Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (31) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Ilus néni receptes füzete VI.

2013.02.06. 07:00 Blogkocsma

A  60.-73. oldalig

 

Ezek már a füzetke utolsó oldalai, reméljük tetszettek.

60k.jpg 61k.jpg 62k.jpg 63k.jpg

Rakott krúmpli.

Hasónlit a másik rakott krumplihoz csak prézlit nem teszűnk rá. A tojást tejfelt, vöröshajmás zsírt össze keverjűk és úgy öntözzűk meg vele a sorokat mindenhól.

 

Szilva eltevés:

Szilvát magossan elteszűnk a megmosott szilvát rakjúk az űvegbe jó sokat, akór tegyűnk jó sok cukrot és megintt szílvát, így megy – amig az űveg meg-nem tellik. Tetejére szalicilt, semi vízet nem szabad rá. Mosófazékba vízbe kidunctóljúk.

Csalamádéra mindég forrón őntjűk rá az ecetes levet – vájlingba.

1976. I. hó. 15.

(Ez a bejegyzés kilóg a sorból. Más tollal és tentával íródott, mint a tőbbi. Feltételezem, hogy a füzetben talált félig töltött oldalát is kihasználva írta be ezeket a fontos ismereteket. )

 

Lúdaskása:

Vagyis a megfelelően feldarabólt aprólékot sós zőldséges vízben néhány szem bors kiséreteben megfőzve. Az átszűrt lével a kevés libazsíros megpiritott rízsát feleresztve a lé elfőlése után az aprólékot a megpuhúlt rízs kőzé rakva pár percnyi egyűtt főlés útán, persze vígyázni ke. hogy a rízs neföjőn el, hanem a szemek lehetőleg egészben és külőn maradjanak.

 

Pác készitése vad húsokhoz.

A közönséges páclévet 3 deci ecetből 2 lit. vízből készitjűk. Melybe egy szál karikára vágott sárgarépát úgyan enyi fehér győkeret vágunk 1-2 babér levelet, 10-12 szem borsot ½ karikára vágott citromot 1 kis kanál sót és egy ½ fej vöröshagymát jóll felforraljuk és forrón öntjűk a megmosott vag vagy egyéb húsra (lehet késziteni marűhahusból is) Három négy napig hagyjúk benne tálen tovább hideg időbe. Gömbölyű-felsál vöröshajmás szafttal készitve – fínom ...

 

Halkocsonya:

Körülbelűl 1 kg. vőrőshajmát pucúlunk 7-8 vagy girizd fokhajmát, zűédséget sárgarépát, borsot egy kevés sót ezeket megfőzzűk olyan puhára, hogy kőnnyen át lehessen paszírozni a halat , már előre megpucúljuk be sózzuk. Az átpaszírozott lébe bele teszűk a halat főni, bele teszűnk még 1 evő kanál cukrot 5 d. diót őregre vagdalt diót a hal, ha megpuhúl kimerjűk tányérakba és kitesszűk fagyni.

 

Sólet:

1 kgr. tarka babot 4 föző kanál grízes líszttel 2. evő kanál zsír, 1 kis só paprika 1 fej vörös hajma pár girízd fokhajma, ezeket jóll elkeverjűk, azután teszűnk bele föstőlt hús és anyi vizet, hogy jóll el-lepje felforraljuk, kőzbe töbszőr megkevejűk aután beteszűk a sűtőbe.

 

Hal-leves:

Bármilyen halat a szokott modón megtisztitjúk és darabokra vagdaljuk és besózuk egy edénybe álni hagyjuk. Ezen időben szűkséges menyiségű vízben, pár szál petrezselymet zőld paprikát 1 fej vörös hagymát vékony karikákra vágjuk és megfőzzűk ekkor a besozott hozá adjuk tovább fözzuk 15-20p. a hús szét nemenjen.

 

Marhahús:

Gömbölyű-felsál dinctelve vőröshagymás szafttal készitve nagyón fínom, csak jó puhára kell főzni.

 

Krúmpli saláta:

Fözzűnk 5 va. 6 nagy krumlit jól megfőzűk héjába. 2 vörős hagymát leszelűnk vékonyra besózzúk, kissé utóbb a krúmplit is hózzá karikázzuk ecetes levet öntűnk rá hogy kissé savanykás legyen.

