Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Édesköményleves thai stílusban

2013.02.09. 07:00 Andrass9

A napokban kérdezte Váj mi, hogy hogyan lehet az édeskömény gumót felhasználni. Mivel én nagyon szeretem, már sokféle ételt készítettem belőle, az alábbi recept is egy ilyen alkotás eredménye volt.

Ez általában úgy kezdődik, hogy meglátok egy szép nagy gumót a boltban és nem tudok ellenállni neki. Meg is veszem, majd megy a hűtő zöldséges fiókjába. Azután szépen elfelejtem ...

Most is valami leveshez készültem, amikor felfedeztem, hogy van egy ilyen gumó a hűtőben. Mivel ezt rajtam kívül senki nem eszi a családban, hát olyan receptet kreáltam hozzá, ami NEKEM nagyon izlik.

Felderítő körútról az alábbiakat gyűjtöttem be a fiókból:

  • 1 édeskömény gumó
  • 1 fehérgyökér harmada
  • 1 sárgarépa fele
  • 1 kis hagyma
  • 1 méretes hüvejknyi friss gyömbér
  • 1 kk csili paszta
  • 3 szárított citrom levél
  • citrom héja és leve (lime jobb lenne, de nem volt itthon)
  • 1 kk őrölt galangal gyökér
  • 1 kk aprított citromfű
  • 2 ek vaj
  • 1 ek halszósz
  • 1 ek gombás szójaszósz

10.jpg

Felszeltem a gyömbért karikára, szintúgy a hagymát is. Egy kis vajjal és pár szem borssal, meg egy szegfűborssal feltettem a lángra. Megaprítottam a gyökeret és a sárgarépát is egész kicsire és ezeket is a fazékba dobtam a vajra.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Apróra szecskáztam az édesköményt. A zöldjét és a szárát nem tettem bele a levesbe, nekem akkor túl ánizsos lenne. Megaprítottam a kelkáposztát is. Amikor már a hagyma üveges lett, beledobtam mind.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Végezetül vágtam vékonyan a megsikát citrom héjából, összevagdostam a kis karfiolt és a citromlevéllel együtt ezeket is a fazékba tettem. nagy lángon kavargattam, míg levet kezdett ereszteni. Ekkor szórtam bele a fűszereket.

17.jpg 18.jpg 19.jpg

Éppen egy kisebb húslevest főztem, loptam hát belőle levet a fazekamba. Felvágtam a petrezselymet, előkészítettem egy karika citromot

22.jpg 20.jpg 21.jpg

Mintegy tíz perc lassú forralás után beletettem a petrezselymet, a citromot. Sóztam a halszósszal, szineztem a szójaszósszal és rögtön ki is tálaltam magamnak egy tányérral.

24.jpg

Aztán még egyet.

És mégegyet.

109 komment

Címkék: thai édeskömény gyömbér lime levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr445058797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 09:38:40

@hajdulaszlo (volt hajdul): Még reggelt.
A leveske kicsit sürüre sikeredett - mint mindig :)
Nem vagyok képes leves levest főzni!

susztertangó 2013.02.09. 09:52:58

@Pinka-Panka: Fúziós változat: túrós csusza ropogós kristálycukorral, sistergő füstölt szalonna pörccel.....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 10:04:01

@Pinka-Panka: Én meg lehet, hogy főzök egy kisadag székelykáposztát. Minden esetre elővettem fél kiló szép lapockát!

Vaczak2 2013.02.09. 10:33:03

Pulykanyaka-leves, sült kacsa hagymás krumplival birsalma befőttel.
Mama dolgozik, kiélhetem magam.

A "leves" egyébként több mint izgalmas, az édesköménnyel én sem tudok mit kezdeni, sajnos.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.09. 10:35:40

@Andrass9: Én szeretem a sűrű főételszerű leveseket. Azt kell megszoknunk, hogy ahhoz már nem kell másodikféle. Már korábban kifejettem ellenérzésemet a tartalmas halászlé után felszolgált túrós csuszával kapcsolatban is. Maximum fokhagymás csuka, desszert célzattal.

