Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Miso soup - japán miszo leves 11 perc alatt

2013.03.06. 07:00 Andrass9

Nem egy mindennapi leves és kevesünknek van hozzá alapanyaga, hogy elkészítse. A benne található alga és erjesztett szója nagyon fontos alapanyag a rákkal való küzdéshez. A hozzávalók ázsiai boltokban elérhetők. Nekem szerencsém van a Fény utcai piac boltjával, mert egy nagyon ambiciózus fiatalember viszi a kócerájt!

Nem is szólva arról, hogy izletes :)

A piacon sikerült végre organikus Miszo leves pasztát venni. Igaz, csak barnát és én a fehérnek vagyok imádója Japánban tett utaim óta, de már ez is előrelépés, hogy nem zacskóból főzöm.

Roppant gyorsan elkészül és nem egy nagy durranás, ha nem szereted - mint minden zacskós leves és rengeteg variációja létezik annak függvényében, mit raksz bele pluszban.

A számomra legegyszerűbb változatot most csaptam össze 2 tányérra:

  • 2 pohár víz
  • 1 tk dashi (szárított halpehely és algapehely) nekem nem volt, ezért kis kagyló szószt (osztrigaszószt, oyster sauce a bal felső sarok a képen) használtam
  • 2 ek miszo paszta  (1 ek fejenként) állítólag az organikus az jobb ... (jobbra)
  • 1/2 ek szárított tengeri alga (wakame - úgy néz ki, mintha szárított gomba lenne. Középen az a fekete valami). Csalóka, mert semminek néz ki, de forralással sokkal több lesz.
  • 2 ek szeletelt újhagyma (ez se volt, de a lilahagyma kihajtott :)
  • További belevalók, ha variálni akarod:
    • Spenót levelek (kedvencem)
    • fafül gomba vagy shiitake vékonyra szelve
    • tofu kockácskák
    • sör vagy jégcsapretek finom julienre vágva
    • meg még sok-sok lehetőség

 

10.jpg

 

Én most csak az alaplevest főztem többé-kevésbé úgy, ahogy évek óta eszem minden sushi bárban az USA-ban.

Nagyon jó ízű, ha gombát teszünk bele, de nekem a spenótos a kedvencem. A tofut most sem nagyon szeretem.

Feltettem a fél liter vizet forrni. Újhagyma helyett a lilahagyma hajtását és azt azt körülvevő pár levelet szeleteltem átlósan vékonyra. Az eredeti miszoban és a thai levesekben is az átlóban vékonyra szelt újhagyma egy nagyon fontos összetevő, amit csak tálaláskor tesznek a tányérba, hogy ropogós maradjon.

Amikor felforrt a víz, beletettem a kanálka kagylókivonatot és a wakame-t (szárított alga). Ez utóbbi volt itthon, mert rák elleni tanácsként vettünk egy méretes zacskóval. Nagyon csalóka, mert vagy tízszeresére megdagad - használd mértékkel! Nekem sikerült kicsit sokat beletenni, így adtam még kis vizet a fazékba.

11.jpg

Fejenként egy evőkanál miszo pasztát kikevertem kis vízzel, mert roppant sűrű amúgy és nem akar majd gyorsan feloldódni a vízben.

12.jpg

Megvártam, míg a wakame megpuhult (1 perc sincs). Ekkor lezártam a gázt alatta, mert a miszo leves alapszabálya, hogy nem szabad magát a pasztát főzni - vacak grízesre összeáll! Belekevertem a miszo oldatot, és utánadobtam a hagymát, mert rögtön meg is akartam enni az egészet.

13.jpg

Már ehető is volt. Igaz, csak a fazék felét töltöttem magamba.

14.jpg

Tudom, nem egy érdekes leves, viszont az íze mindenért kárpótol. Arról nem is beszélve, hogy összesen 11 percig tartott a kezdettől a végéig az elkészítése.

 

 

 

 

34 komment

Címkék: thai japán spenót wasabi tofu alga miszo miso shiitake wakame

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr395112096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negotiator 2013.03.06. 07:32:19

jó reggelt! ez eredetiben és így is jó, meghoztad a kedvem. Pho-t nem főzöl? Most már Budán is van egy vietnami ahol ez a marhahúsleves isteni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.06. 07:47:32

nekem ez olyan semmilyen leves, legalábbis ahol ettem, az volt.

az organikus meg magyarul bio.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.06. 08:02:23

@Babette_:
Nekem is hasonló a véleményem. Valamikor a nyolcvanas évek elején Békéscsabán hagymalevessel kínáltak, ami hasonló volt, csak fehér színnel, a tetején sok-sok nyers hagymával. A hagymát azóta is szeretem, de nem ilyen levesnek.

