Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Medúza

2013.03.04. 07:00 Waka

7.jpg

Kistesó másodszor is boldog nagymama lett. Decemberben ellátogatott a keleti rokonokhoz babanézőbe. Hozott

számos finomságot – többek között ehetetlenül kemény, szezonális süteményt, konzerv levest, a doboz kupakjába rejtett ügyes kis összehajtható műanyag kanállal –, és hozott medúzát is.

A medúza műanyag tasakba volt csomagolva, mellette két kis zacskó a száraz fűszerrel és a szósszal. A bennszülöttek daikonnal, uborkával és egyéb zöldségekkel fogyasztják.

1.jpg3.jpg

Csütörtökre éppen nem volt ebédem, összedobtam hát egy salátát.

Hozzávalók:

fél kápia paprika

1 sörretek vagy egy darab jégcsapretek

15 cm kígyóuborka

egy szál újhagyma vagy egy darab póréhagyma

2 szelet pirítós (opcionális)

2.jpg

A medúzát leszűrtem, alaposan lecsepegtettem, rászórtam a száraz fűszert (ami leginkább egy zacskós salátaöntetre hajazott), majd rányomtam a szószt is. Összekevertem, és egy kis műanyag tálban betettem a hűtőbe másnapig.

4.jpg5.jpg

A zöldségeket nagyjából egyforma zsülienre vágtam, összeforgattam, és szintén a hűtőbe transzportáltam.

Másnap közvetlenül ebéd előtt kevertem össze a hozzávalókat.

6.jpg

A medúzának tulajdonképpen semmi íze nincs, a fűszerkeveréktől (amiben gyaníthatóan több e betű volt, mint egy Meggyesi-beszédben) és a szósztól azonban kellemes édes-savanyú-csípős, kissé fokhagymás zamata lett, ahogy a zöldségeknek is. Az állaga viszont nagyon érdekes, a fafülgombához tudom hasonlítani, kicsit kocsonyás, kicsit roppanós, nagyon passzolt a ropogós zöldfélékhez. Nem mondom, hogy eztán medúzáért fogok rimánkodni a vasárnapi ebédnél, de egy próbát megért.

22 komment

Címkék: medúza jellyfish

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr715105009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.04. 09:00:57

Jó reggelt!
Mióta egy EzüstParton töltött konferencián összecsipkedtek a tengerben, azóta se a tengerért, se a medúzáért nem rajongok. Teljesen láthatatlanok, illetve átlátszóak a vízben, és csakkor veszed észre, amikor megcsíp.
Enni még nem próbáltam, de ez az e betű kavalkád jó is lehet :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.04. 09:12:09

Az uborkát nem lehetne kihagyni?

Gyerekkoromban még a szalonnához is ubit ettem, de valamiért később már fájt tőle az epém, ma sem birom megenni nyersen, pedig szeretném. Savanyúságnak befőzve nincs gond vele, de úgy meg nem olyan az íze.

medvedr 2013.03.04. 11:55:29

Na ilyenetet nem eszek, bár az is lehet, hogy jó.

Fenchurch68 2013.03.04. 13:29:11

Megkóstolnám, bár akkor inkább már a fafülgomba. Sajnos ezeket a szószokat nem bírom, túl sok bennük az umami.
Albán kagylókonzerv a nyolcvanas évekből megvan valakinek? Ha holnap a falhoz állítanának, azt kérném utolsó vacsorára.
Az uborkát fel szoktam csíkozni a krumplihámozóval, és egy éjjelre beáztatni egy kis édes-szójaszószos-csípős-fokhagymás dresszingbe, másnap meg beleállítani a villát bárkinek a kezébe, aki fél méternél jobban megközelíti.

1kutya 2013.03.04. 14:01:57

mit meg nem esznek egyesek!?

Benikuty 2013.03.04. 17:00:10

@Andrass9: a blue bottle csípése különösen veszélyes.
@Kató néni: azért nem ártana különbséget tenni unami és unami közt, gondolok itt a nátrium glutamát és pl. halszósz közt. Szerintem.
De nem akarok beleszólni...

Fenchurch68 2013.03.04. 18:22:17

@Benikuty: teljesen igazad van. Én a "nagyon mesterséges" umamira, azaz a gyári nátrium-glutamátra vagyok érzékeny, viszont pl. a paradicsomot, amiben sok van "gyárilag", jól bírom. Eddig ami eredeti keleti bolti szósszal találkoztam, azzal nem volt bajom, kivéve egyetlen fajta, nagyon japán, nagyon bio szójaszószt. Valószínűleg nem eredet, hanem mennyiségfüggő. Egy m***ilevestől nagyon beteg tudok már lenni... Viszont pl. rokfortszerű sajtoktól még sose volt problémám, pedig állítólag azokban is sok van.
Tehát helyreigazítás: nem az umamira vagyok természetesen allergiás, hanem a mesterségesen előállított nátrium-glutamátra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.04. 19:28:57

@Kató néni: Amiben az a fantasztikus, hogy a vegyület az ugyanaz, csak a természet állította elő!
Nem is nagyon találkoztam olyan kajával az utóbbi időben, amiben mesterséges umami volt.

