Egyesek talán úgy gondolják (talán jogosan), hogy agyamra ment a kifli. A tökéletes, letekerhető kiflihez vezető úton számos stációt elértem már. Elég csak a két hete elkövetett, kenyérliszt (BL80) és rétesliszt (BFF55) keverékéből gyors kovásszal, és csak vízzel készült kiflire gondolni. A produktum zsákutcának bizonyult. Frissen kisütve isteni volt, de másnap erősen kívánta a tejet.
András tanácsolta, hogy feltekerés előtt kenjem be vajjal a tésztát. Persze mindjárt tovább is járt az agyam, miért ne lehetne egyféle hajtogatott tésztát készíteni némi vaj hozzáadásával?
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt (BL55)
10 dkg rétesliszt (BFF55) (mert van még egy fél zacsi, és lassan lejár a szavatossága)
5+10 dkg vaj
1 tojás
3 teáskanál só
2-3 dl tej
2-3 dkg élesztő
kevés cukor
Az élesztőt 2 dl kevés cukorral elkevert langyos tejben felfuttattam. A liszteket összeszitáltam, belekevertem a sót, és belemorzsoltam 5 dkg vajat. Beleütöttem a tojást, hozzáadtam az élesztőt, és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjak.
A tésztát megmértem, és kettéosztottam, külön fél órát kelesztettem. Mindkét darabot külön-külön kinyújtottam, és maradék vaj negyedrészével megkentem.
Kilencrét hajtottam, és további fél órát hagytam kelni. A műveletet még egyszer megismételtem, és még húsz percig hagytam kelni.
A megkelt szögletes tésztát nagyjából kerekre nyújtottam, és hatfelé vágtam.
A cikkeket feltekertem, kis tejjel megkentem, és további húsz percig kelesztettem.
Előmelegített sütőben hármas fokozaton 40 percig, majd 4-esen további 10 percig sütöttem.
Finom lágy lett a kifli, melegen még le is lehetett valamennyire tekerni.
Jó volt, de ez nem az a kifli. I will try it again and again.