Kellett valami tartalmas, egyszerűen elkészíthető étel, amiből egyszerre sokat lehet főzni, hogy egy-két napig ne kelljen ilyesmivel bajlódni.
Összedobtam egy bácskai rizseshúst. Ha jól belegondolok, másként nem is szoktuk készíteni, csak ilyen módon. A sűrű, ízes szaftban párolt rizs sokkal zamatosabb, mintha külön-külön készíteném el, és utána keverném össze. Mivel még mindig diétán vagyok, pulyka alsócombot vettem hozzá. Bár igen pepecs meló az inakról lefaragni a húst, 610 HUF/kg áron megéri.
Hozzávalók:
- 1 kg hús
- 6 dl rizs
- 12 dl víz esetleg húslé
- 2 zöldpaprika
- 2 paradicsom vagy 1 dl házi paradicsomlé
- 2-3 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- őrölt feketebors
- pirospaprika
- őrölt köménymag
- só
- zsír vagy étolaj
Elkészítés:
A húst nagyjából 2 cm-es kockákra vágtam. A hagymát zsíron aranysárgára pirítottam, beletettem a zöldpaprikát, és tovább pároltam.
A tűzről levéve megszórtam pirospaprikával, és felöntöttem a paradicsomlével.
Kicsit zsírjára sütöttem, majd beletettem a húst, körbepirítottam. Fűszereztem, beleszórtam a fokhagymát. Sóból kicsit többet igényel, mivel a rizs sokat felvesz belőle.
Az előre kimért vízzel néha felöntögetve fedő alatt puhára pároltam.
Mikor megpuhult, beleöntöttem a rizst, felöntöttem a maradék vízzel, és felforraltam.
Előmelegített sütőben 3-as fokozaton fél órát sütöttem. Félidőben kivettem a sütőből, és átkevertem, mivel a hús közben fel szokott jönni a tetejére. Elzártam a sütőt, és további fél órát benn hagytam, hogy a rizs teljesen felszívja a szaftot és megpuhuljon.
Káposztával töltött TV paprikával és csemegeuborkával tálaltam.