Mákot évente maximum kétszer darálunk. Akkor is leginkább a kávédarálóval, bár van klasszikus kék öntöttvas darálónk is. Ez volt az első alkalom ebben az évben.
Egy kedves barátnőnknek szülinapja volt, amire feleségem nekiállt sütni. Igenám, de ő tej és glutén (meg ki tudja még milyen) érzékeny. Erre jó kiindulópont a mák, mert azzal lehet a sütemény tésztáját sűríteni. Egy füst alatt készült két mákos süti is, amiről nem akartam két bőrt lenyúzni, hát mindkettö ebbe a posztba került.
Citromhabos máksüti glutén és tej nélkül:
- 4 tojás sárgája
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg gluténmentes liszt
- 1 ek szódabikarbóna
- 1 citrom
- 2 dl meggykompótlé
A habhoz:
- 4 tojás fehérje
- 10 dkg porcukor
- 1/2 citrom leve
- Valamilyen savanykás lekvár a tésztára
Mivel vaj nem volt itthon, mindkét sütit margarinnal készítette feleségem. Sajnos ő még mindig előszeretettel süt margarinnal - nem tudom róla lebeszélni.
A vajat a cukros darált mákkal és a tojás sárgájával robotgéppel alaposan elkeverjük.
Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, a lisztet (gluténmentes valami - mintha hintőpor lenne), szódabikarbónát és a még megmaradt mákot a darálóból.
Beleöntjük a meggykompót levét és alaposan kikeverjük a robotgéppel.
Az igy elkészült sűrű masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük (mostanság van már jó, szilikonos sütőpapír, ami nem ragad a süteményhez!).
Ezt a 180C fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol kb 20-30 perc alatt átsül. Nekünk bizony összeesett, de ez a fura lisztnek tudható be.
A tetejét megkenjük vastagon a pikáns lekvárral:
A tojás fehérjét felverjük a porcukorral és a citromlével jó keményre, majd elterítjük a lekvár tetején.
Ezt a csodatornyot helyezzük vissza a sütőbe, 5 perc múlva zárjuk le a gázt és hagyjuk még legalább 10 percig lassan lehülni a tésztát. Szép aranybarnára kell sülnie/száradnia a tojáshabnak.
A felvágott sütiről nem sikerult a kép igazán, de a megajándékozott hölgy nagy lelkesedéssel fogyasztotta!
Azért magunknak is kell valamit sütni. Persze ez is diétásabbra lett hangolva. Tehát készült egy
Mákos Meggyes Bögrés süti is:
- 12 dkg vaj
- 3 tojás
- 3 dl darált mák
- 3 dl graham liszt
- 15 dkg porcukor
- 3 kk Stevia (édesítőszer, de 15 dkg porcukor jobb)
- 3 dl tej
- 1 cs sütőpor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 ek vaniliás cukor
- 1 üveg meggybefőtt
A bögrés süti készítése már a nevéből ítélve is egy sétagalopp!
Mint fent, a robotgép táljába megy a vaj, cukor, mák, majd a tojások - itt egész tojás kell! Belekeverjük a lisztet, sütőport, stb. minden alapanyagot. A masszát kilisztezett vagy sütőpapíros tepsibe öntjük és a meggyet a tetejére szórjuk (bele fog sűllyedni). 190C fokon sütjük kb 25 percig, de kötőtűvel ellenőrizzük, hogy mikor készült el.
Ez utóbbit én is megkóstoltam és jónak ítéltem! A gyümölcsök különféle színe két eltérő kompótra vezethető vissza. Egy része rumosmeggy volt (a sötétebb szemek).