Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (130) olívaolaj (8) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Gulyásleves és marhapörkölt egy füst alatt - füst nélkül

2013.02.15. 07:00 Andrass9

Mielőtt mindenki nekem esik, hogy ez a gulyás nem az a gulyás és így meg úgy - szoktam tavasztól őszig gulyást is főzni. Nem levest és nagy bográcsban. Egyéb alkalmakkor feleségem főz gulyáslevest, néha még gyesznóból is, de szerencsére a pulyka nálunk nem gyakran szerepel :)

Előszedtem a csodahüttőből egy szép adag marhanyakat, amit száraz pácban érleltem annó néhány hónapja, mielőbb beevezett a fagyasztóba.

A hús rengeteg volt - több, mint egy kiló, amennyi persze nem fogy el egyszerre kicsiny háztartásunkban, ezért trükkhöz folyamodtam: megcsinálom az egészet marhapörkölt alapnak, majd leveszem egy részét a leveshez. A maradékból pedig marhapörkölt lesz!

2.jpg

Hozzávalók:

  • 3 dkg szalonna
  • 1 kg marhanyak
  • 6 fej hagyma
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek pirospaprika
  • só, bors

20.jpg

A leveshez kellett még:

  • 2 szál répa
  • 1 kis szál gyökér
  • kis darabka zellergumó
  • 2 szem krumpli
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 paprikacsuma és darabka kaliforniai paprika
  • egy pici összeaszott paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 szem feketebors

12.jpg

Kisütöttem hát a kis kockákra vágott szalonnát.

1.jpg

Ezalatt a marhahúsból a nagyon zsíros részeket kivágtam, mert a célközönség elég finnyás. Persze az ízét azért bele kell tenni, hát utánaküldtem a szalonnának és addíg sütöttem, amig teljesen kisült a zsír abból is.

3.jpg

Kiszedtem a kisült zsíros részeket egy tányérra - hátha még felhasználom. A zsírba pedig beletettem a felvágott rengeteg hagymát és egy kis őrölt köményt.

4.jpg

Ezt egy ideig dinszteltem, majd beledobtam a felkockázott marhahús. Azért a képen láthatjátok, hogy nem szedtem ki belőle az összes zsiradékot - ez egy gyönyörű márványos darab volt!

6.jpg

Az öntöttvas lábasnak előnye, hogy jól tartja a hőt, tökéletesen lehet pörkölni benne a húst!

13.jpg

Addíg pörköltem, amíg már annyi saját jevet eresztett, hogy nem tudtam elpárologtatni.

8.jpg

Ekkor hozzáadtam a pirospaprikát és durva sót, amivel még körbekergettem párszor a lábasban.

9.jpg

Az ílymódon megpirított, de még nem megfőtt marhából átemeltem egy fazékba kb 30-35 dekányit, beleszórtam a tisztított és felvágott zöldséget a 10 szem bors társaságában. Felöntöttem vízzel, kicsit még sóztam majd egy órát főztem. A végén beledobáltam a kockázott krumplit, amivel már csak 25 percig főtt.

15.jpg

Ezalatt persze a marha többi része rendületlenül rotyogott a lábasban. Amikor lesült zsírjára (mert bizony előfordult háromszor is) akkor egy kis pohárnyi vízzel öntöttem fel. Mintegy két óra után késznek ítéltem. Az utolsó felöntést bővebbre vettem, hogy legyen rendes szaftja is.

21.jpg

Ez a márványos, pácult hús igencsak kitett magáért! Mindkét étel remek, szaftos húst tartalmazott - egyikben sem száradt ki, mint sokszor a tiszta húsok, ha sokáig főzöm őket!

