Múltkoriban a pite kapcsán emlegettem a leeső tészta egyik remek felhasználását. A napokban elhatároztam, hogy egy egész adag tésztát fogok hasonló módon elkészíteni, a tölteléket a Borzas Kata ihlette, persze messze van attól. A szokásos pitetésztát dagasztottam meg.
Hozzávalók a tésztához:
0,5 kg BL55 liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 kis pohár tejföl
1 zacskó vaníliás cukor
1 zacskó sütőpor
1 kávéskanál só
2 tojás
A töltelék:
40 dkg darált mogyoró vagy dió (Mivel nem volt elegendő mogyoró megtörve, dióval kevertem.)
3-4 evőkanál baracklekvár
2-3 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaópor
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál rumaroma
+1 tojás a kenéshez
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztottam, és kétfelé osztottam, egyben ugyanis nem fért volna el a deszkán kinyújtva.
A tölteléket összekevertem.
A tésztát belisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, és egy 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. A leeső darabokat újból összegyúrtam, kinyújtotta, kiszaggattam, míg el nem fogyott mind. Az utolsó kis darab már olyan kemény volt, hogy alig lehetett nyújtani.
A töltelékből minden korong közepére tettem egy jó teáskanálnyit, a tészta szélét megkentem felvert tojással, és „összeragasztottam”. A töltelék igazi kihívás volt, nagyon ragadt, alig tudtam leimádkozni a kanálról meg az ujjamról. Ha végül mégis lepottyant, messzire elkerülte a tésztakorong közepét.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és megkentem tojással a tetejüket.
3-as fokozaton kb. 30 perc alatt megsütöttem. 3 részletben sütöttem ki, összesen mintegy 65-70 darab lett belőle. Érdekes, mandula forma sütemények lettek, igen jóízű volt, még negyednap is ebből nassoltunk.