Posztod kapcsán jutott eszembe, hogy mennyi, de mennyi jó étel főzhető a filléres zöldségekből. És attól még nem leszel puhapöcsű vega.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.09. 10:37:35

@Vaczak2: Én a lencsesalátába tettem. Család rákapott a vörös lencsére. Kiválóan alkalmas, hazaesünk este, s jó lenne valami ződcsíg, de nem vagyunk mi nyulak igény kielégítésére

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 10:43:38

@hajdulaszlo (volt hajdul): A sűrű leves igényed megértem. Nekem viszont kell este valami híg - csak, hogy a hiányzó sóadagot bevigye, de kalóriát ne. No olyankor egy pohár húsleves az igazi.
Halászlé után nekem már ne adjanak más kaját. Az egy teljes étek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 10:44:27

@Vaczak2: hmmm - birsalma befőtt. Hozok is fel a kamrából!
Meg van egy birs az ablakba - jó lesz a káposztába tenni belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 10:45:21

@hajdulaszlo (volt hajdul): Volt szerencsém élőben hallgatni még '89-ben. Nagy élmény volt!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.09. 10:45:59

@Andrass9: Most lehet, hogy ki leszek tiltva, de egy fáradt nap után még egy zacskós leves is bejön este. Volt, hogy több száz kilóméter után beestünk KK-ra és egy zacskós levest szinte már az ágyban kanalaztuk be.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.09. 10:49:47

Legutóbb Waka hekkes posztját követően rávettem magam, hogy fagyaztott halat vegyek. Tökélyre fejlesztettem a rántott víz elkészítését.
Reggel a kisboltban ki volt írva, hogy van fagyasztott ponty meg busa. (az ember kisérletező) Pony már nem volt, hazahoztam egy zacskó busát. Megírom mit lett vele.
Bár jól indult a nap, mert a szomszédban haláleset volt, megölték a disznót, s csak úgy a bástyán át, átküldtek egy pohár pálinkát. Azóta már volt kóstoló is. Ezek után hal?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 10:50:56

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nem vagy te egyedül azzal a zacskós levessel. Egyik kedvenc az Aldiban kapható kínai leves, amit kis csilivel még csípősebbre készítek, de szeretem a spárgakrémlevest vagy a gombakrémlevest is. Attól, hogy zacskós, még lehet jó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 10:53:16

@hajdulaszlo (volt hajdul): Tegnapra én is rendeltem egy doboz mirelit rántott tonhalat. Feleség távol volt, gyorsan megsütöttem és betermeltem. Hááát. Egy darabig nem veszek. Azt a Waka féle hekket viszont megkóstolnám.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.09. 10:55:55

Szép napot!
Én is meg tudnék inni valamit. Abból a Captain Morgan-ből van még?
Posztot főzök ezerrel, de ilyet soha többet, kb. 26000 miatyánknyit káromkodtam.

Pinka-Panka 2013.02.09. 11:20:38

Megebédeltünk, nálam is sűrű zöldségleves van. Mi szeretjük a zöldséget nagyon.
A túrós tészta is jó lett, csusza tészta.

Az a baj, hogy elfelejtettem, hogy volt egy zöld köret amit korábban Édesanyám csinált édesköményből, s nem emlékszem rá, pedig nagyon finom volt. Akkor sokat ettünk.keresgélni fogok receptet, persze nem ilyen iwiweset.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 11:25:56

@Pinka-Panka: Az jó lenne (ha a vaj fékezett habzású benne) :)
Most kaptam valami édeskömény saláta recipét, de az valahogy nem tetszik.

Pinka-Panka 2013.02.09. 11:26:09

@Andrass9: de rég csináltam, sajnos tiltólistás. kolbászt raktam mindig bele.
Akkor most engem fogtok kitiltani, de én sajnos a zacskós levesekért nem rajongok, akkor inkább rántott leves. A mieink, képesek kockából is levest is csinálni, ha valamiért nem főzök levest és lázadás van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 11:26:30

@Waka: Van még, de csak módjával, mert nem marad a Fésült Katához ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.09. 11:30:25

@Andrass9: Adok bele ruma romát. Egyszer kaptam édesköményt, egy szalonnás, hagymás-fokhagymás, gyömbéres, tejszínes mártásban pároltam meg, de úgy is eléggé medvecukor íze volt. A temérdek fűszer valamennyire elnyomta azért.

