Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Bácskai rizseshús

2013.03.16. 07:00 Waka

Kellett valami tartalmas, egyszerűen elkészíthető étel, amiből egyszerre sokat lehet főzni, hogy egy-két napig ne kelljen ilyesmivel bajlódni.

9.jpg

Összedobtam egy bácskai rizseshúst. Ha jól belegondolok, másként nem is szoktuk készíteni, csak ilyen módon. A sűrű, ízes szaftban párolt rizs sokkal zamatosabb, mintha külön-külön készíteném el, és utána keverném össze. Mivel még mindig diétán vagyok, pulyka alsócombot vettem hozzá. Bár igen pepecs meló az inakról lefaragni a húst, 610 HUF/kg áron megéri.

Hozzávalók:

- 1 kg hús

- 6 dl rizs

- 12 dl víz esetleg húslé

- 2 zöldpaprika

- 2 paradicsom vagy 1 dl házi paradicsomlé

- 2-3 fej vöröshagyma

- 4 gerezd fokhagyma

- őrölt feketebors

- pirospaprika

- őrölt köménymag

- só

- zsír vagy étolaj

1.jpg

Elkészítés:

A húst nagyjából 2 cm-es kockákra vágtam. A hagymát zsíron aranysárgára pirítottam, beletettem a zöldpaprikát, és tovább pároltam.

2.jpg3.jpg

A tűzről levéve megszórtam pirospaprikával, és felöntöttem a paradicsomlével.

4.jpg

Kicsit zsírjára sütöttem, majd beletettem a húst, körbepirítottam. Fűszereztem, beleszórtam a fokhagymát. Sóból kicsit többet igényel, mivel a rizs sokat felvesz belőle.

5.jpg

Az előre kimért vízzel néha felöntögetve fedő alatt puhára pároltam.

6.jpg

Mikor megpuhult, beleöntöttem a rizst, felöntöttem a maradék vízzel, és felforraltam.

7.jpg8.jpg

Előmelegített sütőben 3-as fokozaton fél órát sütöttem. Félidőben kivettem a sütőből, és átkevertem, mivel a hús közben fel szokott jönni a tetejére. Elzártam a sütőt, és további fél órát benn hagytam, hogy a rizs teljesen felszívja a szaftot és megpuhuljon.

Káposztával töltött TV paprikával és csemegeuborkával tálaltam.

25 komment

Címkék: rizs lecsó pulykacomb

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr605136692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.16. 09:08:06

Jó reggelt!

Nagyon jók a képek, el is megyek egy kis húst venni a rizzeshúshoz.:)
Nem baj, ha pirospaprika nem lesz benne? Anyám mindig enélkül főzte.

Pinka-Panka 2013.03.16. 09:30:52

Hellósztok!:)
Szép a nap és süt is!

Waka, jó nagyon! Érdekes, hogy sokan nem szeretik, mert még nem ettek jót, csak azért. Az üzletben mindig téma, sokan a csirizes rizs miatt nem kedvelik.
Majdnem így csinálom a fűszerezést teljesen, hanem akkor amikor félfőtt a hús, majdnem a zsírján akkor öntöm fel a forró vizzel és felforralom és utána dobom be a rizst, s a lángot mérsékelve épp csak pötyögjön, párolom készre. Nekem sosem csirizes. Nyáron szoktam a rizzsel együtt még tenni bele paprikát, paradicsomot vékonyra vágva, hogy ropogós maradjon.

Pinka-Panka 2013.03.16. 09:32:07

És finom célkával, uborka salátával, csemege uborka, minden savanyúval, fejes salátával, vegyessalátával ..és még ki tudja. Jó étel, hétköznapra 2 napi kaja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.16. 10:41:38

Szép napot!
@látjátok feleim szümtükkel: Miért lenne baj? Ez nem gyógyszerrecept.
@Pinka-Panka: Nyáron inkább friss salátát készítek hozzá, amolyan görög/sopszka jellegűt, de sajt nélkül, vagy csalamádét.

Pinka-Panka 2013.03.16. 11:11:04

@Waka: csak azért soroltam, hogy ehhez az ételhez szinte minden saláta megy, sőt illik is hozzá.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.16. 11:15:10

@Pinka-Panka: Arra reflektáltam, hogy ha ropogós paprikát/paradicsomot akarok hozzá, inkább salátát készítek belőle. Természetesen nem azt akarom mondani ezzel, hogy nem jó, ahogy te készíted.

