A receptet közrebocsájtja:
látjátok feleim szümtükkel
Valentin napra elkészítette: Andrass9
25 dkg lisztet eldolgozunk 2 deciliter langyos, egy evőkanál cukorral édesített tejben megfuttatott, 2 dkg élesztővel, csipet sóval, 2 dkg porcukorral, 3 egész tojással, fél citrom reszelt héjával, és 5 dkg olvasztott margarinnal vagy vajjal. Célszerű a lisztet is kicsit felmelegíteni - hamarabb kel meg a tészta.
A masszát kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett kuglófformába
öntjük, és langyos helyen addig pihentetjük, míg a tészta kétszeresére nő.
Takarjuk be, az is segít a melegen tartásban.Forró sütőbe toljuk, és közepes tűznél sütjük, úgy mint a hagyományos kuglófot ( tűpróba ). Nekem kicsit összeesett, mert a szilikon forma túl flexibilis.
Ha kisült, tálcára tesszük,
és megöntözzük másfél deciliter víz, citromhéj, 15 dkg cukor és kevés rum keverékével ( a cukrot a vízben felolvasztjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a citrom reszelt héját, és a rumot ). Ha a kuglóf ropogósra sült, nehezebben issza be a szirupot, Segíthetünk neki egy hegyes késsel, amivel lyukakat vagy réseket nyitunk a kérgen és úgy locsolgatjuk. Fejre is állíthatjuk, hogy onnan is kapjon szirupot.
Ha a tészta már teljesen megszívta magát az ízes sziruppal, vékonyan megkenjük kb. 3 evőkanálnyi, felolvasztott sárgabarack lekvárral. (Lehet kicsit vastagabban is kenni, és jó pikáns lekvárt válasszunk)
Végül a tetejét megöntözzük keserű csokoládé öntettel. Ehhez 1 púpos evőkanálnyi kakaót és ugyan ennyi cukrot pár csepp vízzel felforralunk, és a tűzről levéve 3 dkg vajjal simára keverjük. (Én a vaj felét helyettesítettem három kocka fekete csokival).
A kuglófot hagyjuk kihűlni, majd tejszínhabbal körberakva tálaljuk. ( Szerintem flakonos tejszínnel nem finom, frissen készült hab az igazi hozzá. )
Tejszínt nem találtam idehaza, így azt képzeljétek hozzá!
Boldog Valentin Napot!