Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gyors zöldbableves saját babból

2013.02.18. 07:00 Andrass9

Mindenkit halálra untattam a nyárom/ősszel a télire való elrakások posztjaival. Igencsak itt az ideje, hogy ismét felhasználjak valamit belőle - úgy is mint a csodahüttő ajándéka.

Eszembe jutott, hogy kis 25 dekás adagokba fagyasztottam le a zöldhüvelyű ám nem ceruza babomat. Ki is kaptam egyet, mert levesre éheztem. Kis adag, de azért finom.

Kellett hozzá:

  • 25 dkg zöldbab (saját mirelit)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál gyökér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 1 krumpli (kicsit aszott, de krumpli!)
  • 1 kelkáposztalevél
  • 1 szárított zellerlevél
  • 2 dkg vaj
  • 1 tk pirospaprika
  • só, pár szem bors

10.jpg

Apróra vágtam a hagymát, fokhagymát, felkarikáztam a répát és négybe vágtam a gyökeret. A vajat megforrósítottam a fazékban és mindezeket beledobtam pirulni.

11.jpg

Amikor egy kis színt kaptak, rászórtam a paprikát, gyorsan összekevertem, hogy a vaj kioldja a színét és ízét.

12.jpg

Hogy a paprika meg ne égjen, szinte azonnal utánadobtam a még fagyos zöldbabot is és a pár szem borsot.

13.jpg

Ezt kergettem a fazékban, míg a zöldbab láthatóan kiolvadt. Ekkor felöntöttem bő egy liter vízzel, beletettem a krumpli felét apró kockákra vágva, megsóztam és mintegy 15 percig főztem. Azt azért ellenőriztem, hogy a zöldbab ne főjön puhára.

14.jpg

Kész is lett. Szedtem egy tányérral gyorsan, amit meg is ettem még akkor. Nem is sikerült a fénykép rendesen ...

15.jpg

62 komment

Címkék: zöldbab csodahüttő

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr875069914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

váj mí 2013.02.18. 08:25:23

Szépjóreggelt... uoááá! Kávééééét!

Hm, meg mertem volna esküdni, hogy ceruzabab vagy hercegnőbab vagy hogy-is-hívják, legalábbis úgy néz ki. Babból én csak azt a sárga laposat szeressem, vajbab asszem. Azt is félévente egyszer.

@Babette_: Zöldbablevesbe??? Én eddig csak borsólevesben láttam.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.18. 08:29:38

@váj mí:
Felénk is főztek a zöldbablevesbe tésztát, néha én is szoktam, ha laktatósnak szeretném, és nincs második.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.18. 08:30:28

@Babette_:
Arra felétek a fűben ez a kis jószágocska szépen mutatna:

hvg.hu/tudomany/20130218_ez_a_beka_lehet_a_net_uj_sztarja

váj mí 2013.02.18. 08:36:04

@látjátok feleim szümtükkel: Hm, fura. Még borsóval hagyján, de zöldbabbal nekem valahogy nem jön össze a tészta.
Különben teljes ötlethiányban szenvedek főzésileg. Valami húsos kaját szeretnék, de semmi tésztát, múlt héten szinte minden nap azt ettem, mert olyan helyen voltam, ahol max. azt lehetett főzni ... a vízforralóban :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 09:32:07

Jó reggelt!
@váj mí: Nekem sem jutott :( Nagyon sok zöldhüvelyes bab van, nem csak a sárga lapos. Ez a zöld például jobban termett tavaly mint a vajbab.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 09:32:42

@Babette_: Lusta voltam csipkedni, azt meg elfelejtettem, hogy van szárítot!

váj mí 2013.02.18. 11:10:00

@Andrass9: Neked sem? Akkor szenvedünk ...
Hm, biztos, én egyiket sem szeressem csak azt a tipikus fuszulykát levesnek vagy főzeléknek. Az ázsiai kajákat is azért kerülöm, mert minden zöldséges cuccba belerakják azt méregzöld babot, kipiszkálni meg dög vagyok.
Különben megoldottam az ebédemet... kotlett lesz pürével meg zöldborsóval. Nem túl fantáziadús, de a múlt heti tésztamérgezésemet talán enyhíti.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.18. 11:20:43

@Andrass9:
Kikérem a nevükben! A békák nem randák!