süllőcske 2013.02.09. 11:47:55

Szép hétvégét! Levest még nem csináltam belőle, majd kipróbálom.
Az édesköményt fűszernek tekintem inkább, szárnyaspecsenyék, halak sütéséhez.
De nem rossz pürékbe vegyíteni, habok, mártások kászítésénél érdekes összetevő. Pl füstölthalból készült krém mondjuk 20%-a legyen, összepürítve, vajat, citromot hozzáadva. És még sok egyébhez használtam már.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 11:50:18

@süllőcske: Ém csak kevés dologban használhatom, mert feleségem nem szereti.
Thai kajákba mostanság már tehetek, mert azt is ritkán eszik (bár a napokban készült sárga currynek a felét megette :) .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 11:51:27

@Waka: Így megfőzve nem erőszakos az íze. Kicsit a vietnámi pho levesre hajaz - ami sok csillagánizst tartalmaz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 12:21:24

ez a leves kíváncsivá tesz, mint minden keleti étel,
de az ánizsízt csak egyetlenegy darab süteményben bírom, és az a legényfogó,
aminek persze nem tudom a receptjét, és évek óta senkivel nem találkoztam, aki egyáltalán ismerte volna a sütit.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 12:24:30

a vifonszerű zacskóslevesból mindig van itthon, ha megkívánnánk.
fél évben egyszer:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 12:34:43

@Andrass9: bszs, úgy megörültem! de ez nem az.
:(

ez nagyon lapos, kör alakú, egész világos színű "kekszecske", de nincs kekszállaga, és ánizsmagvacskák vannak benne.
gyerekkoromban még a helyi cukiban is kapható volt, de asszem csak ánizsos keksz néven..

süllőcske 2013.02.09. 12:54:36

@Babette_: Nem ismerem.
Az ánizsmag a régi gyümölcslevesinkben szerepelt, no meg a horgász-csaligyurmánkban. Bolondultak érte az aranykárászok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 13:18:21

@Babette_: Amit legényfogó néven a szakácskönyveimben (na jó, egy részében), majd a guglit is bevetve találtam, azok mind linzertésztaszerűségek és ánizst nem láttak. Biztos, hogy úgy hívták?
Találtam valamit, ami lehet, hogy jó neked.
www.kifoztuk.hu/index.php/receptjeink/item/anizsos-keksz
vagy pedig:
csokilap.blogspot.hu/2009/11/anizsos-keksz.html

Topy 2013.02.09. 13:36:00

@Andrass9: a leves akkor jó, ha megáll benne a kanál! :D

Isley 2013.02.09. 14:09:18

sziasztok!
@Babette_: emlékszem rá, de a nevére nem. Talán ánizsos teasütemény? A Tesóm kedvence volt az estikével együtt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 14:29:59

@Andrass9: ennél sokkal vékonyabb. mintha vajalapú tészta lenne, ami jó laposra szétfolyik.

találtam hasonlót!
www.bea-suti.eoldal.hu/img/mid/215/anizsos-piskotataller.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 14:34:00

@Babette_: Tééényleeeg!!! Ez volt az, most már emlékszem rá!!!

susztertangó 2013.02.09. 14:45:22

@hajdulaszlo (volt hajdul): "A bástyán át?" Ez a keritést jelenti? Ha azt, akkor vagy ötven éve nem hallottam.

Isley 2013.02.09. 14:51:03

@Babette_: igen hasonló volt, csak halvány, egyáltalán nem pirult, lapos nagy korong.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 14:58:10

@Andrass9: @Isley: bizony, bizony.
de akkor most két embert is találtam, aki emlékszik rá:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 14:59:22

ma tarhonyás hús van kecskéből. a csontját még főzöm, vagy húsleves lesz belőle, vagy meg y akutyáknak.

de milyen sütit süssek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 15:02:06

@Babette_: Hát azt az ánizsosat! Nem is kérdés :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 15:19:56

@Andrass9: mióta megnőttek a gyerekek, nem tartok itthon ánizst:)

Isley 2013.02.09. 15:24:54

@Babette_: én túróspitét sütöttem

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 15:28:09

@Isley: ilyen extrák, mint túró, nincsenek itthon.
perpill tej sincs, ha enne, sütnék kráter sütit.
vagy egy kis sima valamilyen ízű krémes piskótát.
de sokat macerálni sincs vele kedvem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 15:36:00

@Babette_: Ha van meggykompótod vagy fagyasztott meggyed, csinálj meggyes piskótát (picit lisztezett meggy a piskótatésztába és sütőbe vele.) Gyors és FINOM! Én legalábbis imádom, pedig nem vagyok édesszájú (hint hint).

