A napokban kérdezte Váj mi, hogy hogyan lehet az édeskömény gumót felhasználni. Mivel én nagyon szeretem, már sokféle ételt készítettem belőle, az alábbi recept is egy ilyen alkotás eredménye volt.
Ez általában úgy kezdődik, hogy meglátok egy szép nagy gumót a boltban és nem tudok ellenállni neki. Meg is veszem, majd megy a hűtő zöldséges fiókjába. Azután szépen elfelejtem ...
Most is valami leveshez készültem, amikor felfedeztem, hogy van egy ilyen gumó a hűtőben. Mivel ezt rajtam kívül senki nem eszi a családban, hát olyan receptet kreáltam hozzá, ami NEKEM nagyon izlik.
Felderítő körútról az alábbiakat gyűjtöttem be a fiókból:
- 1 édeskömény gumó
- 1 fehérgyökér harmada
- 1 sárgarépa fele
- 1 kis hagyma
- 1 méretes hüvejknyi friss gyömbér
- 1 kk csili paszta
- 3 szárított citrom levél
- citrom héja és leve (lime jobb lenne, de nem volt itthon)
- 1 kk őrölt galangal gyökér
- 1 kk aprított citromfű
- 2 ek vaj
- 1 ek halszósz
- 1 ek gombás szójaszósz
Felszeltem a gyömbért karikára, szintúgy a hagymát is. Egy kis vajjal és pár szem borssal, meg egy szegfűborssal feltettem a lángra. Megaprítottam a gyökeret és a sárgarépát is egész kicsire és ezeket is a fazékba dobtam a vajra.
Apróra szecskáztam az édesköményt. A zöldjét és a szárát nem tettem bele a levesbe, nekem akkor túl ánizsos lenne. Megaprítottam a kelkáposztát is. Amikor már a hagyma üveges lett, beledobtam mind.
Végezetül vágtam vékonyan a megsikát citrom héjából, összevagdostam a kis karfiolt és a citromlevéllel együtt ezeket is a fazékba tettem. nagy lángon kavargattam, míg levet kezdett ereszteni. Ekkor szórtam bele a fűszereket.
Éppen egy kisebb húslevest főztem, loptam hát belőle levet a fazekamba. Felvágtam a petrezselymet, előkészítettem egy karika citromot
Mintegy tíz perc lassú forralás után beletettem a petrezselymet, a citromot. Sóztam a halszósszal, szineztem a szójaszósszal és rögtön ki is tálaltam magamnak egy tányérral.
Aztán még egyet.
És mégegyet.
Az utolsó 100 komment: