Az új kerttel örököltem két tő tüske nélküli szedret is. Olyan sokat nem termett, két-három naponta szedtem róluk vagy tíz szemet. A fagyasztóba beállítottam egy dobozt, és abba gyűjtögettem apránként.
Eljött télvíz ideje, és elkezdtem törni a buksit, mi a fenét lehet ebből csinálni?
Hozzávalók:
30 dkg rizs
1 l tej
3 tojás fehérje és sárgája külön
5 evőkanál cukor
egy fél marék mazsola
egy púpozott evőkanál citronát, és/vagy oranzsát, esetleg egy citrom reszelt héja
1 zacskó vaníliás cukor
2 cm-nyi fahéjrúd
2 dkg vaj
csipet só
Az öntethez:
4 dl száraz vörösbor
20 dkg szeder
méz
A tepsi kikenéséhez:
vaj
morzsa
A rizst a hozzávalókkal – a tojás és a vaj kivételével – összekevertem, és feltettem főlni. Mikor félpuhára megfőtt, levettem a lángról, és félretettem hűlni.
A tojást szétválasztottam, a sárgáját a vajjal habosra kevertem, és belekevertem a kihűlt rizsbe.
A fehérjét kemény habbá vertem és óvatosan beleforgattam a masszába.
A tepsit vastagon kikentem vajjal, és megszórtam zsemlemorzsával. A rizst belesimítottam, és 3-as fokozaton, egy óra alatt ropogósra sütöttem.
4 dl vörösbort a felére beforraltam.
Belezúdítottam a szedret, és 10 percig főztem.
Szitán áttörtem, majd kevés mézzel újra kiforraltam.
Az édes rizzsel igen jól harmonizált a pikáns szedermártás, nagyszerű desszert lett belőle.