 

Máj:

Lehet sűtni májat diétás betegnek egy csőp zsír nélkűl, zsír helyett tejet teszűnk alá mikor megpuhúlt, akkor egy csöp sót tesz.

 

Tálalás:

Vendégnek és úri helyeken mindenkinek, lágytojás a lágytojás-tartóba tálalúnk a hozá való kis kanálal.

Ádám Ferencné. Nagysimonyi.

 

64k.jpg 65k.jpg 66k.jpg 67k.jpg

 

Hídeg vagdalt hús:

Kell hozzá 75. dg. marhahús ¼ kiló zsíros sertés hús és 10. d. fűstőlt szalonna. Kétszer daráljuk, adunk hozzá sót reszelt hagymát majoránnát, tötőtt borsot és egy egész tojással kevés tejfőlel jóll eldolgozzúk. Kís szalvétába kőtjűk spárgával a hurkát átt kötjűk és fűszeres pácban 2. órát lassan fözzűk. Kivesszűk a pácból és kifagyasztjuk, egészen vékonyan szeleteljúk.

 

Borjumáj pástétom:

Készűlhet disznó májből is. Veszűnk hozzá ½ kg. nyers májat és ½ kg. zsíros sertés hust legjobb a hasa-alja. A húst kevés sós vízben vaj-puhára fözzűk (tegyűk félre levesnek a levét.) Átdaráljuk a főtt húst és a nyers májat és darálunk vele egy tejben ásztatott zsemlyét. Mély tálban elkeverjűk 1 egész tojással, adunk hozzá zsírban piritott reszelt vöröshajmát majorannát tőrőtt borsot sót és szításn átt tőrjűk eszt a masszét. Fűstőlt szalonnával kíbélelt lábasba tesszűk, etejére ís fűstőlt szallona szeletek kerűlnek és 1. órán át kígőzőljűk, asztán kífagyasztjuk, éles késsel vékonyta felvagdalva ís fínom. A szítán fenmaradtt tőrmelékből pogácsákat sűtűnk zsírban főzelék mellé.

 

Máj-pástétom:

Vegyűnk 50. d. májat, 10 d. szalonnát eszt kétszer ledaráljuk, vegyűnk 2 zsemlét tejbe megáztatjuk 2 tojást és egész citrom levet kevés bors és majoránna és egy kis píritott hagymát sót és annyi tejet, amenyit ez felvesz jó híg legyen, ezután formaba öntjűk és vízben 3 orán át fözzűk. Ha kihűlt lehet kenyére kenni.

 

Meggy és ribizli mártás:

½ kgr. meggyet miután magjától megpucúlttuk. kevés vajban vagy zsírban megpárólunk. Mikor jó behintjűkl egy kis kanál líszttel, megpiritjuk, főleresztjűk kevés hús lével, (vagy vízel) és jócskán teszűnk bele tejfelt. Megsózzúk ízlés szerint cukrozzúk és felforraljúk. Így készűl a rigízli mártás is.

 

Sóska eltevés:

A sóskát megmossuk azután besózzúk avval végjuk meg sóval, kicsit megcsavarjuk, hogy ne legyen olyan savanyu, fazékba tesszűk, anyi vízet teszünk rá, hogy gondőljuk, hogy elég folyós legyen, ha meg for közbe őssze essik forrás kőzbe űbegekbe merjűk mínt a paradicsomot és úgy dunctuljuk ruhák közőtt mint a (parad.) marhabélel kötjűk le egy kis szalicilt is lehet közibe forralni.

 

Tudni valló:

Minden főzeléknél ha fözűnk a vöröshajmát kőzibe vágjuk nyersen a fazékba, nem a rántásba tesszűk sokkal jobb íze van így az ételeknek.

 

Szilva eltevés!

A szilvát leszedve egy kicsit leöblitve mindjárt bele rakjuk az üvegbe az űveget tiszta vízzel hídeg vízzel feöntjűk, tetejére egy késhegy szalicilt teszűnk és lekötjűk kemencében dunctuljuk. Használni lehet télen savanyunak, édesitve cukorral, kompotnak tejfelel főzeléknek is lehet főzni. Ugyan így lehet eltenni almát is.