A legszebb állatos emlékem békákhoz kapcsolódik.
Az első saját lakhelyünkön ( mármint az első saját családi )a tűzoltó laktanya előtt volt egy enyhén megdötött öt ágú csillag, aminek a közepéről víz csordogált. Eredetileg szökőkút lehetett, de akkor már csak cseppenként jött belőle a víz. Egy nagyon meleg, nyári napon azt láttam, hogy a csillagról lecsöpögő vízcseppek alatt ült egy béka, a fejét teljesen felfelé nyújtva, és a víz pont oda csöppent. Akkor még nem volt csak egy pajtás fényképezőgépem, abban meg nem volt film, így a fotó elmaradt.
A másik alkalommal a járdán hangya kolónia gyalogolt, és ahhoz közel ült egy béka, aki időnkén kiöltögette a nyelvét, hogy megtömje a bendőjét.

A mostani házunk udvarán rendszeresen él egy-két-három varangy, és időnként nagyon jó hangulatot keltenek a kuruttyolásukkal.

váj mí 2013.02.18. 11:33:41

@látjátok feleim szümtükkel: Ahham, ha neked is a hosszú, hullámos hajadból kellett volna kibányásznod azt a kuruttyoló izét, szerintem nem lelkesednél ennyire ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.18. 11:51:27

@váj mí:
Mit keresett a béka a hosszú, hullámos hajadban?:)

Azért ne gondolt, hogy másoknak nincsenek kellemetlen élményeik. Kb. 4 éves lehettem, amikor nyár végén a szüleim a kertben szedték a krumplit, én meg ott lábatlankodtam. Volt egy szárkúp is a kertben, az mellett meg egy rakás elszáradt paradicsomszár, ahová ki járt a szárkúp alól napozni egy sikló. Nos én vele néztem farkasszemet, és annyira megijedtem, hogy csak ordítani bírtam, megmozdulni nem. Sokáig iszonyom volt a lábatlanoktól, de minél több könyvet olvastam, később meg minél több filmet láttam a fajtájukról, és főleg állatkertben is megszemlézhettem őket, szépen elmúlt az iszony. Mondjuk a nyakamba nem tekergetném most sem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.18. 11:53:29

@Andrass9:
Annak van valami konkrét oka, hogy a zöldséget ( gyökeret ) nem karikáztad fel?

susztertangó 2013.02.18. 12:21:58

@váj mí: @látjátok feleim szümtükkel: 7-8 évesen nagyszerű dolognak tartottam megdobálni a nagynénémet meg anyámat eső után szanaszét görgő rusnya földi brekkancsokkal, moziból hazafelé Siklóson
.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 12:23:31

@látjátok feleim szümtükkel: Nem voltam meggyőződve róla, hogy ehető puhaságúra fő, mert akkor megenném, de keményen és szálkásan nem szeretem, csak az ízét. A kutyának meg így is izlik :)
Általában csak akkor karikázom fel a gyökeret, ha tudom, hogy fiatal. Az egyben maradottat megkóstolom, és ha nem szálkás akkor így hosszába vágva is megeszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 12:25:09

@látjátok feleim szümtükkel: Nincs túl sok bajom velük és általában nem tartom őket randának. Ez a példány vagy fajta nekem nagyon nem tetszett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 12:26:24

@váj mí: Jó az a kotlett. Sütőd továbbra sincs?

váj mí 2013.02.18. 12:52:50

@látjátok feleim szümtükkel: Amennyire emlékszem, leginkább a szabadulás útját ... De nem biztos, mert a visítástól nem tudtam rendesen figyelni.
Bár lehet, csak sima bosszú volt, amiért anyámék kiirtották a teljes rokonságát békászás címén.
Kelgyók? Mamááááááááááám!
@susztertangó: Te dög :P
@Andrass9: Az továbbra se nem sincsen. Serpenyőben kisütve nem lenne jó? Vagy más ötlet?

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.18. 12:54:09

@Andrass9:
Pedig lehet, hogy a sípoló, füttyentő hang képzését tőle örökítette a természet a kétlábúakra.

