Szörnyet teremtettem, és majdnem elemésztett. Annyira persze nem volt súlyos a helyzet, de nem volt egyszerű megbirkózni vele. Aztán persze lassan elfogyott, és akkor éreztük csak igazán a hiányát.
A múltkorában már megemlítettem hogy milyen remek kalácsreceptet kaptam. Már akkor megfordult a fejemben, hogyha három töltött kalácsot fonok egybe, miért ne lehetne a töltelék háromféle. Húsvétra úgyis akartam valami süteményt, nem túl bonyolultat, de kiadósat, hát nekiveselkedtem.
Hozzávalók:
1 kg búzafinomliszt
20 dkg vaj
4 tojás + 1 a kenéshez
5 dkg élesztő
1 csomag vaníliás cukor
6 dl tej
csipet só
cukor
1 dl étolaj
darált dió
darált mák
kakaópor
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
kandírozott citromhéj
A lisztet összemorzsoltam a vajjal és megsóztam, megcukroztam. Az élesztőt kevés cukorral langyos tejben felfuttattam. Beleütöttem a tojásokat a lisztbe, beleöntöttem az élesztős tejet és lágy tésztát dagasztottam belőle.
Egy órát a radiátoron kelesztettem.
A darát diót és -mákot összekevertem cukorral, mazsolával és a reszelt citromhéjjal. A kakaóport szintén megcukroztam.
A megkelt tésztát háromfelé osztottam, téglalap alakúra nyújtottam. Megkentem olajjal, és megszórtam a töltelékkel. A kakaósra rászórtam a kandírozott citromhéjat.
A tészta szélét megkentem felvert tojással, és feltekertem. Az így kapott három rudat összefontam.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, egy fél órát ismét kelesztettem, majd megkentem tojással.
3-as fokozaton nagyjából 50 perc alatt megsütöttem. Igazság szerint elbírt volna még pár perc sütést, de így is isteni finom lett.