Isley 2013.02.09. 15:39:01

@Babette_: piskótatekercs házi baracklekvárral töltve

susztertangó 2013.02.09. 16:20:35

@hajdulaszlo (volt hajdul): Siklóson is onnan zavart le a Nagymamám.Bár az téglafal volt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.09. 16:33:34

@susztertangó: :-) Az én nagyanyám is élt Siklóson! Sokáig meg voltam győződve, hogy apám a Tenkes kapitánya!

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 17:03:24

@hajdulaszlo (volt hajdul): ú, a twitterhez én már öreg vagyok. nem értem.

Pinka-Panka 2013.02.09. 17:07:34

@hajdulaszlo (volt hajdul): elolvadtuk, ügyes vagy nagyon! Finom lehetett, tetszik a recept nagyon.

Pinka-Panka 2013.02.09. 17:08:17

@Babette_: szerintem te vagy a legfiatalabb itt:))
Mit sütöttél végül?

Pinka-Panka 2013.02.09. 17:09:14

@Pinka-Panka: persze azt akartam írni, hogy elolvaStuk...csak melléütöttem:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 17:13:23

@Pinka-Panka: maximum lélekben:))))
semmit.
elmentem tejért. harmadik faluban van automata, mert boltit nem iszok, a kecskék még nem adnak, és a harmadik faluba még pont megéri elautózni.
az automata NEM működött!!!
tudtam, hogy egy másik faluban szintén van automata, de ezirányból arra még sosem voltam, és a falu neve nem volt meg (sok a hasonló név), így a gps sem segített. beütöttem azt a falut, ahova tudom, hogy ki szoktam jutni _azon_ az úton, gondoltam, megyek, míg ismerős utcára nem tévedek, onnan menni fog.
hát nem ment.
elautóztam 50 km-t, egy órát, majd hazafelé beugrottam a helyi cukrászdába csoffadt sütiért.

az emberem meg -hogy mai szóval mondjam- dupla facepalm-mal díjazta az előadásomat.
mert természetesen mobil nem volt nálam, hiszen csak tejért ugrom át.

Pinka-Panka 2013.02.09. 18:17:55

@Babette_: na, ezen jót nevettem. Én amikor így állok neki valaminek, hogy kéne, de nem tudom mit süssek és főzzek, akkor az olyan, mint a nem akarásnak nyögés a vége:)
Ilyen napnak is kell lenni, nem kell mindig trüffel tortát sütni... ilyenkor kínunkban, elő a kompót, vagy dió, mazsola keverék, vagy gyümölcs.
Meg ha még annyi erőm van, bundás alma fahéjjal.
vagy palacsinta, de nem volt tej írtad.
Akkor sima piskóta, valamit beleszórni ami otthon van és jó napot.

Pinka-Panka 2013.02.09. 18:21:02

itt esik a hó, már úgy vártam:)

Pinka-Panka 2013.02.09. 18:25:29

@Babette_: örülj, hogy ennyivel megúsztad az uradnál, nálunk, ha csak nem veszem fel azonnal, ne tudd meg mi van...:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 18:27:23

@Pinka-Panka: cseresznye van meg málna fagyasztva, én a krémeset jobban szeretem....

Pinka-Panka 2013.02.09. 18:28:51

@Pinka-Panka: és legalább ehető volt a cukrászdai süti? - mert azért néhol lehet, jót enni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 18:28:54

@Pinka-Panka: á, már megszokta:D
meg tudja, hogy utálom a mobilt is, meg a telefonálást is.
kicsit sok volt a telefon az életemben...most már elegem van belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 18:30:10

@Babette_: Látod, lehetett volna cseresznyés piskóta is - akkor megúszod a telefont :)

Pinka-Panka 2013.02.09. 18:31:01

@Babette_: ja, igen, nekem a munkám miatt van hozzám nőve, de azért bosszantó, amikor a leglehetetlenebb időpontban hívnak:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 18:31:13

@Pinka-Panka: Nálunk is esik, de kaptam képet a lányomtól - Bostontól 80 km-re északra laknak. Csak 50 centi esett tegnap ilyenkor óta + szélvihar!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 18:32:30

@Babette_: Mi szerencsések vagyunk a feleségemmel. Egyikünk se nőtt fel mobillal - így aztyán ha itthon marad, akkor itthon maradt. Big deal.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 18:32:42

@Pinka-Panka: erről beszélek.
elegem lett. most megengedhetem magamnak, hogy ne telefonáljak, és ne nőjön rám.
tegnap egyébként át is váltottam az előfizetést kártyásra, mert úgyse telefonáltam le a csomagot.

Pinka-Panka 2013.02.09. 18:36:24

@Andrass9: örüljünk akkor csak mi, nem baj, a jövő héten már jelentős változás lesz.

Pinka-Panka 2013.02.09. 18:38:30

@Babette_: jó neked, mondjuk én is szeretek csacsogni néha, arra nem bánom...
Amúgy tőled akartam kérdezni, hogy jó volt-e a cukrászdai süti?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.09. 19:05:40

@Pinka-Panka: Tán csak nem akkor is? @Babette_: A facepalm pedig lefordítva: noormális?

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 19:06:14

@Pinka-Panka: én csak vizsgaidőszakban, de akkor a háromszorosa a számla. de akkor muszáj, bár igyekszünk inkább skype-on.

nem volt jó, miért lett volna jó? teli van módosított lfszokkal, margarinnal, a habrolóból középen hiányzik a hab.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 19:13:34

@hajdulaszlo (volt hajdul):
hát kb.
mindig elfelejti, hogy pesten ő se tudta 3 év után még a kisebb utcákat.
nem érti, hogy keverhetem sorokpolányt, sorkikápolnát és sorkifaludot, még ha alig járok is arra.
meg hát követtem már el ilyen kóborlást, amikor kerestem valamit.
most is csak az volt meg, hogy azt a falut keresem, ami a nagyvárosból hazafelé van az alternatív úton, van sárga kastélya, balra kell a közepén fordulni hazafelé, és az s-sel kezdődő nevű.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 19:14:07

@Andrass9: a piskótához tejet szeret inni, anélkül száraz neki...

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 19:15:35

és persze mindössze egy utcával feljebb kellett volna elfordulnom, s megtalálom.
mindegy, a reggeli kávéba még van tej, és holnap hoz horgászás után.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 19:25:22

@hajdulaszlo (volt hajdul): eredetileg nem, csak jelenleg és most már örökre:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.09. 19:32:00

@Babette_: Jó környék az. Sárváron sokat jártam már, Szombathelyen életemben először a múlt évben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.09. 19:48:06

'estét!
Posztoltam egy jóízűt (sic!), nemsoká olvasható.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 19:49:16

vagyis nem 100% az örökre. ha nagyon bekeményítenek itthon, elmegyünk a pcsba.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 19:50:37

@hajdulaszlo (volt hajdul): jaja, bírom a környéket.
csak drágák a földek, és nincs is eladó. meg pénzem se rá, de ez másodlagos.:)
ennél már csak az őrség jobb.

süllőcske 2013.02.09. 19:56:25

Jóestét! Ma nagyon sok tanítvány jött, csak most tudtam betenni a sütőbe a sótésztába burkolt karajt.
A húst bekentem alaposan fokhagyma, petrezselyem, citromhéj, vaj pasztával, erre ment a tészta. Hadd süldögéljen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.09. 20:01:37

@süllőcske: Jól hangzik! Mi lesz a köret hozzá?

Pinka-Panka 2013.02.09. 20:17:33

@Waka: gondolom a tészta amiben sül:) bár Süllőcske biztos valami finomsággal tálalja...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.09. 20:21:24

@Pinka-Panka: Az a sótészta annyira nem alkalmas fogyasztásra, sóból és lisztből van gyúrva, annyi a feladata, hogy megakadályozza a hús kiszáradását.