 

Lecsó-télire:

A paradicsomot elvagdalva és a paprikát minjárt felszelve össze keverjűk ízlés szerint, amenyi paradicsomot szer. bele eszt egyűtt össze forrlajuk, csak hogy egy kicsit megpuhúlón, könyebb űvegbe rakni. Az Űveg tetejére egy késhegy szalicilt teszűnk le kőtjűk, kemencébe duncluljuk. Használatkor vörőshaymás zsírba tesszűk egy kicsit forraljuk és nagyón finom.

 

Tyukgomba:

Tyukgombát vöröshajmával, úgyan úgy készitjűk mind a pörkőltet. Kicsit pirítjuk meg a hajmát, ízet nem teszűnk rá semenyit sem, ha tejfölel készítjűk akkor sem, csak behabarjúk. Igen finom mindenhez rízshez, apró nokedlihoz tarhonyához stb.

 

68k.jpg 69k.jpg 70k.jpg 71k.jpg

 

Puliszka főzés:

Körülbelűl 5 literes fazékba félig tesszűnk vízet forni azután bele eresztünk 2 liter-e valló kukorica lisztet, keverni nem szabad eszt főzzűk ½ óráig azútán a levéből szűrűnk le a tőbit pedig sodrófával jóll elkeverjűk azután megint a tűzre tesszűk pűfőgni hagyjuk, azután cérnával gyúrótáblán kíszagatjuk, eszt is jó tudni. (Kenyér helyett jó mikor kevés gabona terem.)

 

Disznó hízlalás:

Körűlbelűl 2 ½ liter kukorica darát leforázúnk, de mikor a víz lohogóssan forr, mert akkor sokkal jobban megdagad. Kőrűlbelűl ez megfelel egy etetésre, jó kőzibe főzni egy, két répát, mert akkor a hizó sokkal kőnyebben emészt.  (Irttam.)

Ádám Ferencné. Nagysimonyi. 1949. V. hó 23.

 

Vízes-uborka:

Megmossuk a közép-nagyságú uborkákat azután jóll besózuk egy nagy vejlingba. Este kézőbben sózzuk-be és akkor reggelig bent maradhat. Azután forralunk vízet só nélkűl mikor a víz jóll forr leforrázzuk, azután üvegbe rakjuk, Tormát kaprot, egész magyar borsot rakunk bele. Ezután forralunk sós-vízet ízlés szrínt kíhagyjúk hűlni és ráöntjűk napra tesszűk ideiglenessen lekötjűk. Nyolc nap után mikor lefort, tiszta ecettel felöntjűk azután rendessen lekötjűk.

 

Hamis kenős májas!

5 dgr. zsír. 1 közép nagyságű vöröshajma 10 dgr. élesztő 1 tojás 1 kávés kanál majoranna 1 kocska cukor 1 kis só egy kis bors potló egy kis paprika egy kávés kanál jesztor 10 dkgr, zsemle-morzsa ½ liter-víz. Az éleszőt ½ liter vízbe, a hajmát puhára sűtjűk hozzá öntjűk az élesztős-vízet és ekor hozzá adjuk a tojáson kivűl mindent. Forrás kezdetétől 6 percig fözzűk ezután adjuk hozzá a tojást.

 

Szilva eltevés:

5 liter üveghez. 1 és 1 deci liter vízet. 75 deka. cukrot. 2 deci gyönge ecetet kés hegy szalicilt egész fahéj, szegfűszeg. össze foraljuk, ha forr a szílvát beleforgatjúk, forrón a levét ráöntjűk és dunctóljük vánkosba.

 

Márvány kocka:

50 deka liszt. 20 d. zsír, 10 deka cukor 2 tojás sárgája egy csöpp szódabikarbóna, 2. deka élesztő. citrom leve és héja. 1 órán át pihentetjűk. lekvárral, dióval töltjűk, tetejét a mázzal húzzúk be. Két tojás fehérje 25 d. por cukórral egy csöpp ecettel adig keverjűk míg jó kemény nem lesz. Tészta ha megsűlt azután kenjűk rá langyos kicsit még a tészta akkor már lehet kenni.

 (Kitóló fánk és a torta diszitéshez való receptek hiányoznak.) Ádám Ferencné.