56 komment

Címkék: pörkölt gulyás marhanyak márványos hús

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr815069596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.15. 08:10:39

ha disznóból csinálod, akkor az nem gulyás, hanem kondás.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.02.15. 08:53:57

Talán torkos csütörtökön azért még szemet hunyhatunk ezen ételek fogyasztása felett . Az itt bemutatott készítési mód remek példája annak hogy a sparhelten is lehet jó gulyást és pörköltet főzni csak öntöttvaslábas meg jó alapanyag kell hozzá ,aztán ha az idő engedi akkor csak a bogrács !

süllőcske 2013.02.15. 09:06:24

Becsuktam a szememet..DD:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 09:22:20

@süllőcske: Jó reggelt!
Sajnos halból nem főzhettem, mert a feleségem nem halevő :)
Tudom, hogy nem autentikus, viszont roppant finom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 09:23:57

@Babette_: Ez jó :) De tényleg, azt hogy hívjuk, ami ez a recept, de tényleg disznóhús?

Fenchurch68 2013.02.15. 09:25:12

Ez nagyon tetszik, én is szoktam mindenfélét ide-oda tologatni, ételt nem dobunk ki. Múltkor zöldséges rizsből vállaltam túl magam, abból másnap rizskrokett lett főzelékre feltétnek. A kelkáposztafőzelék utolsó harmadánál a gyermekcsék szinte könyörögnek egy frankfurti levesért. Egyszer pedig egy túlméretezett bográcsozásból hoztunk haza befőttesüvegben annyi paprikás krumplit, hogy mivel már előtte a túrán is két napig ettük reggelire/ebédre/vacsorára, otthon átlényegült egy része tejfölös krumplilevessé, de még mindig volt, úgyhogy már csak egy kis tésztát kellett gyúrni, és még krumplis tésztát is ettünk egy darabig... Csodálom, hogy nem nőtt kunkori malacfarkunk, mint Dursley-nek a Harry Potterben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.15. 09:41:27

@Andrass9: az nem létezik.
mivel te találtad fel, te adhatsz neki nevet.

süllőcske 2013.02.15. 10:17:11

@Andrass9: Az új fajt az első leírójáról szokták elnevezni...
Persze, csak az általam tartott húsmentes negyvenölés miatt "csuktam" be a szememet.

Fenchurch68 2013.02.15. 13:05:35

@süllőcske: porcocasserolicus andrassius

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 13:33:36

@Andrass9:
Ha autentikus, ha nem, ehhez a leveshez elcsúszna a következő:

4 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 2 evőkanál cukor kikavarva, lassanként hozzáadva 2 és 1/2 kanál lisztet, egy csésze tejet, majd beleforgatjuk a 4 tojás habját, és palacsinta sütőben bő tejmerővel ( annyit, hogy vastagabb legyen ) mérve kisütjük úgy, hogy csak az egyik oldala sül meg, majd a sült oldalával lefelé tálra csúsztatjuk. Minden palacsintát megszórunk vaniliás cukorral, esetleg cukros dióval. Az utolsó palacsintát fordítva tesszük a halom tetejére. Tortaként vágva tálaljuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 14:36:11

@látjátok feleim szümtükkel: Azok közé lekvár, kakaó, tóró, dió is dukál soronkét váltakozva. Végén csokival leöntve.
Csúsztatott palacsinta névre hallgatott nálunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 14:45:23

@Kató néni: @süllőcske: Az elnevezés megtisztelő.
Csak egyet nem értek, semelyikőtök sem készítette még disznóból???

Topy 2013.02.15. 15:28:41

@Andrass9: én csináltam már pulykából is, de hát meg sem merek szólalni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 15:49:29

@Topy: Pedig belefér az is. Nem kell mindenkinek szeretnie, fő az, hogy neked izlik!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 15:51:26

@látjátok feleim szümtükkel: Most, hogy újra olvasom, ez a recepted leginkább egy felhigított piskóta tészta, amiből lapocskákat sütsz, bár a csúsztatott palacsintát is hasonlóan készíteném, csak kevesebb tojással.

Topy 2013.02.15. 16:02:09

@Andrass9: családom nőnemű tagjai mást nem esznek meg, ebből a kajából meg nem lehet egy-két személyes adagot főzni, úgyhogy csak bringatúrán szoktam marhából főzni
pedig szeretem! :)

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.02.15. 16:02:37

@Andrass9: Hát persze mert disznóból az szentségtörés , de titkon mindannyian tudjuk csak sznobizmusból vagy másból nem merjük bevallani hogy: a friss disznóhúsból készült pörkölt párját ritkítja az ízvilágát tekintve , nemkülönben a gulyásleves is pláne ha társul hozzá egy jó húsos karajcsont !

