Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kalácsnyikov

2013.02.01. 07:00 Waka

10.jpg

Százados Asszony a halogénpartira isteni kalácsfélét hozott, legott fel is faltuk. Mivel a kert még nem alkalmas a hólapátoláson kívül semmire (azt meg ugye minek), hétvégén többnyire a konyhában tüsténkedem. Elkértem a receptet, és szombaton megsütöttem. Az eredeti receptúrát kicsit az ízlésemhez igazítottam, és természetesen most sem bírtam a nagy természetemmel, vittem bele egy kis csavart, aminek aztán meg is lett a konzekvenciája, de erről majd később.

Így első próbálkozásra csak fél adagot sütöttem, meg aztán amúgy sem vagyunk túl sokan rá.

Hozzávalók:

50 dkg liszt

10 dkg vaj

2-3 dkg élesztő

2-3 dl tej

2 tojás

2+X evő- meg 1 teáskanál cukor

csipet só

0,5 dl olaj vagy olvasztott zsír

kakaópor

1 citrom reszelt héja

2 teáskanál kandírozott citrom- és narancshéj

A lisztet éjszakára a radiátorra tettem melegedni, így könnyebben kel a tészta. A liszthez hozzáadtam a sót és 2 evőkanál cukrot, belereszeltem a citrom héját, majd összemorzsoltam a puha vajjal. Az élesztőt felfuttattam 2 dl teáskanálnyi cukorral elkevert langyos tejben. Belekevertem a tésztába a kandírozott héjakat, beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a felfutott élesztőt és lágy tésztát dagasztottam belőle. Kevés tejet még hozzá kellett önteni, mert kívánta.

1.jpg2.jpg3.jpg

A tésztát megmértem, és pontosan három felé osztottam.

4.jpg

A tésztát téglalap alakúra nyújtottam. Olyan tésztába, amit nyújtani kell, nem keverünk darabos hozzávalót, értem? Különben lészen fogaknak csikorgatása és szapora anyázás, ahogy a sodrófa döcögve egyengeti a lágy matériát, amiből folyton kifordul egy kocka citronát. Ha már mindenáron cifrázni akarjuk, szórjuk a töltelékre. Szóval nagy nehezen téglalap lett, bekentem olajjal, megszórtam cukros kakaóval, amiből így utólag érezve, mehetett volna több is.

5.jpg

Feltekertem a tésztát, és félreraktam, hogy legyen helyem.

6.jpg

Nyújtottam, kentem, szórtam, tekertem a másik kettőt is, majd összefontam. Érdemes gyorsan dolgozni, mert ha elkezd dolgozni az élesztő a tészta ruganyossá válik, és mire bekenjük-szórjuk, összeugrik vagy tíz centit.

7.jpg

Az összefont tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és a radiátoron bő egy órát kelesztettem.

8.jpg

Olajjal megkentem, majd 2-es fokozaton 50 percig, végül hármason további tíz percig sütöttem.

9.jpg

46 komment

Címkék: kalács kakaó citronát

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr425046385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.01. 07:59:47

Jó reggelt!
Egy kis tojásos megkenés sokat dobott volna a színén sütés után.
Hogy sikerült a tésztánál azt a sötétsárga színt előállítani, ami aztán kifehéredett? Vagy ez csak a fotós ördöge volt? Gondolom az utóbbi, mert a kék edénynek a színe is furcsa lett :)
A tésztába tett darabos dolgokkal egyetértek!
Nagyon szép lett a kalács felvágva - a feltekert és megfonott anyag szép keresztmetszetet produkált, gratulálok!

süllőcske 2013.02.01. 09:39:14

Finom.
A fonott kalács metszete ábrázoló geometriából jó kis tanulmány lenne diákjainknak. Test és sík áthatása, metszésvonala.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.01. 10:58:54

fényes tetőhöz elég a tejes megkenés is
tojásból javaslom az 1 egész tojás + 2 sárgája verziót, kevésbé lesz száraz a tészta.

a darabos cuccokat én is beletekerni szoktam, akkor is, ha nincs egyéb töltelék

váj mí 2013.02.01. 13:53:57

Hahó népek!
Kellene valami ötlet, amolyan Gordon Ramsay mesterszakácsos "meglepetés-csomag" módra.
Szóval, van egy darab 600 grammos marhacomb egyben. Akad továbbá krumpli, édeskömény (ezt szeretném valahogy mindenképp belevinni a kajába), alma, eper, spagetti, sajt, tej, vaj, paradicsom, paprika, só, bors, szerecsendió, csombor, kömény, por-paprika, csilikivonat, citrom.
Mna, ezekből szeretnék valamin ehetőt. Persze, nem mindből egyszerre.
Nehezítésként, sütő nincs, csak két villanyplatni, szóval főzés, párolás, hirtelen kisütés a lehetséges konyhai technika.
Ja, és csak egy fazekam van.
Ötletek?
Léccíííííí ...........