Topy 2013.02.09. 20:27:12

megjöttem a bringázásból :)
zöldborsólevest csináltam, jó sűrűre :)
másodiknak meg: egy szögletes, hosszúkás, magas jénait kibéleltem bacon-nel; egy egész csirkemellfilét feldaraboltam apró kockákra, elkevertem 15-20 deka reszelt füstöltsajttal, ment bele kb 25 dekányi zöldség (zöldborsó, kukorica, apróra vágott kaliforniai paprika), petrezselyemzöld, só, bors, majoranna (kellett volna bele egy kis hagyma is, de már a sütőben volt, mikro eszembe jutott :D ), 4 gerezd fokhagyma felaprítva, öt tojást felverve; a masszát ővatosan elkevertem, majd belelapátoltam a kibélelt edénybe, a szalonnát szépen visszahajtogattam a tetejére; 180 fokon kb. 70-75 percet töltött a sütőben;
azt hiszem fém formában annyival jobb lenne, hogy mindenütt megpirulna a szalonna, nem csak a tetején; frissen kicsit nehezen szeletelhető, de ha hűlt egyet, akkor egész kezessé válik :)
krumplipüré, vegyes saláta (uborka, jégsaláta, kaliforniai paprika maradéka, paradicsom) erősen lightra vett ezersziget stílusú öntettel

holnap ennek a maradéka lesz, egyrészt mert sok, másrészt mert szvsz kilométereket futottam főzés címszó alatt, ugyanis péntek reggel megadta magát a hűtő és csak hétfőn jön a szerelő, minden az erkélyen van szatyorban, vödörben

rémálom a főzés, plána ha az ember igyekszik minél több dolgot behozni/kivinni egy körben, annak az lesz a vége, hogy legalább háromszor kell fordulnia, mert valami mindig kimarad :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.09. 20:30:23

@Topy: Jó kis mindent bele étel, finom lehet. Szalonna és borsó nélkül én is kipróbálnám.

süllőcske 2013.02.09. 21:05:49

@Topy: Igaz, hogy én inkább az egyszerű tételek híve vagyok, de tetszenek azért a tiédételek, a harsány, jó keverények is. Szupi, kérek.

süllőcske 2013.02.09. 21:08:30

Elkészült a karajka, merészelt nekem 62 fokra fölhevülni. Pyré, saláta+.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 21:21:43

@süllőcske: Jó lett, ha jól hallom :) 62 sertéshúsnál picit, mintha alacsony lenne, de nem veszem el medvedoki kenyerét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 21:22:29

@Topy: A mázlid, hogy hideg van odakinn!
A maradékra esetleg jelentkezem, tetszik :)

Topy 2013.02.09. 21:26:04

@Andrass9: most éppen azon parázok, hogy nehogy túl hideg legyen odakint az éjszaka, aztán megfagyjon egy két olyan kaja, ami nem szereti annyira a fagyasztást :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 21:31:12

@Topy: Ami nem bírja, azt rakd a falhoz közel - ott nem fagy meg. Én évek óta használom a teraszt a hűtő helyett, mert - bár 600 literes - soha nem férünk el benne. Kitanultam, hogyan manipuláljak a fal illetve ablak közelségével, hogy ne fagyjon, de hideg maradjon. Persze ehhez ismerned kell, mit jelent az előrejelzés a te teraszodra vetítve :)

süllőcske 2013.02.09. 22:07:40

@Andrass9: Nem lett alulsütve. A karaj igen nehéz műfaj, de ez elég jó lett. A kenet szaftja nagyon szépen jött a halvány rozé husihoz, a kökénymártás pedig a sós játékot egyengette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.09. 22:44:49

@süllőcske: Imádkozz, hogy medvedoki ne olvassa ezt :)
Sertést rozén .. bár tudom, hogy nagyon finom, de nem merném. Az a borsóka az sajna ott bujkálhat benne.

susztertangó 2013.02.10. 08:18:05

@Andrass9: Akkor ne rendelj Hackepetert német vendéglőben- vagy ahol itthon van az étlapon. Inkább sima Tatárt, abban nincs borsóka, legfeljebb prion :-(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.10. 08:20:03

@susztertangó: Én már csak ilyen válogatós vagyok. Inkább a marha élősködője, mint egy disznóé ...
süti beállítások módosítása