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.15. 16:49:52

A gulyás - mostanában - az én plátói szerelmem. Nem azért, mert észre sem vesz, hanem, mert én nem merem megszólítani.
Engem a gulyásnak a nagy darab hús(ok)ból, valami vastag falú edényben, paprikával, paradicsommal, hagymával, csaknem osso bucho módjára, alacsony hőmérsékleten párolt verziója érdekelne igazán.

Pinka-Panka 2013.02.15. 16:59:15

Na, jó napot kívánok mindenkinek, én bátran előállok és azért bevallom ezt is őszintén, hogy mivel nálunk az egyoldalúra redukált étrend miatt sokszor van gulyás leves -így bizony sertés húsból is szoktam, meg pörköltet is. Ezt minek szégyelleném.
A héten sertésből volt és megettük, a leányom főzte, s miután a hétvégén volt göngyölt pulykamell is és marhaszelet is, így sertésből volt a leves.

Pinka-Panka 2013.02.15. 17:02:07

A húslevesnél is, a gulyásnál is, a pörköltnél is, első helyen a marhából készült áll. utána jöhet a többi. De van olyan, hogy egy sima sertés pörkölt, nokedlival tarhonyával uborka salátával nálunk vasárnapi eledel.
Tudom nem egészséges, de rosszalkodunk néha.

Pinka-Panka 2013.02.15. 17:02:58

@Andrass9: finomat főztél, örülök, a köményhez én is használom, kicsit én több fokhagymát is teszek.

Pinka-Panka 2013.02.15. 17:05:20

Ma nálunk nagyon nem böjti és nem egészséges kaja van. Sok munkám és a kutyaséta is, meg a vásárlás is, csak egy zacsekos levesre futotta, amit én nem eszeem meg, de a család igen.
Melegszendvicset dobtam be a sütőbe. csináltam egy tejfölös krémet, meg a mi a hűtőben volt.

Fenchurch68 2013.02.15. 17:37:29

Ha ti itt ezen problémáztok, hogy marha meg sertés, mit szóljak én, a tojáspörkölttel, a vegyes zöldségről, meg zöldbabról, meg tofuról nem is szólva? Szójapörkölt már rég volt, pedig Hofi ide, Hofi oda, az sem olyan rossz, ha jól van ízesítve. Mint ahogy a rántott kartonpapírt is meg lehet enni, ha finom a panír :) Valamint fasírtot is bármiből lehet készíteni, ami nem szalad el túl gyorsan, vagy nincs lebetonozva. Csak össze kell söpörni a konyhát.

Fenchurch68 2013.02.15. 18:31:51

@Waka: Köszönöm, emlékszem rá, akkor meg is főztem. Sütöttem hozzá krumplit, és azt hazudtam, hogy brassói. Megették. Viszont ettek már igazi brassóit, úgyhogy nem hitték el, hogy ez is az :)

Pinka-Panka 2013.02.15. 18:47:03

@Kató néni: én is kipróbáltam, de az én uram mindent észrevesz, kajával nem tudom becsapni. Vendéglátós volt, szimata van mindenre.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 19:11:50

@Andrass9:
Hát ez bizony a régi csúsztatott palacsinta receptje, anyám megörökítésében. Emlékeim szerint nagyon finom, krémes ízű volt. Én nem e szerint készítettem eddig, mert nem tudtam, hogy meg vagyon örökítve a hallhatatlanságnak. Ilus néni receptjei kapcsán jutott eszembe, hogy előkeressem anyám két kis vonalasfüzetét, melyeket valaha 1,20 és 1.50 forintért vett. A receptek meg a fejéből, és a 20-as évek Új Idők nevű újságjából valók. Akad benne néhány háború előtti Váncza recept is a 20 filléres füzetekből, pl. a kanonok lepény, amiről gyerek koromban a boha istennek nem bírtam kitalálni, hogy mi az a kanonok.

