A varázshüttő megint remekelt! Most egy kis darab borjúcombot találtam benne - mintegy 25 dekányit.
Ez pont elég lesz kettőnknek felkiáltással kitettem kiolvadni. Felolvadás után megállapítottam, hogy érdekes darabok - ebből szelet hús nem lesz. Legyen hát valami ragu.
Összekerestem amit csak találtam hozzá, de só az sehol! Nem találtam sót! Minden só elfogyott a házban, pedig nagy a ház és sok a kamrája is :) Mindenütt kutattam - még a dugi nagyszemű sómat sem találtam meg. A szokásos sószórók is üresek, útszóróval meg nem ízesíthetek. Vagy fél óra után találtam a polcon eldugva egy sótartót, amiben zörgött annyi, amennyi elég volt a főzéshez. Szóval ennyit a csodahüttőről - só bezzeg nincs benne!
Hozzávalók:
- 25 dkg borjú comb vagy más szép, de apró hús.
- 1 sárgarépa (15 dkg)
- 1 fej hagyma
- 1/2 kis gyökér
- 1 karfiolvirág (10 dkg)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1/4 paradicsompaprika
- 12 szem kalamata olivabogyó
- 2 zsálya ágacska (kikotortam a hó alól)
- 1 rozmaring ágvég mert a kakukkfüvet nem találtam meg a hó alatt.
- 3 bazsalikomlevél - mert az van a konyhaablakban.
- 2 dl alaplé
- 2 ek tejszín
Megvágtam a fűszereket, megtisztítottam a fokhagymát és olivában lepirítottam.
A húst 2 cm-es kockákra vágtam, sóztam, borsoztam és egy lehelletnyi lisztel behavaztam.
Az így előkészített húst a forró olajban alaposan lesütöttem - ez csak néhány percig tartot - majd ki is szedtem a lábasból.
Közben felkockáztam a megtisztitott zöldségeket.
Amikor a húst kivettem, a maradék olajra rádobtam az összes zöldséget, kivéve a karfiolt.
Kevergettem pár percig nagyobb lángon, majd hozzáadtam a húskockákat is. Újra megkevertem.
Felöntöttem 1/2 dl fehérborral - az csak nem árt neki, valamint 1 dl csirke alaplével.
Kerestem egy jó kis hőelosztót, és pici lángon lefedve hagytam csendesen rotyogni vagy két órát.
Időközben kétszer kellett pótolnom a levét kis alaplével, hogy ne süljön le.
A végén megkapta a karfiolt is. A tejszínnel kifehérítettem. Tettem volna bele egy tojás sárgáját is, ha nem ilyen kis adagot készítek.
Még nem tudom, hogyan ettük, de valószínűleg tollhegy vagy fúró tésztát főzök ki hozzá.
Az élet másképp hozta. Már majdnem főztem egy jó tarhonyát, amikor megláttam, hogy feleségem egyszerűen sárgarépát párolt, és azt eszik hozzá. Pedig benne is van répa. Így viszont egészségesebb: