Lehet venni spárgát szezonon kívül is, csak az ára messze túllépi a pénztárcám lehetőségeit. Persze tavaly raktam el a fagyasztóba sokat, így most nem kell érte fizetnem (elég volt a a villanyszámla ...)
Megéheztem, este van. Ilyenkor nem ehetek nehezet vagy sok kalóriát. Zacskós levest keresek a spájzban (kövezzetek meg, akkor is! Abban só van, amit szerintem nagyon hiányol a szervezetem).
A spájzban talált spárgakrémleves felidézi bennem a májusi spárga fagyasztást, hát irány a csodahüttő! Kivételesen egy szép zacskó zöld spárga mosolygott vissza a polcról! Na, akkor te leszel az áldozat, és a zacskós levest eltesszük szegényebb időkre.
Összeszedtem, hogy mi kell hozzá, mert nem síma, konvencionális spárga levest akartam főzni, hanem egyben kipróbálni a Garam Masala indiai fűszert is, amivel még soha nem főztem!
Most, amikor be akarom tenni a képeket, látom, hogy a képszámláló pont most körbefordult! Elértem a 30.000-ik fényképet, amit ezzel a kamerával készítettem. Azért ez sem egy utolsó esemény, nemde?
Zöld spárgát leltem, meg kedvem támadt indiai hangulatra venni az ételt. Hogy a feleségem mit szól hozzá, majd kiderül később.
- 30 dkg fagyasztott zöld spárga
- 1/2 kis vereshagyma
- 1 nagy fokhagymagirizd
- 1 saját csili paprika
- 4 kardamom termés (abban van a mag)
- 3 deka vaj
- 2 dl tejszín
- 1 tojás sárgája
- 1 ek Garam Masala indiai fűszer
A csilit és a kardamomból kivarázsolt magvakat egy száraz serpenyőben pirítgattam. Utána szórtam a garam masalát is, amíg egy kis füst fel nem szállt (nem, még nem a pápaválasztás füstjéről van szó!)
Amikor jó fűszer illat lengedezett, beledobtam a vajat, hogy keveredjen az ízekkel és kioldja azokat.
Amíg a vaj olvadt, felaprítottam a fél hagymát és a fokhagymát is apróra, majd beletettem a vajba, hogy megpároljam.
Alaposan dinszteltem, mert jó illatokat eregetett a serpenyő. Ilyen ételt sohasem főztem, hát az orromra hagyatkoztam. Úgy éreztem, hogy a fűszerek jól vannak már, hát beleszórtam a feldarabolt spárgát - úgy ahogy volt, fagyosan.
Felforraltam kb 6 dl vizet a kisfazekamban (ne felejtsük el, én már általában 2 személyes adagokat főzök, hacsak nem mondom, hogy többet!), amiből egy bő merőkanálnyit a lepirított spárgára öntöttem.
Összekevertem egy deci tejszínt egy tojás sárgájával és belekevertem ebbe a spárgás serpenyőbe.
Hamar elkezdett sürűsödni, hát ment a kisfazékba, ahol a maradék forró víz várta.
Szépen összeforraltam és készítettem egy kis pirítós kockát reá, mert ... mert miért ne? Kell a szénhidrát is itt meg ott ...
Nagyon forró volt, de fantasztikus ízeket kaptam: kicsit csípős, aromás.
Ez a garam masala nekem nagyon tetszik, bár alapvetően számunkra egy édes valami (sok a szegfűszeg benne).