Pinka-Panka 2013.02.15. 19:17:36

@látjátok feleim szümtükkel: nálunk az abaj, hogy míg sül a palacsinta, azonnal fogyasztják, nem jön össze a mennyiség ilyen csúsztatott változatra, illetve ha 3x annyit sütnék.
Köszönjük a receptet amúgy, én is ettem már és finom nagyon.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 19:20:56

@Pinka-Panka: @Kató néni:
Szerintem minden ehető, ha ízesen, és Pinka-Panka jószívűségével van elkészítve.
Nálunk a kutyáknak minden nap csirkemellcsontot főzünk, és bizony néha annyira jó az illata, hogy időnként bedobok egy-egy adag csontot a lábosba, és jó kis csirkegulást főzök belőle. A hús nem nagyon hiányzik, de a csont nagyon jó ízt ad neki, a zöldségek meg egyébként is ehetők.

A disznópaprikás meg a legfinomabb ételek egyike. Ifjú koromban bárhová mentünk táborozni, minden vendéglőben lehetett kapni és ráadásul galuskát is kérhettünk hozzá, bár az igazi társa a sós krumpli ( nem a burgonya ). A gulyás társa meg a túrós csusza volt, el sem lehetett külön képzelni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 19:52:32

@Pinka-Panka: Disznópörkölt vagy paprikás nálunk sláger, ha hajlandó vagyok nokedlit főzni hozzá :)
A paprikást az fúrótésztával esszük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 19:54:41

@látjátok feleim szümtükkel: Kutya-,macska főtt ételt kap, de csak 4-6 naponént főzök, akkor viszont nagy fazékkal. Legtöbbször farhát, de ha csirkemellhez jutok, akkor az. Amikor jó illata van az alapanyagnak, én is lopok belőle, ha másra nem, de egy kis zöldségleveshez alapnak :)
Lesz egy poszt a közeljövőben róla ...

süllőcske 2013.02.15. 19:56:41

Nálunk a früstök a nemes hajaskrumpli volt, ebédre egy szelet böjtös kis halacska, most egy szerény bableveske vacsira, de husi nélkül.
Nos , disznóból gulyást nem, annál inkább lehet elképesztően finomat birkából, bárányból.
Jaj, ne is mondjátok, hogy a család nem eszi...
Waka mester, azt olyan tajinban kéne, vagy kis gömböcske parázsmellévaló fazekacskában. Na, abban meglelnéd azt a dolgot!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 19:58:35

@Pinka-Panka: Én ma tartalmasabbat (és nem böjtöset) főztem: egy gazdag töltött káposztát, mintegy 10 litert. 42 töltelékkel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 20:01:52

@süllőcske: Anyám konyhájában lóg valahol egy olyan ufó-szerű szétnyitható fém lánccal. Mintha egy lapított gömb lenne. Valószínű, hogy Örményországból származik, de még soha nem használtuk. Ahhoz kicsi, hogy becsületes mennyiség férjen bele - talán literes körül van a fél lapított gömb. Még nem találtam belevaló kaját.

süllőcske 2013.02.15. 20:05:55

@Andrass9: Disznóvágásunkon megrázóan finom volt a paprikás. Csontos, de bőhúsú darabokat nyestünk erre a célra, osztrák vendégünk a nem kis vacsora repertoárból ezt választotta, és nagggyonn szerette.

süllőcske 2013.02.15. 20:07:26

@Andrass9: Az sütésre való, mint a diszkosz, nem?

1kutya 2013.02.15. 20:28:03

anyósom szokott olyat, hogy ha marha kerül (apósomék ált. tavasszal és ősszel vágnak 1-1 3-400 kilós növendéket a téeszben), mindig ment meg belő 2-3, félkilós színhúst és ha ráfanyalodunk a desznyógulyásra, elővesz 1-1 ilyen darabot és beléveti. nem rontja el ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 20:35:30

@süllőcske: Azaz - diszkosz :) csak már szenilis vagyok!