Negotiator 2013.03.16. 11:28:24

@Waka:
Ez pont jól jött, köszönöm. A héten gondoltam rá hogy kéne főzni, most a receptet sem kell keresnem.
Érdekes, hogy milyen erősek a keleti gyökereink: a rizst szinte minden ételben piláf módszerrel főzi a magyar - mert a mediterrán-balkáni vonalon kaptuk. (Rendes, szaftos rizottót alig lehet találni.) A piláfok is megérnének egy misét, bár a déli orosz utódállamok vérmesebb polgárai késelésig vesznének össze hogy melyikük receptje az eredeti és jó.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.16. 11:42:50

@Negotiator: Arról nem is beszélve, hogy indiai tik került bele. A rizottóhoz megfelelő rizs is kellene, meg aztán 2-3 adagnál többet nehéz elkészíteni belőle egyszerre.
Azon a vidéken a népek szerintem bármin képesek lennének késhegyig menő vitát folytatni.

süllőcske 2013.03.16. 11:50:29

Úgy kérem, ahogy itt írva vagyon. Köszönöm. Szerintem is finom.
Afelől érdeklődnék, hogy hogy a rizzsel együtt való puhulást nem lehetne-e kivitelezni?Úgy a húsnedvek közvetlenebbül vándorolnának a rizsbe. Ez csak finomítási elmélet, de hátha még erősítené az ételt.
Szóval a rizs félórás puhulásával egyidőben készülne teljesen puhára a husi.
Káposztával a paradicsompaprikát is szeretem töltve, az aztán a jóízű!
Jók a fotók, tetszenek az edénykék.

Pinka-Panka 2013.03.16. 12:00:48

@Waka: ja vagy úgy! Értem. Jó, most én se nagy mennyiséget gondoltam, csak az íze jobban kijön, kipróbáltam, s remek volt.

Amúgy én inkább rizs szerető vagyok, mint a családom, de már ők is eszik...

PiperPerabo 2013.03.16. 12:02:46

@süllőcske: Csak gondolom, hogy a kék cirombás, csempült szélű edényke tetszett. Vagy talán egy másik? Erre nem találnék alanyt...))
A legjobbakat!....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.16. 12:15:08

@süllőcske: Kérdés, hogy megpuhul-e a hús annyi idő alatt, mint a rizs. A pulykacombnak is kellet legalább 40 perc párolás előtte. Valami fiatalka jércéből, ne adj Isten, keményebb húsú halból talán meg lehetne oldani.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.16. 12:19:52

@süllőcske: Van azok közt 50+ éves is, de jól szolgál, és ez a lényeg. A csorba kistányér a savanyúságos tányérom, de van hasonlóan leharcolt kávéscsészém is. A műanyag dobozokból néhány mindig van elöl a szárítón, ilyenkor nem keresgélek tányért, fogom, amelyik éppen kezem ügyébe esik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.16. 12:26:45

Közben leltem egy érdekes üzbég plov receptet, még sóskaborbolya bogyót is tettek bele. Lehet, hogy némi gránátalmával is fel lehetne dobni.
fxcuisine.com/Default.asp?language=2&Display=97&resolution=high

Negotiator 2013.03.16. 13:13:58

@Waka:
késhegyre menő harc: igen is, meg nem is. ha ősellenségnek számítasz - akár falusi szomszédként, akár szomszéd népként - akkor valóban van esély rá hogy megpróbálnak felszeletelni. de ha messziről jött vendég vagy, és tiszteletben tartod a vendégbarátság szabályait, a tenyerükön hordoznak.
mindettől függetlenül, bácskai rizseshús nagyon rendben van!

susztertangó 2013.03.16. 13:41:43

@Waka: Lehet, hogy nem fog tetszeni neked, de azért leírom. A pulyka combot "robbantott csirke" módra készítem elő, azaz kuktában sós vízben megfőzöm, hogy ne kapjak gutaütést, míg leszedem a húst az inakról. Utána pörköltalapra teszem, úgy fejezem be.
---------------------------------Nagyobb mennyiségű hagymát/fokhagymát egy éjszakára beáztatok , úgy könnyen lejön a burka.(Nem afgán nőre gondoltam.):-))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.16. 15:12:45

