Mielőtt mindenki nekem esik, hogy ez a gulyás nem az a gulyás és így meg úgy - szoktam tavasztól őszig gulyást is főzni. Nem levest és nagy bográcsban. Egyéb alkalmakkor feleségem főz gulyáslevest, néha még gyesznóból is, de szerencsére a pulyka nálunk nem gyakran szerepel :)
Előszedtem a csodahüttőből egy szép adag marhanyakat, amit száraz pácban érleltem annó néhány hónapja, mielőbb beevezett a fagyasztóba.
A hús rengeteg volt - több, mint egy kiló, amennyi persze nem fogy el egyszerre kicsiny háztartásunkban, ezért trükkhöz folyamodtam: megcsinálom az egészet marhapörkölt alapnak, majd leveszem egy részét a leveshez. A maradékból pedig marhapörkölt lesz!
Hozzávalók:
- 3 dkg szalonna
- 1 kg marhanyak
- 6 fej hagyma
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek pirospaprika
- só, bors
A leveshez kellett még:
- 2 szál répa
- 1 kis szál gyökér
- kis darabka zellergumó
- 2 szem krumpli
- kis csokor petrezselyemzöld
- 1 szál zellerzöld
- 1 paprikacsuma és darabka kaliforniai paprika
- egy pici összeaszott paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 szem feketebors
- só
Kisütöttem hát a kis kockákra vágott szalonnát.
Ezalatt a marhahúsból a nagyon zsíros részeket kivágtam, mert a célközönség elég finnyás. Persze az ízét azért bele kell tenni, hát utánaküldtem a szalonnának és addíg sütöttem, amig teljesen kisült a zsír abból is.
Kiszedtem a kisült zsíros részeket egy tányérra - hátha még felhasználom. A zsírba pedig beletettem a felvágott rengeteg hagymát és egy kis őrölt köményt.
Ezt egy ideig dinszteltem, majd beledobtam a felkockázott marhahús. Azért a képen láthatjátok, hogy nem szedtem ki belőle az összes zsiradékot - ez egy gyönyörű márványos darab volt!
Az öntöttvas lábasnak előnye, hogy jól tartja a hőt, tökéletesen lehet pörkölni benne a húst!
Addíg pörköltem, amíg már annyi saját jevet eresztett, hogy nem tudtam elpárologtatni.
Ekkor hozzáadtam a pirospaprikát és durva sót, amivel még körbekergettem párszor a lábasban.
Az ílymódon megpirított, de még nem megfőtt marhából átemeltem egy fazékba kb 30-35 dekányit, beleszórtam a tisztított és felvágott zöldséget a 10 szem bors társaságában. Felöntöttem vízzel, kicsit még sóztam majd egy órát főztem. A végén beledobáltam a kockázott krumplit, amivel már csak 25 percig főtt.
Ezalatt persze a marha többi része rendületlenül rotyogott a lábasban. Amikor lesült zsírjára (mert bizony előfordult háromszor is) akkor egy kis pohárnyi vízzel öntöttem fel. Mintegy két óra után késznek ítéltem. Az utolsó felöntést bővebbre vettem, hogy legyen rendes szaftja is.
Ez a márványos, pácult hús igencsak kitett magáért! Mindkét étel remek, szaftos húst tartalmazott - egyikben sem száradt ki, mint sokszor a tiszta húsok, ha sokáig főzöm őket!