Nagylányom előszeretettel főz thai ételt, mondván, az hamar elkészül - meg szeretik is. Az ő hűtője korántsem versenyezhet a csodahüttőmmel, de azért van benne sokféle alapanyag.
Például zöld, piros curry paszta, tom kha leves paszta, kevéske cukorborsó, spárga, kinai káposzta, újhagyma, retek, hagyma (azt is a hűtőben tartja, de ne kérdezd miért), lime. A fagyasztóból pedig csirkekockák és egy szép darab tőkehal került. Természetesen ennyi előkészített alapanyaggal lehet gyorsan főzni :)
A menü:
Tom kha gai leves.
Ez szó szerint csirke galangalgyökér levest jelent, de mivel galangal gyökeret frissen csak a mélyhűtőben lehetne tárolni, meg nem is nagyon nő errefelé, igy a kész paszta nagy segítség. Ebben már benne van galangal gyökér, a thai citromfű és a lime levél is, ami az alapot képezi. Nagyon kevés csilipaprika is van benne, hogy kicsit csípőssé tegye a levest, de abból csak módjával tesznek a pasztába.
Hozzávalók:
- 4 dl kókusztej
- 4 dl víz vagy húsleves
- 50 dkg spárga
- 20 dkg csirkemell felkockázva
- 10 dkg zöldborsóhüvely
- 3 ek Tom Ka paszta
- halszósz sózáshoz
A spárga, zöldborsó bármilyen más zöldséggel is helyettesíthető, például julienre vágott sárgarépa vagy jégcsak/sörretek vagy akár el is hagyható.
A spárgát feldarabolta kb 3 cm-es darabokra (csak a felét, mert öreg volt már, így sokat ki kellett belőle dobni). A zöldborsóhüvelyt centisre vagdosta, majd az egészet beletette a fazékba. Utánaöntötte a kókusztejet és a vizet, majd felforralta.
Beledobta a felkockázott csirkemellet, a Tom Ka pasztát és felöntötte a vízzel.
Kb 10 percig főtt együtt a keverék, ami alatt a csirkemell is elkészült. Halszósszal és lime levével ízesítette. Ezidő alatt nekilátott a második fogásnak is:
Zöld curry hallal és zöldséggel.
Egy jó wok, nagy láng és forróságálló olaj az alapja ennek a currynek. Sokkal több hozzávalóval készült, mint a leves, de ez érthető is: főétel. Mint minden wokban készülő ételre igaz: az összes összetevőt elő kell készíteni a főzés kezdete előtt, mert innentől kezdve nem jut rá idő!
Az alapanyagokat mind be lehet otthon is szerezni, csak a zöldborsóhüvely nagyon drága még. A pálmacukrot meg sima cukorral is helyettesítheted. Semmilyen extra ízt nem adott az ételhez.
Hozzávalók:
- 1/2 kg pak choi (bok choi, kínai káposzta)
- 1 doboz (4 dl) kókusztej
- 1 nagy csomag retek
- 1 csomó újhagyma
- 20 dkg tőkehal vagy más halfilé
- 1 tányérka zöldborsóhüvely
- 1 lime
- fél fej hagyma
- 3 ek zöld curry paszta
- 1 ek pálmacukor
A káposztát felaprította először hosszában két-3 részre vágva, majd keresztben kb 1 cm vastag szeletekre. Az újhagymát centis darabokra átlósan, a retkeket 4-6 darabra vágta.
A tőkehalat is felkockázta kb 2 cm-es kockákra.
Amikor mindent megtisztított, elkészített, szőlőmagolajat locsolt a wokba, megvárta, míg füstölni kezd és megpirította rajta a curry pasztát. Beleszórta a káposztát, alaposan megforgatta, pirítgatta.
Utánadobta a retket, a zöldborsóhüvelyt és a haldarabokat, majd beleöntötte a kókusztejet is.
Egy lime levével tette pikánsabbá, amit kiegészített egy kanálnyi cukorral.
Az egész vacsora elkészült 30 perc alatt pedig közben még egy adag rizst is készített hozzá
Szokás szerint már belekezdtem az evésbe, amikor eszembejutott a fényképezés.