Mindenkit halálra untattam a nyárom/ősszel a télire való elrakások posztjaival. Igencsak itt az ideje, hogy ismét felhasználjak valamit belőle - úgy is mint a csodahüttő ajándéka.
Eszembe jutott, hogy kis 25 dekás adagokba fagyasztottam le a zöldhüvelyű ám nem ceruza babomat. Ki is kaptam egyet, mert levesre éheztem. Kis adag, de azért finom.
Kellett hozzá:
- 25 dkg zöldbab (saját mirelit)
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál gyökér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 1 krumpli (kicsit aszott, de krumpli!)
- 1 kelkáposztalevél
- 1 szárított zellerlevél
- 2 dkg vaj
- 1 tk pirospaprika
- só, pár szem bors
Apróra vágtam a hagymát, fokhagymát, felkarikáztam a répát és négybe vágtam a gyökeret. A vajat megforrósítottam a fazékban és mindezeket beledobtam pirulni.
Amikor egy kis színt kaptak, rászórtam a paprikát, gyorsan összekevertem, hogy a vaj kioldja a színét és ízét.
Hogy a paprika meg ne égjen, szinte azonnal utánadobtam a még fagyos zöldbabot is és a pár szem borsot.
Ezt kergettem a fazékban, míg a zöldbab láthatóan kiolvadt. Ekkor felöntöttem bő egy liter vízzel, beletettem a krumpli felét apró kockákra vágva, megsóztam és mintegy 15 percig főztem. Azt azért ellenőriztem, hogy a zöldbab ne főjön puhára.
Kész is lett. Szedtem egy tányérral gyorsan, amit meg is ettem még akkor. Nem is sikerült a fénykép rendesen ...