Mennyi az annyi?

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.06. 08:04:09

kettő
tegnap reggel még három volt:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 08:26:17

@Negotiator: Jó reggelt!
Főztem már kétszer is pho-t. Feleségem nem szereti, mert csillagánizs van benne, de a gyerekek szívesen ettél. Sőt, a fiam főzött is egyszer vacsoracsatára és nagy sikere volt!!
Még csak az USA-ban ettem, de olvasom, hogy jó vietnámi kifőzdék jelentek meg itthon is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.06. 08:44:48

Szép napot!
Jó ez a leves, sajnos az alapanyagok felét nem ehetem meg. Mára szabadságot vettem ki, kicsit lustálkodtam, most dobok egy nagy reggelit, aztán irány a kert, metszegetek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 09:06:05

@Babette_: Nem vagyok egy biobolond, így nem tudtam. Köszi a felvilágosítást.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.03.06. 09:39:34

@Babette_: ...a bio pedig magyarul: kész átverés.

Nekem tetszik ez a leves, egy rövid alapanyag-listával rákérdezek a keleti fűszerboltosra, hogy is állunk ezzel.

Nekem van egy üveg szentjánoskenyér-mag szirupom (Carob Molasses, összetevők: szentjánoskenyér mag, cukor, rózsavíz). Találjatok már ki ehhez is egy 12 perces levest, de azt sem bánom, ha félórás, mert az életben nem fogy el... :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.06. 09:40:31

@PO: a bio az, amikor a kertész éjjel permetez.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.06. 13:37:05

@PO:
Én megpróbálnám sütőtök levesbe, vagy valami nem túl aromás gyümölcslevesbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 14:16:21

@látjátok feleim szümtükkel: Irigyellek! Idén a piacon kapható palántákra leszek szorítva, mert csak április közepe után érek haza, és senki nem abajgatná a palántácskáimat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.06. 17:13:43

Hazaértem, alig tudom ökölbe szorítani a kezem.
@Andrass9: Párat abajgathatok neked, de kénytelen leszel beérni azzal, ami van.
Ilyet ettem a napokban, kicsit sírtam: www.hotsauceemporium.co.uk/detail.php?prodID=176

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.06. 18:06:21

@Andrass9:
Szerintem jut neked is palánta, csak szólj.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.06. 18:11:21

@Waka:
Én már kiheverten a metszés kínjait. Közben rájöttem, hogy az őszi gyérítő metszés okos dolog, mert tavasszal kevesebb a munka. Zölden is metszem pl. az őszibarackot, meg más fák vízhajtásainak egy részét, és a rózsát ( ezt kb. 40-50 centisre, tavasszal meg normál méretűre, 4-6 szemre ) is.

Állítólag a zöld metszés segíti a termő rügyek fejlődését is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 18:43:53

@látjátok feleim szümtükkel: Én tavaly lusta voltam a zöldmetszére, pedig évek óta augusztus környékén kiveszem a vízhajtásokat a fákból. Tavasszal a kertésznek tizedannyi dolga van, és tényleg szépen teremnek a fák.
A rózsát szívem szerint kiirtanám. Már 3 nadrágomat szaggatta szét - és még örömöm sincs benne!
Idén teljesen a kertészre bízom a metszést - itt sem leszek, amikor csinálja, dehát 20+ éve ő metszi a kertet, tudja, mit kell csinálni és hogyan.
Az almáim olyan szépek, hogy tanítani lehetne!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 18:45:28

@Waka: Köszönöm a palántázást! @látjátok feleim szümtükkel: neked is, ha nevelnél nekem párat!
Ha az olyan csípős szószokat szereted, Waka - hozhatok kintről, bár amit én főzök, az ízesebb :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.06. 18:57:22

@Andrass9:
majd jelezd, hogy mikor támad ültető kedved, van vagy 10 féle vetve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 19:08:44

@látjátok feleim szümtükkel: kedvem mindíg van!!! Csak a lehetőségeim korlátozottak.
Valamikor április közepefelé térek meg a nagy pocsolya túloldaláról.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.06. 20:00:43

@látjátok feleim szümtükkel: A rózsát mondjuk csak 2 szemre szoktam metszeni, ennél több csak a lugasnak kell szvsz.
@Andrass9: Repertoár: ökörszív, sárga és piros körteforma koktél, fekete, róma (lucullus), sárga csöcs (lucullus és sárga koktél spontán kereszteződés), gömbölyű sárga.
Az ördög tudja, szeretem-e az ilyen erőset. Eddig azt hittem, hogy igen erős paprikakrémet készítek, de át kell gondolnom.
Én a hétvégét tervezem vetni a paradicsomot, lépcsőházban nevelem, néha még hűvös van ott.