1959. év. Nagysimonyi. Vas-m.

 

Dió-torta:

¼ k. őrőlt dió, 8 tojás ¼ cukor 5 kanál prézli egy csöp rúmvanilia cukor. Rá a prézlire. Citrom-leve és reszelt héja.

 

Orosz – torta:

8 tojás 8 kanál porcukor 5 kanál zsemlye morzsa 8 kanál tört dió. A tojást kikeverjűk a cukorral bele tesszűk a morzsát, diót és a 8 tojás habját. 2 lapot sötűnk belőle és a következő töltelékkel töltjűk  ¼ krg. diót 8 kanál cukorral 1 deci tejel megfőzzűnk 3 kanál rumot adunk hozá és kihúlés után 13 dkgr. vajat kikeverűnk hozzá.

 

Jó. kevert lekvárak:

2 kanál lekvár 1 tojás 15 vagy 20 dka cukor 2 deci tej 1 csapott kiskanál szodapor 40 dgr. liszt 1 fagyos kanál zsír.

 

Hadilepény:

50 dgr. liszt 20 d. zsír 2 egész tojás, 20 deka cukor. Késhegy szodapor 2 kanmál tejfel 2 kanál méz eszt jóll össze gyúrni, kisodorjuk, tepsibe tesszűk tetejét megkenjűk lekvárral ritkán rácsokat rakúnk, megsűtjűk.

 

72k.jpg 73k.jpg

 

Mézes – linzer:

2 egész tojás 6 evő kanál méz, 10 deka zsír, 1 késhegynyi törött fahéj 2,3 szegfűszeg, 1 késhegynyi kakaó, 1 késhegynyi szódabikarbona 12 deka cukor fél kiló liszt. A mézet fölkel melegiteni és azután kihűteni úgy bele keverni, azútán gyúró táblára tesszűk és anyi lísztel gyúrjúk amenyit főlvesz tetejére lekvárt teszűnk, azután rácsokat sodrúnk rá.

 

Tortát, ha behúzúnk és hírtelen keményedik a krém, akkor az eccájg-kést hamar forró vízbe mártjúk. Krém főzéséhez pontossan 3 deci tejet veszűnk, ezen kivűl egy kis hídeg tejbe kűlőn a kakaót elkeverjűk.

 

Tea feladás:

Tea feladás úri helyeken. Ha csak egy vagy két vendég van, akkor betálalhatjuúk a teát tálcán csészébe aljával, hogy már kint a konyhába a csészékbe bele szűrjűk a teát. Ha több vendég van, akor pedig, ebédlőbe asztalt teritűnk. Tálcán bevisszűk az űres csészéket egymásba rakva kis kanalakat is és az alyaikat is egymásba rakva. Az asztalon kirakjuk minden vendég elé. A teát kint a konyhába beleszürjűk a teás kancsóba, lehet bele többet szürni, mind bevinni, mert akad olyan veng. aki töbszőr kér. A teáskancsót a cukrot cukortartóba téve, a rúmot stampedlit ezeket mind egyűtt tálcára tesszűk és úgy vísszűk be. Ezek odabe tálcán maradnak. A feltálaló önti be a csészékbe odabe a teát, nem szabad a csészéket tele őnteni. A vendégek teájukba cukrot, rúmot magúk raknak. Elnefelejtsűk a tea sűteményt is feltálalni.

 

 

Ádám Ferencné. Zalaegerszeg.

 

Kedves Ilus néni! Ha netán olvassa, de ha nem is: 

 

Nagyon köszönjük, hogy ennyi gondossággal mentette meg ezeket a recepteket az enyészettől meg a feledékenységtől. Sokat tanultunk belőle, sokunknak kerül be a szakácskönyv listájukba.

 

A Blogkocsma csapata

 

 

 

 A teljes füzet képekkel letölthető a https://hotfile.com/dl/192494884/1ecb00a/Ilusneni_receptes_fuzete.zip.html címről. Sajnos a szolgáltató megszűnt. Írj privátot, ha okvetlenül kell a 335MByte-os file.