Fenchurch68 2013.02.18. 13:14:20

@látjátok feleim szümtükkel: mikor a ciszternát ásták a kertben, már erős november volt, és kifordítottak a földből egy akkora barna varangyot, mint a másfél tenyerem. Gyönyörű volt, csak ott álltunk kétségbeesve, hogy most mit csináljunk vele. Villanykörte a fej felett kigyúl: hívjuk fel a tudakozót! A kedves hölgy rezzenéstelen hangon megadta az Állatkert illetékesének a telefonszámát, aki nagyon kedves és segítőkész volt, de csak azt tudta mondani, hogy fifti-fifti az esély ha visszaássuk vagy ha megpróbáljuk átteleltetni. Átteleltettük. Nekem kellett mindenféle lisztkukaccal meg egyéb érdekességekkel etetni, mert a család többi tagja sajnálta szegény kis lárvákat :)

Vaczak2 2013.02.18. 13:38:12

a zöldbab jó. A zöld zöldbab is jó. Én már nem álltam volna meg itt, hanem vegyítek bele némi sertéspörköltet, tejfölt meg apró tésztagombócokat.
Csak azt már nem úgy híjják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 14:13:15

@váj mí: Jó az serpenyőben. Mit gondolsz egy brassóiról? Az is serpenyős eledel.

Negotiator 2013.02.18. 14:25:11

@Andrass9:
3 dolog van amit csak módjával eszem és leginkább csak ha muszáj, a (sárgahüvelyű) zöldbab köztük van. De ez a zöldhüvelyű bab, hát már-már meghoztad az étvágymat hozzá...! Leveszöldség karikázás/fás témában egyetértünk.
Kívánok pohárka vörösbort vagy kávét így ebéd után, kinek-kinek ízlése és lehetősége szerint!

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.18. 14:26:13

én ma ebédre fűszeres bundában hirtelen kisütött domolykót ettem.
jóvót.

váj mí 2013.02.18. 14:50:12

@Andrass9: De akkor mit csináljak a zöldborsóval?

@Babette_: Mi a jóisten az a domolykó?

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.18. 15:13:27

@Babette_:
Én meg vacsorára paprikás lisztbe forgatottat sütök, biztos jó lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 16:21:16

@váj mí: A domolykó az fínom halacska. A brassóiba meg láttam már zöldborsót tenni (ugyan számomra bizarr az ötlet): blogkocsma.blog.hu/2012/06/25/cimnelkul_e

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 16:22:25

@Negotiator: Pár nap múlva lesz ebből a babból jó thai kaja is!
Kis vörösbor jó ötlet - fénypost küld.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 16:23:06

@Babette_: Horgászott az embered, vagy kaptátok? Boltban nem nagyon láttam még.

váj mí 2013.02.18. 16:38:56

@Andrass9: Ahham, ha halféle, akkor azért nem ismertem magát a szót sem. Nem szeretem a halat. Éccsanyám elkövette kölyökkoromban azt a kapitális hibát, hogy élő pontyot vett, amit én egy hétig babusgattam a családi fürdőkádban. Aztán jóapám fellázadt, és a lény a serpenyőben végezte. Szóval, nem eszek halat meg herkentyűket.

Khm, ami a brassóit illeti zöldborsót adni hozzá, szentségtörés. Főtt-sült krumpli, sertéshús és sok fokhagyma. Ennyi. De már párolom vagy fél órája a borsót, sima angolosra, hagyma, fűszerek, pici tej, víz. Amit otthon zöldborsó főzeléknek neveznek, az a gyomorrontás. Ha kénytelen voltam megenni, akkor mindig rettenetesen fájt a gyomrom utána.
Ám van még két szelet kotlett, abból lehet brassói lesz, kösz az ötletet. Bár csak fokhagymapelyhem van, igaz, ilyen őrlős izében. Nincs fokhagymanyomóm, így ez a megoldás ami visszaadja a fokhagymaízt.

Negotiator 2013.02.18. 17:47:50

@Andrass9:
Elküldtem.
Keszthelyi Egyetem Georgikon Pincészete, 2 hete még hordóban volt :)
csak gyorsan fogy :(

Negotiator 2013.02.18. 17:50:10

@váj mí:
Ínyesmester szerint a brassóiba nem kell fokhagyma.... de nem értek vele egyet, sőt :)
ha nincs nyomód, kés lapjával zúzd szét a megpucolt gerezdeket, majd vágd fel, majdnem olyan jó. pár száz évet lehúztunk nyomó nélkül, vele jobb de nélküle sem lehetetlen. (ugyanez igaz a szerecsendió reszelőre is)

váj mí 2013.02.18. 18:13:07

@Negotiator: Namost szerintem, meg őszintén, Ínyesmester elmehet balra -taps nélkül- ha szerinte a brassóiba nem kell fokhagyma. Az az egyetlen fűszer, ami kell bele az alap só-borson kívül. Igaz, én a Horvát Ilona-féle szakácskönyvet sem ismerem, amire bibliaként hivatkoznak Magyarországon, de nem is érdekel különösképpen.
A brassói a legegyszerűbb egytálétel, mindössze 6 összetevővel, és ebben benne vannak a fűszerek is.