Vaczak2 2013.03.04. 19:39:31

@Kató néni: Albánkagyló rulez! Az a fáradt-traktorolajra hajazó szósz...Istenem. Reprodukálhatatlan.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.04. 19:41:09

Szép estét!
Látom, mindenki heves izgalomba jött eme különlegesség láttán.
@Andrass9: Talán a parton kellett volna tölteni azt a konferenciát.
@látjátok feleim szümtükkel: Az unokahúgom szerint azzal szokták enni, próbáltam autentikus lenni.
@Kató néni: Az albán rákkonzerv volt a tuti. Kiürítették a legénységi épületet, mikor katonakoromban felbontottam egyet. Kevés frissen facsart citromlével viszont elég ízletesre lehetett szelídíteni.
A többieknek: nem vagy igen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.04. 22:11:34

@Waka: Szerintem is jó volt az az albán kagyló!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.03.04. 22:56:18

@Kató néni: Meg biz'a! Sok dobozzal elpusztítottunk, ami akkor ínyencségnek számított.

Erről a medúzáról nincs elfogult véleményem. Közelítsük meg a kínaiak szemléletével: ha nem mérgező, akkor étel :) Én biztosan megkóstolnám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.04. 23:00:34

@PO: Tök jó a pozitív hozzáállásod! Követlek!

Fenchurch68 2013.03.05. 10:07:45

@Waka: Igen, a rákkonzerv! Valóban volt egy... khm... intenzív illata, de az én ízlésem sajnos meglehetősen nonkonformista, és azt tartom, hogy minél büdösebb, annál finomabb :)
Életem legjobb sajtja pl. olyan volt, hogy szerintem utána ciánoztak a házban.
Surströmminget evett már itt valaki rajtam kívül? Nagyon finom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.05. 23:00:24

@Kató néni: Rákkonzerv ügyben elég büfé vagyok USA életemből kifolyólag. Roppant szép és jóízű rákhúst árulnak konzervben (és nincs szaga!!!). egy 1ö dekás (4 oz) valamit már 2 dollárért megkapok.
Ez csak sós vízben van, megfőtt rákhús és semmi más.
Meg szoktam szórni frissen reszelt szerecsendióval, sóval és csilivel, néha keverek bele fehérítő zellert apróra sarabolva vagy snidlinget, ha hozzájutok, majd egy kis kanálnyi majonézzel vagy tejfellel (hangulatom válogatja) krémesebbé teszem. Fogok egy evőkanalat és egy zsemlét, és úgy, ahogy van betolom a képembe.
SZUPER!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.05. 23:03:13

@Kató néni: Ami meg a szagos sajtokat illeti. Valamiért az rémlik, hogy a pálpusztai után három hétig kell szellőztetni. Ifjú koromban nem is ettem, mert nem tudtam, hogy jó.
Mostanság már háromszor vettem, de a szaga elbújhat egy jó camembert megett! Nagyon izlik persze. Valahol a Lajta és az Ilmici sajt környékén van az illata, de büdösnek nem nevezném.
Lehet, talán felnőttem?

Topy 2013.03.05. 23:32:05

@Andrass9: gödöllői vagy csermajori volt?
az igazi a csermajori, a gödöllőit nem hogy egy lapon, de egy könyvben, sőt egy könyvespolcon nem lehet vele említeni...
sajnos Pesten csak gödöllőit látni az utóbbi időben :(
így néznek ki:
4.bp.blogspot.com/_LC_2uxBbF2E/SxNuz0EDCTI/AAAAAAAAAYg/CRhWv8zAaH4/s1600/Kiadv%C3%A1ny1.jpg
(az utolsó valami sajtkrémszerűség, olyat még nem láttam)
sőt van már bio változatban is csermajori:
selyemfu-webaruhaz.hu/spd/unas_297581/BIO_Palpusztai_sajt_Csermajor_50g

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 08:22:52

@Topy: Az első linken a 2. fénykép, amit vettem párszor.

Topy 2013.03.06. 09:02:40

@Andrass9: ezért nem volt meg az igazi Pálpusztai élmény! :(
majd ha egyszer sikerül csermajorit szerezned!

Fenchurch68 2013.03.06. 09:53:54

@Topy: A gödöllői tényleg halványka, de természetesen nem teszem hűtőbe, kiviszem a kisházba, (ott nem baj, ha erős lesz tőle a levegő), és azért egy hét múlva már ehetős. Felénk is csak azt árulják. A kvargli is jó!
Gyerekkoromban nagyon szerettem a Három ember egy csónakban-t, abban van az az ominózus sztori, mikor valaki kap egy jó érett sajtot, és kiürül miatta a vonatfülke, aztán mindenhogy megpróbál tőle megszabadulni, végül azt hiszem, elássa. Aztán tüdőszanatóriumot nyitnak a helyen, mert olyan jó erős ott a levegő :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 10:08:41

@Kató néni: Jó könyv volt :)
Én a konyhaablakban próbáltam érlelni egy hétig, de nem sokat lendített rajta.

Fenchurch68 2013.03.06. 10:30:03

@Andrass9: voltak benne gasztro-szempontból is érdekes részek, azt örökre megtanultam belőle, hogy ha az ember azt akarja, hogy hamar felforrjon a víz, hátat kell fordítani a kannának és fennhangon olyanokat mondogatni: "nem is szeretem a teát, azt hiszem, inkább limonádét iszom..." (És működik!!!)
Életem egyik legjobb sajtját egy olasz társasutazáson ettem, ahol egyik este kiderült, hogy elbénázták a foglalást és nincs vacsoránk. Körbeült a busz népe, és mindenki bedobta, ami hazai még maradt. Az egyik néni mondta, hogy ő csak most találta meg egy hét után a bőröndjében a Bakony Camambert-t. (Volt vagy 40 fok, egy hete voltunk már úton.) Mindenki fujjolt, hogy bottal se piszkálná meg, viszont én bevállaltam, iszonyú finom volt, életemben először ettem érett camember-t, addig mindig csak a hűtőből. Tanultam belőle.
süti beállítások módosítása