58 komment

Címkék: puliszka lecsó borjumás pástétom Sólet Hal leves Halkocsonya Ludaskása disznó hizlalás szilva eltevés

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr95033347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 10:25:29

Ezennel végetért az embertpróbáló süteményrecept áradat. Aki a saját gépén akarja tudni - esetleg kinyomtatná, az a poszt végén lévő címről letöltheti az érintetlen eredeti képanyagot, valamit a recepteket World formátumban is.
Köszönöm Wakának az áldozatos munkát, amivel elérhetővé tette számunkra eme felbecsülhetetlen értékű dokumentumot.

Pinka-Panka 2013.02.06. 11:07:33

@Andrass9: Én is köszönöm. Jó volt elolvasgatni, s van amit meg is sütünk, amit még eddig nem. Bájos és kedves írások. Tudom az édesség nem egészséges, de sütögetünk mégis és kicsit kell is rosszalkodni én meg azt úgyis szeretek.

Pinka-Panka 2013.02.06. 11:08:31

Ma nálunk tejfeles krumpli leves és grízes tészta - hústalan nap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 11:26:55

@Pinka-Panka: Most állok neki egy zöldbablevesnek rántás nélkül, meg egy Thai csirke-zöldség curry-nek.
Ma tészta nélküli napot tartok :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.06. 12:06:47

ez a halleves ma nagyon ütött....

@Andrass9: szuper. még jó hogy nem álltam neki posztonként mentegetni:)
köszönöm.

süllőcske 2013.02.06. 13:13:47

Tudja-e valaki, mi az a tyúkgomba? (csirke gombának is mondták régen)

Llychllyn 2013.02.06. 13:53:30

@Andrass9: Köszönjük, jó ezt így egyben tudni a gépen:) Persze a kommentek is hozzáadott értéknek minősülnek, de ez így ótentikus:)

@süllőcske: szerintem rókagomba lehet, legalábbis a rókagombát már hallottam csirkegombaként emlegetni, a tyúkgombára viszont magam is rá akartam kérdezni:)

Llychllyn 2013.02.06. 13:55:43

@süllőcske:

Bocs, téves következtetésekbe mentem: a tyúkgomba a google szerint a szegfűgomba.

Ezek szerint a csirkegomba nem egyenlő a tyúkgombával...:)

süllőcske 2013.02.06. 14:10:30

@Llychllyn: Most már. Régi elnevezésekben a szegfű is csirkegomba néven futott.
Ilus néni viszont egyértelműen szegfűgomba pörit főzött. És de jól is tette! Gyerekkorom óta megszoktam, hogy egész évben van otthon kiváló szegfűszárítmány, tehetjük az ételekbe. Mint pl. a tegnapi rizotto vacsoránkba. Ha nem volna, nagyon hiányozna. Ezért, ha terem, mindig türelemmel szedegetjük, mert kincs.

1kutya 2013.02.06. 14:20:57

a hallevest a románok is így csinálják, azzal a különbséggel, hogy petrezselyem mellé répát is raknak bele...

Benikuty 2013.02.06. 14:52:20

na, jó, hogy vége...
Két nagymama, és egy nagynéni kézzel írott receptes füzete figyel a polcon, egyik még az ezernyolcszázas évek végén lett megkezdve. Annyit érnek, mint Ilus asszonyé, meg a három lábas szék...
Patvarba a naftalinos nosztalgiával!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 14:57:07

@Benikuty: Beni! Ha nem sajnálod, megosztanád az olvasókkal? Vállalom a begépelését (szükség esetén a szkennelését is). Ha akarod, elmegyek érte, és vissza is viszem - úttörő becsület szavamra!!!!
A három lábas szék nem billeg, szóval az értékítéleted igencsak találó volt :)

Llychllyn 2013.02.06. 15:05:32

@süllőcske: nálunk valahogy az utóbbi néhány évben alig terem szegfűgomba, idejét se tudom már, mikor szedtem utoljára. tavalyelőtt sötét trombitagombából azért tettünk el, az is kiváló fűszergomba, más szárítmányt még nem használtam - ami rókagombát vagy egyebet találunk, az általában el is fogy.:)

köszönöm, nem is tudtam, hogy csirkegomba volt az is.