Fenchurch68 2013.02.18. 18:36:39

@váj mí: nincs is benne a Horváth Ilonában! Most kerestem mintegy húsz percen át, direkt a kedvedért, és nem találtam. De fokhagyma természetesen kell bele.

váj mí 2013.02.18. 18:56:51

@Kató néni: Hm, ezt nem tudtam. Valszeg nem vette komolyan, mint "merőben felesleges újítást". Ugyanis szerintem a brassói receptje max,. a múlt század közepétől származtatható. 19. századi szakácskönyvekben biztos nincs nyoma. Kerestem neten is, de személyes élményként is ez a véleményem, mivel még mindig megvan az az 1860-as években kiadott szakácskönyv -meg még egy pár másik későbbről, de ez a legrégebbi, amelyből anno a család nőtagjai főztek a népekre. Azokban nem szerepel a brassói aprópecsenye. Ennek receptjét először egy 1960 valahányas kiadású szakácskönyvben láttam.
Én a H.I.-féle szakácskönyvet csak hivatkozási alapként ismerem, mert állítólag abban van a magyarországi gasztronómia színe-java. Nos, én csak pár receptet olvastam belőle, amikor erre volt hivatkozás, de nem tetszett. Nehéz, zsíros ételek, a magyar konyha pedig nem ez.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.18. 19:41:41

Szép estét!
A zöldbab jó, még az én nyavalyámmal is fogyasztható mértékkel.
A brassóival kapcsolatban, Süllőcske már említette az étel származását ebben a posztban: blogkocsma.blog.hu/2012/12/14/szelmolnarponty

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 20:14:56

@Negotiator: Én küldem neked egy kis Varga féle Óvörös cuvé-t, de benne vagyok a cserében!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 20:20:14

@Negotiator: Késlap vagy bárd tökéletes összezúzni a fokhagymát. Nekem a fokhagymanyomó akkor volt újdonság, amikor az USA-ban először láttam. Sokáig tartott, m1g egy olyat tudtam venni, ami nem tört szét a kezemben :)
A szerecsendiót pedig mindig is a 4 oldalú reszelő citromhéjreszelő oldalán reszeltem (ahol a pici négy karom van).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 20:21:54

@váj mí: Ha azt az 1860-as szakácskönyvet beszkennelnéd, vagy elküldenéd egy hétre kölcsön ....

váj mí 2013.02.18. 20:41:47

@Negotiator: @Andrass9: Na most, fokhagymatémában .. a kés lapja nem pépesíti annyira a fokhagymát, hogy számomra faszántos legyen. Kínomban azt is kipróbáltam. Ja, és nyomóval elég 2-3 cikkely, míg a kés lapjával minimum a duplája kell ugyanazon íz eléréséhez. Marad a pehely ...

váj mí 2013.02.18. 20:45:28

@Andrass9: Azt az én jóanyám őrzi tőlem jó 1500 kilométernyire, nem mintha sokat forgatná. Pecsétes, megsárgult, szétváló lapokból álló könyv az már, sok nemzedék menüjének nyomaival a lapjain.

@Babette_: Ahham, közben fel lettem ám világosítva. Biztos jó az (csak ne nekem kelljen megenni ;) ).

Pinka-Panka 2013.02.18. 21:23:57

Áldás, békesség!

Nem olvastam a kommenteket el sajnos. Tartalmas levest főztél András,s csodálom, hogy csak most vetted elő a mélyhűtött saját eltevésből a zöldbabot:) Mert, hogy mi már a végét esszük és olyan jó, hogy annyit raktam el, hogy van mihez nyúlni.Korábbi posztokban már említettem a zöldhüvelyes babot szeretem jobban, íze miatt is, bár mindkettőt fogyasztjuk.

Ne vessetek meg, de én ha zöldbab levest főzök, szoktam csak abból készíteni, s nem teszek hozzá más zöldséget. Van, hogy teszek bele, de az is más, nekem az zöldséges leves. Képes vagyok csak karalábéból főzni tejfeles levest, csak könnyűt, úgy egyszerűen. S van olyan is amikor minden zöldségből teszek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.18. 21:26:31

@váj mí:
mert a késsel össze kell nyomni, majd utána szét kell passzírozgatni. jobb mint a nyomó...