Pinka-Panka 2013.03.06. 20:38:47

Szép estét mindenkinek!

Még nem volt ilyen leveshez, csak olvaslak benneteket és csendben ülök most én is itt.

Bablevest főztem, ami tilos, csak kellett már valami változatosság is.
Még egy zöldséges rizs volt sajttal, aki nem enné a tartalmas ételt. Holnap meg az lesz, amit hagytunk.

Pinka-Panka 2013.03.06. 20:40:03

persze szerencsém, csak azt lehagytam

Pinka-Panka 2013.03.06. 20:42:56

Amúgy már várom, hogy az üzletben is elhozakodjanak a tenni akaró asszonyok a húsvéti menüikkel. Jókat beszélgetünk ezekről, ki mit főz szívesen. Olyat hallottunk, hogy én semmit se csinálok, arra nem vagyok kíváncsi:)
Ja és a kertbe is ki mit vet. Így mint ti itt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 20:45:48

@Waka: A koktél évek óta magától akar kikelni a lepotyogott paradicsomból. Tavaly betakartam a földet, így nincs nagy esély, hogy a magok átmásztak a takarón. Ha mégis, akkor nyertem :)
Ökörszív volt a legjobb ízű tepsiben sütve. A piros kerek koktélból az utolsó szemeket a napokban ettük meg. Benn voltak egész télen a nappaliban tálcákon, és lassan beértek, beszáradtak. Főzéshez remek volt!
A körteforma sárga koktél nagyon édes paradicsom, és rengeteget terem. A fekete az csalóka volt. Még nem barátkoztunk meg. Lucullus meglepően kevesett hozott, viszont jó sűrű volt. Volt ezen kívül egy óriási paradicsomom is, amiből néhány több, mint 60 dekás volt. Kevés leve, finom sürü és édes husa és kevés magja volt. Tepsiben sütve vetekedett a bikaszívvel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 20:48:00

@Pinka-Panka: Éppen ma kacérkodtam hagyományos füstöléső tarjával a madarasban, de aztán rájöttem, hogy nem is leszünk itthon ...
Azt, hogy te semmit csinálsz, nem is hiszem el!
Bableves pedig finom!

Llychllyn 2013.03.06. 20:50:59

Egyszer kóstoltam ilyesmit, de abban világos paszta volt, ha jól emlékszem - méghozzá itthon ettem, egy barátom készítette. Nem nyűgözött le túlzottan, de érdekesnek érdekes volt. Mondjuk irtó másnapos is voltam, úgyhogy valószínűleg semmi nem nyűgözött volna le az adott pillanatban, talán nem is a leves hibája:)

Ebben a lényeges mondjuk az lehet, hogy a világos színű trutymák is hozzáférhető itthon. Volt egy-két éve a Krisztina tér környékén egy kocsma - remélem, még üzemel -, ahol több kiváló ősi flipper mellett valamilyen oknál fogva japán élelmiszereket is árultak, ott nagy valószínűséggel volt ilyesmi is.

Az algát egész addig kategorikusan gyűlöltem, míg meg nem kóstoltam ott a wasabis algachipset... Jobb szót nem tudok rá, szárított algalapocskák wasabival, valószínűleg baromi egészséges is.

A második kedvenc rágcsálnivalóm lett a szárított hús-nógrádi ropi holtverseny után:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 20:51:02

@PO: El tudnék képzelni vele egy thai kacsalevest kókusztejjel vagy anélkül. Az édessége szépen harmonizálna a kacsahússal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 20:54:01

@Llychllyn: Én a világosat preferálom, dehát ilyent kaptam. Jó volt ez is!
Wasabi peanut (mogyoró) a vejem mániája, ő eszi amikor csak hozzájut. Dehát ő csipszen él, hacsak nem vagyok ott és főzök neki :) Szegény lányom sokat panaszkodik emiatt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.06. 21:00:48

@Andrass9: És akkor melyikből is vessek neked?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 21:48:19

@Waka: 3 Ökörszív, 2 sárga körte koktél, 2 lucullus és 2 fekete, ha kérhetném.

Llychllyn 2013.03.07. 01:06:26

@Andrass9: Ha megint hazajutsz, legalább itthon is hozzáférhetsz a pasztához, ez legalább valószínű:) A sötétet meg én nem kóstoltam még, a világosat is csak az említett körülmények között, úgyhogy még mélyíthetném a miszoval való kapcsolatomat egyébként is.
:)