@Negotiator: Sajnos nincs tapasztalatom ez ügyben, csak a hírekből tájékozódom, meg az englishrussia-t olvasgatom/nézegetem.
@susztertangó: Akkora kihívás azért nem volt, egy éles késsel 15-20 perc alatt elintéztem a három combot.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.16. 15:51:16

@süllőcske:
Anyám zsenge nyáreleji csirkével főzte együtt a rizst, és zöldséget zöldjével együtt, valamint sárgarépát is főzött bele, de őrölt paprikát nem tett rá. Zöldpaprikát már csak a 70-es években, mert akkor már lehetett kapni, paradicsomot soha, azt az apám nem szerette benne.
Volt amikor a rizs helyett tarhonyát főzött a csirkehússal, abban már volt őrölt paprika.

A hetvenes évek vége felé kezdte anyám főzni a rizses húst disznóból.

Pinka-Panka 2013.03.16. 17:21:03

Sziaszok!

Én még csirkéből nem csináltam, csak disznóból. Abból a korszakból, amikor pulykát ettünk pulykával, ezt érdekes mód nem főztem belőle.
Valahogy nekem a fasírt, a rizses hús olyan disznós.

Mai ebédünk csmell csíkok, nem tudom, hogyan, mert a gyerekem csinálta, finomra.
Hajában főztünk krumplit és karikára utána kisütögettük hozzá.
Zöldborsó leves is van és palacsinta is.És akkor holnapra már puhul a marha, ami tejfölösen lesz, tokánynak és tészta.
Kész.

süllőcske 2013.03.16. 18:21:40

@Waka: Majd eljárok egy fogalmazó szakkörbe, ha már nem tudom megértetni magam.
Csak arra merészeltem gondolni, hogy esetleg a húsnak még fél óra hibádzik, ekkor tennénk hozzá a rizset.
@PiperPerabo: Esztétika képzésre is beiratkozom, miután feleslegesen voltam jeles belőle és gáz módon tálalok.
Az edényekben az életszerűség, éppen a sokat próbáltságuk tetszik.
Vagy ne tetsszen öreganyám kormos piros lábosa sem?
Küsmödit ócsároljam külső jegyek alapján? Tán azt szeretnéd?
A bráhman tökhéja maga az ember. Waka mester eszközei tetszenek, mert az embert látom benne, aki tud főzni.

Pinka-Panka 2013.03.16. 19:01:05

OFF.

Tanácsot kérnék tőletek, hogy vettünk barkát, hogy vázba beleáálítva egy kis tojásokkal feldíszitve várjuk a szép ünnepet. Szerintetek vízben álljon a tarthatósága miatt, vagy maradjon szárazon, hogy ne hulljék le idő előtt?

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.16. 19:04:11

@süllőcske:
Egyet értek veled, szeretni kell a régi edényeket, mert az a múltunk. Azt fogták a szülék kezei. Más már nincs is belőlük, csak ezek.
Én úgy őrizgetem azt a 10-12 cm átmérőjű, kis vaslábost, amit apám hozott a harmincas években a németektől,mint egy kincset. Gyerekként a mérete miatt azt gondoltam, hogy az a gyereklábos, pedig csak a rántás készült benne.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.16. 19:09:58

@Pinka-Panka:
Amennyiben vízbe teszed, akkor bizony ki fog nyílni húsvétig, ha szárazon marad, akkor megszárad. Ha hűvös kamrába tárolod, és csak nagyon kevés ( 1-2 cm ) vizet teszel alá, akkor ki fogja bírni. Nedves homokba is teheted ( 2-3 cm ), de ne tedd így sem meleg helyre, mert akkor hajtani fog.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.16. 19:12:01

@süllőcske: Félreértettelek. Igazság szerint még soha nem próbáltam úgy, mert nem vagyok benne biztos, hogy mikor van az, mikor fél óra van hátra. Csak visszafelé tudnám kiszámolni. :) Túl nem főtt azért, a pulyka szerencsére nem hajlamos ilyesmire.
@Pinka-Panka: Csakis szárazon, mikor megfelelően ki van nyílva.

Pinka-Panka 2013.03.17. 07:12:13

Köszönöm a jó tanácsokat. Kedvesek vagytok.