Negotiator 2013.02.18. 21:39:42

@váj mí:
mint írtam, Ínyesmesterről egyetértünk.
Horváth Ilona a háziasnak nevezett magyar konyháról jó - ha olyat főzne az ember.

Negotiator 2013.02.18. 21:51:03

@Andrass9:
a cserében benne vagyok, most virtuálisan, később akár rendesen is.
ha 1860as szakácskönyvet szeretnél, azt is adok kölcsön, de ha rákeresel a Czifray magyar nemzeti szakácskönyv-re, most is kapni pl bookline-on, kb 3,5 ezer. érdemes elolvasni, milyen alapanyagok és módszerek vannak benne - a rántásos főzelék ismeretlen fogalom... az MGE ehhez a stílushoz próbál visszatérni.
amúgy már a fejemre szakadt a 3 m szakácskönyvem mert a polc nem bírta, szóval nem véletlenül vagyok ilyen... :)
magyar konyha témában szerintem etalon az elmúlt évtizedekből:
- Rákóczi János szakácskönyve, nem véletlenül megy kb 10 ezerért antikváriumban, már ha felbukkan
- magyar konyha, Berlitz kiadás, ez kb 2-3 ezer Ft antikváriumban
- Mesterszakácsok gázon főzött mesterművei, kb 2 e, antikváriumban
most véletlenül mind a 3 kapható a legnagyobb magyar online antikváriumban (nem ott dolgozom és nem kapok jutalékot, szóval ez nem a reklám helye)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 22:16:48

@Negotiator: A régi szakácskönyv Waka gyönygyszeme, Ilus néni receptfüzete óta érdekel. Szerettem vele dolgozni és áttenni digitálisra. A "Nemzeti" dolgoktól meg védj meg uram istenem, még a végén trafikom lesz Nemzeti Dohánybolt néven, ahol lottót és Népnemzeti pálinkát fogok árulni...
Az MGE munkáját sokra becsülöm, szintúgy MBTD-t, fontos dologba fogtak, csak a politikát kihagyhatnák belőle. Polc pedig énrám nem szakad - másodállásban asztalos vagyok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 22:21:36

@Negotiator: Horváth Ilona tényleg alapmű. Persze van benne nehéz étel is, de az a könyv egy iskola! Gyerekeim mind kaptak egy-egy könyvet, hogy valahogy elboldoguljanak a konyhában.
Igaz ... azóta is még az USÁ-ból is engem hívnak receptért, tanácsért. Apu a két lábon járó szakácskönyv, egyszerűbb felhívni, mint a könyvből kibogarászni :)
Azért a nagylányom most mesélte lekesen, hogy kikísérleteste a macaroon tökéletes elkészítésének módját! Miután megyünk ki hozzá, rábeszélem, hogy legyen belőle egy poszt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 22:22:50

@Pinka-Panka: Mi mindig teszünk legalább kis sárgarépát bele. Fokhagymát meg rendesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.18. 22:39:23

Vasárnap Dömösön jártunk és visszafelé a "lenti" úton jöttünk (a falvakon keresztül, nem Pilis Szent László felé).
Ahogy beértünk Leányfalura, elsuhantunk egy roppant ismerős étterem előtt. Gondolkoztam valami éttermen a Dunakorzón de inkább satufék, megfordulás.
Ez az Útonálló étterem Leányfalu Tahitótfalu felé eső végén a 10-es úton, jobb oldalon.
Első látásra nem mennék be, de meglep a sok parkoló autó (nomeg mi már ismerjük régebbről).
Nem valami faxnis étterem - családiház átalakítva étteremmé. Nyáron a nagy diófa alatt a hüsben nem érzed a konyhaszagot. Az emeleten néhány szarvas trófea fogad ... nem az esetem.
Viszont az étlap sokkoló: minden étel 1000 Ft alatt van! Nem akartunk olcsó jánosok lenni, de ez meglepett. Sajnos kedvencem, a velő éppen nem volt (kb harmada az ételeknek valahogy velőt tartalmazott és a választásom pirított máj velővel lett volna), viszont volt étlapon kívül szarvaspörkölt.
Ilyet nem ettem mióta kétágú vagyok! Szarvas nyakból és őzbordából volt. Egy hatalmas torony érkezett a tányéron, és az összetevőket a csontokból tudtam kisilabizálni. Nem volt agyon fűszerezve - csupán a hús, valamennyi hagyma, nagyon kevés zsír, paprika és kis vörösbor volt benne tökéletes harmóniába fonódva. Síma sóbavízbe krumplival és kis uborkasalátával ettem (talán almapaprika jobb lett volna). Ez a tál 1800 Ft volt, de nem bántam meg. A lányok is boldogak voltak az ő választásukkal, csak a Gundel palacsinta volt egy félrelépés. Azt ne rendeljetek, ha ott jártok.