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.01. 13:56:08

@váj mí: pácold be, majd daráld le tatárnak:)

váj mí 2013.02.01. 14:03:30

@Babette_: Ramsay hazaküldene a picsába, szó szerint ;)
Ja, daráló sincs, csak egy nem túl fasza kés ...

süllőcske 2013.02.01. 14:31:23

@váj mí: Csinálj egy tokányt a zöldekkel, tálald spagettivel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.01. 14:39:01

@váj mí: Ahogy @süllőcske: mondja:
A krumpli, édeskömény, paradicsom, paprika, só, csombor, bors, szerecsendió (hagymát nem írtál, de nem árt bele) és a csíkokra vágott marha jó tokányt képez.
Kezded a marhával a vajon borssal. A zöldeket, fűszereket később add hozzá. Kell az egésznek minimum 3 óra főzési/párolási idő - a comb elég kemény hús. Ha elég szaftosra csinálod (kis tejjel, vízzel), akkor a spagetti remek lesz hozzá.
Ha volna kuktád, az gyorsítana a dolgokon :)

váj mí 2013.02.01. 14:42:25

@süllőcske: @Andrass9: Öööhm, köszi srácok. Ám azt elfelejtettem beleírni, hogy nem szeretnék ilyen pörkölt-tokányszerű cuccost (az magamtól is eszembe jutott ;) ).
Valami mást, amihez nem kell sütő... ok, tudom .. mit válogatok.

süllőcske 2013.02.01. 14:48:44

@váj mí: Vagy vajon megpirítod az egész, befűszerezett húst, kiveszed, megy az összes zöld, az édeskömény is, pirul, ráteszed a marhát, kis lével, lassú tűzön lefedve párolod, az utolsó fél órában köré teszed a hámozott krumplit. Rövid levű pecsenyét kapsz, afféle gulyás továbbgondolást.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.01. 14:49:18

@váj mí: na.

_én_ megfőzném egyben, só, bors, hagyma, csombor. ha lenne babérlevél, azt is tennék bele.
az édesköményt megpárolnám vajon, tálaláskor csipet citromlével megfröcskölve.
köretnek vagy a krumplit pürének, tejjel vajjal szerencsedióval,
vagy a spagettit vajjal, chilivel és egy darab paradicsommal beforgatva.
(de hozzám a krumplipüré közelebb áll)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.01. 14:56:22

@váj mí: Akkor csinálnék "rozsdás" marhaszeletet, amit a vajon barnára megpirított szeletek lassú fűszeres párolásával idéznék elő, a többit, ahogy @Babette_: ajánlja.

süllőcske 2013.02.01. 15:00:00

@Andrass9: Pont ezt akartam írni!Azzal a kitétellel, hogy fen egyet a késen, a hús lapokra vágásához.

váj mí 2013.02.01. 15:00:40

@süllőcske: Hm, ez nem hangzik rosszul, de vajon egyben megpirítani egy több mint fél kilós húst? Félek, hogy a közepe nagyon rare blue lesz, akkor is, ha párolom utána.... Egy tök átlagos 12 eurós fazekam van minderre, semmi extra főzőedény ....

@Babette_: Hm, babérlevél is van (hogy milyen hülyén hangzik németül ...). Ha főzés után pirítanám, már felszeletelve, akkor az nagyon hazavágná a húst?
Az édeskömény milyen fűszerekkel megy leginkább?
Spagetti .. hm .. inkább ... de egy paprikás-paradicsomos változat mennyire menne az édesköményhez?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.01. 15:05:39

@váj mí: Az édeskömény hálás - ha szereted :)
Inkább a felszeletelt pirítást. Bár az egyben főzés utáni pirítás is jó, csak más jellegű ízt produkál, és elég sokat szív magába a hús a vajból.

süllőcske 2013.02.01. 15:06:01

Egyébként nem kell daráló, elég a kés is, hogy finomra vágva a husit, csináljunk egy édesköményes,citromos pirított-párolt anyagot a spagettire, ráreszelt sajttal a tányéron.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.01. 15:07:51