@Benikuty: Pedig a háromlábú szék kincset ér, egy ilyen vadásszéken szoktam üldögélni az erkélyen - nem mondom, hogy olyan kényelmes, mint egy karosszék, de a célnak bőven megfelel:)

Recepteket én csak a legritkább esetben szoktam követni, de olvasni szeretem őket, meg persze ötletforrásnak sem rosszak. Szóval ezek mindenképp érnek valamit, akkor is, ha épp nem akarsz hadilepényt vagy vakhalat sütni:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.06. 15:15:09

@Benikuty: nem akarod véletlenül eladni őket...????

Benikuty 2013.02.06. 15:29:36

@Llychllyn: ha eleve három lábasnak készült, nincs vele semmi baj:)

süllőcske 2013.02.06. 16:11:36

Nagyon ritkán főzök receptből, de a könyvek tartalmán igen sokat töprengek.Elképzelem a kort, a szokásokat, eszközöket, a földmívelést, az állattenyésztést. Egy étel kulturtörténet. Megmutatja a nemzetek, tájegységek egyediségét, kapcsolódik rítushoz, valláshoz, ünnephez, munka jellegéhez.
Agyalni szoktam, abban mi volt a jó, a szép, ma miről feledkeztünk meg, vagy éppen milyen jó, hogy egy rossz szokást nem követünk. Mit érdemes újra felidézni, hogyan lehetne a mai ízlésvilágunkhoz igazítani egy régi kaját. És ezekből rengeteg ötletem támad. Ezért nagyon szeretem az ilyen receptkönyveket.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.06. 16:54:07

@Benikuty: akkor nem értem. az előbb úgy tűnt, téged nem érdekelnek..

Benikuty 2013.02.06. 17:19:32

@Babette_: semmi személyest nem adok el, s közre sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 17:59:55

@Babette_: Egy dolog, hogy nem érdekli. Egy másik, hogy nem akarja másokkal megosztani.
Persze ez mindenkinek magánügye - csak az én értékvilágomban ez bizony elég szomorú.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.06. 18:07:18

Szép estét!
Főztem valami finomat, hamarost megosztom veletek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.06. 18:16:39

@Andrass9: nekem ez nem áll össze.
de nem is akarom érteni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.06. 18:17:00

mikor jön a filézős süllőcske poszt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 18:32:25

@Babette_: Érdemes piszkálni! Olyan remek posztokat készít, ha már elege lett belőle :)

Pinka-Panka 2013.02.06. 19:22:15

Szép estét nektek!

Most innék egy kis valamit:)
Csak rövid ne legyen.
Én a hal mellé valamiféle jó bort innék.

süllőcske 2013.02.06. 19:31:36

@Babette_: Megvan, csak gondoláztam, hogy jó lesz-e?Gyarapítsam-é a negatív kommemtrekordokat, mint pl a töltött csuka esetében. De persze, feltétlenül küldöm. Bocsi, nemcsak hiúság, szeretném, ha lenne értelme egy posztnak, ha megcsinálom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 19:34:52

@süllőcske: Posztnak mindig van értelme. Csak mert nincs csacsogás körülotte, azért nagyon sokan olvassák. Átlagban 250 olvasója van egy posztnak, csak kevesen kommentelnek!

süllőcske 2013.02.06. 19:38:08

Különben nincs is igazam, mert olyan jót írtatok a csukásról is. De voltak mindenféle szakmai ügyecskéim is, amik kicsit szétszórtak. Szóval, megy a poszt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 19:44:55

Ma kizöldült a hüvelykujjam (az angolok szerint green thumb-om van). Nem bírtam megállni, és eldugdostam 450 fokhagymagirizdet meg bulbilit. Elvetettem két sor petrezselymet és 2 sor fejes salátát. Ezek korán is eldugható dolgok.
Nem leszek itthon palántákat nevelni, hát benyomok, amit tudok magról még most :)
Esett az eső lassacskán, nem is volt túl hideg - tán lesz belőlük valami?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 19:47:47

Most, hogy látom, kellene kötözősalátát is vetni - az is korai növény, meg spenótot.
Basszus - itt a tavasz, dolgozni kell!!!

süllőcske 2013.02.06. 19:47:53

Rántott őzlábgomba a vacsi, anyám spenótjával, rukolával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 19:50:32

@süllőcske: Pukkadj meg!!!! Állandóan ilyen ínycsiklandosó kajákat főzöl, mi meg nyeljük az éhkoppot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 19:57:40

