Százados Asszony a halogénpartira isteni kalácsfélét hozott, legott fel is faltuk. Mivel a kert még nem alkalmas a hólapátoláson kívül semmire (azt meg ugye minek), hétvégén többnyire a konyhában tüsténkedem. Elkértem a receptet, és szombaton megsütöttem. Az eredeti receptúrát kicsit az ízlésemhez igazítottam, és természetesen most sem bírtam a nagy természetemmel, vittem bele egy kis csavart, aminek aztán meg is lett a konzekvenciája, de erről majd később.
Így első próbálkozásra csak fél adagot sütöttem, meg aztán amúgy sem vagyunk túl sokan rá.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg vaj
2-3 dkg élesztő
2-3 dl tej
2 tojás
2+X evő- meg 1 teáskanál cukor
csipet só
0,5 dl olaj vagy olvasztott zsír
kakaópor
1 citrom reszelt héja
2 teáskanál kandírozott citrom- és narancshéj
A lisztet éjszakára a radiátorra tettem melegedni, így könnyebben kel a tészta. A liszthez hozzáadtam a sót és 2 evőkanál cukrot, belereszeltem a citrom héját, majd összemorzsoltam a puha vajjal. Az élesztőt felfuttattam 2 dl teáskanálnyi cukorral elkevert langyos tejben. Belekevertem a tésztába a kandírozott héjakat, beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a felfutott élesztőt és lágy tésztát dagasztottam belőle. Kevés tejet még hozzá kellett önteni, mert kívánta.
A tésztát megmértem, és pontosan három felé osztottam.
A tésztát téglalap alakúra nyújtottam. Olyan tésztába, amit nyújtani kell, nem keverünk darabos hozzávalót, értem? Különben lészen fogaknak csikorgatása és szapora anyázás, ahogy a sodrófa döcögve egyengeti a lágy matériát, amiből folyton kifordul egy kocka citronát. Ha már mindenáron cifrázni akarjuk, szórjuk a töltelékre. Szóval nagy nehezen téglalap lett, bekentem olajjal, megszórtam cukros kakaóval, amiből így utólag érezve, mehetett volna több is.
Feltekertem a tésztát, és félreraktam, hogy legyen helyem.
Nyújtottam, kentem, szórtam, tekertem a másik kettőt is, majd összefontam. Érdemes gyorsan dolgozni, mert ha elkezd dolgozni az élesztő a tészta ruganyossá válik, és mire bekenjük-szórjuk, összeugrik vagy tíz centit.
Az összefont tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és a radiátoron bő egy órát kelesztettem.
Olajjal megkentem, majd 2-es fokozaton 50 percig, végül hármason további tíz percig sütöttem.