@váj mí: ha NAGYON GYORSAN pirítasz rá egy kérget, akkor talán nem. én nem próbálnám meg. pont azt szaftosságát veszíti el, ami a legjobb a főtt marhahúsban.
édeskömény: nem esszük, nem tudom a fűszereket. azért ajánlottam vajat citromlével, mert az alapíze is elég erős.
paradicsomos spagetti: rendes sugora gondolsz? szerintem agyonüti a marhahús mély ízét, de ízlések és pofonok. mondjuk én egyébként sem szeretem a tésztát húsokhoz, és ezalól csak a polpetti kivétel:)))

süllőcske 2013.02.01. 15:09:44

@váj mí: Nem kell félned, én háromkilós hússal is csináltam ezt, olyan puha lett, hogy csak no.

süllőcske 2013.02.01. 15:11:07

A főtt húst pirítani nem annyira gondolnám, ilyenkor szárad ki egy pillanat alatt.

váj mí 2013.02.01. 15:19:40

@Andrass9: Még nem tudom, mennyire szeretem, mert eddig max. csak minimális kiegészítőként ettem, de szeretnék egy önálló köretrészt belőle.
A Babette által javasolt vajas-citromos párolás szerinted milyen lenne? És spagettivel, paradicsomos csilissel?

@Babette_: Hm, lehet igazad van, és nem kellene a pirítással bohóckodnom.
Nem, nem sugora vagy pestora, mert nincsenek konyhai eszközeim, amikkel pépesíthetek vagy darálhatok. Lehet egy egyszerű csilis-paradicsomos (az szétfő eléggé) spagetti lesz, de mennyire megy ez a párolt édesköménnyel? Ehhez nem inkább krumpli illene? De a pürét már unom ...

váj mí 2013.02.01. 15:30:05

@süllőcske: Húúúú, te most adtál egy tippet! A felét valahogy így fogom kivitelezni. Két embernek 600 gramm marhacomb csak elég 2 napra, és akkor kétféleképpen fogom, egyrészt amit te írtál édesköményestől, felaprítással spagettivel. Másrészt .. no, most másképp kell valami, egybefőzni, ide is édeskömény meg krumpli .. esetleg a gyümölcsöket nem lehetne felhasználni?

süllőcske 2013.02.01. 15:32:03

@váj mí: Az édeskömény szerintem legjobb grillezve. Ezt Te vajon pirítva tudod legjobban megközelíteni.
Sózott, borsozott szeleteket, paradicsomokkal sütsz, ez lesz az egyik köret, a másik szerintem vajas tört krumpli, így adod a rozsdás, vagy a főtt marhához.

süllőcske 2013.02.01. 15:36:32

@váj mí: Te adod itt az ötleteket! Az édesköményt merném összehozni a gyümölcsökkel! Menne a marhához.
Ez már igen bátor játék lenne, izgus.

süllőcske 2013.02.01. 15:45:28

Az édesköményt nem kell fűszerezni, Babette mondja jól, a citrom jó, amiből jutna a vele sült almára, eprecske édes, citrom savanyú, bors, vagy csili pikáns keretet adna, csipet só az ízeket fokozná.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.01. 15:46:09

@váj mí: Én legutóbb az édesköményt felszeltem, kicsit megpároltam vajon ujjnyi friss gyömbérrel és csiliporral. Felöntöttem húslével (akár leveskocka vagy ha most főzöd a marhát, annak a leve is jó), és citromlevet/héjat (lime nem volt itthon) is főztem bele, amiből egy remek thai leves lett. Egy egész gumót megcsináltam egy liter levesbe - mintha hagymaleves lenne. Nekem nagyon izlett!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.01. 15:47:04

@süllőcske: Közelítünk! Én levesre szavaznék belőle :)

süllőcske 2013.02.01. 15:58:51

@Andrass9: Na, és ha a marhaszeletet áthúznánk borsos, citromos alma-édesköménymártással?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.01. 16:03:28

Mivel a fotóapparát pár éve kilehelte a lelkét, a mobilommal fotózom, aztán sikerül, ahogy.
@Babette_: Nem lett száraz. Én is be szoktam kenni, mikor nem felejtem el. :D

süllőcske 2013.02.01. 16:06:21

@Andrass9: Azért nevet, mert tetszik ez játék. És mert eszébe jutott a magyar csapat Tamás, mint ízzsonglőr plakátja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.01. 16:13:06

@süllőcske: Az jó!!
Akkor már elég közel járunk a megoldáshoz (közben meg @váj mí: valami egészen mást készít belőle).
Remélem van serpenyője is, amiben meg a zöldpaprikás szerecsendiós pirított krumplit tudná elkészíteni. A paradicsomot kihagynám ebben az esetben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.01. 16:14:07