Negotiator 2013.02.18. 22:42:09

@Andrass9:
ez nem 'úgy' nemzeti. a XIX század elején jelent meg először, és kb 10x kiadták az azt követő 100 évben. 2009ben lett újabb kiadása - majd megtaláltam a nagymamám szakácskönyv gyűjteményében egy 80as évekbeli reprintet, amire nem szokás emlékezni.
azt a polcot nem én csináltam, azóta nincs is probléma :)
ja, régi szakácskönyvben még a Dobos is érdekes, bár annak a nyelvezetével azért lehet küzdeni.
Horváth Ilona nagy előnye hogy leírja az alapokat is, a technikát, amit a legnehezebb ellesni ha nincs kitől. na, ilyen technikás könyvekből van nagy hiány a magyar szakácskönyvek közt - olyasmire gondolok pl. mint a Culinary Institue of America The Professional Chef-je, vagy a Cordon Bleu könyvek egy része. Érthető, logikus magyarázatok, iszonyatosan jó képanyag.
a gyerekek talán szeretik Tőled hallani a tutit :)

Benikuty 2013.02.19. 06:38:43

@Andrass9: Nem kötözködésből: Pilisszentlászló, és 11-s út.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 08:19:37

@Benikuty: Igazad van, figyelmetlen voltam. Köszönöm a kiigazítást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 08:52:21

@Negotiator: Le Cordon Bleu's Complete Cooking Techniques jó könyv abszolut kezdőknek (angol nyelvtudás előnyben), bár a The Cooks' Bible (szintén Le Cordon Bleu) nagyjából ugyanaz, csak fele pénzért.
Culinary Institue of America The Professional Chef szintén jónak tűnik (ezt nem olvastam), de a Vendéglátóipari Főiskola Ételtechnológia könyve - képek nélkül - szintén alapmű (ezt viszont gyakran forgattam fiatal koromban)

Negotiator 2013.02.19. 09:26:15

@Andrass9:
igen, igen, igen és igen (bár fenntartásokkal, kicsit ósdi a szemlélet, de még szakácskönyvet sem olvasunk kritikátlanul...)
ami nekem még sokat adott azok a különböző késtechnikákról szóló könyvek, videók, sok mindent el tud lesni az ember.

Fenchurch68 2013.02.19. 11:07:26

@Andrass9: a Horváth Ilonában sok mai szemmel elavult dolog van, de mikor huszonévesen, zéró konyhai tapasztalattal férjhez mentem, ez volt a hozzáférhető szakirodalom, ami elég szájbarágós volt. Bár nem féltem a főzéstől, az volt az alapelvem, hogy amíg van szakácskönyv, és tudok olvasni, addig főzni is tudok :) de életem első bablevesét szórul szóra a Horváthilonából néztem ki, csak egyszer hívtam fel közben az anyukámat, hogy mi az a rántás. Akkor még nem volt mobiltelefon, a vezetékes meg a szobában volt, szóval még sportértéke is volt a dolognak.

susztertangó 2013.02.19. 11:54:15

@Kató néni: Most ahogy így mondod, tényleg. :-(( De majd íratok fel Viagrát.:-)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 12:23:33

@susztertangó: Ezt most nem értem, pedig általában felfogom a kicsavart gondolataidat :)
@Kató néni: Most én is bablevest főzök, de kivételesen nem szakácskönyvből. Meglátjuk milyen lesz.

susztertangó 2013.02.19. 15:11:30

....Ilonában sok elavult dolog van...(Öreg Sam stilusában)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.19. 15:18:03

@susztertangó: Lehet, hogy elavult - de nincs helyette jobb. Tudsz valamit ÖregSamről? Hiányzik a humora!

susztertangó 2013.02.19. 16:40:52

@Andrass9: Sajnos se róla se, Béla báról sem. Hol vagytok régi barátok? Összes többi.
süti beállítások módosítása