@süllőcske: Petrezselyem nálam nem működik. Tavaly már palántát ültetett a feleségem, hogy legyen (lett is valamennyi, de gyökér egy szál se).
Most új ágyásba tettem, ahol sohase járt! A levélpetrezselyem jól bevált, de én szeretem a gyökerét is.
Most van 3 kiló leszárítva, amit viszek magammal az USA-ba, mert ott olyan nincs, a lányom meg főzne húslevest ...

süllőcske 2013.02.06. 19:58:08

Tudod, hogy van mit beosztani. Az pedig meló eredménye, amit jól tudsz, és képviselsz. És átéled az örömöt, hogy ebből a gimilcből adhatsz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 20:14:50

@Babette_: A hal nem volt erős oldala Ilus néninek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 20:23:21

@süllőcske: A gyerök lesz itthon a lakásban - nem hagyhatom rá a palántákat, de locsolni azért tud, ha kell. Bár tavasszal az nem szokott kritikus lenni - van víz dögivel.
Sajna idén nem lesznek szép csili paprikáim, mert áprilisban már késő magot vetni.
A spenótot viszont szereti a gyerök, meg a lyány is - vetek is két ágyással nekik! Csak le bírják szedni?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.06. 20:32:13

@süllőcske: Csatlakozom Andráshoz. Sokan olvassák a blogot, de kevesen szólnak hozzá. Én azért szívesen olvasnám az írásod.
@Andrass9: Most akkor mi a túró lesz a fekete csili magokkal? Vessek neked pohárba, és áprilisban eljössz érte?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 21:14:52

@Waka: hah!!! Ez volna a tökéletes megoldás!!!!
Minden esetre küldök neked a saját magjaimból, hogy neked is legyen. Abból ne csinálj palántát. Megpróbálom magról helybe vetni.
A címed írd meg alkalomadtán.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.06. 21:42:24

@Pinka-Panka: Szép estét neked is. Most jutottam hozzá egy kis veresborhoz. Azt tölthetek?

Topy 2013.02.07. 10:39:16

@süllőcske: nem a kommentek száma jelzi, hogy mennyire jó egy poszt! :)
az a csukás pl. annyira egyben volt, hogy nem nagyon volt mit hozzátenni
a nagy kommentszám kiváltói szvsz:
- a megosztó kaják (szeretem, nem szeretem, abból kell, nem szabad abból... :) )
- a mindenki által, de ezerféleképp főzött kaják "verzióinak" megvitatása
- amikor a poszt kapcsán valami eszeveszett mellékszálra futnak a kommentek

úgyhogy csak bátran, nagyon jó dolgokat szoktál csinálni! :)

susztertangó 2013.02.07. 14:20:54

Lehet, hogy értem a "Patvarba a naftalinos nosztalgiával" jelentését.Vagy csak belemagyarázom.

dundy70 2015.11.20. 10:36:46

Sajnos nem lehet letölteni,pedig j volna.Köszönöm szépen Ági

dundy70 2015.11.20. 10:37:54

Ez a weboldal nem érhető el-ezt írja ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.20. 10:44:32

@dundy70: Sajnos az a tárhelyszolgáltató megszűnt. A file 340MByte, túl nagy ahhoz, hogy a blog.hu-n tároljuk. Ha van olyan email cimed, ahova ekkora file küldhető, add meg privátban és majd elküldöm.

Topy 2015.11.20. 18:40:17

@Andrass9: akkor tedd föl nekem, én meg majd leszedem onnan és kirakom a data.hu-s account-omra

Topy 2015.11.20. 21:19:36

@Andrass9: @dundy70: data.hu-ra szét kellett volna darabolnom, viszont nem ismerem az informatikai hétteret, hogy ez mekkora problémát okozna, úgyhogy inkáb ide tettem: www.topybear.hu/ilusneni_receptes_fuzete.zip
amíg el nem fogy a helyem, addig fenn hagyom :)

dundy70 2015.11.26. 12:16:40

@Topy: András!
Nagyon szépen köszönöm.Letudtam tölteni. :)

Topy 2015.11.27. 09:08:51

@Andrass9: Szolgálunk és védünk! :D