@Waka: Bocs - nem tudtam, Különben is színtévesztő vagyok :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.01. 17:44:03

@Andrass9: Olyan jól nézett ki, gondoltam, beleteszem a posztba.

váj mí 2013.02.01. 19:07:44

Köszi szépen az ötleteket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.01. 19:43:35

@váj mí: Azt is elárulhatod, végül mit alkottál. Nem hiszem, hogy bárki megsértődne, ha nem az ő ötletét főzted meg :)

süllőcske 2013.02.01. 19:57:35

@Andrass9: Nem bizony! Jó lenne hallani, hogy működhet egy ilyen párbeszéd.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.01. 23:04:03

@süllőcske: Elég érdekes színeket nem ismerőként színekről beszélni .... Nem színvak vagyok - látok színeket, csak bizonyos receptorok hiányoznak, így nem tudom milyen pl. a lila szín. Mondjam, hogy nem is nagyon érdekel? :)

váj mí 2013.02.02. 16:35:07

@Andrass9: Most álltam neki a comb egy részének. Ez főzve lesz, a Babette által javasolt fűszerezéssel plusz két darab igen intenzív ízű mini-paprika.
Ehhez lesz lesz egy édesköményes-almás-citromos köret és vajas törtkrumpli süllőcske és a te ajánlásod alapján.
Holnap valami spagettis-paradicsomos-édesköményes-csilis comb kellene, de az már inkább valamiképp pirítva ....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 16:47:08

@váj mí: Köszi, hogy elárultad a menüt!
Annyira felcsigáztál az édesköménnyel, hogy most ettem meg a thai stílusú levest, amit abból főztem magamnak vacsorára. Majd lesz belőle poszt is!
A pirítás és a paradicsom/spagetti kombó nekem ritkán jön össze, de kíváncsi vagyok, mit alkotsz belőle!

váj mí 2013.02.02. 17:29:45

@Andrass9: Hát ha már annyit ötleteltetek rajta ... ;)

Én igazából az almás (zöldalma)-édesköményes (pici gyömbér vajon megy hozzá?) köretre vagyok kíváncsi. Remélem, nem kerül a kukába ehetetlenség miatt. Még sose csináltam.
Különben a hús már egy órája fő közepes lángon, félig fedővel. Mennyi idő kell még neki? (Ezt sose tudom, mindig csak reménykedem, hogy jó lesz az).
Hm, a levesen én is elgondolkoztam, amikor említetted, de én nem nagyon vagyok leveses, a barátom meg egyáltalán, ezért inkább lemondtam róla, mert sajnálnám 2-3 adagnyi leves után kiönteni a maradékot.
A spagettis cucc meg még nekem is nagy rejtély ;).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.02. 19:58:19

@váj mí: Gy0mbér nagyon jól megy hozzá. Biztos nem kuka - remek összeállítás.
A marhának (comb, öreg részek, stb.) kell vagy 2-3 óra főzés. Most néztem a 3 órája fővő marha oldalast és éppen kezd megpuhulni!

váj mí 2013.02.02. 20:16:16

@Andrass9: Húúúú te, olyan marhahús-leves illat van, de olyan! :) Csak gyökérzöldségek hiányoznak meg a gumósok... De szerintem a lé, amiben fő a marha még jó lesz valamire ... oder?
Hm, beleszúrtam egy villát az előbb, a közepe nekem még nem igazán tűnik okésnak, kissé ellenálló volt. Oké, tudom, nem kellene szurkálnom, de másképp nem igazán tudom megállapítani, hogy mennyire van kész. Talán még egy fél óra.
Hm, ez egy késői vacsora lesz ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.03. 09:30:52

@váj mí: Azt a lét fagyaszd le, ha tudod - jó lesz alaplének sok ételhez.
Szurkálni meg nem nagyon kell. 3 óra teljesen jó főzési idő, ha nem nagyobb, mint egy kilós a hús.

váj mí 2013.02.04. 17:25:32

@Andrass9: Köszi a sok ötletet és tanácsot. A hús maradék részét ma készítettem el, apróra vágva, párolva-pirítva, majd összefőzve paprikás-paradicsomos-édesköményes szósszal. Spagettivel és reszelt ementálival. A levet a spagetti főzéséhez használtam fel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.04. 22:31:04

@váj mí: Ez jól hangzik. Remélem sikere volt!
süti beállítások módosítása