertangó 2013.04.20. 12:45:54

@Andrass9: Ez a veszély engem tutti, hogy nem fenyeget, amennyi levest én eszek.Azért szöget ütött a fejembe (arra lehet akasztani valamit?),hogy a levesevőben nem dúsul-é föl az a fránya permetszer? Rémlik valami történet egy méregraktárosról, aki állítólag valami banális betegségben lefogyott és mérgezésben halt meg, mivel a lecsökkent test súlya és a benne lévő méreg már elég volt a csúf véghez.Valaha pár hónapig volt egy ilyen munkaköröm :-(((

Vaczak2 2013.04.20. 12:46:35

@Babette_: Hát ez csak olyan uli-buli tokány, maradék lábszárkákból, zsíron lepirítom sok borssal-hagymával, felöntöm fáradt húslevessel, ha megpárolódott, tejszín-tejföl-só-petrezselemzöldje, egy rottyanás oszt kész.
Nem is tudom mi ez, a gyerekek hívják jobbhíján tokánynak.
Olyan muszáj-kaja, de el szok fogyni.
A dödölle most a nap sztárja, ha jól sikerül.

Vaczak2 2013.04.20. 12:47:33

@susztertangó: Nincs annál szebb, mint házi húslevesmérgezésben megdögleni...

susztertangó 2013.04.20. 12:48:28

@Andrass9: A zöldségből való feldúsulást ki lehet védeni, ha a zöcccséget nem a mesterlevesben főzik, hanem a napi adagot kivéve és abban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 12:53:50

@Vaczak2: akkor másként mondom, általában érdekelne a tokány, én 21 évesen találkoztam vele először, és nem tudom a csízióját...

Vaczak2 2013.04.20. 13:32:25

@Babette_: Hát én nem néztem utána, de szerintem a tokány az olyan pörkölt amiben nincs pirospaprika, hanem helyette valami más vezérfűszer, leginkább bors, majoránna, kakukkfű, tárkony, használt buszjegy, cigarettacsikk, borotvapenge, ami tetszik.
Leginkább marhából készül, van sertés is szárnyast még nem ettem.Gyakori vendég benne (nálam) a gomba, a húsos füstölt szalonna szinte mindig.
Ja, és a tokányt csíkokra vágják, nem kockára.
Nagyjából ennyi jutott eszembe, majd kiegészítenek az okosok.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.20. 13:40:11

@Vaczak2: hát igen, én is (csak) ennyit tudok belőle...

Vaczak2 2013.04.20. 14:10:48

@Babette_: Viszont a végeredmények minden esetben emészthetők sőt élvezhetők voltak és azok ma is, hívjuk bár tokánynak, sápattpörkűttnek vagy hédervári rezesistennyilának.

Vaczak2 2013.04.20. 14:13:41

Jelentem kész lett a dödölle. Kicsit elmállott az eredeti képhez képest, de az íze, az íze...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.20. 18:22:50

Szép napot!
A jó leves az jó. Én kettécsapott sertéscombcsontból készítettem régebben, igazi sötét, zamatos leves lett belőle (néha nálam is becsúszott egy-egy velőscsont mellé, olyankor mondjuk nem kellett második).
@susztertangó: PA rovatában lehet olvasni róla bővebben. Az a bizonyos szerencsétlen ember mezőgazdasági pilóta volt a fáma szerint (Moldova Égi szekér).
@Andrass9: Szerintem a feldúsulás éppen azért nem fenyeget, mert a leves egy jó részét el is használják, tehát legfeljebb szinten marad.
@Babette_: @Vaczak2: A sereg kiapadhatatlan manapság is a tokányok terén. Borsos-, zöldborsós-, hentes-, csikóstokány, meg még az ördög tudja milyen tokány. Némelyik egészen jó szokott lenni.
Ja, ha valakit érdekel egy kis hirtelen sült hátszín, van rajtam pár kiló.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.20. 20:06:54

@Waka: Szép napot neked is. Miért dolgozol ing nélkül a kertben?
Elvoltunk bevásárolni, mire hazaértünk a kertész már keverte a permetszert. Nem tudta, hogy megérkeztünk és dicsérte a fiút, hogy eltakarította a lemetszett ágakat. (Ezt és a permetezést tegnap már én megcsináltam).
A feldúsulás max 2-re mehet fel, ha a fele a régi leves. Igy nem is félnék tőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.20. 20:13:48

@Babette_: Semmi több ismeretre nincs szükség. Fogsz egy darab húst, pár fej hagymát, valami zöldséget és nem veszed elő a paprikát. Jó viszont bele egy kis uborka vagy valami szaftosabb zöldség - akár cukkíni is lehet.
ahogy @Vaczak2: mondja, fűszernek meg válassz valami neked tetszőt (szivarvég is jó).
Mivel kecskehússal el vagy látva, készítsd abból. Az az érzésem, remek lenne (még nem ettem kecskéből).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.20. 20:15:55

@Vaczak2: Nem számoltál be a sashalmi sörös halléről!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.20. 21:08:33

@Andrass9: Kutya meleg volt, a nap meg hol elbújt, hol meg elő.

Vaczak2 2013.04.20. 22:09:38

@Andrass9:Most értem haza. Érdektelen volt.

Topy 2013.04.20. 22:58:08

"Azért küldtem utána két dipankrint is." :D:D:D
a csülkös babba meg eleve belefőzöd az Espumisan gyöngyöt? ;)

Llychllyn 2013.04.21. 19:27:45

Érdekes, nálunk működött a csont végének sóba mártása, nem jött ki belőle a velő. A cérnás megoldásról még nem is hallottam, de az a lényeg, hogy bevált:) A velőscsont valami hihetetlenül jó holmi, sajnos csak ritkán esszük, de pirítóson, sóval-borssal-paprikával már magában bearanyozza a napot.

Hétfőn veszek is, basszus, bár lehet, hogy kirándulni kell érte, a közelebbi piacon csak ritkán akad belőle.

Ing nélkül a kertben kutyulni jó dolog, bár másnapra talán már nem tűnik annyira jó ötletnek.. Én is kíváncsi leszek, hogy vajon porhanyósra sültem-e a fűnyírás alatt, az tuti, hogy a karom megpirult, de hát ilyen az élet. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.21. 19:41:07

@Llychllyn: Nem tudom, merre piacozol, de a Fény utcában van csont.
süti beállítások módosítása