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 20:35:35

@süllőcske:
Én is nagyon szeretném, de erre nem főzik, mi meg nem vágunk. Kihűlt húsból nem olyan, mint a frissen vágottból, ezért már nagyon régen nem volt hozzá szerencsém. Talán lehetne venni frissen vágott husit, de két személyre nem jó főzni, minimum 5 kg húsból lesz igazán csucsu.
Első sorban hidegen szerettem kenyérrel és savanyúsággal, a zsírját meg csak úgy zsíroskenyérnek.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 20:40:31

@Pinka-Panka:
Amikor a gyerek még a mi konyhánkon élt, akkor volt, hogy a csúsztatott palacsintát darabonként ettük. Tányérra csúsztatva, megcukrozva és összehajtva egyenként is jó.

1kutya 2013.02.15. 20:47:26

@látjátok feleim szümtükkel: tudod mi frissen a legfinomabb? mikor vágáskor kikanyarintok egy nagyobb darabot a fej mögül, a nyakhúsból a tokaszalonnával együtt és "pecsenyét" sütünk belőle! jájjj...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 20:47:44

@1kutya: Nekem meg a csodahüttő ad ilyen alkalmakkor egy darab marhanyakat vagy lábszárat :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 20:57:33

@1kutya:
Hát igen, a reggeli pecsenyének sincs párja. Azért a Szeged környéki disznótoros paprikást még ez sem hajazza.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 21:28:14

Egy kis utólagos Valentin napi mosolygás:

www.nlcafe.hu/ezvan/.../cuki-video-bebi-rozmar/

( gugliban bejön, hogy emberi szeretetre vágyik a rozmár bébi )

1kutya 2013.02.15. 21:48:26

@Andrass9: néha az is kerül oda, de anyósomé megfoghatatlan, mert 3 csodahüttője van ;)

@látjátok feleim szümtükkel: olyat biharban nem főznek, viszont van helyette (a pecsenye mellé) hagymás hús, meg toros a farokból, faroktőből és a bordavégből...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.15. 22:05:17

@1kutya: Az AppleBee's étteremláncban láttam csak bordavéget (riblets). Remekül volt barbequezva. Egy adag csak 1800 kalória, de az olyan finom!!!

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 22:20:01

@1kutya:
A toros is jöhet ( ismerem ), de a disznótoros paprikást nem győzi le.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 22:20:33

@Andrass9:
Holnap füstölt pléh-ből lesz bableves.

1kutya 2013.02.15. 22:36:06

@Andrass9: jobb helyeken árulják füstülve. tessék kipróbálni a sárgaborsólevest (jó sűrűre főzve!!!), ilyen füstült bordavéggel, kicsinység répát is lehet bele főzni...

természetesen a nokedli nem maradhat ki belőle és a friss fehér kenyér sem hiányozhat mellőle!

@látjátok feleim szümtükkel: az nálunk "másnapi" étel, "aznap" orjaleves van, pecsenye, hagymás hús és a fent emlegetett toros kíséretében. holnap reggel is indulunk Komádiba, végigenni a zétlapot ;)

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.15. 22:45:09

@1kutya:
Nah, az éhes disznó elmegy álmodni a disznótorosról. A reggeli jó pálinkát el ne felejtsd!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.16. 09:07:16

@1kutya: Ez a sárgaborsó leves tetszik, van is éppen a CBA-ban ez a füstült borda (hátha lecsapják nekem a véget róla). Kár, hogy teli a spájz töltött káposztával :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.16. 14:08:36

@Andrass9:
Na, ma megtudtam, hogy a gungó( vagy mungó)bab nagyon jó ízű, dietásan ( lezsírozva, rántás nélkül, zöldségekkel, de füstölt csonttal ) is csucsu leves lett belőle. Már két éve vetem, tavaly termett annyit, hogy főzni is jut. Olyan a formája, mint a borsónak, de van szeme, mint egyes babfajoknak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.16. 22:57:47

@látjátok feleim szümtükkel: Mungó babról sokat hallottam, de még nem ettem...
süti beállítások módosítása